Άστραψαν και βρόντηξαν οι εθνοπατέρες στο “ναό” της Δημοκρατίας την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, 2008. Ιστορική ομολογουμένως η συνεδρίαση σε μια κρίσιμη για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό (φουσκο) σύστημα συγκυρία. Κι ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι – όσοι τέλος πάντων δεν είναι απορροφημένοι, δηλαδή αποχαυνωμένοι, με τα καθημερινά τηλεοπτικά σίριαλ και το συβαριτισμό – παρακολουθούσαν εναγωνίως την ιστορική συνεδρίαση, ελπίζοντας ν’ ακούσουν ρεαλιστικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση, για μια ακόμη φορά απογοητεύτηκαν από την προχειρότητα της κυβερνητικής πρότασης και τις λαϊκίστικες (ψηφοθηρικές) επιθέσεις της αντιπολίτευσης.
Θα περίμενε κανείς περισσότερη υπευθυνότητα απ’ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, αντί να μιλάνε όλοι με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες. Δε λέω, ακούστηκαν και κάποιες συνετές προτάσεις από την αντιπολίτευση, αλλά όταν δίδονται στο πλαίσιο ενός ανελέητου ‘κοινοβουλευτικού’ σφυροκοπήματος, που πηγάζει από τον άκρατο ανταγωνισμό και τη δίψα για εξουσία, είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό. Δει δη κατανόησης και συνεργασίας, άνδρες Αθηναίοι! Το αλληλοξέσκισμα και η αλληλοταπείνωση των εθνοπατέρων μέσα στο ναό της Δημοκρατίας είναι η καλύτερη συνταγή για το ξέσκισμα του κοινωνικού ιστού και την περαιτέρω εξαθλίωση των μη προνομιούχων. Δεν σας τόπε κανείς αυτό; Δε διαβάζετε και κάνα βιβλίο;
Ας έλθουμε όμως στο αλχημιστικό σχέδιο “διάσωσης” των Τραπεζών, μιας “διάσωσης” που δεν ζητήθηκε μέχρις στιγμής από κανένα. Είναι δηλαδή σα να δίνεις σώνει και καλά ένα “Πι” σε κάποιον που δεν έχει κανένα πρόβλημα αναπηρίας για να τον προστατέψεις μήπως πέσει, ή σα να προσφέρεις μπαστούνι σε κάποιον που περπατάει ίσια και καμαρωτά, μπας και τρικλίσει! Σχέδιο σωτηρίας με το ζόρι ! Βρε τι έχουμε ν’ ακούσουμε ακόμη! Πάμε πάρα κάτω. Η μη ζητηθείσα αλχημιστικής σύλληψης “διάσωση” παρέχεται, λέει, προς όοολες τις τράπεζες, έχουν δεν έχουν πρόβλημα, για να μη δυσφημιστούν και στιγματιστούν εκείνες που όντως έχουν στενότητα ρευστού και χάσουν τους πελάτες τους! Βρε τόση αλληλεγγύη! Άκουσον, άκουσον και φρίξον, εσύ που είχες την ατυχία να διαθέτεις ακόμη κοινό νου και δεν αντέχεις τα στραβά, τα παράξενα και τα ανόητα. Καλούμαστε δηλαδή να προστατέψουμε τη φήμη των τραπεζών που είχαν άχρηστα ή διεφθαρμένα διοικητικά συμβούλια παχυλόμισθων διαχειριστών, οι οποίοι τις εξέθεσαν σε τοξικά προϊόντα ή τοξικές χώρες!
