Οι ΗΠΑ κλέβουν το πετρέλαιο της Συρίας

Η Ουάσιγκτον κλέβει πάνω από το 80 τοις εκατό της παραγωγής πετρελαίου της Συρίας ανά ημέρα.

1

Οι απώλειες που προκλήθηκαν από την εκστρατεία διακίνησης ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας

By The Cradle
Global Research, August 11, 2022
The Cradle 10 August 2022

Το Υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας εξέδωσε μια δήλωση στις 9 Αυγούστου κατηγορώντας τις αμερικανικές δυνάμεις που κατέχουν τη Συρία ως υπεύθυνες για την κλοπή του μεγαλύτερου μέρους του πετρελαίου της χώρας.

«Η ποσότητα παραγωγής πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε περίπου 14,5 εκατομμύρια βαρέλια, με μέση ημερήσια παραγωγή 80,3 χιλιάδες βαρέλια, εκ των οποίων τα 14,2 χιλιάδες παραδίδονται καθημερινά στα διυλιστήρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου.

Η δήλωση συνέχισε λέγοντας ότι «οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ και οι μισθοφόροι τους», αναφερόμενοι στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), «κλέβουν έως και 66.000 βαρέλια κάθε μέρα από τις περιοχές κοιτασμάτων που έχουν καταλάβει στην ανατολική περιοχή,. περίπου το 83 τοις εκατό της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου της Συρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ο συριακός πετρελαϊκός τομέας έχει υποστεί ζημίες που αγγίζουν τα «περίπου 105 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του πολέμου μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους» ως αποτέλεσμα της εκστρατείας κλοπής πετρελαίου των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η δήλωση πρόσθεσε ότι παράλληλα με τις οικονομικές απώλειες που υπέστη ο πετρελαϊκός τομέας ήταν «απώλειες ζωής, συμπεριλαμβανομένων 235 μαρτύρων, 46 τραυματιών και 112 απαγωγών».

Στις 10 Αυγούστου, βίντεο, που κινηματογραφήθηκε από ένα ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο και κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει μια συνοδεία φορτηγών που χειριζόταν ο αμερικανικός στρατός, να διακινεί λαθραία κλεμμένο πετρέλαιο με προορισμό το Ιράκ, έξω από τη Ράκα (Raqqah).

media.thecradle.co

Πρόσφατα, ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος επί του παρόντος κατέχει τη βορειοανατολική Συρία, λεηλατεί συνεχώς το πετρέλαιο της χώρας και το μεταφέρει λαθραία στις βάσεις τους στο Ιράκ μέσω της παράνομης συνοριακής διέλευσης Al-Waleed.

Τοπικές πηγές στην επαρχία Χασάκα της Συρίας ανέφεραν στις 6 Αυγούστου ότι ο αμερικανικός στρατός λεηλάτησε και μετέφερε λαθραία δεκάδες πετρελαιοφόρα έξω από τη χώρα, καθιστώντας το το δεύτερο κλεμμένο φορτίο πετρελαίου από τις ΗΠΑ εκείνη την εβδομάδα.

Σχεδόν 200 δεξαμενόπλοια γεμάτα με λεηλατημένο πετρέλαιο μεταφέρθηκαν λαθραία έξω από τη Συρία από αμερικανικά στρατεύματα μόνο τον Ιούλιο, καθώς η Ουάσιγκτον έχει εντείνει την πρακτική της να κλέβει συριακούς πόρους για να πουλήσει στο εξωτερικό.

Στις 19 Ιουλίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τη συνεχή λεηλασία των φυσικών πόρων της Συρίας.

Ο αμερικανικός στρατός είναι επίσης υπεύθυνος για τη λεηλασία του σιταριού της χώρας, επιδεινώνοντας μια οξεία επισιτιστική κρίση  που μαστίζει τη Συρία και την υπόλοιπη Δυτική Ασία.

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης πάνω ή κάτω. Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Global Research.

Επιλεγμένη εικόνα: Άποψη ενός κοιτάσματος πετρελαίου στη Συρία, 19 Ιουλίου 2018 [Adnan Alhusen/Anadolu Agency]

Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι The Cradle
Πνευματικά δικαιώματα © The CradleThe Cradle, 2022

globalresearch.ca

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Vladimir Putin, ΗΠΑ, λεηλασία πετρελαίου, Ουάσινγκτον, πετρέλαιο, Πούτιν, Συρία