Ο Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε τις “θυσίες” των βΟλευτών

%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE %CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1+%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B1 Συγκινήθηκα σφόδρα όταν διάβασα χθες για τις “θυσίες” τις οποίες θα κάνουν οι βολευτές μας, στα πλαίσια της πιο δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Όπως ήταν επόμενο, δια βοής εγκρίθηκαν οι αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής, κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι το πνεύμα της “αυτοθυσίας” διαπερνά και τους 300 βολευτές μας χωρίς εξαίρεση. Ποιος είπε ότι οι κοινοβολευτικοί μας δεν είναι πατριώτες; Κι αν βιαστήκατε να με χαρακτηρίσετε βλάσφημη επειδή μιλάω ασεβώς για τους 300 βολευτές μας, φαίνεται δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη ότι στο χείλος της πτώχευσης και της ηθικής χρεοκοπίας που βρίσκεται η χώρα μας, έφτασε με τους 300 επικεφαλής.

Όμως, το σημαντικότερο που ξέχασε ο κ. Πρόεδρος να μας ενημερώσει είναι τα απόλυτα νούμερα των βολευτικών αποζημιώσεων. Το να ανακοινώνει ποσοστά περικοπών ενώ κρατούν μυστικό το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων μαζί με τα παχυλά επιδόματα δεν μας διαφωτίζει και πολύ ώστε να εκτιμήσουμε δεόντως τις “θυσίες” των εθνοπατέρων και εθνομητέρων μας. Προφανώς στη φαυλοδημοκρατία μας ο λαός που τους “σταυρώνει” και τους πληρώνει δε δικαιούται να γνωρίζει λεπτομέρειες . Αυτό ίσως γίνεται για να μη συγκινείται για τους κακοπληρωμένους βολευτές μας και προβαίνει σε πρόσθετες δωρεές και χορηγίες ώστε να μην κακοπαθήσουν οι πρωθιερείς της “δημοκρατίας” μας.

Διαβάστε τώρα απόσπασμα από την “πατριωτική” ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου και, καλού κακού, να έχετε χαρτομάντιλα δίπλα σας για να σκουπίσετε τα δάκρια συγκίνησης που θα τρέξουν από τα μάτια σας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν εισέλθουμε στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης, θα μου επιτρέψετε να ανακοινώσω στο Σώμα τα εξής και να πάρουμε αποφάσεις.
Όπως όλοι έχουμε συμφωνήσει, είναι αδήριτη ανάγκη η συμβολή όλων και ιδιαίτερα της Βουλής στην πανεθνική προσπάθεια για τη στήριξη της χώρας μας και τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Στην κατεύθυνση αυτή η Βουλή προβαίνει σε επιπρόσθετα μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα με τη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού της. (…)

Επίσης, μετά την οριστικοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής από πλευράς της Κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα (…), εισηγούμαι σήμερα και στην Ολομέλεια την έγκριση των ακόλουθων αποφάσεων:


Πρώτα από όλα τη μείωση κατά 12% των δαπανών οργανώσεως και λειτουργίας των γραφείων των Βουλευτών.

Τη μείωση κατά 15% της χορηγούμενης αποζημίωσης από τη συμμετοχή των Βουλευτών σε επιτροπές και Θερινά Τμήματα ή αποστολές στο εξωτερικό.

Επίσης, την παράταση της μείωσης κατά 5% της μηνιαίας αποζημίωσης κάθε Βουλευτού, δηλαδή της βουλευτικής αποζημίωσης, αρχής γενομένης από το μήνα Μάιο, δεδομένου ότι η απόφαση που είχαμε λάβει πέρυσι ως προς αυτό, δηλαδή ως προς τη μείωση κατά 5% της βουλευτικής αποζημίωσης από την Ολομέλεια, λήγει στις 30 Απριλίου. Και όπως είχαμε δεσμευθεί, ανανεώνουμε και για το επόμενο έτος τη μείωση του 5% της βουλευτικής αποζημίωσης.

Δηλαδή, έχουμε τις μειώσεις των επιδομάτων κατά 12%, τη μείωση κατά 15% της χορηγούμενης αποζημίωσης από τη συμμετοχή Βουλευτών σε επιτροπές, Θερινά Τμήματα και αποστολές στο εξωτερικό και παρατείνουμε και για άλλο ένα χρόνο τη μείωση κατά 5% της βουλευτικής αποζημίωσης.
(…)
Η Βουλή εγκρίνει αυτές τις εισηγήσεις μας;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

Φίλιππος Πετσάλνικος: Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα τις εισηγήσεις.
Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω – γιατί για όλα αυτά χρειαζόταν η απόφαση της Ολομέλειας που πήραμε τώρα εδώ
ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψα την απόφαση για περικοπή κατά 12% και των δαπανών κίνησης των Βουλευτών, την οποία καταθέτω και αυτήν στα Πρακτικά. Η περικοπή αυτή γίνεται με απόφαση του Προέδρου. (…)»


Προσέξτε τώρα εσείς οι δημοκράτες που συγκινηθήκατε, προσέξτε κάτι λεπτομέρειες. Η ολομέλεια της Βουλής κάθε καλοκαίρι σχεδόν για 4 μήνες (Ιούνιο-Σεπτέμβριο) κατεβάζει ρολά, αλλά όλοι οι βολευτές πληρώνονται κανονικά για να κάνουν ευχάριστες διακοπές. (Ούτε οι δάσκαλοι δεν απολαμβάνουν τόσες πληρωμένες διακοπές!) Όσοι όμως απ’ αυτούς συμμετέχουν στα θερινά τμήματα της υπολειτουργούσας Βουλής, πληρώνονται με επιπλέον αποζημίωση! Δηλαδή οι συμμετέχοντες στα θερινά τμήματα πληρώνονται έξτρα για να κάνουν το έργο για το οποίο ήδη αποζημιώνονται! Επ’ αυτής λοιπόν της άδικης έξτρα αποζημίωσης θα γίνει η περικοπή κατά 15%. Κι αυτό ο δημοκρατικός λαός πρέπει να το θεωρήσει μεγάααλη θυσία!

