“ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ” – Ομιλία βουλευτή Πέτρου Δημητριάδη

Δημητριάδης

Βουλή, 08/07/2023 – ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (κόμμα “Σπαρτιάτες”): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εύχομαι σε όλους μας καλή μας αρχή στα καθήκοντά μας.

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που μιλάω για πρώτη φορά ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας του ελληνικού Κοινοβουλίου ως Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με τους «Σπαρτιάτες», ένα κόμμα το οποίο επετέλεσε έναν πρωτοφανή άθλο στα ελληνικά πολιτικά χρονικά, καθώς μέσα σε μόλις δεκαπέντε ημέρες χωρίς καμία στήριξη, χωρίς χορούς, χωρίς προβολή και παρά την πολεμική, πετύχαμε να εισέλθουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να μας τιμήσουν με την ψήφο τους διακόσιες πενήντα χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, τους οποίους και ευχαριστούμε. Να ξέρουν όλοι πως θα γίνουμε η φωνή τους και δεν θα τους προδώσουμε.

Θα ήθελα να πω και το εξής. Το παράδειγμα των «Σπαρτιατών» αποδεικνύει πως όσο και αν θέλει κάποιος να καταπιέζει τις εθνικές φωνές, αυτές θα γίνονται ολοένα και πιο δυνατές.

Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας τα εξής. Ο Πρωθυπουργός χθες μίλησε για δίκαιη Ελλάδα. Διερωτώμαι:

Είναι δίκαιη Ελλάδα, όταν ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης Υπουργών, τον οποίο κανένας δεν τόλμησε να καταργήσει;

Είναι δίκαιη Ελλάδα, όταν ακόμη και σήμερα τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών έχουν ασυλία για τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν σε κόμματα;

Είναι δίκαιη Ελλάδα, όταν τον Μάρτιο του 2023 ένας ανώτατος δικαστικός, ένας τέως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο κ. Τζανερίκος, κατήγγειλε δημόσια και επωνύμως ότι τον προσέγγισαν στελέχη της Κυβέρνησης και με ανταλλάγματα του πρότειναν να κόψει αντισυνταγματικά έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα;

Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε θέση σε αυτό. Δεν ξέρουμε τι συνέβη. Θα θέλαμε, όμως, να συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή και να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συνέβη. Διότι όταν ένας ανώτατος δικαστικός, κάνει μια τέτοια καταγγελία, η οποία να πω ότι συνιστά και απόπειρα τέλεσης κακουργήματος, θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε τι συνέβη και να γνωρίζουμε λεπτομέρειες.

Θέλω να πω και κάτι ακόμα. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ισχυρή Ελλάδα, η οποία καθίσταται ισχυρή γεωπολιτικά στον κόσμο. Να υπενθυμίσω πως η ισχυρή Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη άφηνε το Oruc Reis να κόβει βόλτες στην υφαλοκρηπίδα μας και δεν έκανε τίποτα.

Η ισχυρή Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη ακόμη και σήμερα δεν πέτυχε την αποφυλάκιση του Δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει μέχρι  σήμερα φυλακισμένος από το καθεστώς του Έντι Ράμα, στον οποίο Έντι Ράμα το Υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει χώρο στο Ζάππειο, για να κάνει έκθεση ζωγραφικής. Βλέπετε είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες ο κ. Ράμα και έως και σήμερα, παρά τις θριαμβολογίες, δεν έχει πετύχει τίποτα για την αποφυλάκιση του συγκεκριμένου δημάρχου.

Επίσης η ισχυρή Ελλάδα, δεν τολμάει ακόμη και σήμερα να ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο και να επεκτείνει τα εθνικά μας χωρικά ύδατα από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια. Για ποιον λόγο δεν γίνεται; Το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης μάς δίνει το δικαίωμα να το κάνουμε. Γιατί δεν το πράττουμε; Ισχυρός είναι αυτός ο οποίος εφαρμόζει τη βούλησή του και όχι αυτός ο οποίος φοβάται να εφαρμόσει αυτά τα οποία του ανήκουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω και κάτι ακόμα. Στείλαμε όπλα στην Ουκρανία, μία χώρα που είναι σύμμαχος της Τουρκίας. Πήραμε κάτι σε αντάλλαγμα; Μας είπαν οι Ουκρανοί ότι θα μας στηρίξουν σε κάποιο διεθνές ζήτημα; Ότι θα μας στηρίξουν στο κυπριακό; Θα μας στηρίξουν σε οτιδήποτε; Όχι. Αντιθέτως, γίναμε οι καλοί, και οι πιστοί και δεδομένοι σύμμαχοι, χωρίς ουσιαστικά να πάρουμε τίποτα. Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει συναισθηματισμός. Υπάρχει δούναι και λαβείν, υπάρχουν συμφωνίες. Εμείς δεν πράξαμε τίποτα από όλα αυτά.

Τέλος, θα ήθελα να πω και κάτι. Το 2019 οι κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας -πολλοί από αυτούς είναι σήμερα στο εθνικό Κοινοβούλιο- πήγαιναν σε συλλαλητήρια για το Μακεδονικό κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τότε έλεγαν εναντίον της Συμφωνίας «προδοτική Συμφωνία», «επαίσχυντη Συμφωνία», «ντροπή και αίσχος». Συμφωνώ. Όταν, όμως, γίνατε Κυβέρνηση, μας είπατε πως θα εφαρμόσετε τη Συμφωνία και θα τηρήσετε τα συμφωνηθέντα και πως θα επιβλέπετε την πιστή τήρηση της Συμφωνίας.

Να υπενθυμίσω, λοιπόν, πως η Συμφωνία έχει γίνει κουρελόχαρτο από τους ψευτομακεδόνες, οι οποίοι την έχουν παραβιάσει όχι μία, όχι δύο αλλά διακόσιες εξήντα τρεις φορές. Και θέλω να ρωτήσω, γιατί δεν ασκείτε το δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο περί υπαναχώρησης και καταγγελίας από τη Συμφωνία; Για ποιον λόγο ακόμη και σήμερα δεν θεωρείτε άκυρη τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία το γειτονικό κράτος δεν έχει τηρήσει καθόλου και μας εμπαίζει;

Εμείς, λοιπόν, ως ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ θα καταθέσουμε πρόταση νόμου, με την οποία θα ζητούμε την de facto ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως να αναγνωριστούν οι παραβιάσεις των Σκοπίων.

Διότι εμείς δεν μένουμε στα λόγια, αλλά πράττουμε έργα. Ως «Σπαρτιάτες» θα είμαστε στις επάλξεις του εθνικού αγώνα από αυτό το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ευχαριστώ πολύ.

Tags: Άρειος Πάγος, Βουλή, Πέτρος Δημητριάδης, Σπαρτιάτες, Χρήστος Τζανερίκος