Τα φορολογικά μέτρα δεν αποκατέστησαν την αίσθηση δικαίου!


Επιτέλους το παιδί μίλησε! «Ώδινεν όρος και έτεκε μυν”! Ιδού τα πολυαναμενόμενα μέτρα! Ήταν πολύ σοβαρός χτες το απόγευμα ο κύριος Παπακωνσταντίνου, όπως ακριβώς το απαιτούσαν οι κρίσιμες περιστάσεις. Προς στιγμήν, καθώς εκφωνούσε τα μέτρα που θα μας μάτωναν, όπως μας είχε πολλάκις προειδοποιήσει ο ίδιος αλλά και ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μου έδωσε την εντύπωση ότι εκφωνούσε επικήδειο, έξω και μακριά!

images%2B%25281%2529

Πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε που είχαν αρχίσει να μας ζαλίζουν τ’ αυτιά με κωμικοτραγικά σενάρια επί σεναρίων, που κουτοπόνηρα οι ίδιοι διέρρεαν, για τα αναγκαία φορολογικά μέτρα ώστε να μην αναποδογυριστεί η βάρκα ‘Ελλάδα’. Χρόνια τώρα η βάρκα μας κλυδωνίζεται επικίνδυνα από τα τεράστια μποφόρ των χρεών που της συσσώρευσαν “δημοκρατικά” οι απατεώνες του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, και ήγγικεν η ώρα να ματώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, μεσαίου εισοδήματος μισθωτοί και συνταξιούχοι, ώστε να βγάλουν τη βάρκα στη στεριά…

Μας μιλούσαν για μια δίκαιη φορολογική κλίμακα, κι εμείς τους πιστέψαμε. Ακούγονταν συντελεστές για τους έχοντες και κατέχοντες που θα έφταναν μέχρι και 60% για τους κροίσους της ΕΡΤ και άλλους προνομιούχους του συστήματος, και οι φτωχοί ένιωθαν υπερήφανοι για τη “σοσιαλιστική” τους κυβέρνηση που τάχα θα αποκαθιστούσε την αίσθηση δικαίου στην κοινωνία μας…

Η ώρα της αλήθειας, όμως, δεν επαλήθευσε τις προσδοκίες των ρομαντικών και ευκολόπιστων! Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής παρέμεινε καθηλωμένος στο 40%, κάτι που φαίνεται είχε “κλειδώσει” στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους μεγαλοβιομήχανους τον περασμένο Νοέμβριο. Ήταν τότε που είχαν πει το «ναι», και μάλιστα πολύ ευχαρίστως, στην έκτακτη εισφορά για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που, ειρήσθω εν παρόδω, η δεύτερη δόση του ακόμη δεν έφτασε στους αποδέκτες! Το έκαναν, είπαν, για το καλό της οικονομίας και για να βγει η χώρα από την κρίση! Φαίνεται, όμως, ότι το αντάλλαγμα που απέσπασαν ήταν να μην αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Το είχα υποψιαστεί τότε και επαληθεύεται τώρα.

Έτσι λοιπόν, σύντροφοι, παρά την κρισιμότητα των καιρών, παρά τον επικίνδυνο κλυδωνισμό της βάρκας ‘Ελλάδα’, οι τα πολλά έχοντες και κατέχοντες, αντί να ματώσουν κι αυτοί, τη γλίτωσαν με μικρές γρατζουνιές. Κι ενώ σε εποχές που το χρέος και το έλλειμμα της χώρας μας δεν έφταναν στα σημερινά απειλητικά νούμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ήταν πολύ υψηλότερος, σήμερα που βουλιάζουμε δε λέει να ξεκολλήσει από το 40% που τον είχε κατεβάσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης!