Για να δούμε τώρα τι σημαίνουν οι κατά 15% περικοπές των αποζημιώσεων για συμμετοχή βουλευτών σε επιτροπές. Ποιες είναι αυτές; Δεν πρόκειται για τις διαβόητες Εξεταστικές Επιτροπές αλλά για διαρκείς επιτροπές, οι εργασίες των οποίων εμπίπτουν στα καθήκοντα των βολευτών για τα οποία όμως ήδη πληρώνονται!

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι επιτροπές αυτές συγκροτούνται για να επεξεργάζονται και να εξετάζουν νομοσχέδια και προτάσεις νόμων που υποβάλλονται στη Βουλή. Με άλλα λόγια οι βολευτές μέλη των διαρκών επιτροπών κάνουν το έργο για το οποίο εκλέγονται και ήδη πληρώνονται. Γιατί λοιπόν να πληρώνονται έξτρα, και μάλιστα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε; Πρόκειται για έξι διαρκείς επιτροπές: α) επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, β) επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων, γ) επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, δ) επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, ε) επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, στ) επιτροπή παραγωγής και εμπορίου.

Εκτός των ανωτέρω, υπάρχουν και ειδικές επιτροπές (υποεπιτροπές)! Σύμφωνα με το άρθρο 31Α, ο Πρόεδρος της Βουλής συνιστά ειδική επιτροπή επί του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους. Οι επιτροπές αυτές διακόπτουν τις εργασίες τους θερινούς μήνες και τις ξαναρχίζουν με την έναρξη των εργασιών της Βουλής την 2η Οκτωβρίου!

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Κανονισμού της Βουλής, η αποζημίωση που χορηγείται στους βολευτές για κάθε συνεδρίαση είναι το 1/20 της συνολικής αποζημίωσης. Δηλαδή επί βουλευτικής αποζημίωσης 7.000 ευρώ, ο βουλευτής παίρνει 350€ ανά συνεδρίαση. Κι αν γίνεται τουλάχιστον μία συνεδρίαση την εβδομάδα, παίρνει έξτρα 1.800 ευρώ το μήνα! Όμως οι συνεδριάσεις είναι περισσότερες της μιας και ο βολευτής μπορεί να συμμετέχει σε περισσότερες της μιας επιτροπές. Φανταστείτε τι μαζεύει! Ανάλογες αποζημιώσεις χορηγούνται και για αποστολή στο εξωτερικό, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, εννοείται.

Υπάρχουν και ειδικές μόνιμες επιτροπές, που είναι: α) Μόνιμη επιτροπή απόδημου Ελληνισμού, β) Μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, γ) Μόνιμη επιτροπή αποτίμησης τεχνολογίας, δ) Μόνιμη επιτροπή ισότητας και δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εκτός αυτών υπάρχουν κι άλλες επιτροπές που συνιστά ο Πρόεδρος της Βουλής για έκτακτα εθνικά θέματα και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 46, συνιστώνται και επιτροπές εσωτερικών θεμάτων της Βουλής: α) Επιτροπή του κανονισμού της βουλής, β) Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, γ) Επιτροπή βιβλιοθήκης της Βουλής.

Επιπλέον, συγκροτούνται και επιτροπές διεθνών σχέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 49. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 49Α ο Πρόεδρος της Βουλής συγκροτεί Επιτροπή Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Βλέπετε πίσω από κάθε τομέα βρίσκεται και μια επιτροπή και άνευ επιτροπών ουδέν γίνεται και με τη συμμετοχή των επιτροπών τα πάντα μπάχαλο γίνονται όπως φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Όλες οι αποζημιώσεις για τους βολευτές που συμμετέχουν στις ως άνω επιτροπές προσδιορίζονται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής. Κι οι αποδοχές των βολευτών για συμμετοχή σε επιτροπές αποζημιώσεις για συμμετοχή σε συνεδριάσεις αυξάνονται και πληθύνονται ώστε οι βολευτές μας να μπαίνουν στη Βουλή φτωχοί και να βγαίνουν οικονομημένοι, ακόμη και αν δεν συμμετείχαν σε σκάνδαλα και μίζες.

Κατά τ’ άλλα οι βολευτές δεν μπαίνουν στην ενιαία φορολογική κλίμακα και ο 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής παραμένουν, διότι, όπως είπε ο Πρόεδρος Φίλιππος Πετσάλνικος, εργάζονται σκληρά οι υπάλληλοι αυτοί, πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους υπαλλήλους της χώρας που αρκούνται στους δεκατέσσερις μισθούς, με τον 13ο και 14ο πετσοκομμένους.
Αυτό σημαίνει “δικαιοσύνη” και “ισονομία” στη χουντοδημοκρατία. Χαρείτε την!
Tags: βουλευτικές αποζημιώσεις, Επιτροπές της Βουλής, υπάλληλοι Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος