Οι κερδοσκόποι του πολέμου είναι σημάδι μιας βαθιά άρρωστης κοινωνίας

US WAR PROFITEER
The biggest war profiteer—US. Graphic: Deng Zijun/GT

By Caitlin Johnstone
CaitlinJohnstone.one

September 22, 2023

«Ο πόλεμος είναι καλός για τις επιχειρήσεις».

Έτσι διαβάζεται ένα απόσπασμα ενός στελέχους της βιομηχανίας όπλων σε πρόσφατο άρθρο του Reuters με τίτλο «Στην έκθεση όπλων του Λονδίνου, οι φόβοι του παγκόσμιου πολέμου είναι καλοί για μπίζνες» σχετικά με τη μεγαλύτερη έκθεση όπλων της Ευρώπης, τη διετή Διεθνή Άμυνα και Ασφάλεια Εξοπλισμού. Πιθανότατα δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το Reuters δεν κατονομάζει τον κερδοσκόπο του πολέμου του οποίου το απόσπασμα ενέπνευσε τον τίτλο του.

Το άρθρο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παρακινδυνευμένη διπλωματία στην Ταϊβάν οδηγούν σε αυξανόμενα κέρδη για το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να διπλασιάζει τις εξαγωγές όπλων του το 2022 και οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 4% κάθε χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 13% μόνο το 2022, ανεβάζοντας τις συνολικές παγκόσμιες δαπάνες στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Είμαστε εξαιρετικά απασχολημένοι», λέει στο Reuters ένας έξοχος διευθυντής πωλήσεων σε μια εταιρεία θωρακισμένου χάλυβα.

Ο πόλεμος είναι καλός για μπίζνες και αναμένεται να γίνει ακόμα καλύτερος. Ο μεγαλύτερος στρατιωτικός εργολάβος στον κόσμο Lockheed Martin είδε τη μετοχή του να αυξάνεται κατά 37 τοις εκατό πέρυσι —  βοηθήθηκε από εξαγορές μετοχών που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους —  και σε μια έκθεση με τίτλο «Lockheed Martin: Τεράστια ανάπτυξη μπροστά», προέβλεψε ο επενδυτικός αναλυτής της AlmaStreet Capital τον περασμένο μήνα ότι τα τεράστια κέρδη της Lockheed θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Αποκαλώντας τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα «την πιο ευνοϊκή συνθήκη υπό την οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει η Lockheed Martin», ο συγγραφέας του άρθρου γράφει τα εξής:

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τον προϋπολογισμό τους για άμυνα και ασφάλεια κάτω από αυτές τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις παγκοσμίως. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ως ο μεγαλύτερος ανάδοχος της αμερικανικής κυβέρνησης, η Lockheed Martin είναι βέβαιο ότι θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του αυξημένου αμυντικού προϋπολογισμού. Δεδομένου ότι η εταιρεία έφτασε ήδη το 8% περίπου της καθαρής αύξησης των πωλήσεων σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 23, πιστεύω ότι η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων μαζί με την χαλάρωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα επιτρέψει στη Lockheed Martin να επιτύχει σύντομα διψήφια αύξηση των καθαρών πωλήσεων μέχρι το τέλος του έτους».

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lockheed, James Taiclet, χαρακτήρισε την πιο πρόσφατη αύξηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ «τόσο καλό αποτέλεσμα όσο θα μπορούσε να ζητήσει η βιομηχανία ή η εταιρεία μας». Υπάρχουν τεράστιες περιουσίες που καβαλάνε τις κυβερνήσεις και εξοπλίζονται για να σκοτώσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων όντων.

