Ομολογώ ότι βρήκα ενδιαφέρουσα τη χθεσινή εισήγηση του Μιχάλη Μπεκίρη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011. Ο νεανικός αέρας και ο συγκροτημένος λόγος του μ’ εντυπωσίασαν. Δεν ακούσαμε βέβαια τίποτα καινούργιο, αλλά το φρεσκάρισμα της μνήμης μας είναι πάντα χρήσιμο. Έδωσε μια περίληψη όλων όσων οι ελευθέρας πολιτικής βοσκής διαμαρτυρόμενοι bloggers, ως φωνές βοώντων εν τη ελληνική ερήμω, καταγγέλλουν εδώ και ένα χρόνο. Ελπίζω να μη διακινδυνεύω να μου φορέσουν κομματική ταμπέλα. Άλλωστε θα μπερδευτούν, διότι στο προηγούμενο άρθρο μου εγκωμίασα την ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ, και πιο πριν κάποιον του ΛΑ.Ο.Σ.
Εκεί φτάσαμε, παίδες Ελλήνων: να φοβόμαστε να εκφραστούμε υπέρ συγκεκριμένης τοποθέτησης του α’ ή του β’ μπας και μας φορέσουν ταμπέλα, εντάσσοντάς μας με το στανιό σε κάποια κομματική στάνη, πράγμα που το θεωρώ βδέλυγμα για τον ελεύθερο άνθρωπο. Κατάντημα, ε;
Στη συνέχεια παραθέτω ολόκληρη την ομιλία του Βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ, που με βγάζει από τον κόπο ν’ αναλωθώ αναφερόμενη στα ίδια σε επόμενα άρθρα μου:
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ: «Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητούμε σήμερα για τον δεύτερο προϋπολογισμό που καταθέτει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό κλίμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συζήτηση μεταφέρεται πλέον στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης καθώς και στους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο οικονομικό έτος.
Μετά από δεκατέσσερις μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, μετά από μια σειρά παλινωδίες, παραλείψεις και λάθη, σας λέμε με την πιο δυνατή φωνή ότι η κατεύθυνση στην οποία έχετε οδηγήσει τη χώρα, δεν μας βγάζει από το πρόβλημα. Αντίθετα, μας βυθίζει πιο βαθειά στην ύφεση, πιο βαθειά στην υπερχρέωση.
Έχουν περάσει μόλις δεκατέσσερις μήνες από τότε που λέγατε ότι τα λεφτά υπάρχουν. Τότε που κοροϊδεύατε τον ελληνικό λαό λέγοντάς του ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Τότε που το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι θα ξεπερνούσε την κρίση έτσι απλά, χωρίς θυσίες. Τότε που θα μαζεύατε τις ανείσπρακτες οφειλές του δημοσίου ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πριν από λίγες μέρες πήγατε να τις διαγράψατε, που η κακή Νέα Δημοκρατία κατ’ εσάς, δεν ήθελε να μαζέψει. Τότε που θα δίνατε αυξήσεις. Τότε που για σας φαίνονταν όλα τόσο εύκολα και τόσο απλά.
Δεν χρειάστηκαν, όμως, καν δεκατέσσερις μήνες για να αποδειχθούν οι ανακρίβειες και τα ψέματα. Σε μικρότερο χρονικό διάστημα φάνηκε η ανακολουθία των λόγων και των έργων. Τα εύκολα λόγια της αντιπολίτευσης ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα και έγιναν σκληρά, έγιναν αδυσώπητα, έγιναν απάνθρωπα. Υποστηρίζατε ότι δεν υπήρχε διεθνής κρίση. Αργήσατε να την καταλάβετε. Χάσατε πολύτιμο χρόνο εις βάρος των πολιτών και της χώρας.