Κι αυτά τα παράδοξα συμβαίνουν σε μια φιλελεύθερη (ασύδοτη) οικονομία όπου, σύμφωνα με το δόγμα, κάθε κατεργάρης ή ανίκανος επιχειρηματίας ή τραπεζίτης πρέπει ν’ αφήνεται να καταρρέει κάτω από το βάρος της αμαρτίας του ή της βλακείας του, ή να εξαγοράζεται από κάποιον εύρωστο χρηματοπιστωτικό φορέα. Τι δουλειά έχει λοιπόν το κράτος να παρεμβαίνει πυροσβεστικά; Οι ίδιες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν αποκρατικοποίησαν τη μία κρατική τράπεζα μετά την άλλη τα τελευταία 15 χρόνια, διότι μας έλεγαν πως το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας; Προφανώς έχουμε να κάνουμε με χρονίως μαθητευόμενους και μηδέποτε αποφοιτήσαντας μάγους της οικονομίας. Και για νάχουμε καλό ρώτημα, τι υποχρέωση έχει ο Έλληνας φορολογούμενος να συμμετέχει στη χασούρα των τραπεζών; Μήπως μοιράστηκαν ποτέ μαζί του τα υπερκέρδη που είχαν και συνεχίζουν να έχουν οι περισσότερες από δαύτες;
Για του λόγου μου το αληθές, ιδού και τα τεκμήρια:
** ΕΘΝΙΚΗ: «Σε μια περίοδο δύσκολη για τις αγορές όπου κεφαλαιοποιήσεις κατακρημνίζονται και οι φόβοι για την επόμενη μέρα αυξάνονται η Εθνική η οποία διαθέτει την υψηλότερη πλεονάζουσα ρευστότητα στην Ευρώπη κοντά στα 4 δις ευρώ , θα σημειώσει αύξηση των ιδίων της κεφαλαίων στο γ΄ τρίμηνο συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο ενώ τα κέρδη 9μήνου που θα δημοσιευτούν 27 Νοεμβρίου θα διαμορφωθούν στα 1,2 δις ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες. Επίσης κατέχει την δεύτερη θέση βάση κεφαλαίων στην Ευρώπη πίσω από την Credit Suisse.» (otenet.gr – 2/11/08)
** ΠΕΙΡΑΙΩΣ: «Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο 9μηνο του 2008, καθώς έφτασαν τα 441 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση.» (protothema.gr –20/10/08)
** EUROBANK EFG: «Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2008
Αύξηση Καθαρών Κερδών Ομίλου κατά 7% σε €436εκ.» (eurobank.gr – 30/07/08)
** ALPHA BANK: «Αποτελέσματα εξαμήνου 2008
Καθαρά Κέρδη Ευρώ 414 εκατ. και αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων στο 25%» (euro2day.gr –26/08/08)
** ΑΤΕbank: «Κέρδη €70,1εκ. για τον Όμιλο της ΑΤΕbank το 1ο εξάμηνο 2008» (atebank.gr –22/08/08)
Δεν θα επεκταθώ σε μικρότερες τράπεζες, αλλά με αυτά που παρέθεσα ανωτέρω είναι φανερό ότι οι μεγαλύτερες Ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα. Προς τι λοιπόν η ελεημοσύνη από την κυβέρνηση; Αφήστε που πολλοί τραπεζίτες θεωρούν προσβλητική την προσφορά “διάσωσης” και ενδέχεται να την απορρίψουν. «Ουσιαστικά θεωρούν ότι δεν ταιριάζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η σημερινή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις. Έτσι, είναι πιθανό ακόμα και να απορρίψουν το “πακέτο” των 28 δισ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στις ιδιαίτερες συνομιλίες τους, “αν θέλει η κυβέρνηση να ελέγχει τη ροή των πιστώσεων και να καθορίζει ποιος θα παίρνει δάνεια, ας αναβιώσει τον ΕΟΜΜΕΧ. Εμείς δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ 20ετίας προβληματικά καθεστώτα, όπου το κόμμα και το κράτος έκριναν ποιος θα πάρει δάνειο”.» (news.in.gr – 01/11/08)
Ας επιστρέψουμε όμως στη συνεδρίαση της Βουλής για να ευθυμήσουμε και λιγάκι. Το έχουμε ανάγκη!
