Οι απορίες του Μπόμπου για το ΣΥΡΙΖΑ

images%CF%86%CF%86%CF%86%CF%86%CF%86

«Μαμά, τι θα ψηφίσεις την Κυριακή;»

«Μπόμποοο! Άσε με, σε παρακαλώ, να πιω τον καφέ μου με ηρεμία πρωί-πρωί! Πόσες φορές σου έχω πει να μην ασχολείσαι με τα πολιτικά;»

«Γιατί βρε μαμά; Δεν πρέπει κι εγώ να είμαι ενημερωμένος; Άλλωστε, αν γίνει του Τσίπρα, σε κάνα δυο χρόνια που θα γίνω 16 θα ψηφίζω κι εγώ. Στο σχολείο οι συμμαθητές μου πολύ τον πάνε τον Τσίπρα.»

«Το φαντάζομαι… Είναι ο ήρωάς τους! Αφού με Τσίπρα πρωθυπουργό – αν ποτέ γινόταν κάτι τέτοιο – θ’ ανέβαιναν οι μαθητές στην έδρα και οι καθηγητές θα κάθονταν στα θρανία, αφού έτρωγαν και το ανάλογο ξύλο. Όχι βέβαια πως σήμερα απέχουμε πολύ από αυτή την εξέλιξη… Για να καταλάβεις, όμως, ποιοι είναι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και ποια “Αυγή” επαγγέλλονται, διάβασε κάνα δυο άρθρα κατατοπιστικά εδώ κι εδώ

«Καλά, θα τα διαβάσω το βράδυ πριν κοιμηθώ.»
«Όοοχι! Όχι βράδυ τέτοια αναγνώσματα!»

«Γιατί βρε μαμά; Δεν μου έχεις πει πριν κοιμηθώ να διαβάζω κάτι;»
«Είπαμε να διαβάζεις, αλλά όχι και “γκραν γκινιόλ” πριν από τον ύπνο! Θα σου φέρουν εφιάλτες παιδάκι μου, και δεν έχω όρεξη να με ξυπνάς τη νύχτα τσιρίζοντας “τσίριζα, τσίριζα”

«Α, ναι, καλά που μου το θύμισες. Γιατί, μαμά, τον ‘ΣΥΡΙΖΑ’ τον ονομάζουν και ‘ΤΣΥΡΙΖΑ’;»
«Είναι το υποκοριστικό τους. Όλοι στην Ελλάδα έχουν ένα υποκοριστικό, δηλαδή ένα χαϊδευτικό, και το πιο διαδεδομένο – μακράν το πιο δημοφιλές – είναι το ‘μα@@@ας’ , επί το ευηχότερον ‘μακάκας’, με το συμπάθιο.»
«Και τι σημαίνει ‘ΤΣΥΡΙΖΑ’, μαμά;»

«Σημαίνει ότι είναι ένα κόμμα που οι οπαδοί του τσιρίζουν δυνατά, όπως θα διαπιστώσεις όταν διαβάσεις τα άρθρα που σου είπα. Αλλά να τα διαβάσεις μεσημέρι, κι όχι βράδυ, μ’ ακούς;»

«Εντάξει. Άλλωστε ούτε εγώ έχω όρεξη να μείνω άυπνος από τους εφιάλτες. Έχω όμως κι άλλες απορίες για τον ΤΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο σχολείο οι συμμαθητές μου, που είναι πολιτικοποιημένοι από το νηπιαγωγείο, τσακώνονται πότε για τον ΣΥΝ και πότε για τον ΣΥΡΙΖΑ, και όταν τους ρωτάω τι διαφέρει ο ένας από τον άλλο δεν ξέρουν να μου απαντήσουν. Εσύ ξέρεις να μου πεις, διότι με βασανίζει από καιρό αυτή η απορία;»
«Ώστε μ’ αυτά ασχολούνται οι συμμαθητές σου, ε; Τι να σου κάνω καημένε που δεν έχω λεφτά να σε στείλω σε ιδιωτικό για να μάθεις πέντε αράδες γράμματα! Ας όψεται η έρμη φτώχεια.»

«Ναι, αλλά αν πήγαινα σε ιδιωτικό, θα μου κόλλαγαν τη ρεστινιά του δεξιού.»

