Ο ΣΥΡΙΖΑ ‘χριστιανικότερος’ των Χριστιανών!

Κανένας Χριστιανός δε θάπρεπε να ορκίζεται, διότι αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση σχετικής εντολής του Χριστού η οποία λέει: «Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως… Έστω δε ο λόγος υμών ‘ναι, ναι’, ‘ου, ου’ το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστίν.» (Κατά Ματθαίον 5: 34-37) Και στην καθομιλουμένη η εντολή αυτή μεταφράζεται: «Εγώ, όμως, σας λέω, να μην ορκιστείτε καθόλου… Αλλά ο λόγος σας ας είναι: “Ναι, ναι”, “Όχι, όχι”· μάλιστα, το περισσότερο απ’ αυτά, είναι από τον πονηρό.»

Εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για παρερμηνείες. Μην ορκίζεστε καθόλου, είπε ο Ιησούς. Γιατί είναι κακό να ορκιστεί κανείς; Διότι αν ηθελημένα ή αθέλητα παραβεί τον όρκο του – άνθρωποι είμαστε – έχει δέσει τον εαυτό του δια του όρκου και θα υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες. Επιπτώσεις που ο ίδιος ο Ανώτερος Εαυτός του θα επιφέρει στον επίορκο, σαν συνέπεια κι όχι σαν τιμωρία, διότι τέτοια εντολή είχε πάρει από τον ορκισθέντα. Ψιλά γράμματα αυτά θα μου πεις, και “μακάριοι οι πτωχοί των πνεύματι”…

Με ποιο, λοιπόν, δικαίωμα το Σύνταγμα ζητάει από τους βουλευτές να ορκιστούν πάνω στο Ευαγγέλιο, παραβαίνοντας την ίδια την εντολή του Χριστού που αναγράφεται εκεί μέσα; Για μένα τούτο είναι το άκρον άπατον της βλασφημίας και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό. Βέβαια, ο Σύριζα και το ΚΚΕ που αρνούνται να ορκιστούν δεν το κάνουν για να μην παραβιάσουν την εντολή του Χριστού αλλά επειδή μερικοί δεν πιστεύουν στο Θεό, ή, αν κάποιοι πιστεύουν, δεν πιστεύουν στο κατασκεύασμα της Αγίας Τριάδας. Δικαίωμά τους.

Πάντως η στάση τους είναι εντιμότερη και ‘χριστιανικότερη’ των άλλων. Προσωπικά αμφιβάλλω αν όλοι όσοι ορκίζονται στο Ευαγγέλιο πιστεύουν σε Θεό ή στην Αγία Τριάδα. Ορκίζονται, όμως, με ελαφριά τη συνείδηση, γνωρίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς θα παραβούν τον όρκο τους στην πράξη.

Τι ζήτησε λοιπόν ο κ. Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Βουλής;

«Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο: Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου.»

Και γιατί δεν έγινε αποδεκτό το εύλογο αίτημά του; Διότι το προσωρινό προεδρείο της Βουλής επεσήμανε πως πολιτικός όρκος δεν προβλέπεται! Έτσι ο αριθμός των βουλευτών που συμμετείχαν στην τελετή ορκωμοσίας ήταν 287, αφού απείχαν οι 13 του ΣΥΡΙΖΑ. Πλην της κας Κανέλλη, οι βουλευτές του ΚΚΕ αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Κουβέλης και Μάγια Τσόκλη, δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο. (Δείτε εδώ.)

Εξάλλου, στο Κοράνι και «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνου αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ» ορκίστηκαν οι δύο Μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).

Όσο για τους υπόλοιπους βουλευτές, αυτοί ορκίστηκαν ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και μελών της Ιεράς Συνόδου ως εξής: «Oρκίζoμαι στo όνoμα της Aγίας και Oμooύσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και τo δημoκρατικό πoλίτευμα, να υπακoύω στo Σύνταγμα και τoυς νόμoυς και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκoντά μoυ».

Αν κρίνουμε από όλους όσους προηγήθηκαν στα βουλευτικά έδρανα από σύστασης του νεοελληνικού κράτους, πρέπει να παραδεχτούμε πώς ελάχιστοι τίμησαν τον όρκο που έδωσαν, για να μην πω ‘κανένας’ και αδικήσω ίσως κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις τις οποίες όμως δεν είχαμε τη χαρά να δούμε να θριαμβεύουν. Προς τι λοιπόν η διατήρηση ενός όρκου που δεν εμποδίζει κανένα να κάνει ό,τι γουστάρει; Δεν πρέπει κάποτε ν’ αφαιρεθεί αυτός ο ανίερος όρκος από το Σύνταγμα, αφού έτσι κι αλλιώς είναι όρκος που δεν ενώνει τους 300 αλλά τους κατακερματίζει; Δεν πρέπει κάποτε η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία να βγάλουν τις μάσκες της υποκρισίας;

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί το γεγονός ότι στην Καινή Διαθήκη όλα τα ΟΥΑΙ ο Ιησούς τα απεύθυνε σε θρησκευόμενους Φαρισαίους υποκριτές κι όχι σε άθεους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ‘άθεοι’ δεν υπάρχουν υποκριτές, δολοφόνοι, τρωκτικά και λαμόγια. Αν ήταν έτσι, τότε όλα τα αθεϊστικά καθεστώτα των χωρών του πρώην «Υπαρκτού Σοσιαλισμού» θα ήταν επίγειοι παράδεισοι αντί για επίγεια κόλαση στην οποία εκφυλίστηκαν κάτω από τις αμαρτίες των ηγεσιών τους και την ουτοπιστική ιδεοληψία του Κομμουνισμού. Συγνώμη, σύντροφοι, αλλά η “αριστερή” ιδεολογία δεν είναι απαραίτητο να εμπεριέχει την αθεΐα. Η τελευταία μάλιστα της προσδίδει ένα σκληρό και άτεγκτο πρόσωπο που ίσως την αδικεί.

Tags: όρκος, ορκωμοσία βουλευτών