Στο χαφιεδισμό ελπίζει τώρα η κυβέρνηση!


Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου όταν άκουσα σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Διομήδη Σπινέλλη. Περιττό να σας πω, κάτι που θα διαπιστώσετε κι εσείς στο video, ότι ο κ. Σπινέλλης δεν πιστεύει στην προσπάθειά του. Η ηττοπάθεια ήταν εμφανής.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ν’ αναρτήσει στο Διαδίκτυο όλα τα ονόματα των φορολογουμένων, 8,5 εκατομμύρια πολιτών, με τον τόπο κατοικίας και το συνολικά δηλούμενο εισόδημα. SOS! Πρόκειται για τρελούς για δέσιμο! Δηλαδή ο οποιοσδήποτε ανεπιθύμητος ή κακοποιός σε ψάχνει θα μπαίνει στο Διαδίκτυο και θα σε εντοπίζει! Κι όχι μόνο θα γνωρίζει οδό και αριθμό αλλά και πόσα λεφτά βγάζεις, ώστε να ξέρει αν αξίζει τον κόπο να σου κάνει επίσκεψη για …οικονομική ενίσχυση.

Πρόκειται για σχιζοφρενείς! Ξανακούστε παρακαλώ το video και σκεφτείτε ποιοι μας διοικούν στους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Επειδή θα μπορούν όλοι να δουν το εισόδημά τους στο Διαδίκτυο και να το συγκρίνουν με τη χλιδάτη ζωή τους, οι φοροφυγάδες θα ντραπούν από το γείτονα, μας είπε ο κύριος καθηγητής, και δεν θα το ξανακάνουν! Θα γίνουν καλά παιδιά! Δεν θ’ αντέχουν, λέει, την κοινωνική πίεση…

Φαντάζεστε τον εαυτό σας να ψαχουλεύει στο Διαδίκτυο για ν’ ανακαλύψει τι εισόδημα δηλώνει ο γείτονας ώστε να τον “πιέσει” να γίνει ευσυνείδητος φορολογούμενος; Ιστορίες γι’ αγρίους και απροσάρμοστους! Μόνο οι εκβιαστές και οι χαφιέδες θ’ ασχοληθούν με το σπορ. Δεν μπορεί, λέει, το κράτος να τα κάνει όλα, κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς για την πατρίδα, ώστε να μη μας αναγκάσει, η “πατρίδα”, να σφίξουνε κι άλλο το ζωνάρι! Καταλάβατε σύντροφοι;

Ποιος είναι, όμως, αυτός ο Διομήδης Σπινέλλης; Είναι ο «μίστερ TΑΧΙS» που κυνηγά τη φοροδιαφυγή! Καθηγητής παρακαλώ, στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Α, ναι, είναι και μαραθωνοδρόμος! Εκεί πάει καλά. Στο μαραθώνιο κατά της φοροδιαφυγής είναι που χωλαίνει ο καημένος… Βρε συμφορά που μας βρήκε! Να σκεφτείτε ότι δεν έχουν αποσταλεί ακόμη 500.000 εκκαθαριστικά, τη στιγμή που δεν υπάρχει σάλιο και το μαζεύουν με τη σύριγγα από τους συνταξιούχους που έπαθαν ήδη αφυδάτωση.

Στις 4-1-2010, στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα», η Πόπη Τσαπανίδου τον είχε ρωτήσει: «Κύριε Σπινέλλη, άμεσα θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά; Είναι πολλές οι φορολογικές δηλώσεις που εκκρεμούν; Γιατί πραγματικά ακούμε αριθμούς εντελώς διαφορετικούς από κάθε πηγή.»

Δ. Σπινέλλης: «Όχι, είμαστε περίπου στο μισό εκατομμύριο που εκκρεμούν ακόμη, το οποίο είναι ένα λογικό νούμερο για την εποχή του χρόνου στον οποίο βρισκόμαστε.»

Λογικό νούμερο για την εποχή του χρόνου; Όταν άλλες χρονιές τα εκκαθαριστικά έφταναν στους φορολογούμενους μέχρι τέλος Μαΐου, άντε αρχές Ιουνίου οι πιο καθυστερημένες, μας λέει ο κύριος Γενικός ότι είναι λογικό νούμερο το μισό εκατομμύριο – αν δεν είναι περισσότερες – να μην έχει αποσταλεί τον Οκτώβρη; Καταλαβαίνετε ότι οι φιλοδοξίες και οι ικανότητες του κυρίου Σπινέλλη παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα. Ωιμέ!

Κι όμως, ο κύριος καθηγητής είχε ξεκινήσει με όρεξη και όραμα όταν τοποθετήθηκε ως γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Υπουργείο Οικονομικών, το Νοέμβριο του 2009. Αναμφίβολα είχε τα ακαδημαϊκά προσόντα για το αξίωμα, αλλά βλέπετε η διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης είναι χαώδης.

Μέχρι το Φεβρουάριο ήταν αρκετά αισιόδοξος. «Περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα χρήματα που μπορούμε να εισπράξουμε από φοροδιαφυγές» είχε δηλώσει στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Διομήδης Σπινέλλης, στις 26-2-2010. (Δείτε εδώ)

Πόσα είπε; Δέκα δις ευρώ; Και σήμερα; Σε πόσα αρκείται ο Γενικός Γραμματέας και η κυβέρνηση που τον διόρισε; Πόσα περιμένουν να μαζέψουν από τη χαριστική περαίωση – ομολογία της ανικανότητάς τους να εισπράξουν τους οφειλόμενους φόρους από τους φοροφυγάδες; Κάτι ψιλά: «Σημειώνεται πως από την περαίωση η Κυβέρνηση αποβλέπει να εισπράξει στην τριετία 1,3 δισ. ευρώ, ενώ προσδοκά πως τα 500 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του 2010.» (πηγή)

Βλέπετε πόσο τραγικά και εγκληματικά μειώθηκε ο πήχης των προσδοκιών της κυβέρνησης; Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ακονίζουν τα μαχαίρια για νέες περικοπές από τα συνήθη υποζύγια μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου;

Στα μέσα Οκτωβρίου, λέει, θ’ αρχίσουν να στέλνουν τα περίπου ένα εκατομμύριο σημειώματα για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009. Και μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουν να έχουν εισπράξει την πρώτη και τη δεύτερη δόση για να μαζέψουν αυτά τα 500 εκατομμύρια – σταγόνα στον ωκεανό των ελλειμμάτων… Βρε τους ψιλικατζήδες! Έβγαλαν δίσκο στους φοροφυγάδες…

Οποία απογοήτευση! Κατά τ’ άλλα, φταίνε τα στατιστικά στοιχεία που όλο και γκαστρώνονται τα άτιμα, ανάλογα με τις ανάγκες των καιρών. Διότι η Τρόικα πρέπει να διαφυλάξει το κύρος του Γιώργου Παπανδρέου, του δικού της ανθρώπου, ώστε να μην καταποντιστεί στις εκλογές του Νοεμβρίου και δυσκολέψει το “σχέδιο διάσωσης” της πατρίδας. Βλέπετε, όλοι αυτοί για το καλό μας δουλεύουν…

Tags: Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων, Γιώργος Παπανδρέου, Διομήδης Σπινέλλης, περαίωση