Μπούργκα: το δικαίωμα στην αυτοκαταπίεση και την αντικοινωνικότητα

burka

%CE%9A%CF%81%CE%AF%CE%BC%CE%B1+%CE%BA%CE%B9'+%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF!(Ακατάλληλο για παιδιά!)

“Μπούργκα”, μια ισλαμική μόδα που διαδίδεται γρήγορα στη Δύση, και για την οποία ανησυχούν ακόμη και Ισλαμικές χώρες όπως η Αίγυπτος.

Δείτε το video που ακολουθεί:

Πρόκειται άραγε για επίδειξη υπέρτατης ευσέβειας προς τον Αλλάχ; Πρόκειται για καταπίεση των γυναικών στο Ισλάμ από τους άνδρες; Πρόκειται για παρενέργεια θρησκευτικής πλάνης; Μάλλον πρόκειται για όλα αυτά μαζί. Ίσως να είναι και μια ακραία αντίδραση-μήνυμα προς την ξετσιπωσιά μερίδας των γυναικών της Δύσης. Οπωσδήποτε, όμως, το να καλύπτει μια γυναίκα το πρόσωπό της, και ολόκληρο το σώμα από την κεφαλή μέχρι τα νύχια, είναι μια ενέργεια ενάντια στην ίδια τη φύση της, και ως αφύσικη είναι ανθυγιεινή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Επιπλέον, είναι και μια εικόνα άκρως αντικοινωνική και αντιαισθητική, που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και διεγείρει συναισθήματα οίκτου για τη θρησκευτική καταπίεση των γυναικών του Ισλάμ. Τέλος, μπορεί να προκύψουν και θέματα ασφάλειας, αφού κάτω από τη Μπούργκα μπορούν να κυκλοφορούν απαρατήρητοι Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές.

Πρόσφατα μια επιτροπή της Βελγικής Βουλής πρότεινε ν’ απαγορευθεί η Ισλαμική πλήρης κάλυψη του προσώπου με burqa, μια κίνηση που θα μπορούσε να κάνει το Βέλγιο την πρώτη χώρα να επιβάλει τέτοια απαγόρευση.
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει το νομοσχέδιο στις 22 Απριλίου, και θα μπορούσε να γίνει νόμος τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. (πηγή)

Μάλιστα, με το νόμο αυτό, οι γυναίκες που φοράνε burqa σε δημόσιους χώρους θα πληρώνουν πρόστιμο (μέχρι 25€) και θα μπορούν ακόμη και να φυλακιστούν (έως 7 ημέρες). Το προσχέδιο νόμου, που έχει στόχο να σφίξει τα λουριά στον Ισλαμικό εξτρεμισμό, απαγορεύει σε οποιονδήποτε να κρύβει το πρόσωπό του δημόσια. Αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα από την επιτροπή Βέλγων Βουλευτών στις 31 Μαρτίου 2010. (πηγή)

Το κείμενο του προτεινόμενου νέου νόμου δεν αναφέρει συγκεκριμένα τη burqa. Καθιστά όμως παράνομο για οποιοδήποτε πρόσωπο να φοράει ρούχα που κρύβουν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των πεζοδρομίων, πάρκων, σχολείων, καταστημάτων και όλων των δημόσιων κτιρίων.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιον να διεκδικεί το δικαίωμα να κοιτάζει τους άλλους χωρίς εκείνοι να μπορούν να τον βλέπουν», είπε ο Βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων, κύριος Daniel Bacquelaine που πρότεινε το νομοσχέδιο. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο BBC είπε ότι «Αυτό το μέτρο είναι ουσιαστικό στο να βοηθήσει όλους να ζουν μαζί στην κοινωνία». Δείτε τις θέσεις του εδώ. Ο κύριος Bacquelaine υπολογίζει ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες γυναίκες στο Βέλγιο που φοράνε burqas, προσθέτοντας ότι η μόδα είχε ανοδικές τάσεις.

Σημειωτέον ότι ο Μουσουλμανικός Πληθυσμός του Βελγίου ανέρχεται περίπου στις 600,000, που είναι 4% του συνολικού πληθυσμού. Τα δικαστήρια της χώρας αυτής έχουν αναγκαστεί ν’ αντιμετωπίσουν έναν αριθμό εξτρεμιστικών Ισλαμικών σκευωριών τα τελευταία χρόνια, τόσο για επιθέσεις σχεδιασμένες να γίνουν μέσα στο Βέλγιο όσο και στο εξωτερικό. (πηγή)

Εξάλλου, ο αριστερός Βουλευτής κύριος Denis Ducarme, μετά την ψήφιση του προσχεδίου νόμου από την Επιτροπή, δήλωσε: «Αυτό στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα στους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές. Για λόγους δημόσιας ασφάλειας και για την αξιοπρέπεια των γυναικών, θα πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι που τολμάμε να πάρουμε αυτό το βήμα, ενώ υπάρχουν παρόμοιες συζητήσεις στη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία.» (πηγή). Πρόσθετες πληροφορίες εδώ. Δείτε αντιρρήσεις για την απαγόρευση στο video που ακολουθεί:

Εξάλλου, αρκετοί Βουλευτές στη Γαλλία, η οποία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο Ισλαμικό πληθυσμό στην Ευρώπη, έχουν επίσης ζητήσει ν’ απαγορευτούν οι φερετζέδες πλήρους κάλυψης, αν και κορυφαίο συμβουλευτικό σώμα έχει αποφανθεί ότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρά συνταγματικά ρίσκα. (πηγή)

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τον Τόμας Χάμαρμπεργκ, Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο οποίος σε μνημόνιό του ισχυρίζεται ότι «Η απαγόρευση της μπούργκα και του νικάμπ δεν θα απελευθέρωνε τις καταπιεσμένες γυναίκες αλλά απεναντίας θα μπορούσε να ενισχύσει τον “αποκλεισμό” τους.» (πηγή)

Η όλη σύγχυση γύρω από τη μπούργκα, αν αυτή δεν είναι παραδοσιακό μέτρο καταπίεσης και καθυπόταξης της γυναίκας Μουσουλμάνας από τους άνδρες με πρόσχημα την ευσέβεια, πράγμα που βλέπω ως το πιο πιθανό, συντηρείται και από την απύθμενη άγνοια των θρησκευόμενων για το πώς προσεγγίζει ο άνθρωπος το Θεό. Η επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται σε διατήρηση του δικαιώματος στην καταπίεση και υποδούλωση. Το ότι οι γυναίκες που κρύβονται πίσω από τη μπούργκα μπορεί να το απολαμβάνουν επιβεβαιώνει απλά το βάθος της θρησκευτικής πλάνης…

“Καλή Ανάσταση” φίλες που κρύβετε το πρόσωπό σας από τον Ήλιο της ζωής!

Βεβαίως έχει και η Ορθοδοξία τέτοια κρούσματα, αφού επιβάλλει στις καλόγριες να ντύνονται στα μαύρα και να φοράνε μαντήλες. Αλλά τουλάχιστον αυτές δεν κρύβουν ολόκληρο το πρόσωπό τους. Είναι, βλέπετε, πιο «προοδευτικές»…

Tags: burqa, Daniel Bacquelaine, niqab, women in Islam, Αλλάχ, Ισλάμ, Μουσουλμάνοι, μπούργκα