Πάρε θέση υπέρ της ειρήνης!

AVvXsEibVxPtKg0BEQH8QyQI5OdNejNMfkOVlIPh aIqirssTjYn4rGvuuDohRRfXMvwpWQc32Y97snNAx3INgJxDmQhL3xSTJDenzkVnQSE5j1ByyhNnmjzmRzeufCXCV ApnayC3hHiARfgLWUXMMMFix7 8ALC 7ilxxuM73CCf1dsSC1zr9qtoF2m7Vw=w394 h252

«Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται»είπε, μεταξύ άλλων, ο Ιησούς στην περίφημη Επί του Όρους Ομιλία, υπονοώντας ότι ο Θεός είναι υπέρ της Ειρήνης. 

Σε έναν πόλεμο, ο Θεός δεν παίρνει το μέρος κανενός, διότι απλούστατα «εις πολλά πταίομεν άπαντες» και δεν υπάρχει αθώος. Αλλά και αν ακόμη υποθέσουμε ότι σε κάποιον πόλεμο υπήρχε αθώα πλευρά, ο Θεός δεν θα  έπαιρνε το μέρος της διότι απλούστατα όλοι οι λαοί είναι πλάσματά του, ο ίδιος είναι υπέρ της ΖΩΗΣ και δεν τιμωρεί κανέναν. Όπως είπε ο Ιησούς, αλλά και οι ίδιοι το διαπιστώνουμε, «Ο Θεός βρέχει επί δικαίους και αδίκους και ανατέλλει τον ήλιον αυτού επί πονηρούς και αγαθούς».

Ο πόλεμος δεν είναι ποδόσφαιρο για να παίρνεις το μέρος της μιας ομάδας εναντίον της άλλης και να βγάζεις τα πολεμοχαρή απωθημένα σου.

 Μ’ ακούς οπαδέ, τζάμπα μάγκα;

Ο πόλεμος δεν είναι άσκηση ψευτοδημοκρατίας για να παίρνεις το μέρος του ενός κόμματος εναντίον του άλλου και να σκυλιάζεις.

Μ’ ακούς δεδομένε οπαδέ, τζάμπα μάγκα;

Ο πόλεμος δεν είναι ένα υπερθέαμα για να το απολαύσεις από τον καναπέ σου, όπως απολαμβάνεις ταινίες τρόμου και αίματος επειδή σου ξύνουν τα πρωτόγονα ζωικά σου ένστικτα.

Μ’ ακούς τρομολάγνε;

AVvXsEjMDnlPzk2IaRtT01ex0JArRN0ZF X2xYLVAtD8dY0mptZg0FKcAhRjQz7QgyQdnarK7Sj09n9nYCaf0fA8N4F b 8PnwHPCWYomLWo2GrOGb1IshEJNdWL L fwg5snwT0l UFJB8u l8iLL1uaE9kHL If0EVWqsF9rDwhCxsuRhOOm5d6bE 9FDm=w429 h238

Ο πόλεμος είναι κόλαση επί της γης, ο χορός του διαβόλου, η εκδήλωση των πιο άγριων ενστίκτων του ανθρώπου, ο θρίαμβος του θανάτου επί της ζωής. Ο πόλεμος συνεπάγεται πόνο, πολύ πόνο και δάκρια, απώλειες ζωής και έχει ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες που επηρεάζουν όλους.

Ο πόλεμος, όμως, είναι και το κάλεσμα του Σύμπαντος για να πέσεις στα γόνατα και να προσευχηθείς ένθερμα για την ΕΙΡΗΝΗ του κόσμου. Μόνο αυτό το χρέος έχεις εν ώρα πολέμου, κι όχι να σπεκουλάρεις ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο από τους άμεσα εμπλεκόμενους, παίρνοντας φανατικά το μέρος του ενός ή του άλλου και προπαγανδίζοντας ανάλογα με τις προκαταλήψεις σου, ή – και αναφέρομαι στα ΜΜΕ – ανάλογα με τις εντολές που παίρνεις από τα κοντόφθαλμα αφεντικά σου.

Τι θα έκανες αν έβλεπες δύο φίλους ή άγνωστους να τσακώνονται στη μέση του δρόμου έχοντας βγάλει τα μαχαίρια; Θα έμενες αδιάφορος και θα προσπερνούσες, θα έπαιρνες το μέρος του ενός ή του άλλου βοηθώντας τον να ξεκάνει τον αντίπαλο, ή θα έμπαινες ανάμεσά τους  ως ειρηνοποιός; Το χρέος σου, αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, θα ήταν να τους χωρίσεις, δρώντας ως ειρηνοποιός.

Ανατρίχιασα και οργίστηκα ακούγοντας κάποιον με κρυμμένο πρόσωπο και όνομα σ’ ένα βίντεο «ΑΓΩΓΗ» να λέει και να ξαναλέει στους Έλληνες «είσαστε άξιοι της μοίρας σας», λες κι εκείνος στεκόταν σε άλλον πλανήτη και η μοίρα του ήταν διαφορετική. Και νάαα το επαινετικά σχόλια και τα likesτων ανεγκέφαλων οπαδών από κάτω!

Απάντησα με το σχόλιο: «Εσύ, ο ανώνυμος ψευδοπροφήτης, που απαγγέλλεις πλειστάκις το “άξιοι της μοίρας σας” και επιβεβαιώνεις με χαιρεκακία τα δεινά που έρχονται, ίσως δεν γνωρίζεις ότι υπηρετείς τις δυνάμεις του σκότους. Αν δεν έχεις κάποιο μήνυμα ειρήνης να στείλεις, καλύτερα να σωπαίνεις. Αν δεν μπορείς να σβήσεις τη φωτιά που άναψε, τουλάχιστον μην ρίχνεις λάδι, βροντοφωνάζοντας στους τσουρουφλισμένους “καλά να πάθετε”. Μ’ ακούς; Ο Θεός δεν ανέθεσε στον Πούτιν να τιμωρήσει τους λαούς για τις αμαρτίες της Δύσης. Άλλωστε η Ρωσία και ο Πούτιν βαρύνονται με τις δικές τους αμαρτίες. Σε έναν πόλεμο δεν υπάρχει αθώα πλευρά! Ο πόλεμος είναι ο χορός των δυνάμεων του σκότους».

Πού είναι, λοιπόν, τα κινήματα ειρήνης παγκοσμίως να βγουν στους δρόμους και να βροντοφωνάξουν «ΟΧΙ στον πόλεμο»;

Πού κοιμούνται οι ειρηνιστικές οργανώσεις της Ελλάδας;

Πού είναι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης να διαμεσολαβήσει για την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία;

Όταν η Δικαιοσύνη δικάζει έναν φονιά, δεν τον αθωώνει επειδή το θύμα τον είχε προκαλέσει. Παρομοίως, ο ειρηνιστής δεν αθωώνει τον Πούτιν επειδή η κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τον είχαν επί σειράν ετών προκαλέσει.

Κατάλαβες τρομολάγνε;

Από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: ειρήνη, ειρηνοποιοί, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, πόλεμος, Ρωσία