Στην Κίνα θα μεταφέρει τον “πολιτισμό” μας ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος

62484 151505251552525 151505188219198 222057 8344286 n
Μιλάμε για πολλή δημοτική “αναγέννηση”, πατριώτες…


Και βέβαια δεν θα πάει μόνος του. Θα πάρει μαζί του τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού! Θα μεταβούν εκεί για να προωθήσουν τις σχετικές διαδικασίες για την αδελφοποίηση του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με την πόλη Longquan,  της επαρχίας Zhejiang της Λ. Δ. της Κίνας.  Όπως πληροφορήθηκα, το Δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τα έξοδα για τα εισιτήριά τους, σύνολο 4500 ευρώ. Ευτελές ποσόν, θα πουν οι οπαδοί του Δημάρχου…

Οι αδελφοποιήσεις Δήμων είναι προσφιλείς τα τελευταία χρόνια, καθότι συνεπάγονται ενδιαφέροντα ταξίδια για τους δημάρχους και συμμετοχή σε φιέστες και πανηγύρια άλλων πολιτισμών. Και ενώ, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε στις αδελφοποιήσεις ένας από τους ιδρυτές του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR), ο Jean Bareth, «Αδελφοποίηση είναι η προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν με ευρωπαϊκή προοπτική, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας», οι αδελφοποιήσεις έχουν επεκταθεί και  σε μακρινές χώρες, εκτός Ευρώπης.

Θα πει κανείς αυτό δεν είναι κακό. Κάθε άλλο! Πολύ καλό είναι μάλιστα. Όμως, όταν τέτοιες δραστηριότητες γίνονται εις βάρος των πρωταρχικών υποχρεώσεων του δημάρχου, και δεν φέρνουν απτά αποτελέσματα για την εικόνα της πόλης και την αναβάθμιση της ζωής των δημοτών, τότε δικαίως υφίστανται κριτική από τους, ελάχιστους δυστυχώς, ευαισθητοποιημένους ενεργούς πολίτες. 

 Πάρτε για παράδειγμα την αδελφοποίηση με την πόλη Fürth  της Βαυαρίας, από το 2006. Κύριος οίδε πόσα ταξίδια δημάρχων μετά κουστωδίας έγιναν από τότε και πόσο κόστισαν στους δημότες Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Και τι κέρδισαν οι δημότες Ξυλοκάστρου από την αδελφοποίηση με αυτή την πεντακάθαρη και καταπράσινη Γερμανική πόλη; Τίποτε απολύτως. Τόσο ο νυν, όσο και ο προηγούμενος Δήμαρχος,  δεν ζήλεψαν τίποτε από τα όσα είδαν και ούτε ντράπηκαν για την κατάντια του Ξυλοκάστρου όταν ξεναγούσαν αντιπροσωπείες από την πανέμορφη αδελφοποιημένη γερμανική πόλη.   

Και δεν ντράπηκαν διότι ή δεν έχουν συναίσθηση της θλιβερής κατάστασης της πόλης του Ξυλοκάστρου, με την παραλιακή σε πολλά σημεία να μοιάζει με σεληνιακό τοπίο και την έλλειψη καθαριότητας να προσβάλλει βάναυσα την αισθητική και να σπάζει μύτες, ή έχουν μεν επίγνωση αλλά νομίζουν, όπως  και οι περισσότεροι αιρετοί άρχοντες της Ελλάδος, ότι η καθαριότητα και το πράσινο δεν είναι καθρέπτης του πολιτισμού μιας χώρας κι ότι πολιτισμός είναι μόνο τα μουσικοθεατρικά δρώμενα, οι χοροί,  η ζωγραφική και οι αρχαιότητες. 


Προσωπικά στη θέση τους θα ντρεπόμουν να καλέσω αξιωματούχους αδελφοποιημένης  πόλης για να τους ξεναγήσω στο έντονα παρηκμασμένο Ξυλόκαστρο (εκτός κι αν η ξενάγηση περιοριζόταν μόνο στον Πευκιά). 

Ωστόσο, ο κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος,  ο οποίος σε επίσκεψη που του έκανα τον Μάρτιο του 2017  δεν έδωσε καμία σημασία στα εύλογα και μη ιδιοτελή αιτήματά μου – και μάλιστα με άφησε άφωνη όταν μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι υπάρχει καινούργιο Κοιμητήριο στο Ξυλόκαστρο, έργο του Δημήτρη Σκούρα, με εκκλησία που ακόμη δεν λειτουργεί –  φαίνεται πως δεν ντρέπεται. (Όσο για την απάντηση που μου είχε δώσει, είτε όντως δεν γνώριζε είτε μου είπε ψέματα για ν’ αποφύγει περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος, είναι απαράδεκτος… για να το πω κομψά.)