Για έξι σχεδόν μήνες δεν κυβερνούσατε και όταν το θυμηθήκατε, δεν δώσατε τις λύσεις που θα μπορούσατε να δώστε εκείνη την περίοδο, αλλά μας οδηγήσατε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η διεθνής κρίση των ετών 2008 και 2009 οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους ως ποσοστό επί του Α.Ε.Π. σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Αυτή είναι η κρίση που το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι δεν υπάρχει, ότι φταίει μόνο η κακή Νέα Δημοκρατία.
Τα υπενθυμίζω όλα αυτά, γιατί τότε λέγατε ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά. Η αδιάψευστη πραγματικότητα δείχνει ότι αυτά συνέβαιναν παντού.
Τι να σας πρωτοθυμίσω για την περίοδο εκείνη; Πόσα δείγματα άκρατου λαϊκισμού; Να σας πω για το πακέτο της στήριξης του τραπεζικού συστήματος; Για τα 28 δισεκατομμύρια, που λέγατε ότι τάχα χάρισε η Νέα Δημοκρατία στους τραπεζίτες; Κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία για τα 28 δισεκατομμύρια και έδωσαν άλλα 40 δισεκατομμύρια.
Όμως, αυτό ήταν πάντοτε το ΠΑΣΟΚ: το Κόμμα του λαϊκισμού και της υποκρισίας, ένα ΠΑΣΟΚ που δεν είχε το θάρρος να πάρει ως Κυβέρνηση στην αρχή πέντε μέτρα και αναγκάστηκε από το Μνημόνιο να πάρει πενήντα, από το Μνημόνιο στο οποίο εσείς οδηγήσατε τη χώρα. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να εγκλωβίσει τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ, εκτός του ότι δεν κυβερνούσε, δυσφημούσε τη χώρα στο εξωτερικό; “Τιτανικός”, “απώλεια εθνικής κυριαρχίας”, “διεφθαρμένη χώρα” είναι λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσατε, για να περιγράψετε την Ελλάδα.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πορεία των spreads και των credit default swaps; Από 130 μονάδες που τα παραλάβατε και που τότε μπορούσατε να δανειστείτε με μεγάλη άνεση σε 1000 μονάδες βάσης μέσα σε λίγους μήνες.
Άλλωστε το ίδιο δεν κάνατε και με τις περιφερειακές εκλογές και με το περίφημο “ψευτοδίλημμα” στη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές; Όταν είχαν πέσει στις 630 μονάδες βάσης, εμφανίστηκε ο κ. Παπανδρέου και τα ξαναπήγατε τα spreads στις 950 μονάδες. Γιατί; Για να καταφέρετε να βγει ο Σγουρός περιφερειάρχης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σας τα υπενθυμίζω, προκειμένου να δείτε τη σοβαρότητα, με την οποία υποτίθεται πως αντιμετωπίζετε το συμφέρον της χώρας.
Σίγουρα ο κ. Παπανδρέου θα αντιμετωπίζεται ως case study για το πώς ανεβαίνουν τα spreads σε όλες τις μεγάλες οικονομικές σχολές. Το έχει κάνει δύο φορές και το έχει κάνει με μεγάλη επιτυχία.
Όμως, δεν ήταν μόνο η απειρία σας. Ήταν συνδυασμός πολλών παραγόντων η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Φουσκώσατε τεχνητά το έλλειμμα, για να κατηγορήσετε τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί; Γιατί απλά δεν είχατε σχέδιο. Υποτιμήσατε τις προειδοποιήσεις και των Ελλήνων και των ξένων για την οικονομία. Μόνοι σας απειλούσατε τους Ευρωπαίους εταίρους με προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ποιος δεν θυμάται τις κούφιες απειλές του Παπανδρέου προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το όπλο που υποτίθεται πως είχε γεμάτο, ακουμπισμένο πάνω στο τραπέζι; Πού είναι το όπλο αυτό σήμερα; Στον κρόταφο των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Καταφέρατε να μετατρέψετε το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους σε κρίση δανεισμού, σε κρίση του ελληνισμού, σε πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας.
