Ομιλία του Tony Blair: Μετά την Ουκρανία, ποια μαθήματα τώρα για τη δυτική ηγεσία;

2022 annual lecture ditchley foundation IMG 1552 lr 018 gesturing sat down lake

Ομιλία του Tony Blair στην ετήσια διάλεξη του Ditchley

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Όπως το 1945 ή το 1980, η Δύση βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Το 1945, η Δύση έπρεπε να δημιουργήσει νέους θεσμούς διεθνούς διακυβέρνησης, άμυνας και ευρωπαϊκής συνεργασίας στη θέση όχι ενός αλλά δύο παγκοσμίων πολέμων που προκλήθηκαν από σύγκρουση μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών.

Το 1980, μετά από χρόνια διάδοσης των πυρηνικών όπλων, επιδιώξαμε την οριστική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τον θρίαμβο των φιλελεύθερων δημοκρατικών αξιών.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της δυτικής εξωτερικής πολιτικής συνοδευόταν από έναν στόχο της εσωτερικής πολιτικής.

Το 1945, στην Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την κυβέρνηση Attlee και στις ΗΠΑ, ήταν η οικοδόμηση ενός κράτους πρόνοιας, σύγχρονων υποδομών, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης για να καταστήσει διαθέσιμα στην ευρεία μάζα του λαού αυτά που μέχρι τώρα περιορίζονταν σε λίγους προνομιούχους.

Το 1980, ήταν η επανάσταση των Reagan/Thatcher υπέρ των αγορών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων και ως αντίδραση ενάντια σε μια ανερχόμενη κρατική εξουσία που φαινόταν να παρακωλύει την επιχειρηματικότητα του λαού, όχι να την αναπτύσσει.

Η συμφωνία ή διαφωνία με οποιοδήποτε σημείο καμπής δεν είναι η ουσία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπήρχε μια κυβερνητική ατζέντα, ένα σχέδιο, ένας τρόπος να βλέπει κανείς τον κόσμο που απέβλεπε στο να του δώσει νόημα και να φροντίσει για την πρόοδο των ανθρώπων.

Και στις δύο περιπτώσεις, με τους δικούς τους όρους τουλάχιστον, το έργο πέτυχε. Στην Ευρώπη επικράτησε ειρήνη. Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε. Μέχρι τις αρχές αυτού του αιώνα, οι άνθρωποι είδαν άνοδο στο βιοτικό επίπεδο και τους πραγματικούς μισθούς. Τα πράγματα έγιναν καλύτερα. Η Δύση ήταν δυνατή.

Το 2022 μπορούμε εύλογα να πούμε τα εξής: Για ένα μεγάλο μέρος του δυτικού πληθυσμού, το βιοτικό επίπεδο παραμένει στάσιμο, εκατομμύρια παλεύουν για τις βασικές ανάγκες και ο πληθωρισμός αναμένεται να προκαλέσει πτώση των πραγματικών μισθών. Αν πάρουμε τη Βρετανία, σύντομα θα φορολογηθούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τη δεκαετία του 1940, ξοδεύοντας περισσότερα από ποτέ και όμως οι δημόσιες υπηρεσίες μας τρίζουν στις αρθρώσεις. Το NHS, παρόλο που τώρα αντιπροσωπεύει το 44 τοις εκατό των καθημερινών δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες, έχει σχεδόν γονατίσει.

Σε διάφορους βαθμούς, θα μπορούσαμε να κάνουμε τον γύρο του Δυτικού κόσμου και να δούμε το ίδιο μοτίβο.

Ο Covid έχει κάνει ζημιά. Και τώρα η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μετά την οικονομική κρίση, αποτρέψαμε την ύφεση μέσω της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δεν υπήρχε ρεαλιστική εναλλακτική, αλλά η τακτική αυτή στρέβλωσε τις οικονομίες μας, ανταμείβοντας αυτούς με περιουσιακά στοιχεία, τιμωρώντας αυτούς που δεν είχαν και συνδυάστηκε με λιτότητα, περικόπτοντας υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτιόνταν οι φτωχότεροι στην κοινωνία.

Η πολιτική συνέπεια τα τελευταία 15 χρόνια ήταν ο αχαλίνωτος λαϊκισμός. Τα παραδοσιακά κόμματα έχουν δει μια νέα γενιά ακτιβιστών να  παίρνει τον έλεγχο, ταράζοντας τη συμβατική πολιτική και κατηγορώντας την «ελίτ». για την κατάσταση του λαού. Η δεξιά έχει γίνει εθνικιστική, δίνοντας την ίδια έμφαση στα πολιτιστικά όσο και στα οικονομικά ζητήματα. Η αριστερά, ως ο νέος ριζοσπαστισμός, κινείται σ’ ένα μείγμα παλαιού τύπου κρατικής εξουσίας, σαν απάντηση στην ανισότητα και την πολιτική ταυτότητας. Αλλά έχουν ξεπηδήσει επίσης και νέα κόμματα, άλλα πράσινα, άλλα κεντρώα, άλλα στα άκρα αριστερά και δεξιά.

Η Δυτική πολιτική βρίσκεται σε αναταραχή – πιο διχαστική, άσχημη, μη παραγωγική, και τροφοδοτείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό είχε τις συνέπειές του στην εξωτερική πολιτική. Πρόσφατα, ένας ηγέτης μου περιέγραψε την απελπισία τους στην προσπάθεια να αντιληφθούν οποιαδήποτε συνέπεια στην αμερικανική ενασχόληση με τον κόσμο. Χαρακτηρίζοντας τις κυβερνήσεις Bush, Obama, Trump και τώρα Biden, είπε: «πολύ μεγάλη· πολύ λίγη· πολύ παράξενη· πολύ αδύναμη». Τον απέκρουσα. Πιστεύω ότι ο χαρακτηρισμός είναι πραγματικά άδικος. Στην περίπτωση κάθε προέδρου, υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα, πιο πρόσφατα στη συγκέντρωση υποστήριξης του Προέδρου Biden για την Ουκρανία. Αλλά αυτό που πραγματικά εννοούσε, νομίζω, είναι ότι όσοι ασχολούνται με την Αμερική σήμερα αισθάνονται ότι η αμερικανική εσωτερική πολιτική ελέγχει την εξωτερική πολιτική με τρόπο καταστροφικό για τη συνοχή της πολιτικής – μια ανάλυση που δυστυχώς συμμερίζονται όσοι δεν είναι φίλοι μας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι, στους δικούς μας ανθρώπους, η εσωτερική πολιτική φαίνεται δυσλειτουργική· και στον έξω κόσμο, η εξωτερική πολιτική φαίνεται απρόβλεπτη. Κανένα από τα δύο δεν βοηθά την υπόθεση της Δυτικής δημοκρατίας.

Μετά από δέκα χρόνια πρωθυπουργού της Βρετανίας και τώρα 15 χρόνια εμπειρίας σε συνεργασία με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, έμαθα ένα πράγμα. Είναι όλα σχετικά με το πλασάρισμα. Είτε σε δημοκρατία είτε όχι. Αυτό είναι που συντηρεί τους ηγέτες και τα συστήματα ή τα υπονομεύει.

Η πρόκληση της δημοκρατίας είναι η αποτελεσματικότητα. Ο πολιτικός λόγος συχνά έχει να κάνει με τη διαφάνεια, την ειλικρίνεια, την αυθεντικότητα. Αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά. Αλλά δεν νικούν το πλασάρισμα. Τελικά, ο λόγος που έπεσε ο Boris Johnson δεν ήταν απλώς η οργή γύρω από το «partygate» αλλά η απουσία σχεδίου για το μέλλον της Βρετανίας. Όταν η αυθεντικότητα κατέρρευσε, δεν έμεινε τίποτα ουσιαστικό για να παλέψουμε.

Σήμερα, η Δυτική δημοκρατία χρειάζεται ένα νέο σχέδιο. Κάτι που δίνει κατεύθυνση, εμπνέει ελπίδα, είναι μια αξιόπιστη εξήγηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει ο κόσμος και του πώς επιτυγχάνουμε μέσα σε αυτόν.