«Ποια ρεστινιά βρε μπόμπιρα; Δεν έχεις ακούσει ότι ακόμη και η κόρη της γενικής γραμματέως του KKE, Aλέκας Παπαρήγα, τελείωσε το Λύκειο στο Kολλέγιο Ψυχικού, και μετά σπούδασε στο Deree; Για ρίξε μια ματιά κι εδώ για να δεις το μέγεθος της υποκρισίας των πολιτικών μας…»

«Έτσι, ε; Βρε τους μπαγάσηδες, δεν έχουν τσίπρα, δηλαδή τσίπα! Αλλά πάλι μου ξέφυγες από το θέμα, μαμά, κι εγώ θέλω να μάθω για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΤΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝ και δε συμμαζεύεται.»
«Λοιπόν, θα σου πω αυτά που ξέρω, και μη νομίζεις ότι έχω κι εγώ καταλάβει πλήρως περί τίνος πρόκειται. Αφού καλά-καλά δε γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι ποιοι είναι, τι πρεσβεύουν και πού το πάνε, θα γνωρίζω εγώ;»

«Καλά, το ξέρω αυτό. Μήπως τα άλλα κόμματα ξέρουν ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν; Άλλα πιστεύουν, άλλα λένε, κι άλλα κάνουν.»

«Μπράβο Μπόμπο μου! Τι παιδί ξουράφι έχω εγώ! Φιλάκια, ματς, μουτς! Να, κάτι τέτοια λες και με κάνεις υπερήφανη που είμαι μαμά σου. Άλλωστε στο έχω ξαναπεί αυτό.»

« Άσε, μαμά, τα σαλιαρίσματα κι έμπα τώρα στο θέμα.»

«Έγινε! Πρόσεξέ με τώρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥνασπισμός ΡΙζοσπαστικής Αριστεράς) είναι ένα συνονθύλευμα, κοινώς πολιτικό μόρφωμα, που έχει στεγάσει κάθε καρυδιάς καρύδι. Η κάθε ετερόκλητη πολιτική ομάδα που συμμετέχει – τόσο μικρή ώστε να είναι άγνωστη ακόμη και στο θυρωρό της πολυκατοικίας του προέδρου της – ονομάζεται “συνιστώσα”. Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή “συνιστώσα” του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ΣΥΝ (Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας).»
«Δηλαδή ο ΣΥΝ είναι συνασπισμός μέσα στο συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ;»
«Ακριβώς! Τόπιασες το θέμα, Μπόμπο!»

«Τώρα κατάλαβα γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη σύγχυση στο θέμα. Πολύ συνασπισμένοι, βρε μαμά! Τι γίνεται εδώ; Πώς κλίνεται η λέξη;»
«Ο Συνασπισμός, του Συνασπισμού των συνασπισμένων ασυνάσπιστων συνιστωσών. Κάπως έτσι…»

«Και ποιοι είναι οι άλλοι ασυνάσπιστοι συνασπισμένοι;»

«Οι επίσημες ‘συνιστώσες’ είναι, λέει, έντεκα.»
«Μα καλά δεν τις έκαναν δώδεκα, όπως είναι οι Δώδεκα Απόστολοι;»
«Μπόμπο! Δε σου έχω πει να μη βλασφημείς τα θεία; Τι σχέση έχουν οι δώδεκα Απόστολοι με το ΣΥΡΙΖΑ;»
«Πώς δεν έχουν; Κι αυτοί ευαγγελίζονται μια ιδανική κοινωνία όπως οι πρώτες κοινότητες των Χριστιανών.»
«Οι οποίες διαλύθηκαν σύντομα ως ουτοπιστικές και ανεφάρμοστες στον πραγματικό κόσμο. Γι’ αυτό και ο Λεωνίδας Κύρκος πρότεινε τη διάλυση του ομιχλώδους μορφώματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Για ρίξε μια ματιά εδώ

«Τέλος πάντων, μαμά, για μολόγα πάρα κάτω γιατί ανυπομονώ. Μ’ έχει πιάσει συχνοουρία από την αγωνία.»

