Οι Αμερικανοί θέλουν το κόμμα “ΝΙΚΗ” εκτός Βουλής

Παλιά τους τέχνη κόσκινο η ανάμιξη στα εσωτερικά άλλων χωρών. Είναι αυτό που λέει η παροιμία “Δουλειά δεν είχε ο διάβολος, @α@ούσε τα παιδιά του”.

Ανησυχία ΗΠΑ για ενδεχόμενη είσοδο της Νίκης στη Βουλή – «Είναι ρωσόφιλοι – Δεν μπορούν να ενημερώνονται για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ».

Τι απαντάει η Νίκη για την χρηματοδότησή της.

Οι Αμερικανοί έχουν θέσει θέμα για τυχόν είσοδο του κόμματος Νίκη στην Βουλή, επειδή θεωρούν ότι υποστηρίζουν σε όλα τα επίπεδα τη Ρωσία και χρηματοδοτούνται από αυτήν μέσω των μονών του Αγίου Όρους.

Η ανησυχία τους για ενδεχόμενη είσοδο της Νίκης στη Βουλή έγκειται στο γεγονός ότι, σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούν να ενημερώνονται για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ.

Πιθανότατα και η επίσκεψη του διευθυντή της CIA, William Burns ,στην Αθήνα να αφορούσε μία μελλοντική συμμετοχή της Νίκης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, της οποίας οι συνεδριάσεις είναι απόρρητες.

Στην Επιτροπή συζητούνται όλα τα εξοπλιστικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και η συνεργασία με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, η εκπαίδευση που παρέχεται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και η στρατιωτική βοήθεια που στέλνεται στην Ουκρανία.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, καθώς η συμφωνία με όλες τις οικονομικές και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες θα περάσει από την Επιτροπή Εξοπλισμών και Άμυνας.

Δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι Αμερικανοί άλλη φορά με τέτοιο ζήτημα.

Δηλαδή ένα φιλορωσικό κόμμα τέτοιας έκτασης να βρίσκεται στο «κατώφλι» της Βουλής.

Βέβαια, κάποιοι θα πουν πως και η «Ελληνική Λύση» υποστηρίζει κατά καιρούς ρωσικές θέσεις αλλά ποτέ δεν το έπραξε στο «φουλ».

Άλλωστε ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης» στην Επιτροπή Εξοπλισμών και Άμυνας στην προηγούμενη Βουλή, ήταν ο Α. Μυλωνάκης, πρώην αξιωματικός και συνομιλητής των Αμερικανών.

Για την ΝΙΚΗ όμως οι Αμερικανοί θεωρούν πως οτιδήποτε αξίας περάσει από την Επιτροπή κατευθείαν θα κοινοποιείται στη Μόσχα.

Όλη η ΝΑΤΟϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία, όπως και οι τύποι όπλων και οι εκπαιδεύσεις των ουκρανικών μονάδων περνάνε από εγκρίσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών όλων των χωρών, όπως γίνεται και στην Ελλάδα.

Για την ιστορία υπήρχε κάποτε στην Ελλάδα το περιβόητο Ρωσικό Κόμμα (1827-1865) το οποίο ήταν ελληνική πολιτική παράταξη, των πρώτων χρόνων ύπαρξης του ελληνικού κράτους, φίλα προσκείμενη στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία των Αμερικανών, η συμμετοχή της Νίκης στην Επιτροπή, αν αυτή εισέλθει στην Βουλή, είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί να περιοριστεί.

Αρχίζει να δημιουργείται μία κατάσταση όπως με την Χρυσή Αυγή που την είχαν απομονώσει καταρχήν από την κρατική χρηματοδότηση

Γενικά θέλουν να τους απομονώσουν.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησης της Νίκης στην ενότητα “Έσοδα-Περιουσία” στο καταστατικό του κόμματος, αναφέρεται απλά πως “το Κίνημα δύναται να έχει έσοδα από εισφορές μελών, δωρεές, κρατική επιχορήγηση και κάθε άλλη νόμιμη δραστηριότητα, η οποία προσιδιάζει προς τον χαρακτήρα και το ήθος του”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως υπάρχουν μοναχοί σε 2-3 μονές του Αγίου Όρους, με γραμμή υπέρ της Μόσχας, που φέρεται να ενισχύουν οικονομικά τις προσπάθειες της “Νίκης” είτε υλικά είτε παραχωρώντας ακίνητα, ώστε να φιλοξενούνται δραστηριότητες του κόμματος, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν και μεγάλες ενορίες, ακόμη και στην Αθήνα, και “γεροντάδες” που δεν συμφωνούν με τους μητροπολίτες τους και που έχουν το δικό τους κοινό που επηρεάζουν.

Το ίδιο το κόμμα εξέδωσε χθες ανακοίνωση με τίτλο “Πού βρήκε τα χρήματα η Νίκη”, στην οποία αποδίδει τις φήμες σχετικά με τη χρηματοδότησή της σε πολιτικούς αντιπάλους και κάνει λόγο για μυθοπλασία και παραφιλολογία.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Η ερώτηση ‘πού βρήκε τα χρήματα η Νίκη;’ για να κάνει προεκλογικό αγώνα και να κατέβει στις εκλογές, ξεκίνησε από πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι, αντί να κάνουν αυτοκριτική, αναζητούν το άλλοθι της εκλογικής τους αποτυχίας σε μία πρωτοφανή μυθοπλασία και παραφιλολογία σχετικά με τις πηγές εισοδήματος της Νίκης και την υποτιθέμενη διασύνδεσή της με κυβερνητικά πρόσωπα και εφοπλιστές.

