Πρωταπριλιάτικες “φιλοφρονήσεις” χθες στη Βουλή

Ποιος όμως είναι ο “προηγούμενος”; Τι εννοούσε ο Σαμαράς; Εννοούσε τον απελθόντα Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο κατηγορήθηκε ότι ταυτίζεται, ή τον οσονούπω απερχόμενο Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα, και σε λίγο θα είναι κι αυτός προηγούμενος; Πολύς ντόρος για το τίποτα! Ψοφάνε για κάτι τέτοια τα τηλεοπτικά παράθυρα! Διότι αν εννοούσε τον Καραμανλή, τότε θα ξέσπαγε θύελλα μεταξύ καραμανλικών και αντικαραμανλικών στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, κι αυτό θα είχε πολλή τηλεθέαση. Και μπροστά στην τηλεοπτική πλάκα, τι είναι ο “δημοκρατικός” πόνος;

Προσέτρεξα, λοιπόν, κι εγώ στα Πρακτικά της Βουλής, μπας και βγάλω άκρη και ξαναβρώ τον ύπνο μου, και διαπίστωσα ότι μια λεξούλα, το ήδη, βάζει τα πράγματα στη θέση τους και αποσαφηνίζει ότι ο Σαμαράς εννοούσε το Γιώργο Παπανδρέου και μιλούσε για εν δυνάμει προηγούμενο πρωθυπουργό. Όποιος δεν το βλέπει και μιλάει για αμφίσημη ερμηνεία απλά εθελοτυφλεί ή τα ελληνικά του πονάνε.

Όχι βέβαια πως θα με στενοχωρούσε αν ο Σαμαράς αναφερόταν στον Βούδα της Ραφήνας, ο οποίος κακώς παριστάνει το βουλευτή χωρίς να πατάει στη Βουλή και να λαμβάνει ενεργό μέρος στα πολιτικά δρώμενα, έστω απολογούμενος ή επιτιθέμενος για όσα του καταμαρτυρούν. Με προκλητική αποχή από τα βουλευτικά του καθήκοντα, δεν δικαιούται ο Καραμανλής να πληρώνεται από το υστέρημα του πενόμενου ελληνικού λαού. Θα μου πεις είναι ο μόνος που πληρώνεται τζάμπα; Γι’ αυτό οι 300 θα πρέπει να μειωθούν σε 100, ώστε να λαλούν λιγότεροι κοκόροι, μπας και ξημερώσει άσπρη μέρα και για μας.

Στη συνέχεια παραθέτω αποσπάσματα από τη χθεσινή κοκορομαχία στη Βουλή, ώστε να θαυμάσετε για άλλη μια φορά το “δημοκρατικό” διάλογο κωφών. Ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει το αδιέξοδο της πολιτικής της κυβέρνησης, και ο Παπανδρέου παρελθοντολογεί επισημαίνοντας τις αμαρτίες της Νέας Δημοκρατίας. Έχει καταντήσει πλέον ανιαρός με την παρελθοντολογία του, και με ανησυχεί η άρνησή του να δει τη θλιβερή πραγματικότητα και ν’ αλλάξει πορεία. Θα μου πείτε, αυτή είναι η παράδοση του Κοινοβουλίου, οι μονόλογοι και η παρελθοντολογία, και κάπως έτσι φτάσαμε στη σημερινή εξαθλίωση, πάντα “δημοκρατικά”. Βοήθειά μας.

Αντώνης Σαμαράς: «Στενάζει η αγορά, γεμίσαμε ανέργους κύριε Παπανδρέου και υπάρχουν άλλες τόσες επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνες της ΓΣΕΒΕ που κι εκείνες φοβούνται ότι πλησιάζει γι’ αυτές το μοιραίο. Κι αν πια συνέβαινε κάτι τέτοιο θα εκτόξευε την ανεργία πολύ ψηλότερα, σε επίπεδα που δεν έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα, παρά μόνο σε περιόδους εθνικών καταστροφών.

