Πριν κατέβω σήμερα στην παραλία, είχα τη φαεινή ιδέα ν’ ανοίξω την ΕΤ3. Τι το ήθελα; Έπεσα επάνω στο κήρυγμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου ο οποίος επεξηγώντας τη σημερινή Ευαγγελική περικοπή επιτίθετο κατά των γυναικών που σκανδαλίζουν με τις καλοκαιρινές αμφιέσεις τους και κατά των λουομένων που κάνουν τις παραλίες να μοιάζουν με υπαίθρια κρεοπωλεία! Επειδή το πράγμα παρουσίαζε ενδιαφέρον, πήρα μερικά βιντεάκια για να μπορέσετε κι εσείς να “οικοδομηθείτε” και να “συνετιστείτε”.
Κατ’ αρχήν δείτε απόσπασμα όπου ο κ. Άνθιμος τα μπέρδεψε, και, αφού κόμπιασε, δεν διόρθωσε το λάθος του, ίσως από υπερβολικό εγωισμό.
Το εν λόγω εδάφιο του Ματθαίου (6: 22-23), έχει ως εξής: «Ο λύχνος του σώματος είναι ο οφθαλμός· εάν λοιπόν ο οφθαλμός σου είναι καθαρός, όλον το σώμα σου θα είναι φωτεινόν· εάν όμως ο οφθαλμός σου είναι πονηρός, όλον το σώμα σου θα είναι σκοτεινό. Εάν λοιπόν το φως το εν σοι σκότος εστί, το σκότος πόσον;»
Όπως ακούσατε, αυτή την τελευταία πρόταση, «Εάν λοιπόν το φως το εν σοι σκότος εστί, το σκότος πόσον;», ο κ. Άνθιμος την παρέθεσε ως εξής: «εάν το σκότος το εν συ σκότος εστί, το σκότος πόσον;»
Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:
1. Ή ο κ. Άνθιμος δεν γνώριζε καλά την πασίγνωστη ευαγγελική περικοπή που επεξηγούσε,
2. Ή τη γνώριζε μεν, αλλά εκ παραδρομής την παρέθεσε λάθος, και στη συνέχεια, για να μην παραδεχτεί το λάθος του λόγω εγωισμού, προσπάθησε να την αναλύσει λάθος.
Διαλέγετε και παίρνετε: Στην πρώτη περίπτωση ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είναι απαράδεκτος ως Ιεράρχης, ενώ στη δεύτερη είναι καταδικαστέος. Ας ελπίσουμε ότι κάποιος θα τον ενημερώσει για τούτο το σχόλιο, οπότε οφείλει την επομένη Κυριακή να επανορθώσει, και να ζητήσει συγνώμη από το ποίμνιο στο οποίο προκάλεσε αμηχανία και σύγχυση.
Παραθέτω τη συνέχεια της επεξήγησης που έδωσε στη λανθασμένη πρόταση: «Εάν δηλαδή το σκοτάδι που προέρχεται από τη μη καθαρότητα του οφθαλμού και το σκοτάδι που δημιουργείται έρχεται μέσα μας, τότε όταν υπάρξει και το πραγματικό σκότος της αμαρτίας πόσο εντονότερο θα είναι μέσα στην ύπαρξή μας ώστε να μην καταλαβαίνουμε πού πατούμε πνευματικά, πού περιπατούμε, πού πορευόμεθα, πού αναστρεφόμεθα, τι ελπίζουμε τι επιδιώκουμε;»
Πολύ σκοτάδι έπεσε στην ερμηνεία σας, κύριε Άνθιμε! Πολύ μπέρδεμα! Είναι άραγε συμπτωματικό ή ενδεικτικό της πνευματικής σύγχυσης που υπάρχει μέσα σας; Εσείς γνωρίζετε πού πατάτε, πού πορεύεστε, τι ελπίζετε και τι επιδιώκετε; Για ψάξτε το!
Λοιπόν, για να σας δώσω και τη μεταφορική ερμηνεία του εδαφίου που επεξηγήσατε λάθος, αντικαθιστώ τη λέξη “οφθαλμός” με την Εκκλησία, και τη λέξη “σώμα” με τη λέξη “κοινωνία”, και σας καλώ να προβληματιστείτε επ’ αυτού:
«Ο λύχνος της κοινωνίας είναι η Εκκλησία· εάν λοιπόν η Εκκλησία σας είναι καθαρή, όλη η κοινωνία σας θα είναι φωτεινή·
Εάν όμως η Εκκλησία σας είναι πονηρή, όλη η κοινωνία σας θα είναι σκοτεινή.