Για την ιστορία να πούμε ότι επί Κωνσταντίνου Καραμανλή ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής έφτανε το 60% και επί Ανδρέα Παπανδρέου το 63% (δείτε πίνακα εδώ). Εξάλλου υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από εμάς με ανώτατους φορολογικούς συντελεστές που φτάνουν το 58% (δείτε πίνακα εδώ).
Κι όμως, παρά τις πιέσεις από την Ευρώπη για σκληρά μέτρα, η χρεοκοπημένη Εσπερία σέβεται την πλουτοκρατία της και δε θέλει να τη στριμώξει στην πηγή του εισοδήματός της! Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας που καλώς θα μπει – αν και ο συντελεστής φορολόγησης είναι μηδαμινός σε σχέση με τη φορολογία ακινήτων στις ευρωπαϊκές χώρες – δεν την εξαγνίζει. Το οικονομικό επιτελείο μαγείρεψε δεόντως τους συντελεστές των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων για στάχτη στα μάτια, αλλά δεν τόλμησε ν’ αυξήσει έστω και κατά μία μονάδα τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή! Αυτό για μένα είναι πρόκληση και χλευασμός προς τους εργαζόμενους που καλούνται να ματώσουν.

Το αποτέλεσμα είναι αυτοί που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 75.000 ευρώ να επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο μόνο 1.350 ευρώ! Κατά το ίδιο επιπλέον ποσόν επιβαρύνονται και οι έχοντες ετήσιο εισόδημα 100.000 €, 200.000€, ή 1.000.000€. Μιλάμε δηλαδή για επιβάρυνση-ψίχουλα! Κατά τ’ άλλα το κίνημα αποδείξεων αποδεικνύεται απειλητικό ταρακούνημα, αφού καλούμαστε να προσκομίσουμε αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός μας για να γλιτώσουμε το αφορολόγητο.

Ο έντιμος φορολογούμενος που κάνει το σκ**ό του παξιμάδι για να πληρώσει το νοίκι του σπιτιού του, ή το δάνειο, και που εκτός από τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης δεν του περισσεύουν να ξοδέψει ούτε ευρώ, είναι αδύνατο να συγκεντρώσει τόσες αποδείξεις, αλλά ποιος νοιάζεται; Έτσι, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 1500 ευρώ, δηλαδή ετήσιο εισόδημα 14×1500=21.000 θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 21.000×30%=6.300€. Εφόσον το ενοίκιο που ενδεχομένως πληρώνει, συν φως, νερό και τηλέφωνο, δε μετράνε για το αφορολόγητο, και με δεδομένο ότι κάθε συνετός άνθρωπος επιδιώκει πάντα να αποταμιεύει κάτι για ώρα ανάγκης, θα είναι αδύνατο να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσόν αποδείξεων. Έτσι θα φεσωθεί με ένα 10% επί του υπολειπόμενου ποσού, τιμωρούμενος ανάλγητα επειδή δεν του περισσεύουν για να ξοδέψει και επειδή έχει την πρόνοια να αποταμιεύει, ίσως για να αγοράσει αργότερα ένα αυτοκίνητο το οποίο επίσης δε μετράει για το αφορολόγητο!

Ας όψονται εκείνοι που είχαν τη φαεινή ιδέα της σύνδεσης του αφορολόγητου με αποδείξεις. Κούνια που τον κούναγε αυτόν που σκαρφίστηκε το γελοίο και απατηλό «κίνημα αποδείξεων», που τάχα θα σώσει την οικονομία της Ελλάδας!

Βρε άχρηστοι, που δεν είστε ικανοί να χωρίσετε δυο γαϊδουριών άχυρα, τις αποδείξεις από τα σουπερμάρκετ τι τις θέλετε; Ποιος έχει το χρόνο και την υπομονή να μετράει εκατοντάδες χαρτάκια, που όταν φτάσουν στα χέρια των εφοριακών θα έχουν κιόλας ξεθωριάσει; Έτσι κι αλλιώς τα σουπερμάρκετ πάντα κόβουν αποδείξεις. Δε θα μπορούσατε ν’ αποκλείσετε τις αποδείξεις αυτές και να μειώσετε το απαιτούμενο ποσόν από το 30% στο 15% του εισοδήματος για να διευκολύνετε και το φορολογούμενο αλλά και τον εφοριακό;

Και για νάχουμε καλό ρώτημα, τα νοίκια γιατί δεν τα συμπεριλάβατε; Δεν θέλετε να πιάσετε εκείνους που δεν τα δηλώνουν καθόλου, ή δηλώνουν μόνο ένα μέρος; Φοβάστε μήπως χάσετε το 10% από το υπολειπόμενο ποσό αποδείξεων του ενοικιαστή μέχρι το αφορολόγητο, αλλά δε σας νοιάζει που χάνετε ενδεχομένως το 36% ή και το 40% από την ενιαία φορολόγηση του ιδιοκτήτη του ακινήτου που δεν δηλώνει ότι το νοικιάζει! Γνωρίζω τέτοιες περιπτώσεις, αλλά καταδότης δε θα γίνω ποτέ! Ποιους διάολο συμβούλους έχετε και τους χρυσοπληρώνουμε για να επινοήσουν ένα τέτοιο φορολογικό έκτρωμα;

Ακούστε, μια γνωστή μου συνταξιούχος μένει σ’ ένα παλιό, ανήλιαστο διαμέρισμα, ιδιοκτησίας της, χωρίς θέρμανση, πάνω σε κεντρικό δρόμο και ο γιατρός της είπε ότι πρέπει επειγόντως να μετακομίσει σ’ ένα ζεστό και ήσυχο διαμέρισμα διότι έχει κλονιστεί η υγεία της. Σκέφτηκε λοιπόν να νοικιάσει αυτό το παλιό διαμέρισμα σε κάποιον που δεν θα τον ενοχλούσαν τα αρνητικά του σημεία, κι εκείνη να νοικιάσει κάπου αλλού. Το ενοίκιο που θα εισπράττει θα είναι 400 ευρώ, για το οποίο θα φορολογηθεί στην ενιαία κλίμακα με 38%, δηλαδή θα βάλει στην τσέπη μόνο 248 ευρώ, ενώ στο καινούργιο που θέλει να πάει στην ίδια γειτονιά θα πληρώνει 650€ το μήνα. Δηλαδή θα χάνει από το εισόδημά της 650-248=402€ το μήνα, αντί για 650-400=250€ που θα έχανε αν ολόκληρο το νοίκι που θα πληρώνει έμπαινε στις δαπάνες της.

Ο παραλογισμός του νομοσχεδίου γίνεται καλύτερα αντιληπτός εάν το νοίκι που εισπράττει κάποιος είναι ακριβώς ισόποσο μ’ εκείνο που πληρώνει. Δηλαδή το όφελος στο εισόδημα του φορολογούμενου είναι μηδέν. Και όμως, θα φορολογηθεί για ολόκληρο το ενοίκιο που εισπράττει, παρόλο που το ξαναδίνει αυτούσιο σε κάποιον άλλο! Είναι δίκαιο και λογικό αυτό, αν είστε βαφτισμένοι; Είναι κοινωνική δικαιοσύνη αυτή;
Κατά τ’ άλλα, τα φορολογικά μέτρα για τους βολευτές τα επεξεργάζεται, λέει, ο κος Πετσάλνικος, και ζουν αυτοί καλά και προκλητικά, ενώ εμείς ματώνουμε… Ιδού μια ακόμη “απόδειξη” που βρήκα εδώ:

«Κατέφθασαν 54 νομάρχες και 400 παρατρεχάμενοι με τιμή δωματίου 185€ τη βραδιά και όλα τα έξοδα πληρωμένα…
Την ώρα που ο πρωθυπουργός σημαίνει εθνικό συναγερμό για τα οικονομικά της χώρας και ετοιμάζεται να ‘σφάξει’ όλο τον κόσμο, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας – ΕΝΑΕ καλεί όλους τους νομάρχες, τους νομαρχιακούς συμβούλους μαζί με τους οδηγούς και τις φαμίλιες τους σε ξενοδοχείο 5 αστέρων της Αθήνας για ένα τριήμερο συνέδριο με όλα τα έξοδα πληρωμένα…

Περίπου 260 νομάρχες, αντινομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι και άλλα 200 σχεδόν άτομα ως συνοδεία κατέφθασαν στο …Caravel, με φυσικά τις απαραίτητες Mercedes, BMW και Audi με τις πορτοκαλί πινακίδες, παρά τις μεγαλοστομίες του υπουργού για υβριδικά αυτοκίνητα και περιορισμό του κόστους.

Το αποτέλεσμα του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ με θέμα Διοικητική Μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε στις 4,5,6 Φεβρουαρίου κόστισε περισσότερο από 60.000€. Έτσι γίνονται οι μεταρρυθμίσεις… » info protothema

Tags: Παπακωνσταντίνου, φορολογικά μέτρα