Στη Βρετανία η αθεΐα διαφημίζεται στα λεωφορεία!

images%2B(5)

Με αφορμή το κάτωθι δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες εδώ μαζί με σχετικό video, θα παραθέσω στη συνέχεια, και εν συντομία, τις δικές μου απόψεις για τα βασικά αίτια του ραγδαία αναπτυσσόμενου κινήματος της αθεΐας.

Από ventetta.blogspot: «Oι Βρεττανοί άθεοι έχουν ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία μέσω των λεωφορείων που λέει οτι πιθανότατα δεν υπάρχει Θεός . Μην ανησυχείς και απόλαυσε την ζωή σου. Η “Βρετανική Ένωση Ουμανιστών” προωθεί τον “ουμανισμό” και την “αποθρησκευτικοποίηση” της βρετανικής κοινωνίας και μάχεται, γενικώς, κάθε είδους θρησκευτικής παρουσίας, ενώ τελεί μη θρησκευτικές τελετές, όπως γάμους κηδείες ονοματοδοσίες, κλπ.
 Η Ariane Sherine από την «Αθεϊστική Εκστρατεία Λεωφορείων»,(«Atheist Bus Campaign»), είπε ότι την όλη καμπάνια την είχε εμπνευστεί στις αρχές του καλοκαιριού, από ανάλογες διαφημίσεις με αναφορές από τη Βίβλο, που τέθηκαν επάνω στα λεωφορεία από μια Χριστιανική ομάδα. Ενοχλημένη από τα μηνύματα, έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Guardian» στο οποίο πρότεινε οι άνθρωποι να δώσουν περίπου $8 για κάθε μήνυμα για να υποστηριχθούν οι διαφημίσεις υπέρ του αθεϊσμού, στα λεωφορεία.»
Οι περισσότεροι άνθρωποι που δηλώνουν “άθεοι” δεν απορρίπτουν την ιδέα της Ύπαρξης μιας Αρχικής Αιτίας, ενός Υπέρτατου Νου, ενός Νομοθέτη που έθεσε σε λειτουργία τους κυρίαρχους νόμους που διέπουν το Σύμπαν ώστε να εκδηλώνεται με την υπέρτατη αρμονία που βλέπουμε. Άλλο τώρα αν ο πεπερασμένος νους του ανθρώπου, που μάλιστα προς το παρόν ενεργοποιείται μόνο στο 10% των δυνατοτήτων του, δε μπορεί να συλλάβει τα πιο πέρα, δηλαδή την Πρωταρχική Αιτία της Αρχικής Αιτίας. Βέβαια, το να απορρίπτουν πολλοί το οφθαλμοφανές επειδή δε μπορούν να δουν τι κρύβεται πίσω του είναι σκέτος παραλογισμός. Είναι σα να λέμε απορρίπτω τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα επειδή δε μπορώ να τα φωτογραφίσω.

Η άποψή μου είναι ότι οι πιο πολλοί άθεοι δεν απορρίπτουν το Δημιουργό, αλλά το μοντέλο του βλοσυρού και απρόσιτου Θεού που τους παρουσιάζουν οι μονοθεϊστικές θρησκείες. Απεχθάνονται ένα Θεό τιμωρό που δε βλέπει την ώρα και τη στιγμή να ρίξει τα πλάσματά του στα καζάνια της κόλασης που τάχα έχει ετοιμάσει «από καταβολής κόσμου». Εξάλλου σε μια τέτοια κόλαση δε φαίνεται να πιστεύουν ούτε καν εκείνοι που την κηρύττουν, όπως επιβεβαιώνεται από τον επαίσχυντο βίο και την πολιτεία πολλών από τους λειτουργούς του Χριστιανισμού. Όμως, κάτω από το φόβο μιας μεταφυσικής τιμωρίας είναι αδύνατο να πλησιάσει και να γνωρίσει κανείς τη Θεότητα. Μόνο με την αγάπη και την ελευθερία του πνεύματος μπορεί!

Πιστεύω απόλυτα ότι το μεγαλύτερο έγκλημα του Χριστιανισμού είναι το ότι με τις δεισιδαιμονίες του σπρώχνει πολλούς καλοπροαίρετους νέους προς την αθεΐα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα νέο μοντέλο Θεού, όχι φυσικά να το επινοήσουμε, αλλά να ψηλαφήσουμε και να γνωρίσουμε το θείο μέσα μας, ν’ αναπτύξουμε τον εσωτερικό μας θεό και να τον εκδηλώνουμε καθημερινά στη ζωή μας.
Αντί, λοιπόν, να ψάχνουμε για ένα Θεό απόμακρο, κάπου στον ουρανό, ας αντιληφθούμε ότι η Θεότητα είναι ΠΝΕΥΜΑ και ότι “Εν αυτώ ζώμεν και κινούμεθα και υπάρχομε”. Αυτό πίστευαν οι Αρχαίοι Έλληνες σοφοί, και το επικαλέστηκε ο Απόστολος Παύλος όταν μίλησε στους Αθηναίους. Στη συνέχεια ας αναζητήσουμε κι ας αποκωδικοποιήσουμε τους άγραφους νόμους οι οποίοι διέπουν την ύπαρξή μας και τη Φύση γύρω μας, και ας συμμορφωθούμε-συντονιστούμε με αυτούς. Και τούτο, όχι για ν’ αποφύγουμε κάποια μεταφυσική τιμωρία και κόλαση, αλλά για να ζούμε αρμονικά και να ευημερούμε στο εδώ και τώρα.

Όταν μια μηχανή λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή της, τότε λειτουργεί καλύτερα. Έτσι δεν είναι; Δε μπορείς να κινήσεις ένα αυτοκίνητο με νερό όταν ο κατασκευαστής το έφτιαξε να κινείται με βενζίνη. Παρομοίως, όταν ένα όργανο του σώματος έχει κατασκευαστεί για να έχει χρήση άλφα και ο άνθρωπος το υποχρεώνει και σε χρήση βήτα, είναι επόμενο ότι η ψυχοσωματική αρμονία διαταράσσεται με αρνητικές για το άτομο συνέπειες. Κάτι τέτοια οι προφήτες τα ονόμασαν “αμαρτίες” δηλαδή αστοχίες, και όντως είναι. Και η κάθε αμαρτία-αστοχία, είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε υπάρχουν “μοντέρνοι” ανθρώπινοι νόμοι που τη νομιμοποιούν είτε όχι, θα φέρει νομοτελειακά τις παρενέργειές της, τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία…

Από αυτή λοιπόν την άποψη, τα συνθήματα που γράφονται στα λεωφορεία της Βρετανίας, “Πιθανώς δεν υπάρχει Θεός, επομένως πάψε ν’ ανησυχείς και απόλαυσε τη ζωή σου”, είναι άκρως παραπλανητικά και επικίνδυνα, και μπορούν εύκολα να οδηγήσουν τους νέους, αλλά και τους ενήλικες, σε κάθε είδους αυτοκαταστροφική κραιπάλη. Τα εκφυλιστικά αποτελέσματα θα επακολουθήσουν, ενωρίτερα ή αργότερα.

Πώς λοιπόν αντιμετωπίζεται η αθεΐα; Προφανώς όχι με τα αντίθετα αναχρονιστικά και χρεοκοπημένα θρησκευτικά συνθήματα στους τοίχους ή στα λεωφορεία, που σημειωτέον προηγήθηκαν των αθεϊστικών συνθημάτων, αλλά με εις βάθος εκσυγχρονισμό της θρησκείας και εκλογίκευση των δογμάτων της. Δύσκολο ακούγεται, ε; Σχεδόν αδύνατο; Τότε, λοιπόν, ας μην παραπονιόμαστε για όσους από αντίδραση προς τον παραλογισμό και εκφυλισμό των θρησκειών και των θρησκευόμενων επιλέγουν τον παραλογισμό της αθεΐας. Η δράση φέρνει αντίδραση στους ζωντανούς οργανισμούς, και οι άνθρωποι, όσο είναι ακόμη ζωντανοί στη σκηνή, θ’ αντιδρούν. Κάποτε, μάλιστα, όπως δυστυχώς έχει αρχίσει να συμβαίνει στην εποχή μας, αντιδρούν υστερικά και βίαια. Και η βία είναι επικίνδυνη και πονάει όλους μας… Ας ξυπνήσουν επιτέλους οι κοιμώμενοι θρησκευτικοί και πολιτικοί ταγοί!

Tags: αθεΐα, άθεος, κόλαση, λεωφορεία, πνεύμα