Ο υπονομευτικός ρόλος των τραπεζών

cash Το ότι οι τράπεζες, αν και αναγκαίο κακό, είναι τοκογλυφικές επιχειρήσεις αδίστακτων κερδοσκόπων είναι γνωστό σε όλους. Το ότι μεταξύ των «κερδοσκόπων» που δάνεισαν το Ελληνικό Δημόσιο τις δύο τελευταίες φορές, με τα ληστρικά επιτόκια του 6,3% και του 6%, ήταν και Ελληνικές τράπεζες είναι επίσης γεγονός. Στο θέμα αυτό έχω αναφερθεί ήδη σε προηγούμενα άρθρα μου. (Δείτε εδώ κι εδώ.)

Σήμερα όμως οι μάσκες των τραπεζών έπεσαν, κι έχουμε καινούργια ντροπιαστικά ευρήματα. Μερικές τράπεζες υπονόμευσαν ύπουλα την προσπάθεια του ΟΔΔΗΧ να αντλήσει ρευστό μέσω των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Πώς το έκαναν αυτό; Κατ’ αρχήν πολλές κεντρικές τράπεζες ξέχασαν να ενημερώσουν τα υποκαταστήματά τους με επίσημη εγκύκλιο για την προσφορά των εξάμηνων και ετήσιων εντόκων γραμματίων με τα ελκυστικά επιτόκια 4,55 και 4,85 τοις εκατό. (Δείτε εδώ) Έτσι πολλοί υπάλληλοι τραπεζών μάθαιναν περί της δημοπρασίας αυτής από πελάτες τους, οι οποίοι το είχαν ακούσει από τις ειδήσεις ή το είχαν πληροφορηθεί από το Ιντερνέτ και τηλεφωνούσαν για να μάθουν τι και πώς.

Δεύτερον, υπάλληλοι τραπεζών, προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολής, αποθάρρυναν πελάτες τους από του ν’ αποσύρουν καταθέσεις για αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν μεγάλο “ρίσκο” διότι μπορεί το κράτος στη λήξη του γραμματίου να έχει χρεοκοπήσει και να μην τους τα πληρώσει! Ω, της προδοσίας το θράσος!

Είμαι η ίδια μάρτυρας του εξής θλιβερού περιστατικού: Γνωστή μου κυρία, που κατά καιρούς ζητάει τη γνώμη μου στα οικονομικά, μου τηλεφώνησε σήμερα το πρωί μέσα από υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας. Η φωνή της ήταν ταραγμένη και μου έδωσε την εντύπωση ότι βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση περί του πρακτέου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μου είπε ότι η αρμόδια υπάλληλος της τράπεζας στην οποία είχε προσέλθει για ν’ αγοράσει έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου δεν την άφηνε να προχωρήσει στην αγορά!

Της είπα να μην ανησυχεί διότι αν χρεοκοπήσει το κράτος πρώτα θα έχουν χρεοκοπήσει οι τράπεζες, κι ότι πρόσφατα το Δημόσιο είχε προχωρήσει σε αιμοδοσία των τραπεζών με 17 δις για να διευκολύνει τη ρευστότητά τους. Άρα η φερεγγυότητα των τραπεζών εξαρτάται από τη φερεγγυότητα του κράτους. «Μη φοβάσαι», της είπα, «προχώρα στην αγορά όπως είχες αποφασίσει διότι το επιτόκιο είναι δελεαστικό.»
«Εν τάξει», μου απάντησε.

