Μαύρη ειν’ η μέρα στην ΤρΕλλάς

Μαύρη σαν καλιακούδα…

images%2B(13)

Τη στιγμή που ο ανεύθυνος και πανικόβλητος Πρωθυπουργός του Μνημονίου συνεχίζει ακάθεκτος τα εκβιαστικά διλήμματα περί πρόωρων εθνικών εκλογών, εάν στις 7 Νοεμβρίου το διαμορφωμένο προ πολλού αντιμνημονιακό μέτωπο πολιτών του στείλει σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας, και ενώ το ΔΝΤ ανησυχεί σφόδρα για την αδυναμία της κυβέρνησης να εισπράξει τους οφειλόμενους φόρους, βριάζουν τα ξένα δημοσιεύματα περί αναπόφευκτης πτώχευσης, κατ’ ευφημισμόν αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Capital, είπε μεταξύ άλλων: «Το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε», συμπληρώνοντας ότι «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα.» Ο Ρουμπινί εκτιμά ότι εκείνο που ενδεχομένως κάνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης είναι «να καθυστερεί την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων – στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το χρονικό σημείο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε καλύτερη κατάσταση». (πηγή).

Εξάλλου, η Daily Telegraph εκτιμά ότι η ελεγχόμενη χρεοκοπία με τη μορφή που συνήθως προσφέρει το ΔΝΤ είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η χώρα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «Δεν βγάζει νόημα η περαιτέρω ώθηση της Ελλάδας σε ένα σπιράλ χρέους με την αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας από το 115% του ΑΕΠ στην αρχή του μηχανισμού διάσωσης στο 150% στο τέλος αυτής της δοκιμασίας.»

Σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα, το ελληνικό πακέτο διάσωσης είναι στην ουσία μια διάσωση των επενδυτών. «Το ελληνικό πακέτο επιτρέπει στις τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια να μεταφέρουν περίπου 150 δισεκ. ευρώ παθητικού τους στις κυβερνήσεις της ΕΕ ή την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ.»

Και η Telegraph συμπληρώνει: «Οι Έλληνες πολίτες υπόκεινται στην πλήρη τιμωρία της λιτότητας υπό ψευδείς προφάσεις, χωρίς να τους προσφέρεται η θεραπεία της απαλλαγής χρέους.» (πηγή)

Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το κύριο πρόβλημα της κυβέρνησης του Μνημονίου είναι η φοροδιαφυγή, κι ότι εάν αυτή παταχθεί όλα θα εξελιχθούν όμορφα κι ωραία. Εκτιμά ότι αυτή είναι η βασική αιτία της υστέρησης εσόδων, και διαπιστώνει ότι παρά τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς οι φοροφυγάδες συνεχίζουν να κλέβουν την εφορία. (πηγή)

Σε έγγραφο με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2010, το ΔΝΤ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η έγκαιρη άρση όλων των εμποδίων που ανακόπτουν την είσπραξη φόρων…» Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΔΝΤ ζητάει «εδώ και τώρα», και συγκεκριμένα πριν από το τέλος του έτους, «την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, άρση των εμποδίων που θέτει η Δικαιοσύνη στις φορολογικές εκκρεμότητες και καλύτερη λειτουργία στους μηχανισμούς φορολογικού ελέγχου, που σημαίνει ειδικά φροντιστήρια στους ελεγκτές για να έχουν καλύτερη απόδοση και πειθαρχία στην είσπραξη φόρων.»
Μα καλά, δε ρωτήθηκαν οι “θεοί” του ΔΝΤ προτού η κυβέρνηση προβεί στη χαριστική περαίωση- συγχωροχάρτι για τις οφειλές φόρων της τελευταίας δεκαετίας; Για ποιους, όμως, μηχανισμούς ελέγχου των φορολογικών εκκρεμοτήτων και άρση εμποδίων της Δικαιοσύνης μιλάνε, όταν η περαίωση σβήνει τις εκκρεμότητες κι έχει ήδη πετάξει το πουλί; Γιατί δεν τα απαίτησαν αυτά από τον περασμένο Απρίλιο που έπιασαν δουλειά;

Πάντως, την ίδια ημέρα, (26/10/2010) «τα δύο βασικά στελέχη του νεοϊδρυθέντος γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο Ολλανδός κ. Μπομπ Τράα και η Γερμανίδα κυρία Στέφανι Έμπλε, προχώρησαν σε αναλυτική παρουσίαση του εγγράφου σε μέλη της κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα την άμεση εφαρμογή των όσων προβλέπει», όπως διάβασα στην ίδια πηγή. Είχαν άραγε βγάλει τις ωτοασπίδες τα συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης;

Κατά τ’ άλλα, η δραματοποίηση της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης της 7ης Νοεμβρίου από τον Πρωθυπουργό, εάν τα αποτελέσματα είναι δυσμενή για τον ίδιο, θα σηματοδοτήσει οδυνηρές περιπέτειες για τη χώρα στην κρίσιμη αυτή φάση που βρίσκεται. Για άλλη μια φορά, παίζοντας με το πιστόλι των πρόωρων εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου θα έχει πυροβολήσει όχι μόνο τα πόδια του αλλά και την πατρίδα για την οποία τάχα κόπτεται. Βλέπετε ο Giorgos έχει αδυναμία στα πιστόλια, όπως δυστυχώς έχουμε όλοι διαπιστώσει…

Όμως τα πιστόλια του GAP τρομοκρατούν, κι όχι μόνο το λαό! Ιδού η απόδειξη:

«Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων μετά τον κλυδωνισμό της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών με την εκλογολογία, τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους και εν τέλει τις αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.
Το spread – η διαφορά απόδοσης έναντι του γερμανικού ομολόγου βάσης – του 10ετούς ομολόγου έχει ανοίξει στις 843 μονάδες βάσης. Η μέση απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου έχει αυξηθεί στο 10,90%. » (πηγή)

Tags: Γ. Παπανδρέου, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Καραμανλής, μνημόνιο, Νουριέλ Ρουμπινί