Εάν λοιπόν το φως της κοινωνίας είναι σκότος, το σκότος πόσον;»
Και για να μη νομίσει κανείς ότι η μεταφορά που χρησιμοποίησα είναι άσχετη και άστοχη, παραθέτω συναφή ευαγγελικά εδάφια που την επιβεβαιώνουν:
«Σεις είσθε το φως του κόσμου· πόλις κειμένη επάνω όρους δεν δύναται να κρυφθή. (…) Ούτως ας λάμψη το φως σας έμπροσθεν των ανθρώπων.» (Ματθ. 5: 14-16)
Είναι άραγε η Εκκλησία “ΦΩΣ”, κύριε Άνθιμε; Λάμπει η Εκκλησία έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως θα έπρεπε; Η απάντηση είναι απλή: Αν η Εκκλησία ήταν “ΦΩΣ”, αν έλαμπε, αν φώτιζε την κοινωνία, τότε η Ελλάδα δεν θα είχε βυθιστεί σε τόσο βαθύ πνευματικό, ηθικό, πολιτιστικό και οικονομικό σκοτάδι.
Στη συνέχεια παραθέτω βίντεο με παραινέσεις κυρίως προς τις γυναίκες.
Προφανώς ο οφθαλμός του κ. Άνθιμου σκανδαλίζεται όταν βλέπει το γυναικείο σώμα. Ίσως θα προτιμούσε η γυναικεία περιβολή να προσομοιάζει μ’ εκείνη των Μουσουλμάνων γυναικών! Βέβαια, για νάμαστε αντικειμενικοί, κάπου ίσως έχει δίκιο, σχετικά με τον προσέλευση ξέστηθων γυναικών (με χαμηλά ντεκολτέ) στα “Μυστήρια” (γάμοι, βαπτίσεις). Αυτό είναι όντως πρόκληση και ασέβεια προς το εκκλησίασμα, και ιδιαίτερα τον ιερέα. Άλλωστε ο παπάς δεν παύει να είναι άνθρωπος, και μάλιστα σεξουαλικά πεινασμένος όταν πρόκειται για άγαμο (αρχιμανδρίτη ή Μητροπολίτη) και τη στιγμή που εκτελεί το μυστήριο είναι επόμενο το βλέμμα του να πέφτει στα μυστήρια του γυναικείου σώματος της νύφης, της πεθεράς, της νονάς, ή της μαμάς του βαπτιζόμενου βρέφους).
Θα μπορούσε όμως ο κ. Άνθιμος να περιορίσει το κήρυγμά του στον τρόπο της ενδεδειγμένης αμφίεσης των γυναικών που προσέρχονται στην Εκκλησία. Η γενίκευση για τον τρόπο αμφίεσης των γυναικών, και δη το καλοκαίρι με τους καύσωνες, προκαλεί θυμηδία.
Σχετικά με τη βαριά αμφίεση των κληρικών, θέλω να τον ρωτήσω: Τι σκοπό εξυπηρετεί; Γιατί ο κλήρος έχει καταδικάσει τον εαυτό του στην αντιοικολογική και αντιαισθητική αυτή ενδυμασία; Σε τι χρησιμεύει; Μήπως η ψυχή εξαγνίζεται ανάλογα με το βάρος και το χρώμα των ρούχων που φοράει κανείς; Τους είπε ο Θεός ότι ευαρεστείται σ’ αυτές τις αραβοπερσικής προέλευσης μαύρες κελεμπίες; Ειλικρινά, νιώθω μεγάλο οίκτο όταν βλέπω ντάλα καλοκαίρι κληρικούς να στενάζουν και να ιδρώνουν κάτω από τα ράσα τους.
Αχ, κύριε Άνθιμε, να ξέρατε πόσο μακριά είναι νυχτωμένη η Ορθοδοξία! Αχ και να ξέρατε πόσο αυτοί οι βασανιστικοί τύποι στους οποίους έχετε προσκολληθεί σκοτώνουν την υγιή πνευματικότητα και απωθούν τον υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο, δημιουργώντας στρατιές αθέων…
Δείτε τώρα ένα ακόμη βιντεάκι, που δείχνει ότι ο κ. Άνθιμος τα βάζει ακόμη και με τους λουόμενους.
Κύριε Άνθιμε, η θάλασσα είναι δώρο Θεού, το νερό είναι ζωή, το κολύμπι είναι γιορτή, οι παραλίες είναι πανηγύρι! Εσείς γιατί τα ξορκίζετε; Γιατί θέλετε να σκοτώνετε τη χαρά της ζωής; Θα σας συμβούλευα να πάτε κι εσείς σε καμιά παραλία της Χαλκιδικής για να δροσιστείτε. Να πετάξετε τα ράσα και να μπείτε στο νερό της θάλασσας ν’ αναβαπτιστείτε. Μήπως νομίζετε ότι αυτό θα βλάψει την ψυχή σας; Μήπως νομίζετε ότι θα δυσαρεστήσετε το Θεό; Αχ, κύριε Άνθιμε, πόσο λυπάμαι που δεν γνωρίσατε ποτέ το Θεό για τον οποίο κηρύσσετε και που λέτε ότι υπηρετείτε… Ούτε τα μακριά γένια, ούτε τα ράσα κάνουν τον παπά, κύριε Άνθιμε! Τι κακό βλέπετε στο επόμενο βίντεο;