Με τη στάση αυτούς τους δεκατέσσερις μήνες αποδεικνύετε ποιοι πραγματικά είστε. Ξεχωρίζετε για το λαϊκισμό, για την αναξιοπιστία και για την υποκρισία σας. Καταφέρατε να εκλεγείτε με ψέματα και κυβερνάτε με μύθους. Για όλα σας φταίνε οι προηγούμενοι. Εσείς, που στη μέση της κρίσης εκβιάσατε και προκαλέσατε εθνικές εκλογές, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον υπέρτατο πολιτειακό θεσμό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε όλες τις χώρες του κόσμου οι αντιπολιτεύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης βοηθούν τις κυβερνήσεις για το καλό της κάθε χώρας. Εσείς, αντίθετα, απειλούσατε συνεχώς με εκλογές και καταψηφίζατε τα πάντα. Αρνηθήκατε τα μέτρα που πρότεινε η Κυβέρνηση Καραμανλή -σας υπενθυμίζω ότι τρεις φορές μέσα στο 2009 πήρε μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος- και φέρατε άλλα πιο σκληρά, πιο επώδυνα, πιο άδικα μέτρα.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση σας καλούσε σε συνεννόηση για τη χώρα. Ποτέ δεν πήγατε. Γιατί δεν θέλατε; Διότι δεν είχατε σχέδιο. Διότι το μοναδικό σας σχέδιο από την αρχή ήταν να προκαλέσετε εκλογές, να κερδίσετε την εξουσία, να διασύρετε την προηγούμενη Κυβέρνηση και μαζί και τη χώρα και να μας οδηγήσετε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν ήσασταν έτοιμοι να κυβερνήσετε και αυτό το αποδεικνύετε καθημερινά.
Η κρίση θα μπορούσε από πολλές πλευρές να αποτελούσε μια ευκαιρία αναγέννησης για τη χώρα, αλλά εσείς την καταντήσετε από ευκαιρία δυστυχία. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δικαίως σήμερα πιστεύουν ότι υφίστανται θυσίες χωρίς την έγκρισή τους που δεν οδηγούν πουθενά, θυσίες χωρίς αντίκρισμα και αυτό είναι ό,τι χειρότερο.
Σε αυτό τον κατήφορο έχετε το θράσος και ζητάτε συνενόχους. Λάθος πόρτα χτυπάτε. Αν πραγματικά πιστεύατε στη συναίνεση, θα το βλέπαμε και όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Αν πράγματι θέλατε συνεννόηση, θα ακούγατε, θα συζητούσατε, θα είχατε ανοιχτά τα αφτιά σας, πριν αποφασίσετε. Όλα τα άλλα που λέτε είναι υποκρισία.
Κυρία και κύριοι Βουλευτές, ας δούμε τον Προϋπολογισμό του 2010. Η Κυβέρνηση έπεσε σε όλα έξω. Δεν έπιασε απολύτως κανέναν στόχο. Μιλάτε συνεχώς τάχα για τη μεγάλη σας επιτυχία να μειώσετε το έλλειμμα. Όμως, αυτό δεν οφείλεται στις δικές σας προσπάθειες. Δεν οφείλεται στη δική σας πετυχημένη στρατηγική. Αυτό το χρωστάτε στις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, χωρίς να σας έχει δώσει την έγκρισή του.
Η μείωση του ελλείμματος δεν οφείλεται στη μείωση της σπατάλης, στη μείωση της φοροδιαφυγής, σε επενδύσεις και σε ανάπτυξη. Οφείλεται πρωτίστως στην περικοπή των μισθών και των συντάξεων, στη μείωση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, στις λογιστικές ακροβασίες που κάνετε και στις συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεων.
Στραγγαλίσατε την αγορά και την οικονομία με νέους φόρους. Όμως, ποιος να πληρώσει νέους φόρους, όταν δεν έχει χρήματα; Πώς να πληρώσει ο πολίτης, όταν δεν έχει το ίδιο το κράτος να πληρώσει; Μιλήσατε το 2010 για περικοπή του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων κατά 4% και στο δεκάμηνο είχατε ξεπεράσει το 25%. Όλα αυτά, για να πετύχετε τη λογιστική μείωση του ελλείμματος. Αυτά, λοιπόν, τα λέω, για να μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό για τις δήθεν επιτυχίες σας.
