Σχολιασμός της θεατρικής παράστασης στη ΔΕΘ

%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7,+10 9 2010 Πρέπει να παραδεχτώ εξ’ αρχής ότι δεν είμαι καλή στην κριτική θεατρικών παραστάσεων, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μου αρέσει η υποκριτική γενικώς. Κυρίως όμως απεχθάνομαι το πολιτικό θέατρο και όλες τις κινήσεις που γίνονται για εντυπωσιασμό και λαϊκή κατανάλωση. Η μετακόμιση του πολυάριθμου νέου κυβερνητικού θιάσου στη συμπρωτεύουσα με πρόσβαλε αισθητικά και υποτίμησε τη νοημοσύνη μου.

Αυτό το παιδί, ο Γιώργος, είναι αδιόρθωτος. Για εντυπωσιασμό, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο είχε γίνει με την παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη, Γ. Καμίνη. Το θυμάστε; Τώρα, κάτω από το φάσμα εθνικής πτώχευσης, σκαρφίστηκε να κουβαλήσει όλο το θίασο στη ΔΕΘ για να δώσει μια κακόγουστη παράσταση από εκεί. Και την έδωσε ο αφιλότιμος! Και πολλοί γελάσαμε πολύ, εν μέσω οργής, αγανάκτησης, αηδίας και ναυτίας. Πόσο κόστισε άραγε;

Τι είπε λοιπόν ο σωτήρας του έθνους στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του νέου του θιάσου; Ας παραθέσω τα κυριότερα σημεία με σύντομο σχολιασμό:

«…Η σημερινή μας συνεδρίαση πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Η παρουσία μας έχει και συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα..»


Ήταν ένας προκλητικός συμβολισμός χωρίς ουσία. Για το θεαθήναι που λένε…


«Και η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Βαλκανική μας γειτονιά, είναι ο φυσικός χώρος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.»


Για όσους δεν το γνωρίζατε, Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρος είναι τα γειτονικά μας Βαλκάνια! Και είναι ο φυσικός χώρος ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα είναι ο αφύσικος χώρος ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

«…Εμείς θεωρήσαμε ότι έπρεπε να έρθουμε εδώ για να κάνουμε δουλειά.»

Αλίμονο! Μόνο τα Λύκεια θα κάνουν πενταήμερες εκδρομές; Τους χώρεσε όλους το πούλμαν;

«Και όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ήρθαμε λοιπόν και κάνουμε δουλειά.»

Άντε να κουρεύεστε ζωντόβολα που δεν καταλαβαίνετε ότι τα παιδιά πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να πιάσουν δουλειά. Άντε να κρυφτείτε εσείς που δεν αντιλαμβάνεστε την εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη σωτηρία της πατρίδας. Δεν ντρέπεστε;

«Θα ήθελα επίσης να πω ότι τις ημέρες αυτές που θα είναι εδώ οι Υπουργοί, πέρα από τις επίσημες υποχρεώσεις που έχουν λόγω ΔΕΘ, θα έχουν επαφές, θα συνεχίσουν τις επαφές, γιατί ήδη έχουν πολλές απ’ ό,τι ξέρω, με τους αντίστοιχους φορείς των Υπουργείων τους και των αρμοδιοτήτων τους.»

Πολλές οι επαφές τους παίδες. Επαφές οριζοντίως και καθέτως… Να φανταστείτε εκεί έχουν μετακομίσει και οι φορείς των Υπουργείων τους με τις αρμοδιότητές τους! Απίστευτο! Πότε πρόλαβε και έγινε τέτοια εργώδης μετακόμιση; Μόλις προχτές δεν ορκίστηκαν;

«Τους πρώτους 11 μήνες, κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια κρίση, που παρόμοια δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει η χώρα στο πρόσφατο παρελθόν. Και τα καταφέραμε, χωρίς βέβαια να δώσουμε κανένα μήνυμα λήξης συναγερμού.»

Η κρίση, λέει αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, αλλά ο συναγερμός συνεχίζει να χτυπάει και μας έχει πάρει τ’ αυτιά. Γι’ αυτό άλλωστε σχηματίστηκε ο νέος κυβερνητικός θίασος, επειδή ο παλιός τα πήγε πολύ καλά και διαχειρίστηκε την κρίση.

«Τα καταφέραμε όμως κυρίως χάρη στη στήριξη, την ωριμότητα και τη σύνεση των πολιτών, που έβαλαν πλάτη στην πατριωτική αυτή προσπάθεια.»

