Έφτασε τέλος η μέρα που με τόση λαχτάρα περίμενε ο συνταξιοφάγος και ελλειμματοφάγος Υπουργός των ανοικονόμητων Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Θριαμβολογώντας και επαιρόμενος, ου μην αλλά και αναθεματίζοντας, όπως το θέλουν τα ελληνικά πολιτικά αήθη κι έθιμα, τους προκατόχους του στην καυτή καρέκλα του ΥΠΕΘΟ, παρέδωσε το μαγικό στικάκι (stick) στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος το δέχτηκε χαριτολογώντας:
Φίλιππος Πετσάλνικος: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είδατε, για δεύτερη χρονιά ο Προϋπολογισμός κατατίθεται με τη μορφή αυτή που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, μέσω ψηφιακής αποθήκευσης, όπως ορθότερα λέγεται στην ελληνική το stick.
Μου φαίνεται λίγο μικρότερο, κύριε Υπουργέ, από πέρυσι. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι θα είναι σημαντικά μικρότερο και το έλλειμμα για το 2011 από ό,τι το 2010 και ευχόμαστε να είναι πολύ μικρότερο.»
Πρωτίστως ο υπό επιτροπεία συνταξιοφάγος Υπουργός κατέθεσε τον απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους για το οικονομικό έτος 2009, με το αναθεωρημένο έλλειμμα, που οι κηδεμόνες μας ευδόκησαν να μας ανακοινώσουν στις 15-11-2010, δηλαδή την επομένη της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης για τον “Καλλικράτη”, για λόγους ευνόητους στους ελάχιστους εναπομείναντες με τον κοινό νου εν πλήρη λειτουργία.
Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση προς τη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011, «Η αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης από τη Eurostat και η ενσωμάτωση νέων φορέων και οργανισμών στη Γενική Κυβέρνηση, αποκάλυψε το πραγματικό μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας έως το 2009, όπου το έλλειμμα έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ.»
Ένα το κρατούμενο: στο έλλειμμα ενσωματώθηκαν νέοι φορείς και οργανισμοί που προηγουμένως κακώς έμεναν απ’ έξω! Επομένως ήταν αναμενόμενη η εκτίναξη από το νομιζόμενο 12,8%, που ήταν το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης, ή 30,8 δις ευρώ. (πηγή)
Πάμε πάρα κάτω. Σύμφωνα με την Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011, «Το 2010 επιτυγχάνεται μία μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ, άνω των 14 δισ. ευρώ, καθώς το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή περίπου 22 δισ. ευρώ.»
Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν, λέει, μείωση κατά 5,5 μονάδες, όμως παρά την προς τα πάνω αναθεώρηση στοιχείων και τη διεύρυνση του μεγέθους της Γενικής Κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πέτυχε μείωση ελλείμματος κατά 6 μονάδες! Αυτή ήταν, είπε, η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που πέτυχε ποτέ κυβέρνηση από καταβολής ελλειμματικής «δημοκρατίας» παγκοσμίως. Αλληλούια!
Και αν λάβεις υπ’ όψη σου ότι οι εισπράξεις από την επαπειλούμενη πάταξη της φοροδιαφυγής υπήρξαν μηδέν εις το πηλίκιον, οι εισπράξεις από την “ταχτοποίηση” των ημιυπαίθριων ψίχουλα, οι εισπράξεις από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων peanuts, οι εισπράξεις από την επεισοδιακή, ου μην αλλά χαριστική περαίωση-αμνηστία των φοροφυγάδων βρίσκεται ακόμη καθ’ οδόν (!) (όπως και χιλιάδες εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, ωιμέ!), τότε καταλαβαίνετε ότι έχουμε να κάνουμε μ’ έναν υπουργό αλχημιστή που οδεύει προς το νόμπελ οικονομίας!