Καραμανλής: «Και όμως, λέγεται από διάφορους ότι δίνουμε 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Ε, δεν δίνουμε. Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, ψεύδεται και παραπλανά.Η αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρη. Η αλήθεια αυτή δεν μπορεί να διαστρεβλώνεται από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: δεν χαρίζεται τίποτα σε καμία τράπεζα. Δεν διατίθεται από τον Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ. Δεν ζημιώνεται, αλλά κερδίζει το δημόσιο.»
Πω, πω πω! Είναι να τρελαίνεται κανείς! Δηλαδή τα 28 δις ευρώ που λέει η κυβέρνηση ότι δίνει στις τράπεζες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι αέρας κοπανιστός; Μ’ άλλα λόγια προσφέρει αέρα και βγαίνει ρευστότητα; Τότε γιατί να σταματήσει στα 28 δις και να μην τα κάνει 108, π.χ., ώστε οι τράπεζες να έχουν πακτωλό ρευστότητας; Έτσι κι αλλιώς το δημόσιο, όπως μας λένε, δε χάνει ούτε ένα ευρώ, αλλά απεναντίας κερδίζει! Ας κερδίσει λοιπόν περισσότερα τώρα που η κυβέρνηση των αλχημιστών μετατρέπει τον αέρα σε ρευστό. Ας παίρνει κι ο κάθε πολίτης τζάμπα δάνεια. Άσχημο θα ήταν; Ποιος δεν θα τόθελε;
«Δεν πληρώνουν, αλλά κερδίζουν οι φορολογούμενοι», μας είπε ο κ. Καραμανλής. Αλήθεια; Και αν ο μη γένοιτο οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες οι τράπεζες που προανέφερα έχουν ανοιχτεί με εκατοντάδες καταστήματα, χρεοκοπήσουν, όπως η Ισλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, κλπ., πράγμα που αναπόφευκτα θα γονατίσει τις μητρικές τράπεζες στην Ελλάδα, ποιος θα πληρώσει τις εγγυήσεις που έχει αναλάβει το κράτος; Δεν θα είναι ο Ελληνικός λαός; Εκτός κι αν υπάρχει κανένας μυστικός κρατικός κορβανάς στον οποίο καταθέτουν οι εξωγήινοι που θα τον χρησιμοποιήσει τότε ο κ. Καραμανλής, αν είναι ακόμη στην κυβέρνηση…
Για να σοβαρευτούμε τώρα, δεν ισχυρίζομαι ότι η αντιμετώπιση μιας τέτοιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, που την προκάλεσε το ίδιο το διεφθαρμένο σύστημα της ασύδοτης και εν πολλοίς πλασματικής οικονομίας του χρηματιστηριακού και συναλλαγματικού τζόγου, είναι εύκολη υπόθεση. Ούτε όμως μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με προχειρότητες και ερασιτεχνισμό. Μου θυμίζει το 1999 που όταν άρχισε η δρομολογημένη κατάρρευση του ΧΑΑ, ο Σημίτης τριπλασίασε τα μετοχοδάνεια από 5 εκατ. δραχμές στα 15, ώστε οι χαμένοι μικροεπενδυτές να ξαναγοράσουν μετοχές-φούσκες για να διατηρηθεί ο Γ.Δ. ψηλά μέχρις ότου οι αδίστακτοι εκλεκτοί του συστήματος να προφτάσουν να τις ξεφορτώσουν στα άδεια κεφάλια τους – έγκλημα για το οποίο δεν πήγε δυστυχώς κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος φυλακή… Οι συνέπειες της οικονομικής αφαίμαξης ενάμισι εκατομμυρίου νοικοκυριών έγιναν έκτοτε οδυνηρά αισθητές στην πραγματική οικονομία της χώρας. Έχοντας απομυζήσει μέσω του καζίνο του ΧΑΑ τις αποταμιεύσεις των ανυποψίαστων μικροεπενδυτών, στη συνέχεια η σοσιαληστρική κυβέρνηση Σημίτη και το Οικονομικό της επιτελείο έστρεψαν τον κοσμάκη μαζικά στον υπερδανεισμό με τις πιστωτικές κάρτες… Έτσι φτάσαμε στην κατάντια που φτάσαμε.