Το κυριότερο είναι ότι έχουμε ύφεση και πληθωρισμό ταυτόχρονα. Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να χάνεται, την ίδια ώρα που οι τιμές ανεβαίνουν κι εσείς ετοιμάζετε νέα περιοριστικά μέτρα. Πού το πάτε; Δεν αντέχει άλλο η αγορά. Τους μικρομεσαίους, τη μεσαία τάξη την καταστρέψατε με μία πολιτική ακραία, με μία Κυβέρνηση επί δώδεκα μήνες ασυντόνιστη, με μία αισιοδοξία ψεύτικη που δεν πείθει πλέον ούτε τους δικούς σας Βουλευτές, κύριε Παπανδρέου.
Κι αυτήν την εξέλιξη βέβαια δεν την είχατε προβλέψει. Άλλα σχεδιάζατε. Σας προειδοποιούσαμε, δεν μας ακούγατε. Τώρα που η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες τις δικές σας, πώς θα αντιδράσετε; Τι θα κάνετε; Πώς θα ανακόψετε τα λουκέτα; Πώς θα ανακόψετε την ακρίβεια;
Σας ρωτάω, γιατί με αυτά που σχεδιάζετε θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα κι όχι καλύτερα. Σας ρωτάω και σας προειδοποιώ ταυτόχρονα κύριε Παπανδρέου.»

Αντωνάκη, δεκαοχτώ είναι οι μήνες της ασυντόνιστης κυβέρνησης κι όχι δώδεκα. Πρόσεχε λίγο στο μέτρημα βρε παιδί μου! Δεν χρειάζονται τόσο μεγάλες εκπτώσεις;

Γιώργος Παπανδρέου: «Πολύ καλά ξεκινάτε το κείμενο της επίκαιρης ερώτησής σας με το θέμα της ακρίβειας και τα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών στη χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πράγματι αυτή είναι η κατάσταση που παραλάβαμε από τη Νέα Δημοκρατία τον Οκτώβριο του 2009. Αυτή ήταν η κατάσταση, μία αγορά χωρίς κανόνες, με μονοπώλια, με βαθιά ριζωμένες στρεβλώσεις, πληθωρισμός που δεν είχε σχέση με μία θετική ανάπτυξη, δηλαδή που να υπερθερμαίνει την οικονομία. Μία αγορά αδύναμη, αφού η ανάπτυξη στη χώρα είχε καταρρακωθεί με πολλές επιχειρήσεις, ήδη από τότε στα όρια της πτώχευσης και του λουκέτου.

Για το δημοσιονομικό χάος, αυτό που αφήσατε, το ξέρετε πολύ καλά, το γνωρίζει η Ελλάδα, το γνωρίζει η υφήλιος όλη, η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Αυτήν ήταν η πραγματικότητα πέρσι.

Γι’ αυτό ας πούμε απλές αλήθειες. Για το θέμα της ακρίβειας κύριε Σαμαρά, επιτέλους τα πράγματα να τα πούμε με το όνομά τους. Τα σημερινά επίπεδα 4,4% του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που σημειωτέον παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση το Φεβρουάριο, οφείλονται κατά 90% στους φόρους που αναγκαστήκαμε – βεβαίως αναγκαστήκαμε- να επιβάλουμε το 2010, φόρους που υποχρεωθήκαμε να επιβάλουμε για να μαζέψουμε το χάλι τους χρέους που αφήσατε. Αλλιώς θα είχαμε καταρρεύσει, το γνωρίζετε καλά. Και είναι γνωστό ότι αυτές οι φορολογικές μεταβολές δεν αντανακλούν την πραγματική πορεία των τιμών.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι πραγματικές τιμές των βασικών προϊόντων κατανάλωσης του ελληνικού νοικοκυριού δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν.
(…)
Για όλους είναι δύσκολος ο δρόμος της αλλαγής, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύφεσης. Όμως, βήμα-βήμα θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε όχι με στασιμότητα, όχι χωρίς να αλλάζουμε τίποτα, ούτε με δεήσεις και μαγικά τερτίπια, αλλά με βαθιές αλλαγές. Και εκεί είναι που θα ήταν χρήσιμο να συνεισφέρετε, ώστε να αλλάξετε και να ξεφύγετε από το παρελθόν σας και την υπεράσπιση του προηγούμενου Πρωθυπουργού κυρίου Καραμανλή με τον οποίο ταυτίζεστε.
(…)
Η ανάκαμψη της οικονομίας, λοιπόν, είναι πλέον και στα δικά μας χέρια. Είναι το μεγάλο στοίχημα της φετινής χρονιάς, ώστε το ’11 να είναι το τέλος της ύφεσης.
(…)
Ο δρόμος, βεβαίως, είναι ένας μαραθώνιος. Κάνουμε έναν μαραθώνιο, αλλά θα αντέξουμε και θα κερδίσουμε, γιατί είμαστε αποφασισμένοι μέσα απ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αυτή την κρίση να την κάνουμε ευκαιρία για βαθιές τομές και αλλαγές, που θα μας πάνε σε μία βιώσιμη οικονομία.

Πράγματι, είναι δύσκολες οι εποχές, αλλά φαίνονται τα πρώτα σημάδια. Θα συνεχίσουμε και θα κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.
Ευχαριστώ.»

Αντώνης Σαμαράς: «Για εσάς όλα, λοιπόν, πάνε καλά, κύριε Παπανδρέου. Και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και οι τιμές πέφτουν. Είπαμε, κύριε Παπανδρέου, να την τιμήσετε την Πρωταπριλιά, αλλά όχι κι έτσι με αυτά που ακούσαμε. Εν πάση περιπτώσει, χρόνια σας πολλά για την ημέρα.

Είπατε για τον προηγούμενο Πρωθυπουργό. Εγώ σε εσάς βλέπω ήδη τον προηγούμενο Πρωθυπουργό. Έχετε πλήρως χάσει επαφή με την πραγματικότητα, κύριε Παπανδρέου.

Μπορούμε, επιτέλους, να μιλήσουμε για το σήμερα και για το αύριο; Μόνιμα στο χθες θα κολλάει η βελόνα σας; Επιτέλους, ξεκολλήστε από αυτό το μονότονο παραμύθι ότι “για όλα φταίει το χθες και η Νέα Δημοκρατία”. Ο τόπος διαλύεται, η αγορά παραπαίει, δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας ανθρώπους και μιλάτε μόνιμα για το χθες. Σήμερα γιατί έχουμε επιδείνωση; Για τις τιμές μιλάω. Επειδή με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των εμμέσων φόρων και οι τιμές των προϊόντων επόμενο ήταν να εκτοξευτούν.
(…)
Λέτε, θέλουμε ανάπτυξη. Μα, κοιτάξτε, αν πάρετε τα δικά σας στοιχεία, θα δείτε ότι βουλιάξατε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Είναι 70% κάτω έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση 0,6%. Δεν ξοδεύει ο ιδιώτης γιατί δεν έχει. Δεν ξοδεύει το κράτος. Ξένες επενδύσεις δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό η αγορά είναι σ’ αυτή τη φάση της απόλυτης ανυδρίας.

Το ΤΕΜΠΜΕ το 2009 είχε δώσει εγγυήσεις για πάνω από πενήντα τέσσερις χιλιάδες δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2010, επί των ημερών σας, έδωσε μόνο για τέσσερις χιλιάδες διακόσια δάνεια, ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ. Δεκατρείς φορές λιγότερα σε αριθμό, είκοσι φορές μικρότερα σε συνολικό ποσό. Και κάνετε συγκρίσεις;
(…)
Μειώστε θαρραλέα τους φορολογικούς συντελεστές. Δώστε ανάσα στις επιχειρήσεις. Δώστε τους τη δυνατότητα να επιβιώσουν, το έχουν ανάγκη. Γιατί αν κλείνουν όλο και περισσότερες, τι άλλο θα βρείτε;

Από ποιους θα βρείτε να φορολογήσετε αύριο, κύριε Παπανδρέου; Αν απολύουν εργαζομένους, ποιοι θα καταναλώνουν, ποιοι θα πληρώνουν φόρους; Μια ισοπεδωμένη οικονομία παράγει μόνο ελλείμματα, δεν παράγει έσοδα. (…)

Πάρτε μέτρα να δουλέψει η οικονομία, όπως η επιδότηση δύο μονάδων επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια για τα δέκα πρώτα χρόνια, που σας έχω προτείνει. Να δουλέψουν αμέσως εκατόν τριάντα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή. Τα δυο πρώτα χρόνια το κράτος δεν θα επιβαρυνθεί και στα επόμενα δέκα, αυτά που θα πληρώνει κάθε χρόνο, θα είναι λιγότερα απ’ όσα θα εισπράξει τα δύο πρώτα χρόνια.

Εσείς κάνετε τα αντίθετα και έχετε σταματήσει την κατασκευαστική δραστηριότητα. Σήμερα παίρνετε πίσω ακόμη και τις απαλλαγές για το φόρο για την πρώτη κατοικία. Πάρτε να διαβάσετε σήμερα την εφημερίδα “Τα Νέα“. Στην πρώτη σελίδα το άρθρο γράφει ακριβώς γι’ αυτό. Χθες είπατε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η ανάκαμψη ξεκίνησε.
Αλλά πέστε μας, κύριε Παπανδρέου, να πάρει η ευχή να πάρει, μια πρόβλεψη που να έχετε πέσει μέσα.
Δείτε τα μαγαζιά που κλείνουν. Κάντε μια βόλτα σε οποιοδήποτε εμπορικό κέντρο ή εμπορικό δρόμο οπουδήποτε στην Ελλάδα. Η ίδια εικόνα, λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού. Αυτή είναι η θλιβερή “φωτογραφία” της οικονομικής σας πολιτικής. Αλλάξτε την επιτέλους!»

Γεώργιος Παπανδρέου: «Θλιβερή “φωτογραφία” κατήφειας και απαισιοδοξίας. Αυτή ακριβώς την Ελλάδα μας παραδώσατε, κύριε Σαμαρά, αυτή ακριβώς την Ελλάδα παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία. Αν εσείς μιλήσατε χαριτωμένα για την Πρωταπριλιά, μάλλον εσείς ζείτε την Πρωταπριλιά κάθε μέρα διότι ξεχνάτε ότι τις “ανάσες” για τις οποίες μιλάτε για το Βέλγο επιχειρηματία εσείς είχατε πεντέμισι χρόνια να τις δώσετε κι εμείς είμαστε εδώ πράγματι για να φτιάξουμε μία χώρα που θα απελευθερώσει τον Έλληνα επιχειρηματία και τον Έλληνα πολίτη από τα βάρη του παρελθόντος, από το χρέος του παρελθόντος.
(…)
Η αλήθεια είναι ότι εσείς διαμορφώσατε αυτό το χρέος το οποίο σήμερα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό. Αλλά και με τη δική σας πολιτική, την πολιτική της δήθεν ανάπτυξης των τελευταίων πεντέμισι ετών καταφέρατε και να προκαλέσετε ρεκόρ χρέους και ελλείμματος αλλά και από την άλλη μεριά να φέρετε την ύφεση στο -2%. Τα δυο μαζί, κύριε Σαμαρά, δείχνουν την αδιέξοδη πολιτική σας και βεβαίως ότι δεν είχατε και δεν θέλατε να έχετε καμία αναπτυξιακή συνταγή. Ήταν η Ελλάδα της πελατειακής πολιτικής, της μικροπολιτικής, της αδιαφάνειας την οποία σήμερα πληρώνει ο ελληνικός λαός.
(…)
Διότι αν πράγματι υπήρχε η ευνομία στη χώρα μας, κάτι το οποίο καταρρακώθηκε επί ημερών σας, τότε σήμερα η αδιαφάνεια και η διαφθορά θα είχε καταπολεμηθεί και σήμερα δεν θα είχαμε το μεγάλο χρέος που υπάρχει στη χώρα μας.

Η αναπτυξιακή συνταγή δεν είναι αυτή που προτείνετε, να βουλιάζουμε το κράτος και να έχουμε και ύφεση και από πάνω. Να καταλάβετε επιτέλους ότι πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αλλάξει το πρότυπο ανάπτυξης. Να επενδύσουμε στην ποιότητα, στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στο ανθρώπινο δυναμικό και την παιδεία, στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, για να σταθούμε επιτέλους στα δικά μας πόδια χωρίς δάνειες δυνάμεις. Στα δικά μας πόδια και όχι σε λόγια που δημιουργούν μόνο κενό αέρος.
Εμείς αλλάζουμε την Ελλάδα. Περιμένουμε και περιμένω και συνεχίζω να περιμένω, κύριε Σαμαρά, να συμβάλλετε κάποια στιγμή και εσείς.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.»

Ποιος είπατε ότι διαμόρφωσε αυτό το χρέος, κύριε Παπανδρέου; Ο Καραμανλής στα 5,5 χρόνια; Για ρίξτε μια ματιά εδώ:

Έχω όμως μια ακόμη ερώτηση για σας, κύριε πρωθυπουργέ: Αφού η ενδεκαετία διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ πέτυχε εκείνο το αναπτυξιακό “θαύμα” για το οποίο επαίρεστε, γιατί ο Κώστας Σημίτης έφυγε νύχτα παραδίδοντας σ’ εσάς το δαχτυλίδι της διαδοχής; Και άντε, ας πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξέρει τι του γίνεται και μαύρισε το ΠΑΣΟΚ σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Εσείς, όμως, που καταλαβαίνετε, γιατί αφήσατε έξω από την κυβέρνηση όλους τους συντελεστές του αναπτυξιακού εκείνου “θαύματος”, επιλέγοντας για υπουργούς πολιτικά αμούστακους από τα γυμναστήρια και τις παρέες σας; Γιατί αφήσατε έξω από την κυβέρνηση τον Κώστα Σημίτη, το Γιάννο Παπαντωνίου, το Νίκο Χριστοδουλάκη, τον Αλέκο Παπαδόπουλο και άλλους πρωτεργάτες του οικονομικού “θαύματος”; Έχετε απάντηση;

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς είπε, απευθυνόμενος σήμερα στον Πρωθυπουργό – επειδή ακριβώς δεν είμαστε καθόλου σίγουροι, με βάση την απάντηση που έδωσε, ότι η επαφή του είναι πολύ ισχυρή με την πραγματικότητα – ότι μοιάζει με απερχόμενο Πρωθυπουργό. Διότι ένας Πρωθυπουργός ο οποίος κάνει αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση και επιμένει, μετά από δεκαεπτά μήνες στη διακυβέρνηση, να αναφέρεται δυόμισι χρόνια πίσω, είναι ένας Πρωθυπουργός που ή δεν αντέχει την πραγματικότητα ή δεν την αναγνωρίζει.»

Πάντως, ακόμη και ο Economist είναι απαισιόδοξος για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων οδηγεί στην ύφεση. Λέτε ν’ ακούει Σαμαρά και να παρασύρθηκε;

Tags: Economist, Αντώνης Σαμαράς, Γεώργιος Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Κώστας Καραμανλής