Μετά τη θριαμβολογία, η περισυλλογή και η κατήφεια…

Κύριε Παπανδρέου, αν και σας έδωσα συγχαρητήρια στο προηγούμενο άρθρο μου, σας συμβουλεύω να μην θριαμβολογείτε διότι θα βρεθείτε και πάλι εκτεθειμένος. Διότι όλα είναι δούναι και λαβείν, όπως είπε η Άγκελα Μέρκελ. Τίποτα δεν χαρίζεται, και στη διεθνή ζούγκλα κανείς δεν επιβραβεύει κανένα χωρίς αντάλλαγμα.

Μην πανηγυρίζετε, λοιπόν, ούτε για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους που έδωσαν οι Βρυξέλλες, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία (ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος), ούτε για τη μείωση του επιτοκίου με το σταγονόμετρο. Διότι πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Άλλωστε, εφόσον λένε ότι είμαστε μια οικογένεια, με μηδενικό επιτόκιο έπρεπε να δανείζει αδελφός τον αδελφό. Έτσι δεν είναι; Ποιος βλέπει το αδελφό του ρακένδυτο, έστω με δική του ευθύνη, και βρίσκει ευκαιρία για τοκογλυφία; Ή μήπως η Ευρωζώνη είναι απλά μια λυκοφαμελιά ανάδελφων;

Πάντως, όσο περνούν οι ώρες, ο χειμαζόμενος λαός συνειδητοποιεί ότι στους όρους της Μέρκελ δεν υπάρχει τίποτα για να πανηγυρίσει… Εξαιτίας της ανικανότητας και αβελτηρίας και της δικής σας κυβέρνησης, επιμηκύνεται το σκοτεινό τούνελ λιτότητας για μια εικοσαετία. Ή μήπως επ’ άπειρον; Νέα ασφυκτικά μέτρα θα προστίθενται ανά τρίμηνο, ενώ η χώρα θα βουλιάζει βαθύτερα στην ύφεση.

Για να δούμε όμως τι μας έταζε ο τσάρος της οικονομίας πριν από έντεκα μήνες:

Αυτά έλεγε ο υπουργός της ανοικονόμητης ελληνικής οικονομίας στους “Νέους Φακέλους” του ΣΚΑΪ, στις 10/05/10. (πηγή)
GPAPAK: «Όλοι έχουν τα όριά τους. Είναι το τέταρτο πακέτο μέτρων το οποίο φέρνουμε. (…) Αν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει.»

Από τότε, μήπως θυμάστε, κύριε Υπουργέ, πόσα νέα σκληρά μέτρα πήρατε, και παρ’ όλα αυτά παραμένετε ακόμη στη θέση σας, διαψεύδοντας τον εαυτό σας; Διότι εκ των λόγων σας έχετε ήδη καταδικαστεί, κύριε Παπακωνσταντίνου. Έχετε αποτύχει και το ξέρετε! Σωστά, πάντως, το καταλάβατε ότι όλοι έχουμε τα όριά μας. Εκείνο όμως που διαπιστώνουμε και ανησυχούμε είναι ότι εσείς ο ίδιος δεν έχετε όρια θράσους. Θα έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί!

24/02/2011, epikaira.gr
Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η διαδρομή για να φτάσουμε στη λύση του προβλήματος (του χρέους) θα απαιτήσει χρόνια (…). Θα χρειαστούν 3-4 χρόνια προσπάθειας για να ορθοποδήσουμε και να φέρουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%, ώστε το 2015 να το μηδενίσουμε. (…)
(Το χρέος) θα αρχίσει να υποχωρεί ως συνέπεια της προσπάθειας που κάνουμε, ενώ θα ανεβαίνει όσο έχουμε μεγάλα ελλείμματα (…). Όταν ξοδεύεις παραπάνω από όσα εισπράττεις τότε το χρέος αυξάνει».

Την κυβέρνηση, όμως, κύριε Υπουργέ, ποιος την εμπόδισε να μην ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα εισπράττει; Ποιος την εμπόδισε να εισπράξει τα 31 δις οφειλόμενων φόρων αντί να αρκείται στο ένα δις των χαριστικών περαιώσεων; Ποιος την εμπόδισε να περιορίσει τις σπατάλες του κρατικού Λεβιάθαν; Αυτό δεν είναι το δικό της χρέος; Αυτή δεν είναι και η δική σας αρμοδιότητα ως Υπουργού Οικονομικών; Ή μήπως η δουλειά σας είναι απλά να κάνετε διαπιστώσεις όπως κάνουμε κι εμείς; Και ποιος σας εμπόδισε να έχετε προσελκύσει επενδύσεις και να μην κλείνουν οι επιχειρήσεις δημιουργώντας στρατιές ανέργων;

Και φτάσαμε μετά τον προχθεσινό “θρίαμβο”, στην απειλή και άλλων νέων μέτρων ύφεσης! Βλέπετε απέτυχαν αυτά που υπήρχαν και μας βάζουν πρόσθετα για να πάνε ακόμη χειρότερα. Το βιολί τους αυτοί: φόροι επί φόρων, ασφυξία επί ασφυξίας… Πήρε ο στραβός κατήφορο!

15/3/2011, news.in.gr : «Έτσι, για να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στα τέλη 2011 στα 17 δισ. ευρώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει και να υλοποιήσει ήδη από εφέτος έκτακτα εισπρακτικά μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, που θα αντισταθμίσουν την εξοικονόμηση του 2010 και θα επιτρέψουν την γραμμική εξέλιξη εσόδων και δαπανών.

Εισηγήσεις που έχει δεχθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται σε ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναπροσαρμογή του ΦΠΑ και την υπαγωγή περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή, μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, περιορισμό του αφορολογήτου στον φόρο ακίνητης περιουσίας, μείωση φοροαπαλλαγών, επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, κ.α..

Σε κάθε περίπτωση τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των εισπράξεων και των δαπανών, αλλά και για τις αποκλίσεις από τους στόχους.»

Ώστε δέχεστε εισηγήσεις και για άλλη μείωση Δημοσίων Επενδύσεων, ε; Δηλαδή τι να μειώσετε; Το τίποτα; Ή μήπως υπάρχουν κάποιες δημόσιες επενδύσεις και δεν τις έχουμε πάρει είδηση; Θα μου πεις, το “αναπτυξιακό” ταμείο ανεργίας νάναι καλά!

Πάντως μην ανησυχείτε, παίδες Ελλήνων, ο Γιώργος είναι στοργικός, και κάποτε θ’ αποκαταστήσει τους αδικημένους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Μας το είχε άλλωστε υποσχεθεί:

«Αν πλήρωναν όλοι τους φόρους» είπες Πρωθυπουργέ μου; Κι εσάς τους φύλακες, γιατί σας εκλέγουμε και σας χρυσοπληρώνουμε; Συν τοις άλλοις, για να μαζεύετε και τους φόρους δεν σας πληρώνουμε; Το κράτος δεν είστε εσείς; Εσείς δεν έχετε την ευθύνη, την ισχύ και τη δύναμη για να δουλεύει σωστά η κρατική μηχανή, που, κακά τα ψέματα, βρωμάει από το πολιτικό της κεφάλι;

Εκείνο όμως που με βασανίζει είναι ότι η διαπλεκόμενη πολιτικοοικονομική ολιγαρχία δεν υποφέρει ποτέ από λιτότητα…

Tags: Άγκελα Μέρκελ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Παπανδρέου, έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα