Ο Kissinger προειδοποιεί τους πολεμοκάπηλους της Ουάσιγκτον: «Δεν είναι σοφό να συμπεριλάβουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»

uuuu

By Tyler Durden
Zero Hedge
October 3, 2022

Είτε τον αγαπάτε είτε τον μισείτε, ο  Henry Kissinger ήταν ωμά ειλικρινής εν μέσω της νέο-συντηρητικής άρχουσας ελίτ της Ουάσιγκτον τον τελευταίο περίπου χρόνο.

Καταδικάστηκε από τα “Blue Checkmarks” του Instagram τον Μάιο, όταν τόλμησε να προτείνει η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με στόχο την ειρήνη.

«Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί θα συνδυάσουν τον ηρωισμό που έχουν δείξει με σοφία», προειδοποίησε ο Κίσινγκερ ένα κοινό στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, προσθέτοντας με την περίφημη αίσθηση της realpolitik ότι ο σωστός ρόλος για τη χώρα είναι να γίνει μάλλον ένα ουδέτερο κράτος- φραγμός παρά τα σύνορα της Ευρώπης.

Και θεωρούμε ότι οι τελευταίες του παρατηρήσεις θα αντιμετωπιστούν με ένα τείχος επιθέσεων ομαδικού-think-tank, καθώς τολμά να προτείνει ότι δεν είναι καλή ιδέα για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κίσινγκερ προκάλεσε διαμάχη νωρίτερα φέτος, υποδηλώνοντας ότι οι απρόσεκτες πολιτικές από την πλευρά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν πυροδοτήσει την κρίση στην Ουκρανία.

Δεν είδε άλλη επιλογή από το να λάβει στα σοβαρά τις δηλωμένες ανησυχίες του Vladimir Putin για την ασφάλεια και πιστεύει ότι ήταν λάθος για το ΝΑΤΟ να γνέψει στην Ουκρανία ότι θα μπορούσε τελικά να ενταχθεί στη συμμαχία:

«Νόμιζα ότι η Πολωνία – όλες οι παραδοσιακές δυτικές χώρες που ήταν μέρος της ιστορίας της Δύσης – ήταν λογικά μέλη του ΝΑΤΟ», λέει.

Αλλά η Ουκρανία, κατά την άποψή του, είναι μια συλλογή εδαφών κάποτε προσαρτημένων στη Ρωσία, τα οποία οι Ρώσοι βλέπουν ως δικά τους, παρόλο που «μερικοί Ουκρανοί» δεν συμφωνούν.

Η σταθερότητα θα εξυπηρετείτο καλύτερα εάν ενεργούσε ως μαξιλάρι ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης:

«Ήμουν υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, αλλά πίστευα ότι ο καλύτερος ρόλος της ήταν κάτι σαν τη Φινλανδία».

Λοιπόν, ο 99χρονος τους έχει πεισμώσει τώρα, λέγοντας ωμά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αφαιρεθεί η ιστορική «ζώνη ασφαλείας» της Ρωσίας δεν ήταν σοφή.

«Από τη ρωσική σκοπιά, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν στη συνέχεια να ενσωματώσουν όλη αυτή την περιοχή, χωρίς εξαίρεση, σε ένα στρατηγικό σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», τονίζοντας έτσι ότι «δεν ήταν σοφή αμερικανική πολιτική να επιχειρήσει να συμπεριλάβει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ».

Τέλος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι αργά ή γρήγορα η Δύση και η Ρωσία πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο.

«Κάποιος διάλογος, ίσως σε ανεπίσημο επίπεδο, ίσως με διερευνητικό τρόπο είναι πολύ σημαντικός», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι «στο πυρηνικό περιβάλλον» ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι προτιμότερο από μια «απόφαση πεδίου μάχης».

Στις αρχές Αυγούστου, ο Kissinger  προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν «στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα για ζητήματα που εν μέρει δημιουργήσαμε εμείς», υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει την παραδοσιακή διπλωματία, καθώς «επιδιώκει να προσηλυτίσει ή να καταδικάσει τους συνομιλητές της αντί να διεισδύσει στη σκέψη τους».

Όπως επεσήμανε συνοπτικά η  Caitlin Johnstone νωρίτερα εφέτος, ο Henry Kissinger προειδοποιεί για τους κινδύνους της υποστήριξης πολέμου από τις  ΗΠΑ όχι επειδή έχει γίνει πιο λογικός, αλλά επειδή η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ έχει γίνει πιο τρελή:

Το ότι τώρα οδεύουμε προς αντιπαραθέσεις που δεν φαίνονται λογικές σε κάποιον που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του παρακολουθώντας τους μηχανισμούς της αυτοκρατορίας μέσα από τους εσωτερικούς της θαλάμους θα πρέπει να μας απασχολεί όλους. Όταν μιλάτε για σύγκρουση μεταξύ μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, ειδικά για ακροσφαλή πυρηνική διπλωματία, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργεί αλλοπρόσαλλα και παράλογα. Χρειαζόμαστε αποκλιμάκωση και εκτόνωση, και τη χρειαζόμαστε χθες. Αν είσαι πολύ πολεμοχαρής για τον Henry Kissinger, τότε είσαι πολύ γα*η*ένος πολεμοχαρής.

Δεν θα μπορούσαμε να το πούμε καλύτερα.

Ανατύπωση με άδεια από το Zero Hedge.

Τα καλύτερα του Tyler Durden

lewrockwell.com

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Caitlin Johnstone, Henry Kissinger, Putin, Tyler Durden, ΗΠΑ, Κίνα, ΝΑΤΟ, Ουκρανία, πυρηνικός πόλεμος, Ρωσία