Ας θυμηθούμε τις ανεπανάληπτες “επιδόσεις” του Γ. Παπακωνσταντίνου: «Τα έσοδα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού έχουν αυξηθεί μόλις κατά 3,6% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010, σημειώνοντας υστέρηση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι του νέου στόχου για αύξησή τους κατά 8,7% που έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 και τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι της αρχικής πρόβλεψης του μνημονίου για αύξηση κατά 13,7%.» (πηγή)
Το να πέσεις έξω σε όλες τις προβλέψεις για εισπράξεις, και παρόλα αυτά να πετυχαίνεις μεγαλύτερη μείωση του αναθεωρημένου προς τα πάνω ελλείμματος από αυτή που σου ζήτησαν, μόνο αλχημιστής μπορείς να είσαι. Ας είναι καλά οι συνταξιούχοι, ρε, που με την αφαίμαξή τους έσωσαν την τιμή και την υπόληψη της ανάλγητης χελωνοπερπατούσας σοσιαληστρικής κυβέρνησης υπό επιτροπεία. Μόνο που δεν πεθαίνουν γρήγορα οι αφιλότιμοι, όπως είχε παραπονεθεί και ο Λοβέρδος.
Κι ερχόμαστε τώρα στον προϋπολογισμό του 2011, που είναι, όπως μας είπαν, ακόμη πιο κρίσιμος από τον προηγούμενο, δηλαδή ο κρισιμότερος όλων των εποχών!
«Ο στόχος για το έλλειμμα του 2011 είναι τα 17 δις. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ, δηλαδή μια μείωση κατά 5 δις. ευρώ σε σχέση με το 2010 ή κατά 2% του ΑΕΠ», λέει η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ.
Επαναλαμβάνω το φετινό επίτευγμα για να κάνετε άμεση σύγκριση: «Το 2010 επιτυγχάνεται μία μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ, άνω των 14 δισ. ευρώ, καθώς το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή περίπου 22 δισ. ευρώ.»
Επ’ αυτού δέχτηκα την εξής ερώτηση από το μικρό μου φίλο, το Μπόμπο: «Πώς εξηγείται το γεγονός ότι το 2010, όπου τα ασφυξιογόνα μέτρα επιβλήθηκαν στα μέσα περίπου της χρονιάς και όλες οι προβλέψεις εισπράξεων έπεσαν έξω, το έλλειμμα μειώνεται κατά 14 δις ευρώ, ενώ το 2011, με όλα τα εξοντωτικά μέτρα του 2010 σε πλήρη λειτουργία και με την προσθήκη καινούργιων, ο στόχος είναι μείωση μόνο κατά 5 δις ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της φετινής μείωσης;»
Ομολογώ ότι δεν μπόρεσα ν’ απαντήσω στο Μπόμπο, καθότι δε σκαμπάζω από οικονομικές αλχημείες και πολιτικό δούλεμα. Εσείς, παίδες, μήπως μαντεύετε την απάντηση; Θα μου πείτε, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Κάποιοι μας θέλουν σε διαρκή δουλεία.
Πάντως μην ανησυχείτε, οι προοπτικές της χώρας για όσους αντέξουν είναι “καλές”:
—————-> 2010 2011 2012 2013
ΑΕΠ: ———> –4,2% –3% 1,1% 2,1%
Πληθωρισμός:->4,6% 2,2% 0,5% 0,7%
Ανεργία: ——>12,1% 14,6% 14,8% 14,3%
(Πηγή πίνακα enet.gr)
Όσο για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, ποιος νοιάζεται γι’ αυτό; Τα ελλείμματα νάναι καλά! Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το 2009, το Δημόσιο Χρέος πήγε στο: 126,8% και σε απόλυτη τιμή: 298.032 δις ευρώ. (πηγή) Όσο για τις προβλέψεις, ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε προβλέψει για το 2013 Δημόσιο χρέος στο 149,1% του ΑΕΠ. (πηγή) Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «Για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να αυξηθεί στο 166% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.» (eurocapital)
Για την ιστορία να πούμε ότι το 1974, στο τέλος της επάρατης χούντας των συνταγματαρχών, το δημόσιο χρέος ήταν 22,0% του ΑΕΠ (πηγή) , ενώ το 1973 η ανεργία ήταν 2%. (πηγή)
Τα συμπεράσματα δικά σας.