Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητάει δεκανίκια για τη χωλή κυβέρνηση

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, έκανε βαρυσήμαντη δήλωση, την οποία θα παραθέσω τμηματικά, σχολιάζοντάς την:

Ευ. Βενιζέλος: «Η Κυβέρνηση εδώ και 18 μήνες κάνει μία υπεράνθρωπη προσπάθεια, αλλά στη χώρα αυτή δεν βρίσκεται μόνον η Κυβέρνηση.»

Κύριε Βενιζέλο, λυπάμαι που θα διαφωνήσω μαζί σας, αλλά προσωπικά δεν διαπίστωσα αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια της κυβέρνησης αυτούς τους 18 μήνες. Κατ’ αρχήν τους πρώτους 7 μήνες, δεν έκανε απολύτως τίποτα, παρά μόνο πάγωνε εισπρακτικά νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης (βλέπε ημιυπαίθριους) και κωλυσιεργούσε στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, δίνοντας χρόνο στους πονηρούς να κάνουν μαζικές γονικές παροχές με μηδενικούς φόρους, μεταβιβάσεις με μειωμένους φόρους, ή να φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, είχε αγανακτήσει και σας τα είχε ψάλλει. Ιδού ένα απόσπασμα από τα όσα είπε στη Βουλή ο δικός σας Απόστολος στις 25/2/2010: «Περιμένουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο – διότι υπήρχε δουλειά, την οποία γνωρίζω – που έπρεπε να είχε έρθει εδώ, τουλάχιστον από το Νοέμβριο. Θα μας φέρετε νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί εδώ τον Απρίλη και ουσιαστικά θ’ αρχίσει να αποδίδει από το Φθινόπωρο;» (Περισσότερα εδώ.)

Αλλά και μετά την υπογραφή του διαβόητου πια Μνημονίου, πριν ένα χρόνο, με τον επώδυνο για το λαό τυφλοσούρτη πλέον στο χέρι, συνεχίσατε χαλαρά και ασυντόνιστα, και το αποτέλεσμα που βλέπουμε στην πράξη, και το βλέπει και η Τρόικα και οι αγορές, είναι, δυστυχώς για μας, μηδέν εις το πηλίκιον: περισσότερη οικονομική εξαθλίωση, περισσότερη ανεργία, μεγαλύτερο χρέος, περισσότερη εξάρθρωση παρά διάρθρωση, καλπάζουσα ακρίβεια, λουκέτα επί λουκέτων, απαγορευτικά spreads, συζητήσεις για νέα δάνεια, νέα μνημόνια, υποθηκεύσεις, και δε συμμαζεύεται…

Ευ. Βενιζέλος: «Η πολιτική διεύθυνση της χώρας είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την Κυβέρνηση. Περιλαμβάνει την Αντιπολίτευση. Περιλαμβάνει τα Συνδικάτα, περιλαμβάνει την Κοινωνία των Πολιτών, περιλαμβάνει άλλες εξουσίες, όπως η δικαστική εξουσία, περιλαμβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Άρα, πέρα από την Κυβέρνηση και το έργο της Κυβέρνησης και την προσπάθεια της Κυβέρνησης, υπάρχει και αυτό που λέγεται πολιτική διεύθυνση της χώρας, προκειμένου να πετύχουμε μία εθνική συστράτευση, προκειμένου να πετύχουμε σε μία εθνική προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης και ανασυγκρότησης του τόπου μας.»

Ώστε η πολιτική διεύθυνση της χώρας είναι όλοι αυτοί που αναφέρατε, ε; Θέλετε να συμφωνήσω μαζί σας; Να συμφωνήσω! Πότε όμως το καταλάβατε αυτό; Όταν με προκλητική αλαζονεία υπογράφατε το αντισυνταγματικό, προδοτικό και αδιέξοδο Μνημόνιο ερήμην όλων αυτών, διαγράφοντας μάλιστα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εκείνους που δεν υπέγραψαν, δεν είχατε καταλάβει, παρότι συνταγματολόγος, ότι όλοι αυτοί αποτελούσαν την πολιτική διεύθυνση της χώρας και έπρεπε να ερωτηθούν;

Μήπως ρωτήσατε τη δικαστική εξουσία για τη συνταγματικότητα της εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας σε δυνάμεις εξαποδώ; Μήπως κάνατε δημοψήφισμα να ρωτήσετε το λαό αν ήθελε να παραδώσει το μέλλον του στο ΔΝΤ; Όσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία δώσατε υπερεξουσίες με τον Καλλικράτη που ψηφίσατε εσπευσμένα, τι βοήθεια περιμένετε από δαύτη; Είναι βουτηγμένη στις ίδιες αμαρτίες, και πάσχει από τις ίδιες αρρώστιες, όπως και η κεντρική εξουσία… Τι να κάνει ο κρύος του παγωμένου;

Ευ. Βενιζέλος: «Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου που πρέπει να θέσουμε ως πρώτο ζήτημα. Η αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας και κυρίως η δίκαιη κατανομή της ευθύνης σε όλους μας, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ανάλογα με το επίπεδο το θεσμικό στο οποίο κινείται ο καθένας. Εάν παραμείνει η εντύπωση ότι υπάρχει μόνο η Κυβέρνηση που πρέπει να σύρει ένα τεράστιο κάρο δεν θα καταλήξουμε πουθενά.»

