Με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια της

Αυτό φυσικά είναι το συμφέρον και το δόλιο σχέδιο των ΗΠΑ. Δυστυχώς οι ηγέτες-νάνοι των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανήμποροι να αποφασίσουν αυτόνομα και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των λαών τους.  Παρεμπιπτόντως, μήπως θυμάται κανείς αν επιβλήθηκαν ποτέ κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου; Αστεία πράγματα! Οι κυρώσεις επιβάλλονται όπου και όταν διατάξει η Ουάσιγκτον, δηλαδή όταν οι κυρώσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντά της και δεν έχουν σχέση με υπεράσπιση κρατών από εισβολείς, δημοκρατία και ελευθερία.

Sanctions against Russia

Παραλογισμός: Σχεδόν το 50% των εξαγωγών της ΕΕ στη Ρωσία πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, παραδέχεται η Commission.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσαν με βεβαιότητα ότι οι νέοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 24 Φεβρουαρίου…

Το νέο πακέτο, λόγω της παρουσίας πολλών διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου και απαιτήθηκαν αρκετές επιπλέον συνεδριάσεις των μόνιμων αντιπροσώπων για την έγκρισή του.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 το  νέο πακέτο κυρώσεων.

Θα τεθεί σε ισχύ αργότερα μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα γίνουν γνωστές και οι ονομαστικές λίστες προσώπων και οργανισμών όπου έχουν επιβληθεί ξεχωριστές κυρώσεις.

Συμπεριλαμβανομένου του 10ου πακέτου κυρώσεων, σχεδόν οι μισές (49%) εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία (από το 2021) τέθηκαν υπό περιοριστικά μέτρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση που πραγματοποίησε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023.

Αυτές οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί επηρεάζουν εξαγωγές από την ΕΕ συνολικού ύψους 11,4 δισ. ευρώ (από το 2021). Συμπληρώνουν την απαγόρευση εξαγωγών ύψους 32,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με προηγούμενα πακέτα κυρώσεων.

Στις 25 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για το νέο πακέτο κυρώσεων.

Θα επηρεάσει ηλεκτρονικά αγαθά, ειδικά οχήματα, εξαρτήματα κινητήρων φορτηγών και αεροσκαφών, αγαθά διπλής χρήσης, τον κατασκευαστικό τομέα (συμπεριλαμβανομένων των γερανών), υλικά σπάνιων γαιών, κάμερες θερμικής απεικόνισης, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε drones, πυραύλους και ελικόπτερα.

Επιπλέον, 121 άτομα και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, αξιωματούχων ασφαλείας, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των ατομικών κυρώσεων.

Η συνέχεια εδώ.

————

Tags: Josep Borrell, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κύπρος, κυρώσεις, Ουκρανία, πόλεμος, Ρωσία, Τουρκία