Στην εσωτερική πολιτική, η άποψή μου είναι ότι όλα έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της τεχνολογικής επανάστασης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στον πραγματικό κόσμο που συμβαίνει. Θα διαταράξει τα πάντα. Θα πρέπει να διαταράξει τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση. Είναι του 21ου αιώνα το αντίστοιχο της βιομηχανικής επανάστασης του 19ου αιώνα. Είναι η μόνη λύση που βλέπω για την κακή ανάπτυξη και παραγωγικότητα και συνεπώς για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου· ο μόνος τρόπος βελτίωσης των υπηρεσιών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους, για παράδειγμα στην υγειονομική περίθαλψη· η μόνη απάντηση στην κλιματική αλλαγή, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ανάπτυξη ταυτόχρονα με τη μείωση των εκπομπών.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικές δεξιών και αριστερών του 20ου αιώνα δεν ταιριάζουν πραγματικά με αυτό. Και οι πολιτικοί, που είναι πλέον συνήθως πιο εξοικειωμένοι με την πολιτική της καταγγελίας, τη βρίσκουν πολύ «τεχνοκρατική» και σε κάθε περίπτωση πολύ δύσκολο να την κατανοήσουν.

Αλλά αν αναζητούμε το πρωταρχικό έργο της σύγχρονης εσωτερικής διακυβέρνησης, πιστεύω ότι η κατανόηση της τεχνολογικής επανάστασης, η πρόσβαση στις τεράστιες ευκαιρίες της και ο μετριασμός των αναμφισβήτητων κινδύνων της, είναι η απάντηση.

Ευτυχώς, στην τεχνολογία, η Βρετανία βρίσκεται σε καλή θέση. Απαιτείται όμως η πολιτική για να τη βάλει στο επίκεντρο. Και η τρέχουσα συζήτηση για την ηγεσία των Συντηρητικών που περιστρέφεται γύρω από τις «φορολογικές περικοπές», που προφανώς θα τεθούν εναντίον των Εργατικών ως κόμματος «φόρων και δαπανών», έχει μια καταθλιπτική αίσθηση της δεκαετίας του 1980.

Για την εξωτερική πολιτική, η Ουκρανία θα πρέπει να γίνει ένα κομβικό σημείο που θα αναζωογονεί την αίσθηση της αποστολής μας.

Όχι μόνο λόγω της Ρωσίας αλλά και λόγω του τι σημαίνει σε σχέση με την Κίνα.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, όπου ένα ειρηνικό δημοκρατικό ευρωπαϊκό έθνος έχει υποστεί μια βάναυση και αδικαιολόγητη πράξη επιθετικότητας, με ρητό σκοπό να καταστείλει την ελευθερία του να επιλέξει τον δικό του δρόμο, με το παράλογο πρόσχημα ότι απείλησε με κάποιο τρόπο τον επιτιθέμενο, του οποίου ο ηγέτης πιστεύει σε μια εκκεντρική ερμηνεία της ρωσικής ιστορίας, η απονομιμοποίηση της ουκρανικής εθνότητας, για τους δυτικούς γνώστες της εξωτερικής πολιτικής, ήταν σαν ένας κουβάς με πολύ κρύο νερό που ρίχτηκε πάνω από το κεφάλι κάποιου που κάθεται σε ένα καφέ και διαβάζει ήσυχα την εφημερίδα του.

Η πρώτη αντίδραση στην εισβολή στην Ουκρανία είναι το σοκ: στον φρικτό, περιττό θάνατο και καταστροφή.

Αλλά μετά το σοκ έρχεται η συνειδητοποίηση: αυτή είναι η ανατροπή της πίστης μας στον ορθολογισμό των μεγάλων εθνών. Ναι, οι τρομοκράτες συμπεριφέρονται έτσι. Περιστασιακά, μακρινά έθνη σε μακρινά μέρη πολεμούν μεταξύ τους. Αλλά η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το έθνος με τη μεγαλύτερη γη στον κόσμο. Ο ηγέτης του οποίου συνδιαλέγεται με τους άλλους ηγέτες μεγάλων χωρών με περίπου ίσους όρους.