Μεγάλη η πατριωτική μας προσπάθεια, σύντροφοι! Δεν το φανταζόμουνα ότι είμαστε τόσο εθνικιστές. Έτσι δε λέγονται οι πατριώτες; Και δε μας φαινότανε. Μας φαινότανε ότι είμαστε τόσο συνετοί και ώριμοι; Το “βάζω πλάτη” είναι βέβαια ένας κομψός τρόπος για να αποφευχθεί η μεταφορική έκφραση που περιγράφει κάποιο μέρος του σώματος να στήνεται άθελά του εις υποταγήν, με το συμπάθιο…

Α, ναι, ξέχασα να ρωτήσω, εκτός από μισθωτούς και συνταξιούχους που έβαλαν πλάτη, δηλαδή με το ζόρι έστησαν κ***, είναι ώριμοι και συνετοί και οι φοροδιαφεύγοντες, κι εκείνοι που αρνούνται να δηλώσουν τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους, κι εκείνοι που δεν επιστρέφουν το ΦΠΑ, κι εκείνοι που φυγάδευσαν 26 δις. στο εξωτερικό; Γι’ αυτούς τους “πατριώτες” τι έχεις να πεις πρόεδρε; Δε βλέπω να τους στριμώχνεις όπως στρίμωξες εμάς. Κρίμα δεν είναι να μην πάρουν κι αυτοί κανένα μετάλλιο πατριωτισμού; Εμείς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν είμαστε δα και μονοφαγάδες!

«Η αλλαγή της δομής του Υπουργικού Συμβουλίου αντανακλά και το νέο κύκλο προτεραιοτήτων. Η νέα αυτή δομή θα συμβάλει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, ελλείψεις και εμπόδια, που δημιουργεί η ανεπαρκής διάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης.»


Με άλλα λόγια, αντί η κυβέρνηση να φροντίσει να αναδιαρθρώσει την διάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης που γνωρίζει πως είναι ανεπαρκής, αύξησε τα μέλη του Υπουργικού θιάσου και ανακάτεψε για μια ακόμη φορά τα Υπουργεία ώστε να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, ή να χάνει το σκυλί τον αφέντη του… Βοήθειά μας!

«Έχω πει και το επαναλαμβάνω σ’ αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη νέα του σύνθεση, ότι είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία.»

Του αρέσει αυτό του Γιώργου και κάθε τόσο μας το θυμίζει. Είναι λέει αντιεξουσιαστές στην εξουσία! Σχιζοφρενικό! Οι εξουσιαστές εναντίον του εαυτού τους! Προσπαθώντας να καταλάβω τι εννοεί ο πρωθυπουργός, εν τέλει τόπιασα. Σκέφτηκα: στις δημοκρατίες ποιος έχει την εξουσία; Ο λαός! Και ποιος είναι εναντίον του λαού, δηλαδή της εξουσίας; Οι κυβερνώντες. Άρα αλήθεια είπε ο Γιώργος. Είναι αντιεξουσιαστές στην εξουσία του λαού και του αλλάζουν τα φώτα.

«Εμείς, αν θέλουμε να προχωρήσει και να προοδεύσει η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, δεν είναι για να κάνουμε τους καλούς. Είναι γιατί πιστεύουμε στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Και μάλιστα, πιστεύουμε ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη αυτής της περιοχής είναι πρόοδος και ανάπτυξη για όλη τη χώρα. Είναι ζωτικής σημασίας. Δεν είναι πελατειακή η σχέση – να κάνουμε τη χάρη ή να κάνουμε τους καλούς.»


Καλά, εδώ ο Γιώργος ξεπέρασε τον εαυτό του! Θέλει λέει να προοδεύσει η Μακεδονία, όχι για να τους κάνουν χάρη ή να παραστήσουν τους καλούς ή για πελατειακή σχέση! Πού κολλάει βρε παιδιά αυτό; Για βοηθήστε με! Δηλαδή υπάρχουν περιοχές τις Ελλάδας που η κυβέρνηση ΓΑΠ βοηθάει να προοδεύσουν για να κάνουν τους καλούς, ή να τους κάνουν χάρη, ή για πελατειακή σχέση; Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας των οποίων η ανάπτυξη δεν είναι ανάπτυξη για όλη τη χώρα κι επομένως μπορούν να τις παραμελούν; Γιατί χτυπιέται ν’ αποδείξει το αυτονόητο, ότι δηλαδή μια κυβέρνηση οφείλει να εργάζεται για την πρόοδο ολόκληρης της χώρας;

Καληνύχτα παιδιά και ας προσέξουμε να μην ξεπλατιστούμε από την πολλή πλάτη που βάζουμε…
Tags: ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, υπουργικό συμβούλιο