Το ίδιο μαζικό έγκλημα επαναλαμβάνεται και σήμερα. Η κυβέρνηση της Ν. Δ., βλέποντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν και την ανεργία ν’ αυξάνεται, αντί να τους μειώσει στο ελάχιστο τη φορολογία και ν’ αυξήσει γεναιόδωρα μισθούς και συντάξεις, προσπαθεί να σπρώξει και πάλι τους υποσιτιζόμενους καταναλωτές στο δανεισμό, για να μη μπορούν ποτέ να σηκώσουν κεφάλι. Τους εκμαυλίζει να πληρώσουν με υψηλό τόκο τη δική τους δουλεία στο διεφθαρμένο σύστημα… Πρέπει πάση θυσία να καταναλώσουν. Άλλωστε, αυτός δεν μας δίδαξαν πως είναι ο σκοπός της ζωής; Να ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ! Οι πολίτες-πρόβατα πρέπει να ζουν με δανεικά μια ζωή και να καταναλώνουν περισσότερα απ’ όσα αντέχει το πουγκί τους κι απ’ όσα χρειάζονται, ώστε να παράγουν γάλα και μαλλί για να τους αρμέγουν και κουρεύουν οι πολυεθνικές, οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια. Είναι το λεγόμενο ξαλάφρωμα από τα περιττά βάρη, ώστε να μπορέσουν ευκολότερα να εισέλθουν εις τη “βασιλεία των ουρανών”, που λέει και η Βίβλος, ΑΜΗΝ! (Φωνάξτε και τον όσιο Εφραίμ του Βατοπαιδίου για κάνα ευχέλαιο, με το αζημίωτο πάντα.)
Πάρτε το χαμπάρι πατριώτες: Πολίτης που δε χρωστάει στο σύστημα και που καταναλώνει μόνο όσα του επιτρέπει ο πενιχρός μισθός του είναι άχρηστος. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος ενός απάνθρωπου, χρεοκοπημένου και αδιέξοδου οικονομικού μοντέλου του homo consumer που καταρρέει οσονούπω… Και θα είναι η πτώση αυτού μεγάλη… Και θα θρηνήσουν πολλοί, μικροί και μεγάλοι… Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τρίβει τα χέρια του στη γωνία, και μετά βίας καταφέρνει να κρύψει το κυνικό του χαμόγελο και τα σάλια του από την όρεξη που του ανοιξε η μεθοδευμένη κρίση, καθώς θέτει υπό τον έλεγχό του τη μια χώρα μετά την άλλη. Βρε μπας και είναι και τούτο μια σύντομη οδός προς τη Δημιουργία της Παγκόσμιας Κυβέρνησης κι ενός ενιαίου διεθνούς νομίσματος;
Ήδη τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν στο Ελληνικό ουρανό: «Aπότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2% το 2009 και αύξηση της ανεργίας προβλέπει το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο αναθεωρώντας επί τα χείρω προηγούμενη εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης στο 3,3%, που είχε γίνει μόλις πριν από έξι μήνες. Eξαιρετικά δυσμενή είναι τα στοιχεία που έρχονται και από το Παγκόσμιο Oικονομικό Φόρουμ: Σύμφωνα με έκθεσή του για την παγκόσμια κατάταξη των χωρών όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα τους, η Eλλάδα βρίσκεται στην 67η θέση μεταξύ των 134 χωρών που εξετάζονται, χαμηλότερα από το Kαζακστάν και την Mποτσουάνα (!) έχοντας μάλιστα “χάσει” δύο θέσεις στην κατάταξή της σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.» (kitrinostipos.gr – 02/11/08)
Άσχημα τα νέα πατριώτες… Κουράγιο, όμως, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι εφτάψυχη!