Μπορούμε να δείξουμε την Κριμαία το 2014 ή τη Γεωργία το 2008 και να πούμε ότι μας είχαν προειδοποιήσει. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτός – ένας πλήρης πόλεμος που διεξήχθη για την υποταγή ενός ολόκληρου δημοκρατικού ευρωπαϊκού έθνους – ήταν απροσδόκητος, επειδή ήταν μιας φύσης που θεωρούσαμε αδιανόητη.

Πριν από έξι μήνες, η ιδέα ότι ο Putin θα μπορούσε να εισβάλει στα κράτη της Βαλτικής ή στη Σουηδία ή στη Φινλανδία θα είχε απορριφθεί ως φανταστική. Τώρα, για καλό λόγο, οι ηγέτες αυτών των χωρών γνωρίζουν ότι χρειάζονται το ΝΑΤΟ.

Στην αρχή της σύγκρουσης, υποστήριξα για μια διπλή στρατηγική για την Ουκρανία: όσο περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη μπορούσαμε να παράσχουμε, χωρίς την άμεση συμμετοχή στον πόλεμο, συν τις πιο σκληρές κυρώσεις· αλλά έτσι ώστε η στρατιωτική στρατηγική να δημιουργήσει το μοχλό για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, φυσικά με όρους αποδεκτούς από την Ουκρανία και τον λαό της. Εξακολουθώ να υποστηρίζω αυτή την προσέγγιση.

Το ερώτημα είναι τι σημαίνει η Ουκρανία για την ευρύτερη Δυτική εξωτερική πολιτική. Πριν από μερικά χρόνια, πολλοί άνθρωποι στη Δύση αναρωτήθηκαν ακόμη και την ανάγκη για κάτι που ονομάζεται «Δυτική πολιτική». Ακούστηκε σε κάποιους προκλητικό, ακόμη και επιθετικό, ειδικά μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η Ουκρανία αφαίρεσε σε μεγάλο βαθμό αυτό το ερώτημα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα θα έρθει από την Κίνα και όχι από τη Ρωσία. Φτάνουμε στο τέλος της Δυτικής πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας. Ο κόσμος θα είναι τουλάχιστον διπολικός και πιθανώς πολυπολικός.

Η Κίνα είναι ήδη η δεύτερη υπερδύναμη στον κόσμο. Ωστόσο, η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική ισχύ, όπως έχει αποκαλύψει η Ουκρανία, και κάποια στρατιωτική αδυναμία. Αλλά η οικονομία της είναι 70 τοις εκατό του μεγέθους της οικονομίας της Ιταλίας.

Η δύναμη της Κίνας βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Έχει πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους: πολύ περισσότερους από τον συνολικό πληθυσμό της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η οικονομία της είναι κοντά στην ισοτιμία με αυτή των ΗΠΑ. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επιδίωξε μια ενεργή και επιτυχημένη δέσμευση με τον κόσμο, χτίζοντας δεσμούς σε σχέση με τους οποίους, όπως μπορώ να διαπιστώσω, υπάρχει βαθιά απροθυμία, ακόμη και από την πλευρά των παραδοσιακών συμμάχων των Αμερικανών, να υποκύψουν.

Έχει έναν αρχαίο πολιτισμό, έναν από τους κατεξοχήν πολιτισμούς και έναν λαό όλο και πιο μορφωμένο και ευημερούντα.

Άρα, η θέση της Κίνας ως υπερδύναμης είναι φυσική και δικαιολογημένη. Δεν είναι η Σοβιετική Ένωση.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, ο Πρόεδρος Xi έχει αποκαταστήσει την ανώτατη εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν έχει κρύψει την περιφρόνηση του για τη Δυτική «παρακμή» ή τον προσωπικό του θαυμασμό για τον Πρόεδρο Putin  και το είδος ηγεσίας του. Σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία και η ξεκάθαρη, ακάλυπτη φιλοδοξία του είναι να επιστρέψει την Taiwan  στον έλεγχο του Πεκίνου. Το Hong Kong είναι απόδειξη αυτού του τι σημαίνει αυτό. Επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο να σκεφτεί κανείς ότι η Taiwan  θα επιστρέψει οικειοθελώς, εξ ου και ο φόβος ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει βία αντί για πειθώ.

