Πέρα από την ανοχή και την ευχαρίστηση

photo

By PA Payutto

Δεν υπάρχει ευτυχία χωρίς ειρήνη.
Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς ελευθερία.

Σε τελική ανάλυση, η ειρήνη ξεκινά από το μυαλό και η ευτυχία είναι το επακόλουθό της. Έτσι, κάποιος που έχει ψυχική ηρεμία βρίσκει την ευτυχία σε κάθε μέρος.

Αυτή η εσωτερική γαλήνη και ευτυχία επιβεβαιώνεται και στην καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες, έτσι ώστε το άτομο να ζει ειρηνικά με τους γείτονές του.

Επίσης, εκτιμά εύκολα τη γαλήνη και την ομορφιά της φύσης, νιώθοντας χαρούμενος που βρίσκεται στη μέση του φυσικού περιβάλλοντος.

Επομένως, είναι φυσικό κάποιος που έχει ειρήνη και ευτυχία στο μυαλό του να μην εισβάλλει στους γείτονές του και να μην καταστρέφει το περιβάλλον.

Βασικά, η εσωτερική γαλήνη και ευτυχία στο μυαλό είναι σχετικά ανεξάρτητη από τις εξωτερικές υλικές απολαύσεις. Αυτή η ανεξαρτησία απαλλάσσει κάποιον από τις βασικές συνθήκες και καταστάσεις που τον φέρνουν σε σύγκρουση με τους γείτονες ή τον αναγκάζουν να εκμεταλλευτεί τη φύση. Απεναντίας, η εσωτερική ειρήνη και η ευτυχία ενισχύουν την ευτυχία στις φιλικές σχέσεις με τους γείτονες και τη φύση, συμβάλλοντας έτσι περισσότερο στη διατήρηση της εξωτερικής ειρήνης.

Είναι κρίμα που οι άνθρωποι σε αυτήν την εποχή της παγκοσμιοποίησης ζουν κυρίως τη ζωή τους με εξαρτημένους τρόπους. Αντί για την ανθρώπινη ανάπτυξη προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία, σημειώνουν πρόοδο στον τρόπο να κάνουν τις ζωές τους εξαρτημένες όλο και περισσότερο. Γι’ αυτούς, η ελευθερία έχει μια στενή και συχνά αβέβαιη έννοια. Ως ελευθερία κατανοούν μόνο κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ελευθερίες όπως η ελευθερία του λόγου και η ελεύθερη επιχείρηση. Σκέφτονται ότι είναι ελεύθεροι όταν κάνουν αυτό που τους αρέσει ή θέλουν να κάνουν.

Μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, οι σύγχρονοι άνθρωποι, ακολουθώντας την ιδέα της κυριαρχίας στη φύση, ήταν ελεύθεροι να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους, αλλά τώρα είμαστε αναγκασμένοι να περιορίσουμε τις καταχρήσεις τους. Οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να είναι ελεύθεροι να επικρίνουν την κυβέρνησή τους στο εσωτερικό, αλλά, εν αγνοία τους ή/και ασυνείδητα, πρέπει να υπακούουν στους περιορισμούς που επιβάλλονται από πολυεθνικές εταιρείες σε μια άλλη γωνιά του κόσμου.

Η ελευθερία είναι σχετική. Η αληθινή ελευθερία είναι ολοκληρωτική και είναι, σε όλα τα επίπεδα, απαραίτητη για την ειρήνη. Καθώς η εσωτερική ψυχική ηρεμία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εξωτερικής ειρήνης, η ελευθερία του νου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εσωτερικής ειρήνης.

Αυτή η εσωτερική ή πνευματική ελευθερία συνίσταται στην ικανότητα απελευθέρωσης του μυαλού από ανεπιθύμητα κίνητρα, ιδιαίτερα απληστία, μίσος και αυταπάτη. Για παράδειγμα, κάποιος πρέπει πάντα να διατηρεί το μυαλό του απαλλαγμένο από την επιθυμία να εκμεταλλευτεί τους γείτονές του ή τη φύση και να είναι σε θέση να την εξαφανίσει όποτε εμφανίζεται.

Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση του νου απαλλαγμένου από τις παραπάνω τρεις μορφές εγωισμού, δηλαδή, λαχτάρα για πλούτο και απολαύσεις, επιθυμία για εξουσία και κυριαρχία και προσκόλληση στην άποψη και την ιδεολογία.

Για να πραγματοποιηθεί η αληθινή ελευθερία, απαιτείται σωστή ανθρώπινη ανάπτυξη. Νέες γενιές ελεύθερων ανθρώπων μπορούν να προκύψουν μέσω της σωστής εκπαίδευσης. Η αληθινή εκπαίδευση επιφέρει μια πραγματική αλλαγή στον ανθρώπινο χαρακτήρα.

Οι τρεις κύριες ιδιότητες της φιλελευθερίας, της παγκόσμιας αγάπης και της σοφίας πρέπει να καλλιεργηθούν στη θέση της απληστίας, του μίσους και της αυταπάτης. Αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση πρέπει επίσης να είναι εμπεριστατωμένη.

Σίγουρα εκπαίδευση δεν είναι η ανάπτυξη της ικανότητας να βγάλεις χρήματα και δεν είναι εκπαίδευση απλώς για να βγάλεις τα προς το ζην. Δεν είναι απλώς η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού για την εξυπηρέτηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Εκπαίδευση είναι η μεταμόρφωση των ανθρώπων από κατακτητές της φύσης σε υποστηρικτές της παγκόσμιας ευημερίας.

watnyanaves.net

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: ειρήνη, εκπαίδευση, ελευθερία, ευημερία, ευτυχία, κυριαρχία, χρήμα