Υπάρχει ένα δημοφιλές απόφθεγμα, «Δεν είναι μέτρο υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία», που συνήθως αποδίδεται στον Jiddu Krishnamurti αλλά πιθανότατα επινοήθηκε από τον γιο του Kurt Vonnegut, Mark. Κάθε φορά που διαβάζω αναφορές όπως αυτή για εταιρείες που μαζεύουν δισεκατομμύρια από θάνατο, ταλαιπωρία και εξαιρετικά επικίνδυνες πράξεις σύγκρουσης μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων, βρίσκω πάντα τη φράση «μια βαθιά άρρωστη κοινωνία» να κροταλίζει στο μυαλό μου.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια κοινωνία πιο άρρωστη από μια κοινωνία στην οποία οι εταιρείες δεν επιτρέπεται μόνο να επωφελούνται από τον πόλεμο και τον μιλιταρισμό, αλλά να πιέζουν πραγματικά για περισσότερα από αυτά χρησιμοποιώντας δωρεές εκστρατειών, λόμπι και χρηματοδότηση ισχυρών δεξαμενών σκέψης που διεγείρουν τον πόλεμο. Δεν είναι λιγότερο σατανικό από το να επιτρεπόταν στις εταιρείες να σφάζουν ξένους όπως τα ζώα και να πουλούν τα μέρη του σώματός τους για κέρδος σε βιομηχανική κλίμακα. Tο μόνο που διαφέρει είναι το πρόγραμμα πληρωμής. Κι όμως, οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό φημίζονται ως αξιοσέβαστοι δημιουργοί θέσεων εργασίας αντί να ρίχνονται σε κλουβιά σαν τα τέρατα που είναι.

Αυτό δεν είναι το είδος του πολιτισμού στον οποίο θα πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε καλά προσαρμοσμένοι. Δεν είναι σημάδι υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια κοινωνία στην οποία κάποιος μπορεί να γίνει δισεκατομμυριούχος πουλώντας όπλα μαζικής δολοφονίας αφού ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για να διαπράξει αυτούς τους φόνους. Δεν είναι σημάδι υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια κοινωνία στην οποία το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα ξεπλένει πληροφορίες μέσω των μέσων ενημέρωσης για να προωθήσει τα θανατηφόρα προϊόντα και τις ατζέντες του. Δεν είναι σημάδι υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια κοινωνία στην οποία οι πολεμικές κερδοσκοπικές εταιρείες μπορούν να αποκομίσουν τεράστια τριμηνιαία κέρδη σε έναν πόλεμο με αντιπροσώπους που διεγέρθηκε από τη Δύση ενώ διοχέτευαν περιουσίες σε δεξαμενές σκέψης που βοήθησαν στη δημιουργία συναίνεσης για αυτές τις προκλήσεις και οι οποίες γύρισαν τις ενέργειες της Δύσης σε θετικό πρίσμα για τα μέσα ενημέρωσης.

Εάν αυτή η κοινωνία μπόρεσε να δημιουργήσει κάτι τόσο διεφθαρμένο όπως το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, τότε δεν είναι το είδος της κοινωνίας με το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξουμε να αναμειχθούμε. Αυτό είναι το είδος της κοινωνίας στο οποίο θα πρέπει να θέλουμε να μείνουμε απέξω όπως ένας πονεμένος αντίχειρας. Το είδος της κοινωνίας στην οποία λέμε ένα ηχηρό ΟΧΙ σε πράγματα στα οποία όλοι οι άλλοι λένε ναι.

Αυτή η κοινωνία έχει αποτύχει τόσο θεαματικά όσο μπορεί να αποτύχει οτιδήποτε. Ζούμε σε μια δυστοπία  ελεγχόμενου νου όπου οι κερδοσκόποι του πολέμου κατευθύνουν τη δημόσια πολιτική, όπου ολόκληρη η βιόσφαιρα τροφοδοτείται στον θρυμματιστή του παγκόσμιου καπιταλισμού, ενώ επιταχύνουμε ταχέως προς τον πυρηνικό αρμαγεδδώνα. Αυτός είναι ο πιο τρελός πολιτισμός που θα μπορούσε να σχεδιάσει κάποιος. Θα πρέπει να επιδιώξουμε τη διαφωνία και την απόκλιση από αυτόν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Copyright © Caitlin Johnstone

lewrockwell.com

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Caitlin Johnstone, Jiddu Krishnamurti, Lockheed Martin, ειρήνη, εξοπλισμοί, Ουκρανία, πολεμική βιομηχανία, πολεμοκάπηλοι, πόλεμος