Παναγιώτης Λαφαζάνης: “φωνή βοώντος εν τη ερήμω…”

lafazanis enet1

Το κάτωθι κείμενο είναι αποσπάσματα από την αγόρευση στη Βουλή του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 3 Αυγούστου 2011. Εμπεριέχει πικρές αλήθειες, και γι’ αυτό έκρινα χρήσιμο να το αναρτήσω εδώ.Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η χώρα εν μέσω άδειων εδράνων της Βουλής, κυβερνάται εδώ και καιρό, από ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα διαρκείας. Ένα πραξικόπημα που έχει ακυρώσει τον Κανονισμό της Βουλής, έχει καταργήσει και έχει ακυρώσει το Σύνταγμα.

Πραξικοπηματικά η Κυβέρνηση συνεχίζει μία πορεία απόλυτης καταστροφής της χώρας. Απόδειξη για όλα αυτά είναι ότι έχουμε τρεις τροπολογίες σε ένα πολυνομοσχέδιο-“σκούπα”, οι οποίες υπερβαίνουν στην ουσία το ίδιο αυτό πολυνομοσχέδιο. (…)

Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή, δεν έχουν ξαναγίνει από τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους. Και δεν έχουν ξαναγίνει, γιατί ζούμε τη μετα-μνημονίου εποχή. Ένα ορόσημο μετα-μνημονιακό το οποίο, κύριε Σαχινίδη – σημειώστε το, είστε εδώ υπεύθυνο πρόσωπο της Κυβέρνησης – δεν είναι μόνο μεσαίωνας για την Ελλάδα, αλλά χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως μεσαίωνας σε όλη την Ευρώπη, αν όχι και στον κόσμο. Είναι ορόσημο: Μάης 2010.

Το λέω και για εσάς του ΛΑΟΣ, που ψηφίσατε το μνημόνιο. Μία τρύπα στο νερό είναι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου που μας είπε ο κ. Βενιζέλος. Μια τρύπα στο νερό!

Με αυτές τις αποφάσεις δύο πράγματα γίνονται: Επιταχύνεται η καταστροφή της χώρας, δεν ανακόπτεται και επιταχύνεται και η αποσύνθεση της Ευρωζώνης. Δείτε αυτή την ώρα που έχουν εκτοξευτεί στον ουρανό τα spread Ισπανίας και Ιταλίας. Η Ισπανία και η Ιταλία δεν πρόκειται να συμμετάσχουν με τέτοια spread στην έκτη δόση και θα αυξάνονται οι χώρες. Από πού θα πάρετε την έκτη δόση σας; Γιατί έχουμε καταντήσει “ναρκομανείς” σε αυτή την χώρα. Πάμε συνεχώς και κάθε τρίμηνο θέλουμε τη δόση μας. Από πού θα την πάρετε, λοιπόν;

Και βλέπω και το Χρηματιστήριο της Αθήνας να κινδυνεύει να πέσει και κάτω από τις 1000 μονάδες. Δηλαδή, πλήρης απαξίωση. Και όσο λέτε ότι πουλάτε την Ελλάδα, πουλάτε επιχειρήσεις, πουλάτε δημόσια περιουσία, είναι βέβαιον ότι αυτό το Χρηματιστήριο θα κατρακυλάει στον Καιάδα, διότι όλοι θέλουν να αγοράσουν τζάμπα. Και θα τα αγοράζουν τζάμπα διότι στόχος είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε μπανανία και προτεκτοράτο. (…)

Δεύτερη παρατήρηση. Για τα ταξί δεν υπάρχει μόνο ο Ραγκούσης. Δεν έχουμε Κυβέρνηση του κυρίου Ραγκούση ούτε φέουδα στην Κυβέρνηση. Έχετε συλλογική ευθύνη. Διαλύετε τη χώρα αυτή τη στιγμή, συνειδητά. Την παραλύετε και τη διαλύετε με αυτές τις αποφάσεις του τυχοδιωκτισμού, της αοριστίας και του “απελευθερώνω με κανόνες που δεν λέω και όταν θα τους πω, ό,τι έχει απομείνει στη χώρα θα δούμε τι θα διορθώσουμε”.

Τρίτη παρατήρηση και παρακαλώ, σημειώστε τη, το είπε και ο κ. Κουσελάς. Έχουμε τέσσερις χιλιάδες που χρωστάνε στο δημόσιο επάνω από 1 εκατομμύριο. Παρακαλώ, τι κάνετε επ’ αυτών; Δεν λέω για τους υπόλοιπους. Γι’ αυτούς τι κάνετε; Πρέπει να μας δώσετε κάποτε μία απάντηση. Γιατί δεν δημοσιοποιείτε τα ονόματα, τουλάχιστον να ξέρουμε και ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;

Τέταρτη παρατήρηση. Εδώ και καιρό σας έχουμε θέσει -και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς- ερώτημα γι’ αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, τις καταθέσεις τους. Τι θα γίνει, κύριε Σαχινίδη; Υποτίθεται ότι έπρεπε να ληφθεί μία υπουργική απόφαση μέχρι τέλη Ιουνίου και να δημοσιοποιηθεί επ’ αυτών.

Γιατί δεν βγαίνει αυτή η υπουργική απόφαση; Τι θα γίνει; Όποιος θέλει βγάζει τα λεφτά του έξω και ας είναι και μαύρα; Πλήττει την ελληνική οικονομία και μάλιστα πολύ φοβούμαι ότι πίσω από αυτά τα ονόματα ξέρετε ποιοί κρύβονται: Πάρα πολλοί που ομνύουν για το Μνημόνιο και το πόσο το Μνημόνιο θα βελτιώσει την κατάσταση και θα δώσει διέξοδο στη χώρα. Ομνύουμε πολλές φορές δημοσίως και στεντορείως για το Μνημόνιο και από την άλλη φροντίζουμε να τακτοποιήσουμε τα λεφτά μας στην Ελβετία ή σε κανέναν φορολογικό παράδεισο. Αυτή την πράξη θεωρείτε ότι πρέπει να συνεχίζετε να την καλύπτετε και να καλύπτεται; Αυτό είναι το ερώτημα. (…)

Άρα, αυτό που θέλετε να πετύχετε στο πειραματόζωο που λέγεται Ελλάδα είναι ένα πράγμα. Να έχουμε Ελλάδα αποκλειστικά των ιδιωτικών συμφερόντων χωρίς δημόσια παρέμβαση και εσείς ως Κυβέρνηση, δυστυχώς, έχετε μετατραπεί σε μία ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης των υποθέσεων της Τρόικα. Μέχρι και στη Βουλή μας είπατε ότι “αν κάνουμε αυτά που κάνουμε, το κάνουμε γιατί στις 22 Αυγούστου μας έχει θέσει προθεσμία η Τρόικα να έχουμε καλές εξετάσεις, να έχουμε περάσει κάποια πράγματα”. Άρα και την ίδια τη Βουλή χρησιμοποιείτε μόνο και μόνο για να εξυπηρετείτε ως ιδιωτική διαχειριστική εταιρεία τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς της Τρόικα.

Είναι αυτός τρόπος να κυβερνάτε μια χώρα;

(…) Το δεύτερο δώρο, βεβαίως, αφορά τα σκάφη αναψυχής. Αν είσαι σκαφάτος, ό,τι κι αν έχεις κάνει, οποιαδήποτε παραβίαση κι αν έχεις κάνει, απαλλάσσεσαι. Δήλωσες το σκάφος σου επαγγελματικό και απαλλάσσεσαι και από ποινικές διώξεις. Με ποιο δικαίωμα την ποινική δίωξη τη διαγράφετε με το νομοσχέδιό σας, προκειμένου να κάνετε εισπρακτικές λογικές.