Θα μου πεις μπρος στα ταξίδια και τις φιέστες, τι είναι το ρεζιλίκι και η αυτογελοιοποίηση; Πάντως ο  κ. Δήμαρχος μετονόμασε κάποιο δρόμο του Ξυλοκάστρου σε Fürth, από ευγνωμοσύνη  για τις ξεναγήσεις και την περιποίηση που του πρόσφεραν οι Γερμανοί.  Βλέπετε εξέλιπαν οι επιφανείς Έλληνες για να χρησιμοποιηθεί το όνομά τους σε δρόμους και πλατείες.

images


Στη συνέχεια  παραθέτω φωτογραφίες από  το εγκαταλελειμμένο από το Δήμαρχο Ξυλόκαστρο, συνιστώντας του να τις επιδείξει στις αδελφοποιημένες και προς αδελφοποίηση πόλεις, αντί άλλων συστάσεων. Αφού δεν μπορεί να κερδίσει τον θαυμασμό τους, τουλάχιστον ας κερδίσει τον οίκτο τους… Πού ξέρεις, μπορεί να μας λυπηθούν και να στείλουν κάποιους νέους για να καθαρίσουν εθελοντικά τις βρωμιές της πόλης μας και να φυτέψουν κανένα αλμυρίκι στον πεζόδρομο της παραλιακής…

DSCF1075

Στην ανωτέρω  αναμνηστική φωτογραφία που βλέπετε από τμήμα του σεληνιακού τοπίου της παραλιακής – βιτρίνας του Ξυλοκάστρου – δεξιά και αριστερά στο παγκάκι υπήρχαν κάποτε αλμυρίκια. Ξεράθηκαν, δυστυχώς, από την πολλή “περιποίηση” του δημάρχου  κ. Ανδρικόπουλου – γεωπόνου, παρακαλώ! – και έκτοτε δεν αντικαταστάθηκαν διότι, λόγω κρίσης, λέει, δεν περισσεύουν χρήματα.  Ωστόσο, για “πολιτιστικά” ταξίδια στην Ευρώπη και Κίνα βρίσκονται χρήματα! Αυτή η θλιβερή εικόνα παρουσιάζεται σε πολλά σημεία της παραλιακής.

DSCF1041

Η ανωτέρω  συλλεκτική  φωτογραφία είναι από την πολυσύχναστη πλαζ  μπροστά στην κεντρική πλατεία του Ξυλοκάστρου και την Εκκλησία του Αγίου Βλασίου. Με δυο-τρεις ώρες δουλειά με την τσάπα του Δήμου και ένα μεροκάματο εργάτη  θα εξομαλύνονταν οι λακκούβες και θα καθάριζε η παραλία από τα σκουπίδια.  Όμως δεν περισσεύουν ούτε 100 ευρώ για τέτοιες “πολυτέλειες”. Και να θυμηθεί κανείς ότι ο παρών δήμαρχος είχε πάρει το “χρίσμα” από τον Δημήτρη Σκούρα, το πιο επιτυχημένο Δήμαρχο που είχε ποτέ το Ξυλόκαστρο…  Είναι άραγε ικανοποιημένος ο κ. Σκούρας από την επιλογή του;

Όσο για τους αδιάφορους και αδρανείς δημότες του Ξυλοκάστρου, αυτοί είναι άξιοι της τύχης τους με τέτοιους δημάρχους που εκλέγουν και, ο μη γένοιτο, θα επανεκλέξουν…


37062852 10156581387733331 787924012582830080 n


Η ανωτέρω φωτογραφία είναι του  κτιρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Ξυλοκάστρου, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και η Δημοτική βιβλιοθήκη.  Η εικόνα μου προκαλεί θυμό, οργή και κατάθλιψη! Με 5-6 χιλιάδες ευρώ θα μπορούσε το κτίριο στοιχειωδώς  να ανακαινιστεί, αλλά οι εκάστοτε δήμαρχοι  “αδελφοποιητικά” ταξίδια ηγόρασαν…

Παραθέτω περισσότερες φωτογραφίες για να τις πάρει ο Δήμαρχος μαζί του και να τις επιδείξει  στο δήμαρχο της Longquan,  της επαρχίας Zhejiang της Λ.Δ. της Κίνας όπου σύντομα θα μεταβεί, μετά από την επιστροφή του από  την αδελφοποιημένη πόλη Fürth της Γερμανίας όπου βρίσκεται τώρα.(Φοβερή κούραση…) Πού ξέρεις; Μπορεί να στείλουν τίποτε Κινέζους μπογιατζήδες για να μακιγιάρουν αυτό το ελεεινό δημοτικό κτίριο.

DSCF1086

DSCF1089

DSCF1091

DSCF1093

DSCF1094

DSCF1096

 DSCF1099

Το μόνο που έχω να πω  με πόνο καρδιάς είναι: “ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ”!!!

Tags: Longquan, αδελφοποίηση, αλμυρίκια, Ηλίας Ανδρικόπουλος, Κίνα, Ξυλόκαστρο, σκουπίδια