Συνέντευξη του Henry Kissinger με αφορμή τα 100ά γενέθλιά του

Kissinger

Henry Kissinger: «Ένας δεύτερος “Ψυχρός Πόλεμος” θα είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον πρώτο».

Η συνέντευξη του πρώην Αμερικανού ΥΠΕΞ, μετά την συνάντηση Putin – Xi Jinping:

«Αν ξεκινήσει ένας δεύτερος ψυχρός πόλεμος, θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνος από τον πρώτο» δήλωσε ο γνωστός Henry Kissinger λίγες ημέρες μετά την θερμή επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα και την υπόσχεση με τον Putin για το στήσιμο ενός «πολυπολικού κόσμου» και η δήλωση δείχνει το πως οι ΗΠΑ βλέπουν να εξελίσσεται η παγκόσμια τάξη ασφαλείας.

Τα παραπάνω δήλωσε στην εφημερίδα El Mundo με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών ζωής.

Το πρώτο πράγμα που σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ήταν ότι ο δεύτερος ψυχρός πόλεμος θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, αλλά να ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Κίσινγκερ εξήγησε ότι οι πόροι των χωρών είναι συγκρίσιμοι και στις μέρες της ΕΣΣΔ δεν υπήρχε τέτοια ισοτιμία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι ήδη αντίπαλοι και δεν αξίζει να υπολογίζουμε στις αρχές της ΛΔΚ για να υιοθετήσουν δυτικές απόψεις.

Τελικά τα όσα δήλωσε ο Β. Πούτιν και όσα αποκάλυψε ο Κίσινγκερ δείχνουν την παγκόσμια ανακατάταξη των δυνάμεων που επιχειρούν οι ΗΠΑ και αυτό είναι κάτι που η Ρωσία δεν θα το αφήσει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ζητά να κάνει τον παγκόσμιο χωροφύλακα και υποταγή κάθε κράτους στην βούληση του Κρεμλίνου, αλλά θα στηρίξει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός πολυπολικού κόσμου.

«Δεν σχηματίζουμε μια στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα», δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, αλλά συνέχισε:

«Ναι, συνεργαζόμαστε στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα. Δεν το κρύβουμε. Όλα είναι διαφανή, δεν υπάρχει κανένα μυστικό».

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια παγκόσμια στρατιωτική συμμαχία όπου όλοι, θέλουν δεν θέλουν, θα συνταχθούν από πίσω της.

«Για αυτόν τον λόγο ακριβώς Δυτικοί αναλυτές λένε – δεν το λέμε εμείς, εκείνοι το λένε – ότι η Δύση αρχίζει να σχηματίζει έναν νέο άξονα που μοιάζει με αυτόν που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 από τα φασιστικά καθεστώτα της Γερμανίας και της Ιταλίας και τη μιλιταριστική Ιαπωνία», σημείωσε ο Πούτιν.

pronews.gr

Tags: Henry Kissinger, Putin, Xi Jinping, ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Κίνα, Κίσινγκερ, Πούτιν, Ρωσία, Ψυχρός Πόλεμος