«Αμ δεν το βλέπω; Λοιπόν, έχουμε και λέμε, και διηγώντας τα συχνά κλαίμε. Αυτά που σου λέω τα διάβασα κι εγώ εδώ:

1. ΑΚΟΑ
Η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά προέρχεται από το ΚΚΕ εσωτερικού.
2. ΔΗΚΚΙ
Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Δημήτρης Τσοβόλας τον Δεκέμβριο του 1995. Σήμερα πρόκειται για ένα κομμάτι του “παλαιού” ΔΗΚΚΙ.
3. ΔΕΑ
Η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά έχει αναφορά στον επαναστατικό μαρξισμό και στην παράδοση των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Τρότσκι, κλπ.

4. Ενεργοί Πολίτες
Ο Μανώλης Γλέζος είναι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί μία από τις ιδρυτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που ονομάζεται ‘Ενεργοί Πολίτες’.
5. ΚΟΕ
Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας είναι, σύμφωνα με πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η πιο δυναμική συνιστώσα του συμμαχικού σχήματος της Αριστεράς.
6. ΚΕΔΑ
Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2001, κυρίως από πρώην μέλη του ΚΚΕ.

7. Ομάδα ΡΟΖΑΗ ΡΟΖΑ ανήκει σαφώς στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είναι μία από τις συνιστώσες που μπήκε σχετικά πρόσφατα στο εγχείρημα.
8. Ξεκίνημα
Πρόκειται για μια πολιτική ομάδα με ξεκάθαρα τα αριστερά χαρακτηριστικά. Λέει “όχι” στο ΝΑΤΟ και στον ευρωστρατό, ζητεί τη διάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας, κατάργηση των χρεών των χωρών του Τρίτου Κόσμου, κλπ.
9. Κόκκινο
Το σχήμα έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της πολιτικής του στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του κοινωνικού φόρουμ, στη δουλειά στους μετανάστες, στην ενίσχυση των κινημάτων κλπ.
10. Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας
Προέρχονται από τη διάσπαση της “Οικολογικής Παρέμβασης”, εκδίδουν τον “Οικοσοσιαλιστή” και λαμβάνουν μέρος στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη “συμπαράταξη στους περιβαλλοντικούς και πολιτικούς αγώνες”.

11. ΣΥΝ
Η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστή και με σκέτο το όνομα Συνασπισμός, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.
Κατάλαβες τώρα περί τίνος πρόκειται, Μπόμπο μου; Αν θέλεις περισσότερα διάβασε εδώ

«Ωχ, μαμά, το κεφάλι μου! Έχεις κανένα panadol; Εδώ πρόκειται για σκέτο τρελοκομείο! Να διαβάσω κι άλλα; Αστειεύεσαι; Εδώ με αυτά που μου είπες κοντεύω ν’ αρχίσω να παραμιλάω. Άσε με, γιατί νομίζεις ότι θέλει πολύ ν’ αρχίσω κι εγώ να συνασπίζομαι με τους συνασπιζοασυνάσπιστους και να παραλογίζομαι πετροβολώντας κινητά και ακίνητα;»
«Α, ναι, ξέχασα να σου πω ότι οι συνιστώσες 8, 9, 10 είναι υποσυνασπισμένες σ’ έναν άλλο συνασπισμό που τον ονομάζουν “2ο κύμα”. Είναι αυτό που λένε τρεις σε μία, ή τρία σε ένα. Δεν έχεις ακούσει που κάποιοι όταν φοβερίζουν λένε θα σου κάνω τα τρία ένα, με το συμπάθιο; Έ, κάτι τέτοιο.»

«Α, πα, πα, πα, πα! Σκέτη απογοήτευση οι συνασπισμένοι αριστεροί και δε συμμαζεύεται. Μα για τούτο το ΣΥΡΙΖΑ τρελαίνονται κάποιοι συμμαθητές μου; Γι’ αυτό το τρελοκομείο;»