Αν ζητάτε δίκαιη κατανομή ευθύνης, τότε την κύρια ευθύνη φέρνει η κυβέρνηση. Όταν, όμως, οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση σύρει το κάρο στον γκρεμό, ευνόητο είναι ότι δεν θα βάλουν πλάτη για να σπρώξουν. Κι αυτό που φαίνεται, και μάλιστα επιβεβαιώνεται με τις προχθεσινές δηλώσεις του Α. Λοβέρδου, είναι ότι το κάρο-Ελλάδα σύρεται από την κυβέρνηση στο γκρεμό με νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές.

Ευ. Βενιζέλος: «Η Κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα κάνει το καθήκον της. Θα επιτελέσει την αποστολή της.»

Αμ δεν κάνει το καθήκον της, κύριε Βενιζέλο! Και όπως πάει, δεν θα επιτελέσει την αποστολή της! Εκτός αν θεωρεί ότι ύψιστη αποστολή της είναι να πηγαίνει από μνημόνιο σε μνημόνιο, από μέτρα σε μέτρα, από δάνειο σε δάνειο, διογκώνοντας το χρέος, υποθηκεύοντας τη χώρα στους δανειστές της, και ξεπουλώντας σε τιμή ευκαιρίας ό,τι έχει απομείνει…

Ευ. Βενιζέλος: «Αλλά επαναλαμβάνω την έννοια, πρέπει να συμπράξουν όλοι όσοι συνδέονται με αυτό που λέγεται πολιτική διεύθυνση του τόπου. Είναι μία πολύ ευρύτερη έννοια και εκεί ο ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι καθοριστικός, γιατί η Αντιπολίτευση δεν είναι απλά για να ασκεί κριτική. Η Αντιπολίτευση έχει και την υποχρέωση συναίνεσης.

Δεν θέλω να δω μεθαύριο στο Ζάππειο τον κ. Σαμαρά έμμεσα να επιχαίρει για προβλήματα ή έμμεσα να ποντάρει στην αποτυχία της προσπάθειας της χώρας. Πρέπει και αυτός να στρατευτεί γιατί και αυτός ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι τμήμα αυτού που εννοώ πολιτική διεύθυνση της χώρας.»

Αφήστε την Αντιπολίτευση να κάνει τη δουλειά της, κύριε Βενιζέλο, αντιπολιτευόμενη όπως είναι ο θεσμικός της ρόλος. Θυμηθείτε πώς αντιπολιτευόσασταν εσείς όταν ο Κ. Καραμανλής προσπαθούσε να περάσει μέτρα-ασπιρίνες, όπως το πάγωμα μισθών και συντάξεων. Θυμηθείτε την ιστορία σας, και στου κρεμασμένου το σπίτι μη μιλάτε για σκοινί.
Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει υπογράψει πολλά από τα νομοσχέδια που φέρατε, στα οποία συμφωνούσε, και έχει δώσει δείγμα γραφής ότι δεν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Και ούτε μας έχει δώσει την εντύπωση ότι επιχαίρει για προβλήματα και ποντάρει στην αποτυχία της προσπάθειας της χώρας, όπως υβριστικά του καταλογίζετε, υπονομεύοντας τη συναίνεση που τάχα επιζητείτε.

Αντίθετα απ’ ό,τι έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σαμαράς δεν ζητάει καν εκλογές. Μάλιστα σας είχε προειδοποιήσει ενωρίς (1/2/2010) να πάρετε μέτρα λέγοντας: «Επιτέλους ξεκολλήστε, κύριε πρόεδρε, πάρτε μέτρα. (…) Με τις κινήσεις σας δίνετε εύκολο στόχο στους κερδοσκόπους.»

Αυτά τα λίγα είχα να σας πω, εκφράζοντας την απογοήτευσή μου, διότι αφελώς περίμενα κάτι καλύτερο από σας… Πρωτίστως, περίμενα να είχατε εμποδίσει με νύχια και με δόντια την υπογραφή του Άρθρου 14, παρ. 5 του Μνημονίου, με το οποίο παραδώσατε την εθνική μας κυριαρχία. Δυστυχώς για τη χώρα μας, ειλικρινά λυπάμαι που το λέω, είστε κι εσείς ένα ακόμη καμένο χαρτί του ΠΑΣΟΚ…

Tags: Α. Λοβέρδος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κ. Καραμανλής, μνημόνιο