(…) Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη κάνει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση, ότι μοναδικοί χρηματοδότες της είναι οι φίλοι, τα μέλη και οι υποψήφιοί της, τους οποίους ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία έχουν περιβάλει την όλη προσπάθεια.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τον τραπεζικό λογαριασμό μας και παρόμοιους ελέγχους να κάνουν και στα υπόλοιπα κόμματα που έλαβαν μέρος στις εκλογές, για να λάμψει η αλήθεια και να σταματήσουν οι κακόβουλες επιθέσεις λάσπης εναντίον μας».

pronews.gr

————————————————-

«Ψάχνονται» στην κυβέρνηση για «Νίκη»: 12 ρωσικά εμβάσματα στις Μονές του Αγίου Όρους που την στήριξαν.
Έρευνα των αρχών για ροή ρωσικού χρήματος προς το κόμμα-έκπληξη των εκλογών.

Όρος

Οι αρχές επιχειρούν να ανακαλύψουν την χρηματοδότηση της «Νίκης» και έτσι αμέσως μετά την επιτυχία του κόμματος στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου, να λάβει ποσοστό 2,92% και να βρίσκεται στο «κατώφλι» της Βουλής, ανέσυραν έναν φάκελο που είχε τεθεί στο αρχείο και αφορά τη μεταφορά ρωσικών χρημάτων σε Μονές του Αγίου Όρους.

Στο επίκεντρο της έρευνας για τα ρωσικά εμβάσματα στο Άγιον Όρος βρίσκεται η Μονή Φιλοθέου.

Το μοναστήρι σε ανακοίνωση του την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα «Νίκη» και ότι δεν εμπλέκεται στις εκλογές.

Ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της «Νίκης» (συγκέντρωσε λίγους σταυρούς) και αυτό από μόνο του επίσης δεν σημαίνει τίποτα.

Ο φάκελος ανασύρθηκε από το αρχείο την περασμένη εβδομάδα.

Η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, αφορά συγκεκριμένα εμβάσματα, ορισμένα εκ των οποίων ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Ως αποστολείς εμφανίζονται Ρώσοι ευσεβείς και Έλληνες ομογενείς που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Μόσχα.

Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται στη λίστα των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, καθώς θεωρήθηκε ότι λειτουργούν ως χρηματοδότες εκ μέρους της Ρωσίας.

Ο φάκελος έκλεισε, την άνοιξη του 2021. Δεν είναι γνωστό το σκεπτικό με το οποίο ο σημερινός πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα, επίτιμος εισαγγελικός λειτουργός Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε να ανοίξει ξανά ο φάκελος, όμως συνάγεται ότι θεωρήθηκε λάθος ο τρόπος με τον οποίο είχε κλείσει τότε η υπόθεση.

Η μεταφορά ρωσικών χρημάτων με τη μορφή δωρεών σε μοναστήρια του Αγίου Όρους προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αμερικανικών Αρχών.

Σύμφωνα με ότι αναφέρει το Μagazine, στις αρχές του έτους ένα κλιμάκιο Αμερικανών επισκέφτηκε διάφορες μονές του υποτιθέμενου φιλο-ρωσικού μπλοκ στον Άθω.

Οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν στα μοναστήρια για… «συντεύξεις» ρωτώντας τους μοναχούς για τις δωρεές που δέχονται από συγκεκριμένα πρόσωπα και ιδρύματα, πίσω από τα οποία φέρεται να βρίσκονται Ρώσοι.

Οι μοναχοί φέρεται να απάντησαν ότι ο ίδιος ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Όρους προβλέπει το αυτοδιοίκητο των μοναστηριών, παρ’ όλα αυτά δεν έχουν να κρύψουν τίποτα.

«Κρατάμε αναλυτικά βιβλία. Όλα τα χρήματα στα μοναστήρια είναι από δωρεές, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών», λένε στο Άγιον Όρος κάθε φορά που ανοίγει το ίδιο θέμα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μία ελληνική τράπεζα στην οποία διατηρεί λογαριασμό η Μονή Φιλοθέου, χτύπησε το «κόκκινο καμπανάκι».

Από την αλληλογραφία μεταξύ της τράπεζας και του μοναστηριού φέρεται να προκύπτει ότι εντοπίστηκαν 12 ρωσικά εμβάσματα – ενδεικτικά, ύψους 50-100.000 ευρώ το καθένα – με αποστολείς φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ιδρύματα, τα οποία είτε βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων είτε συνδέονται με τα πρόσωπα στην ίδια λίστα.

Η αρχική εσωτερική συζήτηση στο μοναστήρι φέρεται να ήταν πως οι ίδιοι άνθρωποι «είναι ευσεβείς που κάνουν δωρεές και εκπληρώνουν τάματα» και πως «δεν γίνεται να κάνουμε σε μία μέρα αυτούς τους ανθρώπους εχθρούς», όπως ειπώθηκε.

Η επίσημη άποψη που τελικά επικράτησε, πάντως, ήταν η πλήρης συμμόρφωση με την οδηγία της τράπεζας κι επομένως η μη αποδοχή στο εξής των χρημάτων και των δωρεών από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση για εκλογικούς αλλά και για έξωθεν της χώρας λόγους θα «πιέσει» τα πράγματα τις επόμενες ημέρες.

Στις ΗΠΑ νιώθουν άβολα με την είσοδο του «Νίκη» στην Βουλή.

pronews.gr
email: info@pronews.gr

Tags: CIA, William Burns, Άγιο Όρος, Βουλή, ΗΠΑ, κόμμα ΝΙΚΗ, μοναχοί, Μονή Φιλοθέου, ΝΑΤΟ, Ρωσία, Ρωσόφιλοι, χρηματοδότηση