Στη Φυλακή Μητροπολίτης – Όνειδος για την Εκκλησία!

Κι ο “άγιος” φοβέρα θέλει… Έγινε κι αυτό κατά το σωτήριο έτος 2008! Ευτυχώς θυμήθηκαν την παροιμία οι Eφέτες μας κι έστειλαν – άκουσον, άκουσον και φρίξον – έναν μητροπολίτη – “άγιο” – στη φυλακή! Το τι άλλα σημεία και τέρατα θα δούμε στις μέρες μας μη με ρωτάτε, διότι μου είναι αδύνατον να προβλέψω. Πάντως κατά τους αστρολόγους-μελλοντολόγους, είμαστε, λέει, στην εποχή του “Υδροχόου” κι όλα να τα περιμένεις… Λέτε να φταίει ο “Υδροχόος” που ένας “άγιος” βρίσκεται τώρα στη φυλακή; Ας δούμε όμως τι έγινε:

«Στη φυλακή οδηγήθηκε ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, μετά την καταδίκη του σε επταετή κάθειρξη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την κατηγορία της υπεξαίρεσης.
Ο πρώην μητροπολίτης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση του ποσού των 66,5 εκατ. δραχμών την περίοδο 1995-1998 από την Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.
Τις καταγγελίες για την κατάχρηση των εισφορών των πιστών είχαν κάνει οι μοναχές της Μονής.
Σε πρώτο βαθμό, ο πρώην μητροπολίτης είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε οκταετή κάθειρξη με αναστολή.
Την Παρασκευή, το δικαστήριο διέταξε την κράτηση του πρώην ιεράρχη.»
(News in.gr 20/06/08 17:49)

Θα πει κανείς ότι αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως “διωγμός” του “αγίου” από τις καλόγριες της μονής του Οσίου Εφραίμ, και ίσως σαν κάτι τέτοιο το εκλαμβάνει και ο ίδιος ο “άγιος”. Άλλωστε οι περισσότεροι άγιοι του Χριστιανισμού είχαν υποστεί διωγμούς και πολλοί απ’ αυτούς είχαν πάει και φυλακή, άλλο τώρα αν δεν ήταν για κλοπές και υπεξαιρέσεις… Σύμφωνα με την κατηγορία, ο ροζ “άγιος”, πρώην μητροπολίτης Αττικής, φέρεται να ενσωμάτωσε αυτό το ποσό στην ατομική του περιουσία. Θα σκέφτηκε, “Τι να τα κάνει τα λεφτά ένα λείψανο σαν αυτό του όσιου Εφραίμ; Ενώ εγώ, ζωντανός ων, ξέρω τι να τα κάνω ώστε να περνάω καλά.” Και το αγωνιώδες ερώτημα τώρα είναι: Του πήραν πίσω τα κλεμμένα; Του έκαναν κατάσχεση της περιουσίας του; Αυτό είναι το ζητούμενο.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα ερωτηματικά που βασανίζουν τον κοινό νου. Πώς έκλεβε ο ροζ “άγιος” τα χρήματα από τα παγκάρια; Νύχτα τα έπαιρνε; Μέρα μεσημέρι τα έπαιρνε; Σίγουρα για να υφαρπάξει το σεβαστό ποσόν των 66.5 εκατ. δραχμών θα μπήκε στη μονή, λάθρα και ιεροκρυφίως, πάμπολλες φορές. Άραγε δεν τον είχε πάρει χαμπάρι καμιά καλόγρια όλο αυτό το διάστημα; Περίεργα πράγματα φαίνονται όλα αυτά. Ή μήπως ο “άγιος” είχε ζητήσει το χρήμα από τις καλόγριες για να το “επενδύσει” και να το αυγατίσει για χάρη τους; Και αν δεν τα είχε αρπάξει ο Παντελεήμων, τι θα είχαν κάνει τα εκατομμύρια οι καλόγριες; Πώς διαθέτουν τα μετρητά που καταθέτει ο κοσμάκης στον όσιο Εφραίμ; Πού ξοδεύουν τις εισφορές των προσκυνητών; Κάνουν αγορές; Χτίζουν ορφανοτροφεία; Γηροκομεία;

Από το 1998 που έγινε η καταγγελία για την υπεξαίρεση μέχρι σήμερα έχουν περάσει άλλα 10 χρυσοφόρα χρόνια. Πόσα εκατομμύρια ακόμη έχουν καταθέσει στη Μονή του οσίου Εφραίμ οι αφελείς πιστοί και πού έχουν ξοδευτεί; Ερευνά κανείς; Νοιάζεται κανείς; Μήπως οι καλόγριες τα μοιράζονται με κάποιους ισχυρούς υπεράνω υποψίας; Τα ίδια βέβαια ερωτηματικά πρέπει να τεθούν και για όλα τα μοναστήρια, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν τη φήμη “θαυμάτων” – μοναστήρια με λείψανα υποτιθέμενων αγίων ή οσίων, ή με τάχατες θαυματουργικές εικόνες. Όταν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά τα έσοδα είναι αφορολόγητα, αγανακτεί ακόμη περισσότερο.

Ποιος φταίει λοιπόν γι’ αυτές τις απάτες; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρώτα-πρώτα φταίει η επίσημη Εκκλησία που τις ευλογεί και τις προάγει. Εξίσου ένοχη είναι και η Πολιτεία που επιτρέπει στην Εκκλησία να εκμεταλλεύεται άγρια τον πόνο του κοσμάκη. Κατόπιν φταίει ο αφελής πιστός που έχει την εντύπωση ότι ο νεκρός “άγιος” θέλει λάδωμα, δηλαδή απαιτεί κι αυτός φακελάκι για να του κάνει το θαύμα που χρειάζεται – συνήθως κάποια θεραπεία δική του ή μέλους της οικογένειάς του. Όλο λοιπόν το Ορθόδοξο κατεστημένο βασίζεται στην απάτη και θησαυρίζει με την εξαπάτηση των πιστών και την στυγνή εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Αυτή κι αν δεν είναι υπεξαίρεση με το σταυρό στο χέρι… Το να σταλεί, λοιπόν, στη φυλακή ένας ή δέκα δεσποτάδες (όλοι μέσα πρέπει να πάνε) δεν φέρνει την κάθαρση στην Εκκλησία. Το σύστημα είναι σάπιο από την κεφαλή μέχρι τα άκρα, και δυστυχώς δεν υπάρχει η θέληση για εξυγίανση.

Εάν υπάρχει κάποια ελπίδα ανάνηψης, αυτή πρέπει να έλθει από τους πιστούς. Όταν οι Χριστιανοί μάθουν να προσέρχονται στην Εκκλησία απλά για να προσευχηθούν κι όχι για να δωροδοκήσουν το Θεό, όταν αρνηθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς περνάει ο δίσκος από μπροστά τους, τότε κάποιοι από τον κλήρο ίσως αρχίσουν να συνέρχονται. Όταν αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι είναι αμάρτημα να προσφέρουν χρήματα ή χρυσαφικά για να καλοπιάσουν τον άγιο να τους κάνει μια χάρη, τότε θα δούμε πόσα μοναστήρια θα μείνουν ανοιχτά… Όχι βέβαια ότι θα μας λείψουν αυτά που θα κλείσουν. Καθόλου!

Και μια τελευταία απορία: Διάβασα ότι ο άγιος Εφραίμ επί οκτώ ολόκληρους μήνες υπέμενε τα φρικτά βασανιστήρια των Τούρκων έως τις 5 Μαΐου του 1426 όταν, κρεμασμένος ανάποδα και καρφωμένος με καρφιά στον κορμό μιας μουριάς, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, σε ηλικία 42 ετών. Τα ιερά λείψανα του Αγίου Εφραίμ βρέθηκαν, λέει, με Θεία Παρέμβαση το 1950, 524 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο του! Πώς άραγε αναγνώρισαν ότι ήταν τα οστά του Αγ. Εφραίμ, όταν στο ίδιο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πριν απ’ αυτόν, είχαν σφαγιαστεί από τους Τούρκους και όλοι οι άλλοι μοναχοί; Ο νοών νοείτω! Και γιατί σώνει και καλά οι Ορθόδοξοι πιστοί πιστεύουν ότι ο παντοδύναμος Θεός χρειάζεται κάποια λείψανα για να στείλει τη χάρη του;

Tags: Χωρίς κατηγορία