Μπιρμπίλω κοιλοπόνεσε και γέννησε “ποντίκι”

%CE%95%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%2B%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%2B%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85

Και τι “ποντίκι”! Ενεργειακό κι αναπτυξιακό, όπως αναμενόταν. Το προηγούμενο “ποντίκι”-έκτρωμα γεννήθηκε ημιυπαίθριο, και το είχα εξορκίσει σε άρθρο μου εδώ.

Η σύλληψη βέβαια και των δύο αυτών “ποντικιών” ήταν εξωσωματική. Το μεν έμβρυο του ενεργειακού “ποντικιού” είχε καταψυχθεί, κοινώς παγώσει, στο σωλήνα των κυβερνήσεων της Εσπερίας από το 2002 – παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφορμή την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας (2002/91) – το δε ημιυπαίθριο “ποντίκι” είχε μπει στο σωλήνα κατάψυξης από την εποχή του κατασυκοφαντημένου Γ. Σουφλιά, που το είχε επινοήσει ως εισπρακτικό μέτρο, όπως τον κατήγγειλαν δριμύτατα οι GAP και GPAPAK.

Το σύμπαν όμως συνωμότησε (δείτε εδώ) και μας προέκυψε η GreenTina για να μας ξελασπώσει! Η Μπιρμπίλω σκαρφίστηκε την ταχτοποίηση των ημιυπαίθριων ως πρασινοεισπρακτικό μέτρο (για στάχτη στα μάτια του Συμβουλίου Επικρατείας που αποφάσισε αλλιώς, όπως έγραφα εδώ), που έμελλε τάχιστα και χωρίς αναστολές να μεταλλαχτεί σε σκέτο εισπρακτικό μέτρο για τις ανάγκες του GPAPAK. Βλέπετε μεταξύ συντηρητικής και προοδευτικής κυβέρνησης υπάρχει χαώδης διαφορά στο μέγεθος της υποκρισίας, αν και οι άλλες διαφορές είναι συχνά αόρατες δια γυμνού οφθαλμού.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει το καινούργιο “ποντίκι” (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης- ΠΕΑ) που έτεκεν η πράσινη Υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη. Πρόκειται για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων), που, χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, θα εκφυλιστεί σ’ ένα ακόμη εμπόριο σφραγίδας και πεδίον δόξης λαμπρό για πράσινο, αυτή τη φορά, φακελάκι. Μάγος είσαι;

Η έκδοση του ΠΕΑ (προσέξτε μην κάνετε κάνα σαρδάμ) είναι υποχρεωτική για αγοραπωλησίες και μισθώσεις ακινήτων άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων, και ως προς τις πωλήσεις τέθηκε σε εφαρμογή από τις 10-1-2011, ενώ για τις μισθώσεις θα ισχύσει από την 1-7-2011. Όλα τα πωλητήρια ή μισθωτήρια συμβόλαια για ακίνητα πάνω από 50 τετραγωνικά θα πρέπει να συνοδεύονται από το πράσινο πιστοποιητικό ΠΕΑ.

Ο στόχος του πιστοποιητικού, όπως το είχε συλλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο στην Εσπερία θα είναι απλά ένα ακόμη “χαράτσι” (δείτε το κόστος εδώ) στα ακίνητα για την έκδοση ενός πιστοποιητικού που θα τα γκετοποιεί σε κατηγορίες από Α+ μέχρι Η (δείτε εδώ). Θα έρχεται ο ενεργειακός επιθεωρητής (μηχανικός ντε, από τους ίδιους που κάνουν τις πολεοδομικές παρανομίες και αυθαιρεσίες) και θα σου ζητάει, λέει, ακόμη και λογαριασμούς της ΔΕΗ, τουλάχιστον τριετίας, έτσι ώστε να μετρήσει και αυτό στην κατηγοριοποίηση του ακινήτου σου. Και ερωτώ, αν ο ένοικος, λόγω ανέχειας, ξεπάγιαζε τους χειμώνες – ξέρω πολλούς τέτοιους – για να κάνει οικονομία στο ρεύμα, οπότε οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι ελάχιστοι, τότε θα παίρνει ΠΕΑ κατηγορίας Α+ ή έστω Α, κι ας μην είχε διπλά τζάμια, ούτε θερμομόνωση κάποιου είδους, κι ας έμπαζε το σπίτι του από παντού;

Τι όμως θα προσφέρει στην εξοικονόμηση ενέργειας ένα πληρωμένο πιστοποιητικό γκετοποίησης μιας ιδιοκτησίας, όταν ο ιδιοκτήτης του δεν δύναται να την αναβαθμίσει και να τη θωρακίσει ενεργειακά λόγω φτώχειας ή λόγω διαφωνίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας που μένει; Ή μήπως ο κάθε ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει τις ενεργειακές απώλειες του σπιτιού του, δηλαδή από πού μπάζει κι από πού βγάζει, και περιμένει τον ενεργειακό επιθεωρητή για να του το αποκαλύψει; Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δημιουργεί άλλο ένα παρασιτικό κλειστό επάγγελμα, τους ενεργειακούς επιθεωρητές, την ίδια στιγμή που έχει ορμήσει μετά μοχθηρίας για να καταργήσει υπάρχοντα κλειστά επαγγέλματα.

Όσο για τα επιδοτούμενα δάνεια που προσφέρει η πράσινη Υπουργός, αυτά είναι για κείνους που μπορούν να τα ξεπληρώσουν κι όχι για τις στρατιές ανέργων που παράγει η αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης του μνημοσύνου της εθνικής κυριαρχίας. Μάλιστα, έχει κι εδώ γκετοποιήσει τις περιοχές. Η κατοικία πρέπει, λέει, να βρίσκεται σε περιοχή με αντικειμενική αξία κάτω από τα 1500€/τετραγωνικό! Δηλαδή αποκλείεται, κυρία Μπιρμπίλη, ένας πάμπτωχος να μένει σε μια παμπάλαια πολυκατοικία που η αντικειμενική αξία της περιοχής να είναι πάνω από 1500€/τετραγωνικό, αλλά με τη μείωση λόγω παλαιότητας να κατεβαίνει ακόμη και κάτω από το όριο αυτό;

Ωστόσο, τι σχέση έχει η αντικειμενική αξία όταν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια και το ακίνητο έχει απόλυτη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης; Τι σχιζοφρενικές αυθαιρεσίες είναι αυτές; Μήπως ζείτε σε άλλη χώρα; Αν δεν σας φτάνουν τα λεφτά που διαθέτετε για επιδοτήσεις, τότε μειώστε τα εισοδηματικά κριτήρια και μην γκετοποιείτε τις περιοχές αποκλείοντας ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη της επιδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, εάν επρόκειτο η ενεργειακή αξιολόγηση των ακινήτων με το πιστοποιητικό του ενεργειακού επιθεωρητή να συνεπαγόταν και αντίστοιχη προσαρμογή (όπως γίνεται με την παλαιότητα) της αντικειμενικής τους αξίας, τότε θα υπήρχε κάποιο κίνητρο για τον επίδοξο αγοραστή να στραφεί και προς ακίνητα χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας ώστε να γλιτώσει χρήματα από το φόρο μεταβίβασης. Τώρα, όμως, ο αγοραστής θα παζαρεύει σκληρά για να ρίξει την τιμή των ακινήτων με χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Σε μια εποχή που οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν σχεδόν παγώσει, το ΠΕΑ θα δώσει τη χαριστική βολή στα παλιά ακίνητα.

Πάμε πάρα κάτω. Η όλη φιλοσοφία των ενεργειακών πιστοποιητικών επικεντρώνεται στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για θέρμανση ή ψύξη και στην κατανάλωση πετρελαίου για κεντρική θέρμανση. Δεν γίνεται πουθενά μνεία για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για θερμοσίφωνες και την υποχρέωση για τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων στις ταράτσες. Κι αυτό σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια 300 ημέρες το χρόνο! Πού όμως να τοποθετηθούν ηλιακοί θερμοσίφωνες όταν οι ταράτσες πολλών πολυκατοικιών, ιδίως νεόδμητων, με επιδημία στις επαρχιακές πόλεις, δεν διαθέτουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου στις ταράτσες διότι έχουν σκεπαστεί και μετατραπεί από τους άπληστους κατασκευαστές σε υποστέγια δωμάτια ενσωματωμένα με εσωτερικές σκάλες στα διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου; Πρόκειται για άλλο ένα κτιριολογικό έγκλημα κάτω από τα απαθή βλέμματα των τοπικών πολεοδομιών, πάντα με το αζημίωτο φυσικά.

