Οι διεθνείς τοκογλύφοι σε ρόλο “παιδαγωγού”!

CΜόνο αν στον κεντρικό πυρήνα των συμβούλων του Πρωθυπουργού και του οικονομικού του επιτελείου βρίσκονται παράγοντες των κερδοσκοπικών διεθνών ομίλων μπορεί να εξηγηθεί ο προχθεσινός εσπευσμένος δανεισμός με το τοκογλυφικό επιτόκιο του 6,3%, παρόλο που είχαν ανακοινωθεί τα σκληρά μέτρα. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκα εκτενέστερα στο προηγούμενο άρθρο μου, όπου προσπάθησα δια της εις άτοπον απαγωγής να φωτογραφίσω το ατόπημα.

Είχα, λοιπόν, την περιέργεια, να μάθω κάτι για τους δανειστές-κερδοσκόπους-τοκογλύφους στους οποίους η κυβέρνησή μας έχει προσδώσει “παιδαγωγικό” χαρακτήρα. Ότι τάχα εκείνοι που έχουν συγκεντρώσει το χρήμα στα χέρια τους “νουθετούν” τους άτακτους λαούς με σκληρά μέτρα ώστε να μειωθεί το χρέος τους και αύριο-μεθαύριο οι ίδιοι (τοκογλύφοι) να μη βρίσκουν θύματα-κορόιδα σαν την Ελλάδα για να “επενδύουν” με υψηλά επιτόκια, κοινώς να κερδοσκοπούν! Δηλαδή μας “νουθετούν” και το καλό μας και το κακό τους! Καταλάβατε;

Αν όμως υπήρχαν έστω και ελάχιστοι αφελείς που είχαν πιστέψει το παραμύθι αυτό, προχτές που έπεσαν οι μάσκες των τοκογλύφων ελπίζω να ξύπνησαν κι αυτοί. Μάλιστα οι τοκογλύφοι μας πρόσφεραν πάνω από 15 δις, δηλαδή τριπλάσιο ποσό, αφού το επιτόκιο ήταν τόσο ελκυστικό! Κι αν η σύναψη του δανείου δεν είχε γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, θα είχαμε συρροή γερακιών από κάθε σημείο του πλανήτη για να μας προσφέρουν βοήθεια, αν και υποψιάζομαι ότι κάποιοι άνωθεν τους συντονίζουν για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι εκμεταλλευτές ή “ευεργέτες” που μας δάνεισαν με υψηλά επιτόκια; Είναι γνωστοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι που θησαυρίζουν ακόμη και από χρεοκοπημένες χώρες, και μάλιστα ποντάρουν στην πτώχευσή τους εκ των προτέρων!

Όπως διάβασα εδώ, «Σε ξένους επενδυτές κατέληξε το 77% του 10ετούς ελληνικού κοινοπρακτικού ομολόγου, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως ανακοίνωσαν οι ανάδοχοι HSBC, Nomura, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Barclays Capital, “η συναλλαγή είχε σημαντική στήριξη από εγχώριους επενδυτές, αλλά αποφασίστηκε να περιοριστεί κάτω από το 25% μετά την κατανομή”.»

Όπως βλέπετε, πάλι οι ξένοι είχαν τη μερίδα του λέοντος στην τοκογλυφία! Σιγά μήπως δεν είχαν οι ελληνικές τράπεζες 5 δις να δανείσουν το κράτος! Δεν τις άφησαν όμως. Δεν είμαστε ελεύθεροι να ταχτοποιήσουμε τα του οίκου μας με τον τρόπο που εμείς κρίνουμε. Υπάρχει μια ορατή πια διεθνής οικονομική χούντα που καθορίζει τις τύχες μας, όπως και τις τύχες των άλλων λαών. Κι εμείς, μοιραίοι κι άβουλοι, έχουμε σκύψει το κεφάλι και λέμε ευχαριστώ στο μαστίγωμα.

Ποια είναι όμως η HSBC; Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που ξεκίνησε το ταξίδι της τοκογλυφίας το 1865, με το πρώτο κατάστημα στο Χονγκ Κονγκ . Το δεύτερο κατάστημα, ένα μήνα αργότερα έγινε στη Σαγκάη. Ιδρυτής του ο Thomas Sutherland. Το πλήρες όνομα του οργανισμού είναι “Hong Kong & Shanghai Banking Corporation” – HSBC. Στην Ελλάδα η HSBC έχει 16 καταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Πάμε τώρα στο δεύτερο “σωτήρα” μας, τη NOMURA. Είναι ένας κολοσσιαίος χρηματοπιστωτικός οίκος, γνωστός και μη εξαιρετέος από τις συχνές υποβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών και την πρόσφατη μείωση των τιμών-στόχων των μετοχών τους. (Δείτε εδώ). Η Nomura στο τέλος του 2008 απόκτησε μέρος από τις δραστηριότητες της Lehman Brothers στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. (Δείτε εδώ).

Παρεμπιπτόντως να θυμηθούμε και για την κατάρρευση (Σεπτ. 2008) της Lehman Brothers, τέταρτης σε μέγεθος τράπεζας επενδύσεων των ΗΠΑ, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην κρίση του Αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που επεκτάθηκε και στην Ευρώπη.

Τρίτος “σωτήρας” μας ήταν η Barclays Capital, η τράπεζα επενδύσεων της Βρετανικής Barclays Bank PLC. Θυμηθείτε ότι ο Βρετανικός Τύπος πρωταγωνίστησε σε μοχθηρή καταστροφολογία για την οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδας.

Τέταρτος και πέμπτος “σωτήρας” μας ήταν οι δικές μας τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, που άρπαξαν κι αυτές μεζέ από το αχνιστό κοψίδι της τοκογλυφίας, δηλαδή το 25%. Και ζήσαν οι τοκογλύφοι καλά κι εμείς χειρότερα, χάρη στο μεγάλο ηγέτη και “σωτήρα” μας, Γιώργο Παπανδρέου, και τον τσάρο της χτικιάρας οικονομίας μας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ποιος θα μας τόλεγε, σύντροφοι, ότι θα το βρίσκαμε από Γιώργηδες και “σοσιαλιστές”; Ας όψεται ο χοντρός (κοιμωμένη του Χαλεπά) που μας έριξε στη στοργική αγκαλιά τους.

Πάμε τώρα σ’ ένα απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, που μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το πόσο χρεωμένα είναι άλλα ευυπόληπτα κράτη, ώστε να μη νιώθουμε πρωταγωνιστές της πτώχευσης και διεκδικούμε αναξίως μετάλλια βλακείας, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη επίδοση.

«Μας μιλήσατε για χρεοκοπία πριν καν μας μιλήσουν οι διεθνείς κερδοσκοπικοί οίκοι, οι οίκοι της τοκογλυφίας και της “λαμογιάς”, που αξιολογούν τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας. Πριν καν μιλήσουν τα διεθνή παπαγαλάκια για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, πρώτοι εσείς μιλήσατε.

Γιατί, κύριοι της Κυβέρνησης, να χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Γιατί λέτε ότι έχει υψηλό έλλειμμα. Είναι η μόνη χώρα με υψηλό έλλειμμα; Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, γιατί αυτές δεν κινδυνεύουν με χρεοκοπία; Γιατί λέτε ότι ταυτόχρονα έχουμε και υψηλό δημόσιο χρέος, που έχει φθάσει ή θα φθάσει το 2010 στο 125% του Α.Ε.Π.

Τότε γιατί, κύριοι της Κυβέρνησης, δέκα χρόνια τώρα δεν χρεοκόπησαν και άλλες χώρες, που είχαν υψηλό έλλειμμα και υψηλό χρέος; Γιατί δεν χρεοκόπησε η Ιαπωνία, που έχει και υψηλό έλλειμμα και χρέος που έχει εκτοξευτεί στο 197% του Α.Ε.Π. της; Γιατί δεν κινδυνεύουν με χρεοκοπία μία σειρά από χώρες, που έχουν συνολικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας;

Το δικό μας είναι κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο της ευρωζώνη, 175% του Α.Ε.Π. περίπου. Γιατί δεν χρεοκοπεί η Ολλανδία με συνολικό χρέος 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και θα χρεοκοπήσουμε εμείς με 175% συνολικό χρέος;

Έξι χώρες της ευρωζώνης – τουλάχιστον – με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν συνολικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Γιατί δεν κινδυνεύουν αυτοί με χρεοκοπία; Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο, γιατί δεν κινδυνεύει;

Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός μιας σειράς χωρών της ευρωζώνης είναι πολλαπλάσιος από το δικό μας και της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος. Γιατί δεν χρεοκοπούν;»

Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε απάντηση στα εύλογα ερωτήματά του, που είναι και ερωτήματα του Έλληνα πολίτη που άκουσε την αγόρευσή του. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε στον εξής αφορισμό:

«Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. δεν αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται η χώρα. Δεν θέλει να το καταλάβει, δεν μπορεί να το καταλάβει; Είναι προφανές ότι – μιλώντας για την Ιαπωνία και για την Αγγλία, για ένα κόμμα που θέλει να μιλάει και για την μαρξιστική του καταγωγή – ούτε καν “Το Κεφάλαιο” δεν έχουν διαβάσει μέχρι το τέλος, για να καταλάβουν γιατί κάποιες χώρες χρεοκοπούν και κάποιες άλλες όχι.»

Λοιπόν, παίδες, άντε να διαβάσουμε «Το Κεφάλαιο» του Μαρξ, όσοι δεν το έχετε διαβάσει και όσοι βέβαια το αντέξετε. Κάτι θα ήξερε ο “μεγαλοφυής” αυτός πολιτικός οικονομολόγος, αφού με βάση το ευαγγέλιό του χρεοκόπησαν όλες οι χώρες του πρώην (ψευτο)Υπαρκτού Σοσιαλισμού.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί ξαφνικά μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από το Γιώργο Παπανδρέου έχουν αφηνιάσει οι διεθνείς τρομοκράτες-τοκογλύφοι εναντίον της Ελλάδας; Πού το πάνε; Τι θέλουν από μας; Τι παιχνίδια παίζονται εις βάρος μας; Μήπως έχουμε να κάνουμε με την τελευταία φάση της υλοποίησης ενός παγκόσμιου σκοτεινού σχεδίου, και η Ελλάδα επελέγη ως πειραματόζωο για να καταγραφούν οι αντιδράσεις, μια και μας θεωρούν ατίθασο λαό; Μήπως τους άνοιξε η όρεξη με τις εξομολογήσεις των Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου στο εξωτερικό περί χρεοκοπίας της Ελλάδας;

Εάν αρχίσω να καταθέτω κάποιες υποψίες (sneaky suspicions) θα θεωρηθώ φαντασιόπληκτη και τρομοσεναριογράφος, αφού δε θα μπορώ να τις τεκμηριώσω. Ένα σας λέω μόνο: τα αόρατα είναι πολύ πιο φοβερά από τα ορατά. Γι’ αυτό αφήνω στον αναγνώστη να σκεφτεί τι σημαίνουν όλα τούτα που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, και που, δυστυχώς, δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ εκείνα που έρχονται…

Εύχομαι, όμως, να διαψευστώ και να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τους Έλληνες και την Ελλάδα.
Tags: Αλέξης Τσίπρας, δημόσιο χρέος, εξωτερικός δανεισμός