Βεβαίως έχουμε τις χαριστικές διατάξεις για νέα περαίωση για τζίρους από 20.000.000 ως 40.000.000. Είναι πρωτοφανής, δεν έχει ξαναγίνει τέτοια διάταξη. Την φέρνετε πάλι για φοροεισπρακτικούς λόγους, αλλά έτσι ανοίγετε το δρόμο για να μην έχετε ποτέ ένα φορολογικό σύστημα που να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

Και βεβαίως, έχουμε και την ανάθεση έρευνας περιουσιακών στοιχείων και διασφάλισης είσπραξης εσόδων από το δημόσιο σε ελεγκτικές εταιρείας και νομικά γραφεία και έχουμε κοινοπραξίες ελεγκτικών μηχανισμών και νομικών γραφείων. Είναι αυτό που σας έλεγα, “ιδιωτικοποίηση της καρδιάς του κράτους”, της καρδιάς του δημοσίου.

(…) Καταλήγω με το πελώριο θέμα του ΟΠΑΠ. Καταρχάς, εδώ αποδεικνύεται όλη η βρωμιά και η δυσωδία που αποπνέει το λεγόμενο σύστημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρωμιά και δυσωδία! Είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τ’ άλλα, να μην ενδιαφέρεται για την ανεργία που πολλαπλασιάζεται στην Ελλάδα, να μην ενδιαφέρεται για τη φτώχεια, για τίποτα να μην ενδιαφέρεται, αλλά, όμως, επιβάλλει πρόστιμο, γιατί δεν έχουμε κουλοχέρηδες στην Ελλάδα;

Και βεβαίως, εσείς σπεύδετε εδώ με αυτό το νομοσχέδιο να γεμίσετε την Ελλάδα από κουλοχέρηδες. Ζήτω ο τζόγος! Η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα του αδιεξόδου, αλλά ο τζόγος ανθεί και νομίζετε ότι θα εξασφαλίσετε και διέξοδα από την κρίση μέσω του τζόγου, από ό,τι βλέπω. Ζήτω ο τζόγος, γιατί αυτό είναι όλη η ουσία του νομοσχεδίου.

Όσον αφορά το τελευταίο μέρος του, εδώ έχετε κάνει ένα έγκλημα με τον αμαρτωλό ΟΠΑΠ. Τι ήταν ο αμαρτωλός ΟΠΑΠ; Μια “δημόσια” κερδοφόρα επιχείρηση με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές για να παίξει ένα θετικό ρόλο. Την έχετε κάνει, όμως, άντρο διαπλοκής, άντρο πελατειακών σχέσεων.

Αντί, λοιπόν, να έχουμε έναν 100% δημόσιο ΟΠΑΠ, έχετε αρχίσει φέτες-φέτες να τον ιδιωτικοποιείτε και τώρα πάτε για ιδιωτικοποίηση και εν όψει ιδιωτικοποίησης για να εξασφαλίσετε τα μονοπωλιακά συμφέροντα του μελλοντικού ιδιοκτήτη του δίνετε τα πάντα σχεδόν μέσα από το νομοσχέδιο. Και εξασφαλίζετε βεβαίως και την περίφημη Intralot μέσα από τον ΟΠΑΠ.

Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται πουθενά στον πλανήτη. Δεν μπορείτε να τα κάνετε. Όπως τα φέρνετε μάλιστα αυτά, προκαλείτε την κοινή γνώμη, προκαλείτε τον ελληνικό λαό. Είναι απαράδεκτα και πρέπει άμεσα να τα αποσύρετε. Ο ΟΠΑΠ πρέπει να είναι 100% δημόσιος, να παίζει έναν κεντρικό ρόλο, όχι για να αναπτύξει το τζόγο, αλλά για να αποθαρρύνει αυτού του είδους τις εξελίξεις, να ασκεί έναν στοιχειώδη πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Δυστυχώς, όμως, όλο το νομοσχέδιό σας είναι ένα νομοσχέδιο καζινοποίησης της χώρας. Ευχαριστώ πολύ.»

Ας προβληματιστούμε τώρα μ’ ένα σχετικό τραγουδάκι:

Tags: Intralot, Γ. Ραγκούσης, καζινοποίηση, κουλοχέρηδες, ΟΠΑΠ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Τρόικα