Να σας υπενθυμίσουμε λίγο τα κατορθώματά σας τον τελευταίο χρόνο; Ύφεση πάνω από 4%. Ανεργία πάνω από 12%. Πληθωρισμός 5%. Λουκέτα παντού. Εξοντώνετε τους πολίτες. Περικόψατε τον δέκατο τρίτο και τον δέκατο τέταρτο μισθό και τη σύνταξη. Μειώσατε το κοινωνικό κράτος τώρα που το έχει ανάγκη ο πολίτης. Αυξήσατε τους συντελεστές του Φ.Π.Α., που ποιους πλήττει κυρίως; Πλήττει τους αδύναμους. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά συνεχώς διογκώνεται. Συντρίψατε, διαλύσατε τις εργασιακές σχέσεις. Από πέμπτοι στο ΕΣΠΑ φθάσαμε εικοστοί τρίτοι στην απορρόφηση μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε δύο μήνες μιλάμε για νέα μέτρα.
Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι αδιέξοδη και επειδή είναι αδιέξοδη, εμείς την απορρίπτουμε. Μας κατηγορήσατε που απορρίψαμε το Μνημόνιο. Σήμερα, όμως, αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαμε. Δεν είπαμε «όχι» στο Μνημόνιο, διότι επέβαλε διαρθρωτικές αλλαγές ούτε διότι μίλησε για περιστολή της σπατάλης. Είπαμε «όχι» για τρεις, κυρίως, λόγους:
Πρώτον, διότι δεν χτυπά τη σπατάλη. Δεύτερον, δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή. Τρίτον, αντί να ελέγξει το χρέος, το εκτοξεύει.
Στα τέλη του 2013 το χρέος αναμένεται να έχει υπερβεί το 160% του Α.Ε.Π. Αυτή ήταν η προϋπόθεση για την οποία υπογράψατε το Μνημόνιο;
Είπαμε “όχι”, διότι δεν πιστεύουμε στην πολιτική σας, στην πολιτική των φόρων, στην πολιτική της οικονομικής, μισθολογικής και κοινωνικής εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.
Μην ξεχνάτε, όμως, ότι το δικό μας “όχι” ήταν συγκεκριμένο. Είχε αιτιολογική βάση και απ’ ό,τι φαίνεται από τις εξελίξεις, επαληθεύεται πλήρως. Παράλληλα, όμως, σεβόμαστε και το θεσμικό μας ρόλο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, κάτι που ποτέ σας δεν κάνατε στο παρελθόν.
Η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει περισσότερα από 30 νομοσχέδια μέσα σε ένα χρόνο, όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, έστω και αν δεν είχαν το βάθος, την ένταση και την αποτελεσματικότητα, που εμείς επιθυμούσαμε, όταν το ΠΑΣΟΚ ψήφισε σε πεντέμισι χρόνια μόλις 7 νομοσχέδια και αυτά μετά βίας.
Αυτά που πιστεύουμε εμείς τα ψηφίσαμε. Τεκμηριώσαμε πλήρως τη διαφωνία μας με την πολιτική της Κυβέρνησης. Δεν βγήκαμε απλώς να σας καταγγείλουμε μιμούμενοι και αντιγράφοντας το κακό σας παρελθόν.
Ταυτόχρονα, παρουσιάσαμε πλήρες πρόγραμμα εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση; Γιατί; Διότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Υπάρχει ο δρόμος της ανάκαμψης, ο δρόμος της ανάπτυξης, ο δρόμος της ελπίδας, ο δικός μας δρόμος.