Επιπλέον, η Κίνα έχει πλέον φτάσει την Αμερική σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας και θα μπορούσε να την ξεπεράσει σε άλλους.

Αυτό το νέο σημείο καμπής είναι ποιοτικά διαφορετικό από το 1945 ή το 1980. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η Ανατολή μπορεί να στέκεται επί ίσοις όροις με τη Δύση. Και στα δύο άλλα σημεία καμπής, η Δυτική δημοκρατία ήταν ουσιαστικά ανοδική.

Αυτό δεν ισχύει για το 2022. Ή τουλάχιστον όχι ξεκάθαρα.

Η σημασία της Ουκρανίας είναι ότι ξεκαθαρίζει. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Putin, δεν μπορούμε να βασιστούμε στην κινεζική ηγεσία για να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που θα θεωρούσαμε λογικό.

Μην με παρεξηγήσετε. Δεν λέω βραχυπρόθεσμα ότι η Κίνα θα επιχειρούσε να καταλάβει την Taiwan  με τη βία.

Αλλά δεν μπορούμε να βασίσουμε την πολιτική μας στη βεβαιότητα ότι δεν θα το έκανε. Ακόμη και αφήνοντας στην άκρη την Taiwan , η πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα υπό την ηγεσία του Xi ανταγωνίζεται για επιρροή και το κάνει επιθετικά.

Η Κίνα δεν θα είναι μόνη. Θα έχει συμμάχους. Τη Ρωσία τώρα σίγουρα. Ενδεχομένως το Ιράν. Αλλά σε όλο τον κόσμο, θα τραβήξει έθνη προς το μέρος της, όπως θα έπρεπε να μας καθοδηγήσουν οι διαιρέσεις που αποδείχθηκαν στη G20 για την Ουκρανία. Μερικές φορές από συμφέροντα. Μερικές φορές από αντιπάθεια προς τη Δύση. Μερικές φορές επειδή οι ηγέτες μοιράζονται την τάση για το αντιδημοκρατικό μοντέλο. Μερικές φορές τα έθνη θα συρθούν μόνο στα μισά του δρόμου. Αλλά η Κίνα θα ανταγωνιστεί όχι μόνο για την εξουσία, αλλά ενάντια στο σύστημά μας, τον τρόπο διακυβέρνησης και ζωής μας.

Τουλάχιστον για τώρα. Και αυτό είναι μια κρίσιμη ικανότητα.

Υποστηρίζω μια πολιτική έναντι της Κίνας που είναι αυτό που αποκαλώ «δύναμη συν δέσμευση». Θα πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας φέρει η μελλοντική διάθεση της Κίνας, ώστε να διατηρήσουμε το σύστημά μας και τις αξίες του. Αλλά δεν πρέπει να επιδιώκουμε ολοκληρωμένη «αποσύνδεση» ή να κλείσουμε γραμμές αλληλεπίδρασης ή συνεργασίας. Είμαστε ξεκάθαροι αλλά όχι εχθρικοί.

Θα πρέπει να δείξουμε ότι με διαφορετικές κινεζικές συμπεριφορές προς εμάς, προέρχονται διαφορετικές συμπεριφορές από εμάς· ότι αποδεχόμαστε το καθεστώς της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης· ότι σεβόμαστε την κινεζική κουλτούρα και τους ανθρώπους της.

Η Κίνα πρέπει πάντα να έχει πολλά για να προβληματίσουν. Δεν έχει μονολιθικό πολιτικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο όπως η Ρωσία. Ο Xi θα λάβει την ανανεωμένη θητεία του. Δεν είναι όμως ανίκητος. Και όπως έχει δείξει η πολιτική του για τον Covid, η ηγεσία του ισχυρού άνδρα φέρει εγγενή αδυναμία όταν οι άνθρωποι φοβούνται να αμφισβητήσουν αυτό που πρέπει να αμφισβητηθεί.

Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να αλλάξει η Κίνα. Αλλά αρκετά δυνατοί για να το αντέξει αν δεν το κάνει.

Για αυτό, η Δύση χρειάζεται στρατηγική. Κανένα έργο δεν πετυχαίνει χωρίς αυτή. Επιδιώκεται με συντονισμό, δέσμευση και ικανότητα.

Η διατλαντική εταιρική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής βρίσκεται στο επίκεντρο. Χρειάζεται όμως περιεχόμενο και σθένος. Με τους βασικούς μας συμμάχους μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, και εκείνες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ιδιαίτερα στη Μέση και Άπω Ανατολή, πρέπει να συμφωνήσουμε με τους στόχους μας. Και να προσηλωθούμε σε αυτούς. Οι ΗΠΑ θα ηγηθούν, αλλά πρέπει να εμπλέξουν συμμάχους στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της πολιτικής.

Χρειαζόμαστε πολιτικούς ηγέτες προετοιμασμένους να αντισταθούν στις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.

Συχνά γίνεται μια χονδροειδής οριοθέτηση μεταξύ της ρεαλιστικής εξωτερικής πολιτικής – βασικά αυτής που δεν έχει αρχές και της «οδηγούμενης από αξίες» εξωτερικής πολιτικής – που ασκείται από τους αξιοπρεπείς ανθρώπους.

Αλλά οι αξίες δεν μπορούν να προστατευτούν αν δεν είμαστε αρκετά δυνατοί για να ξεπεράσουμε αυτούς που τις αντιτίθενται. Η δύναμη δεν προέρχεται από ευσεβείς πόθους αλλά από σκληρή εκτίμηση της πραγματικότητας.

Οι κυβερνήσεις δεν είναι ΜΚΟ. Οι ηγέτες δεν γράφουν σχόλια· κάνουν πολιτική.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Πρέπει να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες και να διατηρήσουμε τη στρατιωτική υπεροχή. Οι ΗΠΑ έχουν ακόμα πολύ μακράν τον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό στον κόσμο. Αλλά αυτές, και εμείς, θα πρέπει να είμαστε αρκετά ανώτεροι για να καλύπτουμε κάθε ενδεχόμενο ή είδος σύγκρουσης και σε όλους τους τομείς. Οι Αμερικανοί πλησιάζουν γρήγορα την ικανότητα υπερηχητικών πυραύλων· αλλά το γεγονός ότι χρειάζεται να το κάνουν πρέπει να μας διδάξει ένα μάθημα.

Η κυβερνοασφάλεια είναι το νέο αμυντικό σύνορο. Απαιτεί μια παγκόσμια συντονισμένη απάντηση.

Δεύτερον, η Δύση ήταν αξιοθρήνητη στον χώρο της «ήπιας δύναμης» τα τελευταία χρόνια, αν και ευτυχώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Biden  διορθώνει την πορεία. Αυτό το βλέπω συνεχώς με το Ινστιτούτο μου που εργάζεται σε όλη την Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία. Όχι μόνο η Κίνα, αλλά η Ρωσία, η Τουρκία, ακόμη και το Ιράν διοχετεύουν πόρους στον αναπτυσσόμενο κόσμο και αφήνουν βαθιές ρίζες στην αμυντική και πολιτική σφαίρα. Εν τω μεταξύ, η Δύση και οι διεθνείς θεσμοί που ελέγχει ήταν γραφειοκρατικοί, χωρίς φαντασία και συχνά πολιτικά παρεμβατικοί χωρίς να είναι πολιτικά αποτελεσματικοί.

Ωστόσο, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες προτιμούν τις Δυτικές επιχειρήσεις. Είναι πολύ πιο δύσπιστοι τώρα για τις κινεζικές συμβάσεις από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Θαυμάζουν το Δυτικό σύστημα περισσότερο από όσο φανταζόμαστε.

Αλλά πρέπει να κάνουμε τους θεσμούς και τις κυβερνήσεις μας πιο ευέλικτους, να ανταποκρίνονται περισσότερο στις πραγματικές ανάγκες των χωρών και να συντονιστούν από κοινού. Μόνο ένα παράδειγμα: στην περιοχή Sahel , εκεί περιμένει η επόμενη έκρηξη μετανάστευσης και εξτρεμισμού. Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για να το αποτρέψουμε.

Ο πληθυσμός της Αφρικής θα διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια καθώς της Κίνας μειώνεται. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τη νέα γενιά των αφρικανών ηγετών να αναπτυχθεί βιώσιμα, να μεταρρυθμίσει τη γεωργία, ώστε οι χώρες με μαζικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις να μην είναι επισιτιστικής ανασφάλειας, να επεξεργαστούν και να προσθέσουν αξία στα αγαθά που διαθέτουν σε αφθονία.

Η ανακοίνωση της G7 για μια «Συνεργασία για Παγκόσμια Υποδομή και Επενδύσεις» 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μια ευπρόσδεκτη αλλά καθυστερημένη απάντηση στο OBOR (Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) της Κίνας.

Ο Covid-19 έχει προκαλέσει τεράστιες προόδους στην ιατρική επιστήμη. Σύντομα θα ξεκινήσει η εκστρατεία «One Shot» για να διασφαλιστεί ότι η νέα γενιά εμβολίων και ενέσιμων για ασθένειες όπως η ελονοσία, η φυματίωση, ο δάγκειος πυρετός, ακόμη και το HIV/AIDS θα είναι διαθέσιμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο και αλλού. Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν. Η Δύση πρέπει να ηγηθεί.

Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ηγεσία στη Μέση Ανατολή. Αυτό δεν έχει να κάνει με το πετρέλαιο. Ή ακόμα και με την ασφάλεια με τη στενή έννοια της συνεργασίας με συμμάχους για την αποτροπή προγραμματισμένων τρομοκρατικών ενεργειών. Το κίνημα εκσυγχρονισμού που σαρώνει την περιοχή – του οποίου η ευρεία περιφερειακή υποστήριξη καταδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό από τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου μου που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα – είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά μας. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ (Abraham Accords) στις οποίες συμμετείχα, είναι απόδειξη ότι η Μέση Ανατολή αλλάζει. Είναι κυριολεκτικά η τελευταία στιγμή για να το παρατήσεις.

Η Δύση έχει μερικούς σπουδαίους θεσμούς πολιτιστικής ήπιας δύναμης, όπως το Βρετανικό Συμβούλιο και το BBC. Θα πρέπει να τους στηρίξουμε.

Πρέπει να συνεχίσουμε να ηγούμαστε στη συζήτηση για το κλίμα.

Και, όπως θα περιμένατε να πω, πρέπει να είμαστε ηγέτες στην τεχνολογία. Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό κομμάτι συλλογικού μηχανισμού χάραξης πολιτικής.

Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θεμιτές ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων και τις τεχνολογικές καταχρήσεις δεν δεσμεύουν την καινοτομία ούτε χάνουν το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Μια κοινή προσέγγιση για τη ρύθμιση θα βοηθούσε.

Υπάρχουν καλοί λόγοι πολιτικής υποστήριξης για χώρες που βρίσκονται κοντά στην αποκατάστασή τους, την μετακίνηση υπηρεσιών ή ακόμη και την υποστήριξη φίλων, για την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού. Αλλά αν αφήσουμε αυτό να μετατραπεί σε μια γενική ώθηση κατά της παγκοσμιοποίησης, υπέρ του προστατευτισμού, θα μας βλάψει.

Πρέπει να δείξουμε δύναμη διατήρησης – δέσμευση – ακόμα και όταν είναι δύσκολο. Ακόμα κι όταν δεν είναι δημοφιλής. Αυτό είναι ένα μάθημα της αποχώρησης από το Αφγανιστάν και, ως ένα βαθμό, η μείωση της εμπλοκής με το Ιράκ και τη Λιβύη.

Αυτή η δέσμευση πρέπει να αγκαλιάζει τους συμμάχους μας. Εάν έχουμε διαφωνίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει να το πούμε, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να τους υποστηρίζουμε όταν αντιμετωπίζουν απειλές κοινές για όλους μας.

Η Ινδία – η οποία θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποκτήσει το καθεστώς της υπερδύναμης και είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο – πρέπει να παραμείνει στο πλευρό και εντός των προτεραιοτήτων και της σκέψης μας. Η οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με αναδυόμενες χώρες όπως η Ινδονησία είναι κρίσιμης σημασίας.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να δουν ότι ξέρουμε τι κάνουμε. Ότι έχουμε στρατηγική. Ότι λειτουργούμε σύμφωνα με ένα σχέδιο που διαμορφώνεται όχι από την τελευταία ροή του Twitter, αλλά από τη βαθιά λαβή της πολιτικής.

Ακόμα κι αν οδηγείται από την Αμερική, όλοι έχουμε το ρόλο μας να παίξουμε. Δεν θα προκαλέσω αγωνία μιλώντας για το Brexit, αλλά είναι επείγον το Ηνωμένο Βασίλειο να ξαναχτίσει μια λογική σχέση με την Ευρώπη, η οποία μας επιτρέπει να συνεργαστούμε προς το αμοιβαίο συμφέρον μας με τα άλλα έθνη της ηπείρου στην οποία ανήκουμε και σε αρμονία με την Αμερικανική ηγεσία.

Αυτό είναι το σχέδιο εξωτερικής πολιτικής της Δυτικής δημοκρατίας στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα: να προστατεύσουμε τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας στην εποχή της Κίνας που δεν ανατέλλει αλλά έχει ανατείλει.

Όπως το 1945 ή το 1980, μπορούμε να πετύχουμε. Ένα από τα μαθήματα από τον χρόνο που πέρασα στον κόσμο από τότε που άφησα το αξίωμά μου, είναι ότι τελικά το ανθρώπινο πνεύμα θέλει να είναι ελεύθερο – και αυτό το πνεύμα είναι ακατανίκητο.

Άλλωστε, αυτό είναι που παρακινεί τον γενναίο λαό της Ουκρανίας να υποστούν τέτοια θλίψη. Το κάνουν γιατί ξέρουν ότι αξίζει να παλέψεις για την ελευθερία. Ο κίνδυνός τους πρέπει να μας αφυπνίσει για τον δικό μας. Οι παλιές υποθέσεις έχουν διαλυθεί. Ο κόσμος κινείται με τους δικούς του ρυθμούς και δεν θα μας περιμένει.

Αυτό το σημείο καμπής είναι, από ορισμένες απόψεις, πιο σοβαρό από εκείνα του 1945 ή του 1980. Χρειαζόμαστε οργάνωση, πνευματικό βάρος, διαρκή εστίαση, αίσθηση κοινού σκοπού και κοινή στρατηγική για να το πετύχουμε.

Το τελευταίο μου σημείο: αυτό δεν θα συμβεί αν δεν θεραπεύσουμε τη δική μας πολιτική. Πώς έφτασε ποτέ η Βρετανία σ’ ένα σημείο όπου ο Nigel Farage και ο Jeremy Corbyn  ήρθαν για ένα σύντομο αλλά σημαντικό χρόνο να διαμορφώσουν την πολιτική μας; Ή η Αμερική να φτάσει στο σημείο όπου το αν εμβολιαστήκατε υποδήλωνε πολιτική αφοσίωση;

Η τρέλα στη δική μας πολιτική πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά την πολυτέλεια να απολαμβάνουμε τις φαντασιώσεις. Πρέπει να ξαναβάλουμε τη λογική και τη στρατηγική στη σέλα. Και πρέπει να το κάνουμε επειγόντως.

Tony Blair

Πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και εκτελεστικός πρόεδρος του Ινστιτούτου Tony Blair for Global Change

Πηγή

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Abraham Accords, Biden, Putin, Tony Blair, ανακεφαλαιοποίηση, ΗΠΑ, Κίνα, ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Ρωσία