Οι λειτουργοί της Θέμιδος σηκώνουν δειλά κεφάλι!

Επιτέλους! Μια χαραμάδα ελπίδας κατά της διαφθοράς έρχεται από τη Δικαιοσύνη! Χλωμή μεν, αλλά καλύτερα από το τίποτα. Ακούσατε, όμως, την απάντηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη; Ουδόλως ίδρωσε τ’ αυτί του. Δεν κοκκίνισε, δεν κόμπιασε, δεν απολογήθηκε, δεν υποσχέθηκε, αλλά αντέστρεψε τα πυρά, ακριβώς όπως θα έκανε αν είχε απέναντί του ένα βουλευτή της αντιπολίτευσης. Προσωπικά δεν περίμενα και καμιά συντριβή μετανοίας από τον Χ. Καστανίδη. Οι πολιτικοί μας δεν είναι επιρρεπείς σε τέτοιες συγκινήσεις.

«Γνωρίζει ο λαός ότι δεν αποφασίζουν αόριστα τα δικαστήρια την παραγραφή, αλλά ο νόμος; Οι δικαστές έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ποιός φταίει που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πριν καλά – καλά αποκαλυφθούν;» Αυτά ρώτησε, απευθυνόμενος εμμέσως και στο λαό, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010.

Άλλοι το γνωρίζουν κι άλλοι όχι, κύριε πρόεδρε, γι’ αυτό δίνουν στο Δικαστικό Σώμα υψηλή βαθμολογία στη διαφθορά, για να είναι μέσα και να μη σας αδικήσουν. Για ρίξτε μια ματιά κι εδώ. Είστε υπερήφανοι με το βαθμό που παίρνετε; Ή μήπως γι’ αυτό φταίει μόνο ο νόμος περί ευθύνης (ανευθυνότητας) υπουργών, ενώ όλα τ’ άλλα πάνε καλά στη Δικαιοσύνη; Ο κ. Χ. Αθανασίου αναφέρθηκε επίσης και σε «προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών, από πολιτικούς.» (πηγή)
Σωπάτε, καλέ! Συμβαίνουν τέτοια φοβερά πράγματα στην πατρίδα μας; Πω, πω, ανατριχιάζω!

Ας κάνει, όμως, η Δικαιοσύνη την αυτοκριτική και αυτοκάθαρσή της, ώστε να έχει παρρησία να κατακεραυνώνει όπου δει τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, κακά τα ψέματα, φίλτατοι… Για να υψώσει κανείς στεντόρεια φωνή πρέπει να είναι ο ίδιος καθαρός από κάθε σκιά. Με ψιθύρους και πλάγιες ερωτήσεις από ανώτατους δικαστικούς δεν ξυπνάνε τα παχύδερμα της Εκτελεστικής Εξουσίας. Χρειάζεται προφητικός λόγος που ως σφύρα θα κατασυντρίψει το βράχο της κυβερνητικής αναλγησίας, ασυνειδησίας, συναλλαγής και διαφθοράς.

Ο λαός ψάχνει απεγνωσμένα για σανίδα ηθικής δικαίωσης. Και αφού η Εκκλησία είναι ανύπαρκτη και ανίκανη να υψώσει προφητικό λόγο, το ρόλο αυτό μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να τον αναλάβει. Στο μεταξύ, ρόλο εισαγγελέα έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, μόνο που δεν έχουν δεμένα τα μάτια τους σαν τη Θέμιδα.

Στη χτεσινή συνέλευση παρευρέθηκαν και πήραν το λόγο κι άλλοι υψηλόβαθμοι του Δικαστικού Σώματος, που μόνο ο τίτλος τους μου προκαλεί δέος. Μίλησε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Καλαμίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων γίνεται σε χρόνο που αγγίζει την παραγραφή των αδικημάτων…
Μίλησε και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, που ανέφερε ότι η κορύφωση της οικονομικής κρίσης το τελευταίο διάστημα, που έχει ως συνέπεια την οικονομική δυσπραγία, την κοινωνική αναστάτωση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επέφερε πιέσεις προς τη Δικαιοσύνη, διότι να αυξάνεται ο αριθμός των αγωγών και των μηνύσεων. (πηγή) Βλέπετε, η φτώχεια φέρνει γκρίνια.

Αλήθεια, μήπως εσείς, κύριε Τέντε, ξέρετε να μας πείτε πού πήγαν τα λεφτά; Ποιοι τα έφαγαν; Ποιοι καταλήστευσαν τον πλούτο του ελληνικού λαού κατά το σκοτεινό έπος του Χρηματιστηρίου 1999-2001; Διανοηθήκατε να στείλετε στη φυλακή κανέναν υψηλά ιστάμενο, υπουργό εννοώ ή και τον τότε πρωθυπουργό, για ηθική αυτουργία στο έγκλημα; Μήπως θέλατε να προχωρήσετε αλλά δεν σας το επέτρεψε ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών; Και αν είναι έτσι, γιατί δεν βγήκατε στις ταράτσες και στα μπαλκόνια να καταγγείλετε τους επίορκους πολιτικούς ώστε να παραδοθούν έστω στη λαϊκή περιφρόνηση και χλεύη;

Και τι κάνατε όταν βλέπατε τα Ασφαλιστικά Ταμεία, κάτω από τις οδηγίες Σημίτη και Παπαντωνίου, να τζογάρουν στο ΧΑΑ τα χρήματα των ασφαλισμένων δυο-τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του 2000, για να ενισχυθεί προφανώς ο Γ.Δ. και να ξεγελαστεί το «κόμμα του Χρηματιστηρίου» να ξαναψηφίσει Σημίτη; Δεν θυμάμαι να είχατε ξεσηκώσει καμία θύελλα αντιδράσεων ώστε να σταματήσει το κακό πριν ολοκληρωθεί το έγκλημα. Και για τα γαλάζια δομημένα ομόλογα τι κάνατε; Φωνάξατε; Καταγγείλατε; Καταδικάσατε δημοσίως κανέναν υπεύθυνο, έστω λεκτικά;

Έχετε ξεχάσει ότι είσαστε η τρίτη κατά σειράν εξουσία, και ο πρωταρχικός σας ρόλος είναι ν’ αγρυπνείτε ώστε να προλαμβάνετε την αδικία και την παρανομία με έγκαιρες δημόσιες παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις. Το βασικό σας καθήκον είναι να υπερασπίζεστε το δίκαιο που εναρμονίζεται με το κοινό συμφέρον του λαού, προλαμβάνοντας, ει δυνατόν, και αποτρέποντας την αδικία. Η κατόπιν συμφοράς παρέμβασή σας ελάχιστα ωφελεί.

Όσο για το νόμο περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86 του Συντάγματος), ομολογουμένως είναι ένα έκτρωμα όμοιο του οποίου δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ελληνική ευρεσιτεχνία και εδώ! Ποιος είπε ότι δεν είμαστε πολυμήχανοι και γνήσιοι απόγονοι του Οδυσσέα; Πού αλλού οι νομοθέτες θεσπίζουν νόμους για την ατιμωρησία τους;

Πάντως ο George Papandreou είχε υποσχεθεί από το βήμα της 74ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (2009) ότι θα το έβλεπε το θέμα. Λέτε να το ξέχασε; Ας του το θυμίσουμε. Ποτέ δεν είναι αργά για την ανάνηψη της παραστρατημένης εκτελεστικής εξουσίας.

Tags: George Papandreou, Γ. Καλαμίδας, Θέμιδα, Ι. Τέντες, νόμος περί ευθύνης υπουργών, Χαράλαμπος Αθανασίου