Ο Netanyahu κραδαίνει χάρτη του Ισραήλ που περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα στην ομιλία του ΟΗΕ

Μεγάλο ΙσραήλΟ πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χρησιμοποιεί έναν κόκκινο μαρκαδόρο σε έναν χάρτη της «Νέας Μέσης Ανατολής» καθώς απευθύνεται στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, 22 Σεπτεμβρίου 2023. (AP/Richard Drew)

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Γερμανία Laith Arafeh εγκαλεί τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για το ότι κράδαινε έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που έδειχνε τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα ως μέρος του Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για κάθε θεμελιώδη αρχή των Ηνωμένων Εθνών από το να βλέπεις τον Netanyahu να εμφανίζει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έναν “χάρτη του Ισραήλ” που απλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα, ακυρώνοντας την Παλαιστίνη και τον λαό της, και στη συνέχεια να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το κοινό με ρητορική για την “ειρήνη” στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα εδραιώνει τη μακρύτερη συνεχιζόμενη πολεμική κατοχή στον σημερινό κόσμο», έγραψε ο Arafeh στο Twitter.

timesofisrael.com

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου


25 Σεπτεμβρίου 2023

Η Γερμανία επικρίνει τον Netanyahu για τον χάρτη «Νέα Μέση Ανατολή» χωρίς την Παλαιστίνη

Η Γερμανία επέκρινε τη Δευτέρα (25/09/2023) τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, επειδή έδειξε έναν χάρτη της «Νέας Μέσης Ανατολής» χωρίς την Παλαιστίνη κατά την πρόσφατη ομιλία του στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

«Η εμφάνιση ενός χάρτη που δεν δείχνει εδάφη που είναι κατεχόμενα ή προσαρτημένα, ας πούμε έτσι, είναι κάτι που φυσικά απορρίπτουμε και δεν βοηθάει σε σχέση με τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων» .

 Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Sebastian Fischer, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης Τύπου στο Βερολίνο.

Επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη σε μια λύση δύο κρατών, προτρέποντας όλες τις πλευρές να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειές τους για τον τερματισμό των δεκαετιών ισραηλινοπαλαιστινιακών εχθροπραξιών.

«Είναι σαφές ότι συνεχίζουμε να τηρούμε τον στόχο μιας λύσης δύο κρατών», είπε ο Fischer.

Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή, 22. Σεπτεμβρίου 2023, ο Netanyahu – του οποίου η ακροδεξιά κυβέρνηση θεωρείται ευρέως ως η πιο ακραία στην ιστορία του Ισραήλ – παρουσίασε μια σειρά χαρτών, συμπεριλαμβανομένου ενός που δεν δείχνει την Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ ή τη Γάζα.

Αυτά τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν καταληφθεί παράνομα από το Ισραήλ από το 1967, με εξαίρεση τη Γάζα — από την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν το 2005, ενώ διατηρούσαν οικονομικό ασφυκτικό φραγμό πάνω από την πυκνοκατοικημένη παράκτια λωρίδα.

middleeastmonitor.com

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Laith Arafeh, Netanyahu, Sebastian Fischer, Γερμανία, Δυτική Όχθη, Ισραήλ, κατοχή, Λωρίδα της Γάζας, Μέση Ανατολή, ΟΗΕ, Παλαιστίνη