Σιγά την είδηση-βόμβα! Εξεπλάγησαν έκπληξη μεγάλη οι μωρές παρθένες της δημοσιογραφίας και σύσσωμη η καθεύδουσα, ου μην αλλά ακίνδυνα γαβγίζουσα, αντιπολίτευση! Ήθελαν προφανώς να δουν το ίδιο το “φίδι” και δεν τους αρκούσε η συρμή που ήταν ορατή. Και το “φίδι” τους το έδειξε ο Ντομινίκ, επιστήθιος φίλος και μέχρι πρότινος θαυμαστής του δικού μας.
Να μου το θυμηθείτε, παίδες, στο πρόσωπο του Στρος Καν ο George Papandreou θα βρει το μάστορά του, αν δεν σταματήσει την υποκρισία και τον τσαμπουκά κατά του ΔΝΤ. Μπορεί τον ελληνικό λαό να έχει μάθει να τον δουλεύει κανονικά, αλλά το χόμπι αυτό δεν θα περάσει στην Τρόικα. Ολίγον κατ’ ολίγον τον παίρνουν χαμπάρι, και αλίμονο στον ελληνικό λαό αν συνειδητοποιήσουν ότι κι αυτούς τους δουλεύει.
Για να δούμε, λοιπόν, πώς έχει το πράγμα:
Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της Καθημερινής, «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα.»
Ακολούθησε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε την είδηση. Αν τολμούσε ας την διέψευδε. Ευτυχώς που κατάλαβαν ότι ο Στρος Καν δεν είναι ούτε Καραμανλής ούτε Σαμαράς που τρώνε φτύσιμο και απλά σκουπίζονται.
«Όλοι θυμόμαστε τις τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει με τον πλέον άμεσο τρόπο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009», είπε μεταξύ άλλων το καλό παιδί, ο Πεταλωτής.
Μετά την επαφή του Πρωθυπουργού μας με τον Στρος Καν, το Δεκέμβριο του 2009, όπου μόνο ένας Θεός ξέρει τι ακριβώς ειπώθηκε, o Γιώργος Παπανδρέου επανερχόταν συχνά στον τόπο του εγκλήματος, άλλοτε φλερτάροντας ανοιχτά με το ΔΝΤ κι άλλοτε διαψεύδοντας σχετικά σενάρια.
Ας θυμηθούμε μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα για να διασκεδάσουμε τη συμφορά που μας βρήκε. Τα είχα συγκεντρώσει σε παλιότερο άρθρο μου εδώ. Παραθέτω τα κυριότερα σημεία.
— Βρυξέλλες, 11/12/2009:
Ερώτηση από Κ. Αδάμ: «Θεωρείτε ότι η χώρα ή δεν βρίσκεται ή έχει αποφύγει πλήρως τον κίνδυνο του έκτακτου δανεισμού; Και αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει, αφήνετε ανοιχτή την πιθανότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;»
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Εμείς διαμορφώνουμε αποφασιστική πολιτική για να ακολουθήσουμε μια δύσκολη, αλλά ρεαλιστική, εφικτή και εντέλει θετική πολιτική, για να αποφύγουμε ακριβώς όλα αυτά τα σενάρια. Βεβαίως, τα σενάρια για την προσφυγή μας στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχουν.»
— Ζάππειο Μέγαρο, 13/01/2010:
Ερώτηση από Π. Σώκο: «Κύριε Πρόεδρε, διαβάζουμε συχνά στο διεθνή Τύπο και ακούμε αρμόδιους κοινοτικούς οικονομικούς παράγοντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει η χώρα απ’ την Ευρωζώνη, το ακούσαμε προχθές. Ή να παρέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.(…)
Τι ακριβώς συμβαίνει; Εξετάζετε εσείς ως κυβέρνηση να προσφύγετε μόνοι σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς τη δικιά της πρωτοβουλία;»
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη. Απ’ την άλλη μεριά θα έλεγα “ναι” και στις δύο πλευρές.»
— 12/02/2010, στη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπου γίνεται συστηματική κερδοσκοπία, όπου δημιουργείται πιστωτική ασφυξία, ή ακόμη και υψηλότατο κόστος δανεισμού, η χώρα μας θα αναγκαζόταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όμως, είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και ήταν αναγκαίο να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει.
Θα μπορούσε να μας πει “πηγαίνετε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.»
—03/03/2010, στο Υπουργικό Συμβούλιο:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης, εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν αναλάβει τις δικές της ευθύνες, το σενάριο του ΔΝΤ είναι ανοιχτό.»
— 07/03/2010, στη συνάντηση με το Nicolas Sarkozy:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Όμως, επειδή ξέρουμε τις διεθνείς αγορές, εάν υπάρξει πρόβλημα λόγω κερδοσκοπίας, παρ’ ότι εμείς έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα, θα χρειαστεί να υπάρξει αλληλεγγύη. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμβάλλει ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις, όταν μια χώρα έχει δυσκολία δανεισμού. Πολλές φορές, δεν χρειάζεται καν να δανείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απλώς το ότι υπάρχει είναι, όπως λένε, σαν να έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι. (…)
Εμείς, όμως, θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.»
— 08/03/2010, Συνέντευξη ΓΑΠ στο κανάλι PBS NEWSHOUR στην Ουάσιγκτον:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Τι συμβαίνει όμως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν κάποιος στραφεί σε αυτό; Το ΔΝΤ λέει ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, τα χρήματα θα μείνουν πάνω στο τραπέζι. Είναι σαν να αφήνεις ένα όπλο πάνω στο τραπέζι, λέγοντας όμως ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί, ενώ η απειλή συνεχίζει να υπάρχει, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την απουσία κερδοσκοπικών φαινομένων.
Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και, επομένως, δεν συζητούμε την προσφυγή στο ΔΝΤ, αν και θα αναγκαζόμασταν να καταφύγουμε σε αυτό, σε περίπτωση που δεν υπήρχε η Ευρωζώνη για να μας βοηθήσει.»
— 16/03/2010, Ομιλία ΓΑΠ στο φόρουμ που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Corvinus με θέμα: «Η Οικονομική Κρίση»:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Λάβαμε λοιπόν μέτρα, κατ’ ουσίαν όμοια με αυτά που θα είχαμε λάβει εάν είχαμε στραφεί στο ΔΝΤ. Συζητήσαμε για το θέμα και με το ΔΝΤ και μας είπαν: “αν είχατε στραφεί σε εμάς, δεν θα σας είχαμε ζητήσει να προχωρήσετε σε λήψη άλλων μέτρων. Τα ίδια θα αρκούσαν, ώστε να υπάρξει δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιμετωπισθεί η τρέχουσα κρίση”.
Δεδομένης όμως της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη, δεν υπάρχει παρέμβαση του ΔΝΤ στις αγορές, και ο δανεισμός από τις αγορές είναι ιδιαιτέρως δαπανηρός. (…)
Χρειαζόμαστε παρά ταύτα μια άμεση απάντηση, αν και βεβαίως η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, ούτε οικονομική σωτηρία. (…)»
— 17/03/2010, Κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Jose Manuel Barroso:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Σε ό,τι αφορά τις επιλογές μας, εάν δούμε ότι υπάρχει πραγματικά ζήτημα να δανειζόμαστε πολύ ακριβά, όπως έχω πει και στο παρελθόν, υπάρχουν όλες οι εκδοχές και όλες οι πιθανότητες, τις οποίες δεν αποκλείουμε. Αλλά οπωσδήποτε, θα προτιμούσαμε μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα αυτό.»
J. M. BARROSO: «Όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεργαζόμαστε. Πρόσφατα, επισκέφθηκε την Ελλάδα μία αποστολή της Κομισιόν με τον Όλι Ρεν, στην οποία συμμετείχε και κάποιος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («BLOOMBERG»): «Μήπως η Ελλάδα έχει δίκιο, όταν λέει ότι “θα πρέπει αναγκαστικά να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια”;»
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα: ότι όλες οι δυνατότητες παραμένουν ανοικτές.»
— 18/03/2010, Ομιλία ΓΑΠ στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Ουσιαστικά, είμαστε στο πλαίσιο μιας – ας πούμε – επιτήρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρότι δεν το λέμε έτσι. Από την άλλη, δεν έχουμε τις διευκολύνσεις που δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα χρήματα, παραδείγματος χάρη, αν τα χρειαστούμε, που εμείς λέμε ότι δεν τα χρειαζόμαστε, αλλά αν τα χρειαστούμε, δεν τα έχουμε. (…)
Εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε μία κατάσταση, όπου έχουμε τις τιμωρίες που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να χαθούν τα πλεονεκτήματα της Ευρωζώνης.
Εδώ, θα πρέπει να παίξει το ρόλο της η Ευρωπαϊκή Ένωση και να πει “μπορούμε εμείς να υποκαταστήσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έστω και ad hoc, ή αλλιώς, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την επιλογή να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”. Ελπίζουμε, βεβαίως, να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο.»
— 18/3/2010, Δηλώσεις ΓΑΠ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Όπως είπα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά (…). Γιατί έχουμε υιοθετήσει μέτρα, επαρκή για χορήγηση βοήθειας από το ΔΝΤ, και συνεργαζόμαστε και με την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και με το ΔΝΤ, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι και ο Dominique Strauss-Kahn.»
— 18/03/2010 , Ομιλία ΓΑΠ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, γι’ αυτό δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια. Και με τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων μας, ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε, αρκεί η χώρα μας να μπορεί να δανείζεται με λογικούς όρους.
Υπό αυτούς τους όρους, η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν, ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας.»
Αυτά τα λίγα για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας.
Ένας χρόνος πέρασε από τότε, και το εργαλείο-πιστόλι που ζητούσε ο ΓΑΠ για να φοβίσει τους κερδοσκόπους – θυμάστε εκείνους τους λεονταρισμούς «Μην παίζετε με την Ελλάδα»; – δεν τέθηκε απλά άδειο στο τραπέζι, αλλά τοποθετήθηκε στον κρόταφο του ελληνικού λαού γεμάτο με 110 δις ευρώ. Κι όμως, των “κερδοσκόπων” το αυτί δεν ίδρωσε και τα spreads πέταξαν στα ύψη και κάτω δεν κοιτάζουν.
Και το αμείλικτο ερώτημα είναι αν ο Γιώργος ήξερε τότε τι έλεγε και τι έκανε και απλά μας δούλευε για να μας καπελώσει με το ΔΝΤ λάου-λάου, ή είχε το ακαταλόγιστο, οπότε Κύριος οίδε τι άλλα δεινά μας περιμένουν… Διότι όταν νομίζεις ότι με μια θεωρητική υπόσχεση αλληλεγγύης από το ΔΝΤ ή την Ευρωζώνη θα φοβηθούν οι αγορές (“κερδοσκόποι”) και θα ρίξουν τα spreads για να μη σε χάσουν από πελάτη, σημαίνει ότι έχεις νηπιακή άποψη για το πώς δουλεύει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, και είσαι άκρως επικίνδυνος για τη χώρα.
Για σοβαρευτείτε επιτέλους και οι 300 της συμφοράς πριν μας βουλιάξατε εντελώς! Θα μου πεις από πού περνάει η σοβαρότητα για να τη βρείτε εσείς… Είσαστε όλοι για ζουρλομανδύα!