Τα “καλά παιδιά” χαιρετίζουν τα “κακά παιδιά”

DSCF5717 Πριν από δύο εβδομάδες εντοπίστηκε στο Διαδίκτυο ένα χαριτωμένο στην εικονογράφησή του (μάλλον ξενόφερτες μοιάζουν οι εικόνες), μα αναρχικού λεκτικού περιεχομένου, αλφαβητάριο που βρέθηκε στο site των αντιεξουσιαστώνanarxiko-resaltoαπό το Κερατσίνι. Δείτε το «αλφαβητάριο τα κακά παιδιά» εδώ.

Το έξυπνο ομολογουμένως αλφαβητάριο έκανε πάταγο στα ΜΜΕ, ενώ κάποιοι δημοσιογράφοι δεύτερης διαλογής, που το παίζουν παιδοψυχολόγοι (ονόματα δε λέμε), υποστήριξαν ένθερμα την άποψη ότι το περιεχόμενό του είναι αθώο και δε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τρυφερές παιδικές ψυχούλες. Εξάλλου, δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλει κανείς λέει κι ό,τι θέλει γράφει, τόνισαν. Δεν θα διατείνονταν, όμως, το ίδιο αν επρόκειτο για παιδοπορνογραφικό υλικό…

Ωστόσο, άλλοι νοήμονες δημοσιογράφοι αναφωνούσαν διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους: «Τρομερά αυτά που γράφονται στο ημερολόγιο τα “κακά παιδιά”, μεταξύ των οποίων δραστηριοποιούνται και τα “καλά παιδιά” του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γρ. Νιώτη, άκου να δεις!» Επειδή όμως στην Ελλάδα κάθε θαύμα τρεις ημέρες στα ΜΜΕ (εκτός από το “θαύμα” της ανοικονόμητης οικονομίας που είναι πάντα επίκαιρο), το θέμα ξεχάστηκε γρήγορα, ενώ τα 30χρονα παιδάκια του καλού σοσιαλιστή κ. Γρ. Νιώτη, που κατά λάθος είχαν βρεθεί στη γιάφκα ή “γιάφκα”, διότι μάλλον την είχαν περάσει για καφετέρια ή πολιτιστικό κέντρο, αφέθηκαν ελεύθερα για να συνεχίσουν την κοινωνική τους “επανάσταση”, φτύνοντας έμπρακτα το έργο του μπαμπά τους στη Βουλή, ο οποίος συνεχίζει το σωτήριο λειτούργημά του ως αντιπρόεδρος. Εμείς δε τον καμαρώνουμε!

Για όσους έχουν ήδη ξεχάσει την ενδιαφέρουσα είδηση να θυμίσω τι έγραφαν τα ΝΕΑ εδώ: «Στο στέκι βρέθηκαν 200 κενά μπουκάλια μπίρας, 2 σφυριά, 3 βαριοπούλες, 2 καλέμια, 2 μπιτόνια εύφλεκτο υγρό, 7 κοντάρια, 3 κράνη, 13 αντιασφυξιογόνες μάσκες, χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που σύμφωνα με την Αστυνομία έχει κλαπεί από αστυνομικούς.»

Ποια ήταν, όμως, η αντίδραση των καλών παιδιών απέναντι στο ημερολόγιο των κακών παιδιών; Οργάνωσαν κάποια ειρηνική διαμαρτυρία; Δημιούργησαν ένα αντίστοιχο ημερολόγιο για καλά παιδιά, εξίσου ή και περισσότερο χαριτωμένο, που να το αναρτήσουν στο Διαδίκτυο όπου συχνάζουν μπόμπιρες από τα γεννοφάσκια; Δυστυχώς δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο, και παρακαλώ ας με ενημερώσει κάποιος αν μου διέφυγε.
Καθώς σε δύο μέρες θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, μου ήρθε η ιδέα να γράψω το κείμενο για ένα αλφαβητάριο για καλά παιδιά, ή ακόμη και για κακά παιδιά που ενδεχομένως θέλουν να αλλάξουν πορεία. Δεν έχω όμως το ταλέντο και τις τεχνικές γνώσεις για να το εικονογραφήσω και να το παρουσιάσω σε μορφή pdf, ή/και σε YouTube με μουσική υπόκρουση, ώστε να είναι ευχάριστο και εύληπτο από παιδιά. Ελπίζω κάποιος ή κάποια να βρεθεί που θα παραλάβει τη σκυτάλη από μένα και θα αφιερώσει σε όλα τα παιδιά ένα πολύτιμο Χριστουγεννιάτικο δώρο.

Όλες οι λέξεις στο Ημερολόγιο των καλών παιδιών εμπεριέχουν θετική ενέργεια που εξυψώνει το πνεύμα και σφυρηλατεί το χαρακτήρα μικρών και μεγάλων. Ας αποδείξουμε ότι έχουμε κι εμείς τη θέληση και τη δυνατότητα να προσφέρουμε κάτι θετικό στα παιδιά που καθημερινά βομβαρδίζονται με την άρνηση και τη βία.

Αλφαβητάριο «τα καλά παιδιά»

Α: αγάπη, αλήθεια, αρμονία, ανθρωπιά, αγνότητα, αλληλεγγύη, αλτρουισμός, ανιδιοτέλεια, άμιλλα, αγώνας, αδελφοσύνη, αυτάρκεια, ανδρεία, αυτοπειθαρχία, αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία, αυτοσεβασμός, αφιλοκέρδεια, αφοβία, αφοσίωση, ανεκτικότητα.

Β:
βιοσοφία, βοήθεια, βούληση, βιοπάλη, βελτίωση, βεβαιότητα, βράβευση, βλάστηση.


Γ:
γαλήνη, γάμος, γέννηση, γέλιο, γενναιοδωρία, γενναιοφροσύνη, γενναιότητα, γενναιοψυχία, γιορτή, γλυκύτητα, γρηγοράδα.

Δ: δημιουργικότητα, δικαιοσύνη, διαφώτιση, διάκριση, διακριτικότητα, διαφάνεια, διαλλακτικότητα, δράση, διαπαιδαγώγηση, δύναμη.

Ε: εγκαρδιότητα, εγκράτεια, ελπίδα, επιμέλεια, ειλικρίνεια, ευθύτητα, εμπιστοσύνη, ενθάρρυνση, εμψύχωση, ευεργεσία, ευαισθησία, ευγένεια, ευθυμία, ευθυκρισία, ευπρέπεια, ευπροσηγορία, ευσπλαχνία, ευσέβεια, ευταξία, ευσυνειδησία, ευτολμία, εχεμύθεια, εγρήγορση, ευγνωμοσύνη, εργατικότητα.

Ζ: ζωντάνια, ζωτικότητα, ζωηρότητα.

Η: ηθικότητα, ήθος, ηρωισμός, ηρεμία.

Θ: θεοσέβεια, θάρρος, θαλπερότητα, θυμοσοφία, θέληση.

Ι: ιδανικό, ιδεαλισμός, ιπποτισμός, ισχύς, ισορροπία.

Κ: καθαρότητα, καλαισθησία, καλοσύνη, καλλιτεχνία, καλοήθεια, καλοπιστία, καρτερικότητα, καταδεχτικότητα, καλλιέπεια.

Λ: λακωνικότητα, λαμπρότητα, λεβεντιά, λυγεράδα.

Μ: μακροθυμία, μετριοφροσύνη, μαχητικότητα, μεγαθυμία, μεγαλοψυχία, μειλιχιότητα, μεταμέλεια, μέτρο.

Ν: νοικοκυροσύνη, ντομπροσύνη, νομιμοφροσύνη.

Ξ: ξεθάρρεμα, ξύπνημα, ξαλάφρωμα, ξαναζωντάνεμα, ξανάνιωμα.

Ο: ομαλότητα, ομιλητικότητα, οξυδέρκεια, ομορφιά.

Π: πίστη, παιδογονία, πολυμέρεια, προθυμία, προσεκτικότητα, περίσκεψη, προνοητικότητα.

Ρ: ρεαλισμός, ρυθμός.

Σ: σωφροσύνη, σεβασμός, σεμνότητα, σύνεση, σοφία, στρατηγική, συγχωρητικότητα, συγκρότηση, συμβιβαστικότητα, συνέπεια, στοργή.

Τ: ταπεινοφροσύνη.

Υ: υγιεινή, υπομονή, υποχωρητικότητα

Φ: φιλοπατρία, φιλία, φιλικότητα, φιλότιμο, φιλοφροσύνη, φιλοπονία, φιλοκαλία, φρονιμότητα, φιλοξενία.

Χ: χαρά, χαμόγελο, χρηστότητα, χρηστοήθεια.

Ψ: ψυχαγωγία.

Ω: ωραιότητα, ωφελιμότητα, ωρίμανση.

Όλα τα ανωτέρω συμπεριλαμβάνονται σε μία λέξη: ΑΡΕΤΗ. Είναι οι αρχές και αξίες που ο άνθρωπος έχει κάθε συμφέρον να καλλιεργήσει μέσα του, αφού αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την ευτυχία. Εντύπωση μου έκανε καθώς αναζητούσα αρχές και αξίες σε κάθε γράμμα της αλφαβήτου, που διαπίστωσα ότι οι περισσότερες είναι συγκεντρωμένες στα αρχικά γράμματα. Μάλιστα προς το τέλος σε κάποια γράμματα δυσκολεύτηκα να βρω περισσότερες από μία ή δύο. Φυσικά μπορεί να μου διέφυγαν κάποιες, όμως το γεγονός με προβλημάτισε και ίσως υπάρχει κάποια εξήγηση του φαινομένου.
Tags: anarxiko-resalto, αλφαβητάριο τα κακά παιδιά