«Παιδάκι μου, μέσα στο ευρύτερο “Τρελοκομείο η Ελλάς”, με προεδρείο το Κυνοβούλιο, όλοι χωράνε. Υπάρχει θέση για άπαντες τους τρελούς. Μόνο οι γνωστικοί δε χωράνε. Αυτοί οι άτυχοι δε βρίσκουν ούτε τρύπα να κρυφτούν από την κατακραυγή. Γι’ αυτό και σιγά-σιγά το είδος των σωφρόνων τείνει να εκλείψει. Κάτι σαν τη χελώνα ‘καρέτα-καρέτα’, δηλαδή.»
«Μαμά, με αυτά που έμαθα είμαι εντελώς απογοητευμένος. Δεν ξέρω σε ποια κοινωνία θα ζήσω όταν μεγαλώσω. Τρομάζω. Καλύτερα να μη σε είχα ερωτήσει. Καλύτερα να μη γνώριζα αυτά που μου είπες. Μου άρεσε αυτός ο Τσίπας, συγνώμη ο Τσίπρας, και νόμιζα ότι αν μεθαύριο γινόταν πρωθυπουργός θα ζούσαμε καλύτερες μέρες.»
«Χα, χα, χα, χάαααα! Νάσαι καλά που μ’ έκανες και γέλασα! Εσύ όμως, αν δε θέλεις να μελαγχολείς να μη ρωτάς πολλά. Όσο λιγότερα ξέρεις τόσο πιο χαζοχαρούμενος θα είσαι. Κατάλαβες;»
«Αν κατάλαβα, λέει; Φαίνεται γι’ αυτό είπε ο Χριστός, “Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών”.»
«Ακριβώς! Όσο λιγότερα καταλαβαίνεις, τόσο λιγότερο συγχύζεσαι, τόσο λιγότερο οργίζεσαι και μισείς, με αυξημένες πλέον πιθανότητες να πας στον παράδεισο. Άσε που τον παράδεισο μπορείς ν’ αρχίσεις να τον ζεις από τώρα, περίπου όπως τον ζουν τα ζώα όταν δεν τα βασανίζουν τα ανθρωποειδή. Κάτι τέτοιο.»

«Καλέ μανούλα, μου, να κάνω και μια τελευταία ερώτηση σε παρακαλώ;»
«Άντε πάλι! Τώρα δεν είπαμε για την ευτυχία των πτωχών τω πνεύματι; Το πας φιρί-φιρί να συγχυστείς περισσότερο; Αμάν πια με τις ερωτήσεις σου βρε Μπόμπο! Με φέρνεις σε δύσκολη θέση σα μάνα. Λέγε, λοιπόν, να τελειώνουμε.»
«Να, αναρωτιέμαι, τι τους κάνει όλους αυτούς να συνασπίζονται, όταν μάλιστα έχουν και αλληλοσυγκρουόμενες ιδεοληψίες; Δηλαδή ποια είναι η συγκολλητική ουσία;»

«Α, τώρα ρωτάς ανοησίες και με απογοητεύεις. Ποια είναι, βρε κοθωνάκι μου, η κυρίαρχη συγκολλητική ουσία που κρατάει συνασπισμένα ακόμη και τα ασυνάσπιστα; Το ΧΡΗΜΑ, βρέεε! Ξύπνα Μπόμπο!»
«Τώρα που μου το λες, μαμά, θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει και δένει με την απάντησή σου.»

–«Τι είχες διαβάσει, βρε;»

« Είναι σχόλιο “ανώνυμου”, και το παραθέτω αυτούσιο: «…πρέπει άμεσα να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και να μάθουμε όλοι τι ποσά λαμβάνει η κάθε συνιστώσα. Να δούμε για παράδειγμα πόσες χιλιάδες ευρώ λαμβάνουν κάποιες συνιστώσες με 5 και 10 μέλη. Έτσι για να καταλάβουμε και εμείς το πραγματικό κίνητρο που κάποιοι παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και διαφωνούν κάθετα μαζί του.» Να και η πηγή.

–«Τι λες; Γράφτηκε κάτι τέτοιο; Τους πήραν είδηση κιόλας; Ο Λαζόπουλος άραγε τα διαβάζει αυτά; Αχ, παιδάκι μου, πού πάνε τα λεφτουδάκια μας… Πού πάει ο ιδρώτας του πατέρα σου… Όμως, Δημοκρατία έχουμε, σκασμός! Το ποιηματάκι το έμαθες απέξω; Να το μάθεις, θα σου χρειαστεί όταν έχεις απορίες.»

Tags: Δημοκρατία, ΣΥΝ, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας