Οξύμωρο: Καμένη γη προϋπόθεση για την “πράσινη ανάπτυξη”

images%2B%25281%2529


Αφήνει καμένη γη πριν την προμελετημένη “πράσινη” μετάβαση.

angelokarageorgos.gr  

brighteon.com

Δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν οι καταστροφικές πλημμύρες της βόρειας Ευρώπης και να ξεκινήσει ο αναμενόμενος καύσωνας της νότιας, και οι εστίες πυρκαγιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδος (και όχι μόνο) έγιναν αμέτρητες. 


Το δράμα είναι τρομερό, η θλίψη τεράστια και τα λόγια απέχουν πολύ από το να είναι ικανά να περιγράψουν τα συναισθήματα του μέσου ανθρώπου που αντικρίζει αυτό το θέαμα. Όχι μόνο λόγω του μεγέθους της καταστροφής αλλά και επειδή αρχίζει και γίνεται όλο και πιο εμφανές σε όλο και περισσότερους το μέγεθος του κακού που απειλεί ετούτη τη στιγμή την ανθρωπότητα με κάθε δυνατό τρόπο.

Συνεπώς όλο και λιγότερο πειστικοί γίνονται όταν μιλούν για τυχαία περιστατικά, πόσο μάλλον για κλιματική αλλαγή την οποία πλέον το αφήγημα ονομάζει κρίση για να επιστήσει την προσοχή μας για άμεσες λύσεις μιας και είμαστε, λέει, στο χείλος της καταστροφής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που παρατηρούμε ενδιαφέροντα περιστατικά, όπως τις αποφάσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια μερικές μέρες πριν τις φοβερές φωτιές. Το ζήτημα όμως παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν δούμε πως οι βάσεις έχουν ήδη μπει τόσο με σχεδιασμούς όσο και με χρηματοδοτήσεις.

Στα πλαίσια λοιπόν του προγράμματος Επόμενη Γενιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα με ένα πλάνο με το σημαδικό τίτλο Eλλάδα 2.0, που είχε ξεκινήσει μόλις πριν την ψευτοπανδημία, θα πάρει 33 δις σε δωρεές και δάνεια από το ψευτοχρήμα τα επόμενα χρόνια ούτως ώστε να γρασάρει τις μηχανές και να προωθηθούν οι πυλώνες που τόσο εμφανείς μας είναι πλέον: 


Πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, νέα ιατρική, κοινωνική ισότητα και εξωστρέφεια, όλα λέξεις κλειδιά της παγκοσμιοποιημένης δυστοπίας που ονειρεύονται.

 Και παρότι το θηρίο έχει τον έλεγχο του τραπεζιού όλου, δεν πατάει καλά στα πόδια του γι’ αυτό και επιμένει να βιάζεται.

 Άλλωστε ο έλεγχός του αναγκαστικά έχει ένα όριο διότι ο νους μας, ακριβώς επειδή δεν βρίσκεται κάπου στην ύλη και τον έφτιαξε ο Θεός ελεύθερο, δεν μπορεί και κάπως να αιχμαλωτιστεί. Το μόνο που μπορεί πραγματικά να συμβεί σε έναν άνθρωπο είναι να αφήσει τις πεποιθήσεις του να τον περιορίσουν.

Επικοινωνία: contact@angelokarageorgos.gr

Iστολόγιο: https://angelokarageorgos.gr

Tags: Άγγελος Καραγεώργος, καμένη γη, κλιματική αλλαγή, πλημμύρες, Πράσινη ανάπτυξη, πυρκαγιές, ψηφιοποίηση