Είχαμε το θάρρος και κάναμε αυστηρή αυτοκριτική ως παράταξη. Μιλήσαμε για τα λάθη μας. Μιλήσαμε για τις παραλείψεις μας. Παραδεχθήκαμε ότι δεν τολμήσαμε όσο έπρεπε. Όμως, η παραδοχή αυτή απέχει πολύ από τη συντονισμένη προσπάθεια ισοπέδωσης και συμψηφισμού των πάντων.
Συνεισφέρουμε με ιδέες και προτάσεις. Έχουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, που κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει την ιδεολογική και πολιτική του αδυναμία και ένδεια.
Καλείται σήμερα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν πιστεύει. Του επιβάλλεται να προχωρήσει σε μείωση του κράτους, σε συγχωνεύσεις και σε καταργήσεις των οργανισμών, σε περιστολή δαπανών για τις Δ.Ε.Κ.Ο.. Όμως, πώς να κάνει πράγματα, τα οποία δεν πιστεύει;
Απτή απόδειξη είναι η περίπτωση της κατάργησης των οργανισμών και οι συγχωνεύσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει καθυστερήσει δραματικά και σε αυτόν τον τομέα. Στο νομοσχέδιο που φέρατε προ ολίγων ημερών στη Βουλή καταργήσατε μόλις είκοσι ένα φορείς και συγχωνεύσατε πέντε. Την ίδια ώρα ιδρύετε νέους φορείς και οργανισμούς, πολυπληθή όργανα διοίκησης, στρατιές συμβούλων. Το κράτος σήμερα, αντί να προστατεύει τον ιδιωτικό τομέα, φορολογεί υπέρμετρα τους ιδιώτες, για να συντηρήσει ένα υπερτροφικό, αναποτελεσματικό και σπάταλο δημόσιο.
Την ίδια ώρα που μειώνετε τις συντάξεις στο ΙΚΑ, επιδοτείτε το ασφαλιστικό ταμείο της Δ.Ε.Η. με 700 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια ώρα που επιβάλλετε έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, πληρώνετε για τον ΟΣΕ πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Την ίδια ώρα που διαλύετε τις εργασιακές σχέσεις, που έχετε συντρίψει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, φοβάστε να κάνετε τις περικοπές που είναι πράγματι σπατάλη για το δημόσιο.
Ποιος σας είπε ότι οι περικοπές στις δαπάνες ισούνται με τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις; Αυτές είναι οι σπατάλες; Αυτή είναι όμως η πρακτική σας, αυτή είναι η νοοτροπία σας, μια ιδεολογία ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, μια πολιτική που ανήκει στο χθες.
Προσπαθείτε να εφαρμόσετε πολιτική για το αύριο με ξεπερασμένα και φθαρμένα εργαλεία από το παρελθόν. Αποτύχατε στον πρώτο Προϋπολογισμό που καταθέσατε και θα αποτύχετε και στον δεύτερο. Είναι και πολιτικά και μαθηματικά βέβαιο αυτό. Εισάγετε προς ψήφιση έναν Προϋπολογισμό που δεν είναι ρεαλιστικός, που με απλά λόγια δεν βγαίνει. Πάλι δεν θα πιάσετε τους στόχους, πάλι θα μιλάμε για νέα μέτρα κάθε φορά που θα πλησιάζει η περίοδος για την εκταμίευση κάποιας δόσης.
Ας αναλογιστεί κανείς πόσες φορές ως οικονομικό επιτελείο αναγκαστήκατε να αναθεωρήσετε τις προβλέψεις σας για την ύφεση, για την ανεργία, για τα έσοδα και για τον πληθωρισμό. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, θα αναθεωρηθεί ο Προϋπολογισμός του 2011 επί το δυσμενέστερο και αυτό δυστυχώς θα γίνει πολύ σύντομα.
Κυρία και κύριοι Βουλευτές, εξειδικεύοντας τη συζήτηση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, θα ήθελα να κάνω δυο επισημάνσεις: Πρώτον, τα σταθεροποιητικά προγράμματα που βασίζονται στην περιστολή των δαπανών, δηλαδή στη μείωση της σπατάλης και όχι στην αύξηση των εσόδων, δηλαδή το να τα παίρνετε από τους πολίτες, έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία. Σε αυτό γυρίζετε την πλάτη σας. Αντίθετα, στη χώρα μας η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται κυρίως στο σκέλος των εσόδων, δηλαδή στο πώς θα τα πάρετε από τους πολίτες. Δεύτερον, λόγω της υστέρησης των εσόδων αναγκαστικά η όλη προσπάθεια πρέπει να μετακινηθεί στις δαπάνες.
Μελετώντας τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2010 παρατηρούμε ότι ο στόχος για τις δαπάνες για το σύνολο του έτους ήταν 7,5% και το ενδεκάμηνο ήταν στο 6,5%. Πώς επετεύχθη όμως αυτό το 6,5%; Τί έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2010; Έκανε περικοπές στη δέκατη τρίτη και στη δέκατη τέταρτη σύνταξη, περικοπές στον δέκατο τρίτο και στον δέκατο τέταρτο μισθό, μείωσε δραματικά – αν όχι πάγωσε – το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, έκανε περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και προχώρησε στην αναστολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.
Σε γενικές γραμμές για το 2010 οι δαπάνες μειώθηκαν λόγω της οριζόντιας περιοριστικής, εισοδηματικής πολιτικής και των Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας.
Παράλληλα το δημόσιο αποδείχθηκε ως ο πιο μεγάλος οφειλέτης. Παρατηρείται στάση πληρωμών στο εσωτερικό, μη επιστροφή του Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις, μη καταβολή οφειλών σε προμηθευτές του δημοσίου που φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας την ήδη συρρικνωμένη ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα.
Οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα ανέρχονται στο δεκάμηνο στα 550 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον Προϋπολογισμό η πρόβλεψη ήταν για 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έχετε τελείως παγώσει.
Αυτά είναι τα στοιχεία για τις μειώσεις των δαπανών το 2010. Είδατε πουθενά σε όλα αυτά περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα; Είδατε πουθενά μείωση του κράτους; Κύριοι της Κυβέρνησης είδατε κάπου το σοσιαλισμό, για τον οποίο μιλούσατε προεκλογικά και ψηφιστήκατε από τους πολίτες; Για τον ψευτοσοσιαλισμό σας δεν ψηφιστήκατε, ή για το νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο;
Απαντήστε λοιπόν, πρώτα στους εαυτούς σας και μετά στους πολίτες.
Είναι έντονο το φαινόμενο της αδυναμίας του περιορισμού της σπατάλης στο δημόσιο τομέα.
Ας μιλήσουμε για τους φορείς της γενικής Κυβέρνησης: Ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία. Σε αυτούς τους τομείς είναι πλήρης η αποτυχία. Μόνο οι υποχρεώσεις των δήμων ξεπερνούν το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε υποσχεθεί περιορισμό της σπατάλης των νοσοκομείων και εξοικονόμηση πόρων ίση με το 1% του Α.Ε.Π. Σε αυτό απέτυχε. Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων σας ξέφυγαν με υπερβάσεις άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις Δ.Ε.Κ.Ο. το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πιστεύει στην πολιτική του ουσιαστικού περιορισμού του κόστους των Δ.Ε.Κ.Ο. Η πιο τρανή απόδειξη είναι η περίπτωση της Ολυμπιακής, που πολεμήσατε λυσσαλέα την ιδιωτικοποίησή της, μια σημαντική μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ψηφίσατε το ν.3429/2005 για την εξυγίανση και βελτίωση των Δ.Ε.Κ.Ο. Καταψηφίσατε την τροπολογία για τη συγκράτηση της μισθολογικής δαπάνης. Προσέξτε τί κάνατε: Όταν είχαμε φέρει αυτήν την τροπολογία, εσείς την καταψηφίσατε. Σήμερα προχωράτε σε οριζόντιες περικοπές των αποδοχών. Αλήθεια, πότε λέγατε την αλήθεια, τότε ή σήμερα;
Διακόψατε το σχέδιο της εξυγίανσης του Ο.Σ.Ε. χωρίς να εξηγήσετε σε κανέναν τίποτε. Δεκατέσσερις μήνες παραμένετε αδρανείς, ενώ την ίδια ώρα με πολύ μεγάλη άνεση χορηγείτε δάνεια στη ΓΕΝΟΠ- Δ.Ε.Η. για να εξυπηρετήσετε τους κομματικούς σας φίλους.
Για το 2010 οι υπερβάσεις των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι ακόμα γνωστές. Ήδη από το Σεπτέμβριο ο ΟΑΕ έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό του. Εάν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση, θα υπάρξει πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και με τους συγκοινωνιακούς φορείς, στους οποίους θα υπάρξει υπέρβαση δαπανών. Συνεπώς, ακόμη και αυτό το 6,5% που ανακοινώσατε, δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει με το κλείσιμο του έτους.
Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό του 2011 συνεχίζεται η ίδια κακή πρακτική του προηγούμενου έτους. Το βάρος πάλι δίνεται στα έσοδα, στο πώς θα τα πάρετε και όχι στις δαπάνες και στο πώς θα μειώσετε τη σπατάλη. Ενώ η διεθνής πρακτική για την αντιμετώπιση του ελλείμματος κάνει λόγο για 2/3 από τις δαπάνες και 1/3 από τα έσοδα, εσείς κι εδώ κάνετε ακριβώς το αντίθετο: Υπολογίζετε βάσει του Μνημονίου μείωση του ελλείμματος κυρίως από τα έσοδα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ και από τις δαπάνες λιγότερα, 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Για να αμβλύνετε τις αρνητικές εντυπώσεις μιλάτε τώρα για τη μείωση του ελλείμματος στο ίδιο ποσοστό τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, χωρίς όμως να προσδιορίζετε τον τρόπο της μείωσης παρά μόνο με τις γενικόλογες και συνήθεις αναφορές σας. Αυτό αποδεικνύει τη σαφή αδυναμία, ή καλύτερα την έλλειψη της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης να αναμετρηθεί με το βαθύ, σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος που εσείς δημιουργήσατε, να αναμετρηθείτε με τα συνδικάτα που εσείς εκπαιδεύσατε.
Αντίθετα, τί κάνετε; Για ποιο λόγο επαίρεστε στην Αίθουσα σήμερα και τις επόμενες ημέρες φαντάζομαι; Για τις περικοπές των αποδοχών και των συντάξεων. Μπράβο σας! Για τις περικοπές των δαπανών, για την κοινωνική προστασία. Μπράβο σας! Για τις περικοπές των επιδομάτων σε πολύτεκνους και τρίτεκνους. Συγχαρητήρια! Χτυπάτε τους αδύναμους, διότι δεν έχετε το θάρρος να αναμετρηθείτε με τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.
Η μείωση των δαπανών για παραλαβές στα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ επιβαρύνει μελλοντικούς προϋπολογισμούς, εφόσον μιλάμε για παραλαβές. Μεταφέρετε τα βάρη για αργότερα.
Από τον “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” προβλέπεται μείωση των δαπανών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, μια ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. Ραγκούσης υποσχέθηκε 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”, χωρίς όμως να έχει πει ακόμη και σήμερα από πού θα τα βρει.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στον τομέα της υγείας ο στόχος είναι μείωση 20%, ένας εξαιρετικά υπερφιλόδοξος στόχος. Οι αναλυτές της Φίτζ δηλώνουν ότι έχουν επιφυλάξεις για τα στοιχεία της γενικής Κυβέρνησης και ειδικότερα για τον κλάδο της υγείας.
Τέλος μιλάτε για τις θυσίες, τις οποίες πρέπει να αντέξει ο ελληνικός λαός.
Δεν θα έπρεπε πρώτοι εσείς να δώσετε το καλό παράδειγμα; Έγινε ανασχηματισμός και αντί να δημιουργήσετε ένα πιο ευέλικτο και μικρό κυβερνητικό σχήμα. κάνατε ένα γιγάντιο κυβερνητικό σχήμα. Και αυτό ήταν αντίθετο με τις εξαγγελίες σας. Σε μια δύσκολη εποχή προκαλείτε τους πολίτες, τους επιβαρύνετε με πρόσθετο κόστος.
Κυρία και κύριοι της Κυβέρνησης, με τον Προϋπολογισμό που εισάγετε προς ψήφιση λαμβάνονται μέτρα συνολικής αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να πετύχετε μείωση του ελλείμματος 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αποτελεί ένα απλό σημάδι για το πόσο αναποτελεσματική και πρόχειρη είναι η πολιτική που προτείνετε.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οδηγείτε εν γνώσει σας στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό. Αυτά λέγατε προεκλογικά και σας ψήφισαν; Αν τα πιστεύετε, να έχετε και το θάρρος να τα παραδεχθείτε και να μην κρύβεστε πίσω από πρόχειρες και φαιδρές δικαιολογίες. Αν όχι, ζητήστε συγνώμη, γιατί σας παρέσυρε η ηγεσία σας να πείτε ψέματα κι εσείς με τη σειρά σας παρασύρατε τον ελληνικό λαό και τον εγκλωβίσατε στους δανειστές σας.
Κυρία και κύριοι Βουλευτές, σε αυτήν την αναποτελεσματική πολιτική, σε αυτό το λάθος μείγμα πολιτικής εμείς απαντούμε με συγκεκριμένες προτάσεις: Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθείτε. Θεωρούμε ότι χρειάζεται άλλη θεραπεία. Ήλθε η ώρα επιτέλους να μας ακούσετε και να μιλήσουμε για ανάπτυξη, για επιχειρηματικότητα, για επενδύσεις, για νέες θέσεις εργασίας, όχι άλλο πια για περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι άλλο πια για άλλους άμεσους και έμμεσους φόρους. Προτείνουμε πραγματική περιστολή του σπάταλου κράτους. Προτείνουμε το δρόμο της ανάπτυξης, το δρόμο της ελπίδας. Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι η σταδιακή μείωση των φόρων, η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι γενναίες καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών.
Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω τη σκέψη μου.
Προτείνουμε φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, αξιοποίηση επιτέλους της δημόσιας περιουσίας, αξιοποίηση του Ε.Σ.Π.Α., που δεν έχετε κάνει τίποτα, έμφαση στην ανάπτυξη. Δεν βρισκόμαστε σε αυτήν την Αίθουσα γιατί είμαστε υπηρέτες άψυχων αριθμών. Είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, να υπερασπιζόμαστε τους πολίτες, να υπερασπιζόμαστε ζωές, να υπερασπιζόμαστε ιδέες, να υπερασπιζόμαστε ελπίδες και οράματα.
Παρ’ ότι κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες για τους δικούς τους λόγους και για τα δικά τους συμφέροντα ότι είμαστε όλοι το ίδιο, εμείς θα αντισταθούμε στην παράνοια της ισοπέδωσης. Ε, δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ούτε ατομικά ούτε συλλογικά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε πιο έντονα, πιο επιθετικά, πιο δυναμικά, γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον της χώρας δεν είναι τα ερείπια που μετά μανίας δημιουργείτε. Πιστεύουμε σε άλλη πολιτική.
Για το λόγο αυτό καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό της εξαθλίωσης που γυρίζει τη χώρα και τους πολίτες δεκαετίες πίσω. Σας ζητούμε έγκαιρα να διορθώσετε το λάθος δρόμο που ακολουθήσατε. Σας ζητούμε να ακούσετε κάθε υγιή και δυναμική φωνή αυτής της κοινωνίας. Δεν μας ενδιαφέρει το καλό σας, μας ενδιαφέρει, όμως, το καλό της χώρας, το καλό των πολιτών.
Σας ευχαριστώ πολύ.»