Σε λίγο, ντριν πάλι το τηλέφωνο. Ήταν η ίδια η υπάλληλος της τράπεζας που ήθελε να μου μιλήσει και να μου εξηγήσει για το μεγάλο “ρίσκο” που έπαιρνε η γνωστή μου, κι ότι το 2% που της έδινε η συγκεκριμένη τράπεζα για την τριμηνιαία κατάθεσή της ήταν πολύ καλό και υπήρχε προοπτική ν’ ανέβει και άλλο. «Υπάρχει μεγάλο ρίσκο σε αυτούς τους άυλους τίτλους του Δημοσίου», μου είπε με φωνή που δεν έπειθε κι υποδήλωνε ενοχή. «Δεν ξέρεις τι θα ξημερώσει με το κράτος , ενώ με την τράπεζα είσαι σίγουρος ότι οι καταθέσεις σου δεν κινδυνεύουν.» Της εξέφρασα τη διαφωνία μου και ζήτησα να μου δώσει τη φίλη μου στο τηλέφωνο. «Προχώρα στην αγορά» της είπα, όπως είχες αποφασίσει να κάνεις. «Και μην ακούς τι σου λένε. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.»

Στη συνέχεια, άρχισα να ψάχνομαι και εγώ. Όταν σε τρομοκρατούν οι «ειδικοί», όσο βράχος και αν είσαι, επηρεάζεσαι. Τηλεφώνησα, λοιπόν, στην προϊσταμένη της τράπεζας με την οποία συναλλάσσομαι, και της είπα το περιστατικό. Έμεινε άναυδη η γυναίκα. «Αυτό που θα σου πω είναι αντιδεοντολογικό», μου είπε σχεδόν ψιθυριστά, «αλλά καταλαβαίνεις κι εσύ ότι καμία τράπεζα δεν θέλει να αποσύρονται καταθέσεις πελατών της. Άρα δεν μου κάνει εντύπωση η συγκεκριμένη συμπεριφορά και ούτε είναι μεμονωμένο περιστατικό.»

Τώρα ήταν η δική μου σειρά να μείνω άναυδη, αν και δεν μάθαινα τίποτα περισσότερο από αυτά που ήδη γνώριζα: Οι ντόπιες τράπεζες δε ληστεύουν μόνο το κράτος συμπράττοντας με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν εκμεταλλεύονται μόνο τους καταθέτες με τα χαμηλά επιτόκια που τους δίνουν, δε ληστεύουν μόνο τους δανειστές με τα ληστρικά επιτόκια που τους χρεώνουν για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, αλλά, ακόμη χειρότερο, υπονομεύουν και τις προσπάθειες του κράτους να ορθοποδήσει με εσωτερικό δανεισμό! Πρόκειται για μια ιδιότυπη χρηματοπιστωτική χούντα που έχει τεράστιες ευθύνες για την τρισάθλια κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ας το προσέξει αυτό ο κύριος Παπακωνσταντίνου, κι ας εξηγήσει στον κόσμο μέσα από τα ΜΜΕ να μην τρομοκρατούνται και να μην παρασύρονται από την παραπληροφόρηση των τραπεζών. Ελπίζω μετά την επιτυχία αυτού του εσωτερικού δανεισμού να προχωρήσει και σε άλλους πιο τολμηρούς, αντί να παρακαλάει τους Γερμανούς και το ΔΝΤ να μας ελεήσουν.

Τελικά η υπάλληλος της τράπεζας με την κατατρομοκράτηση πέτυχε ώστε η φίλη μου να αγοράσει έντοκα γραμμάτια όχι για ένα χρόνο που αρχικά ζήτησε αλλά για έξι μήνες, και να διαθέσει λιγότερο από το μισό του ποσού που είχε προγραμματίσει. Βλέπετε η προπαγάνδα των “ειδικών” πάντα φέρνει καρπό. Ας θυμηθούμε το σκοτεινό ρόλο που έπαιξαν οι διευθυντές τραπεζών στον εκμαυλισμό άσχετων καταθετών στο Χρηματιστήριο ώστε στη συνέχεια να χάσουν το βιος τους και να γίνει η ληστρικότερη ανακατανομή πλούτου από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Αν θέλετε, διαβάστε το πάντα επίκαιρο βιβλίο “ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΚΑΖΙΝΟ”, που διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα μου.

Tags: έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου