Οι πληγές της παρένθετης μητρότητας (Harms of Surrogacy)

Αφιερωμένο στον Στέφανο Κασσελάκη (που θέλει να αποκτήσει δύο αγόρια με τον Τάιλερ!) και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Surrogacy πηγή photo

Συντάχθηκε από The Center for Bioethics and Culture Network στις 

Εμπορική εκμετάλλευση της γυναικείας μήτρας και στο τέλος…  μια άδεια μητρική αγκαλιά και παιδιά ξεκομμένα από τη μάνα που τα έφερε στο κόσμο…

Γυναίκες που κυοφορούν με αμοιβή παιδιά που δεν θα παραμείνουν σε εκείνες. Είναι σε  οικονομική ανάγκη και δέχονται να γίνουν «παρένθετες μητέρες» για μωρά ζευγαριών  χωρίς αναπαραγωγική ικανότητα. Ζευγαριών «νέου τύπου» που έκαναν χειρισμούς «μετάβασης φύλου», ή ανδρικών ομόφυλων ζευγαριών ή ετερόφυλων ζευγαριών όπου η γυναίκα αδυνατεί να ολοκληρώσει μια κύηση. Φιλοξενούν στη μήτρα τους μωρά άλλων και τα παραδίδουν μετά το τοκετό.

Όμως η παραβίαση της φύσης, που τόσο έντεχνα παρουσιάζεται ως μια ακόμη «αναπαραγωγική επιλογή» δεν είναι άμοιρη συνεπειών…

Η γυναίκα βιώνει τελικά την απελπισία και το κενό, καθώς φέρνει στο κόσμο ένα μωρό που δε θα χαρεί ποτέ, δεν έχει τη τιμή και τη συμπαράσταση που της αξίζει σα μάνα, ενώ θα αναζητά με σιωπηλό πόνο το παιδί που μετά τη γέννηση θα αναλάβουν άλλα χέρια…αυτά που την πλήρωσαν..

Τελικά το οικονομικό αντάλλαγμα είναι ανίκανο να την ανακουφίσει από αυτά που ζει  και νιώθει.   Σε αυτό το βίντεο μιλούν οι ίδιες οι παρένθετες μητέρες, και επισημαίνονται οι ζημίες που υφίστανται από τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Περιλαμβάνονται μέρη της ταινίας: «Υποκατάστατες μητέρες: Μια υποκατηγορία γυναικών; – “Breeders: A Subclass of Women?” »

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

mumdadandkids.gr


«Θεραπαινίδες»: Η σύγχρονη σκλαβιά των γυναικών και η φεμινιστική προσέγγιση στην παρένθετη μητρότητα

Γράφει η Φωτεινή Σιάνου*

Από την μία πλευρά υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν την δυνατότητα να υπογράψουν συμβόλαιο και να αγοράσουν τις υπηρεσίες της παρένθετης μητέρας που θα δεχθεί στο σώμα της το γονιμοποιημένο ωάριο των γονιών που μπορούν να αγοράσουν αυτή την υπηρεσία. Και από την άλλη υπάρχει η τεράστια δεξαμενή της καταραμένης φτώχειας, οι τρομακτικές ανάγκες των γυναικών που δέχονται χωρίς να έχουν πλήρη γνώση όλων των επιπτώσεων και κινδύνων να διαθέσουν το σώμα τους στους υποψήφιους γονείς.

Οι ιστορίες φρίκης είναι ατελείωτες από όλον τον πλανήτη και έχουν σχέση με: την διαχείριση της παρένθετης από τα κέντρα διαμεσολάβησης, βλάβη στην υγεία της παρένθετης μητέρας, άρρωστο μωρό που αρνούνται οι εν αναμονή γονείς να υποδεχτούν στην αγκαλιά τους, δίδυμα (το ένα υγιές και το άλλο ασθενές) όπου οι εν αναμονή γονείς αρνούνται να πάρουν και τα δύο και το ένα ξεμένει με την παρένθετη μητέρα.

Η φεμινιστική προσέγγιση στην παρένθετη μητρότητα οφείλει να απορρίπτει την ιδέα ότι τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών μπορούν να αγοράζονται.

Όπως και να ονομαστεί η παρένθετη μητρότητα, είναι εμπόριο μεταξύ των σωμάτων των γυναικών και των παιδιών και εντάσσεται στα κεφάλαια περί υγείας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βίας κατά των γυναικών.

*Η Φωτεινή Σιάνου είναι ακτιβίστρια για την Ειρήνη, τη Μη Βία και τα Δικαιώματα των Γυναικών

left.gr

Tags: surrogacy, βιοηθική, εκμετάλλευση γυναικών, ομόφυλα ζευγάρια, παρένθετη μητέρα, παρένθετη μητρότητα, Στέφανος Κασσελάκης, Φωτεινή Σιάνου