Και ήρθε η κυρία Μπιρμπίλη με το νομοσχέδιο-έκτρωμα περί ημιυπαίθριων να ταχτοποιήσει (επιβραβεύσει) και αυτές τις παρανομίες για 40 χρόνια! Κοίτα τι σκαρφίστηκαν για να ξεγελάσουν το Συμβούλιο Επικρατείας. Ώ της συμπαιγνίας, της κοροϊδίας, της υποκρισίας και της ασυδοσίας το κάγκελο!

Σαράντα χρόνια, ε; Μετά από 40 χρόνια ποιος ζει ποιος πεθαίνει… Ωστόσο, γιατί κυρά Μπιρμπίλω μου δεν νομοθετείς την υποχρεωτική αλλαγή της Σύστασης Οριζοντίου Ιδιοκτησίας, έτσι ώστε οι παρανομήσαντες και αδίκως δικαιωθέντες ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων και υποστέγιων να έχουν τουλάχιστον συμμετοχή στις κοινόχρηστες δαπάνες ανάλογα με την πραγματική επιφάνεια των διαμερισμάτων τους και όχι ανάλογα με την εικονική που εξαιρεί τους κλεισμένους ημιυπαίθριους και υποστέγιους χώρους – κανονικά δωμάτια με θέρμανση, κλπ.; Γιατί να επιβαρύνεται στις κοινόχρηστες δαπάνες, ανελκυστήρα, κλπ., ο νόμιμος ιδιοκτήτης που το διαμέρισμά του δεν έχει ούτε εκατοστό ημιυπαίθριου για να ελαφρύνονται οι πονηροί παρανομήσαντες; Δεν είναι μέγα κρίμα κι άδικο;

Κυρία Μπιρμίλη, αν θέλεις να σώσεις έστω και κατ’ ελάχιστον την υστεροφημία σου και να δικαιώσεις το πέρασμά σου από τον πράσινο υπουργικό θώκο, που ελέω… κοινού γυμναστηρίου σου προσφέρθηκε (τύχη, ε;), βγάλε αύριο το πρωί εγκύκλιο για αναθεώρηση του Κανονισμού σε όλες τις πολυκατοικίες που υπάρχει έστω και ένας ημιυπαίθριος ή υποστέγιος κλειστός χώρος, ταχτοποιημένος ή μη. Κάνε το, έστω για 40 χρόνια, όσο δηλαδή δεν θα ενοχλήσει κανείς τους παρανομήσαντες. (Σιγά που θα ενοχλήσει κανείς τους κληρονόμους τους μετά από τα 40 χρόνια!)

Και κάνε και το άλλο, σε παρακαλώ, να χαρείς την καρέκλα σου: Σε όλες τις πολυκατοικίες που έκλεισαν παρανόμως τις ταράτσες να γκρεμιστούν οι υποστέγιοι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά. Κάντο ντε! Μόνο για σφραγίδες χωρίς αντίκρισμα ενδιαφέρεσαι; Μόνο για να ξεγελάσεις τους κουτόφραγκους ότι τάχα συμμορφώθηκες με τις κοινοτικές οδηγίες; Εδώ σε θέλω! Α, ναι, κάνε και το άλλο: Κατάργησε κάθε διάταξη στον οικοδομικό κανονισμό για ημιυπαίθριους που με νομοτελειακή ακρίβεια θα γίνουν στη συνέχεια δωμάτια. Άλλωστε πότε μπήκαν στο πιάτο των κατασκευαστών οι ημιυπαίθριοι; Καλά το μαντέψατε. Το 1985, επί σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ένταξέ το, λοιπόν, κι αυτό στο γενικό ξήλωμα των “σοσιαλιστικών” μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του υιού, μη σεβόμενη όσα σοσιαλιστικά είχε σκαρφιστεί ο αείμνηστος μπαμπάς του, Ανδρέας Παπανδρέου, από το 1981 και μετά.

Δε μπορώ Μπιρμπίλω μ’, δε μπορώ,
Τούτα τα άδικα ποτέ να καταπιώ!
Μακάρι νάβρισκα τα λόγια,
Για να σου πω πόσο βαθιά πονώ.

Φέρε κουβά την αηδία να ξερνώ,
Και κάνα χάπι απ’ την οργή να λυτρωθώ,
Κι από την αναγούλα που μου προκαλούν
Όσα συμβαίνουνε και μας ταλαιπωρούν…

Μ’ ακούει κανείς από τις αφασίες εκεί πέρα;

Tags: GAP, GPAPAK, Mπιρμπίλω, ενεργειακοί επιθεωρητές, ημιυπαίθριοι, ΚΕΝΑΚ, ΠΕΑ, Τίνα Μπιρμπίλη