Τεσσερισήμισι μονάδες “ανάσα” στον Τουρισμό!

anteliz “Big deal!”, που λένε και οι Άγγλοι. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν πρόλαβε ν’ ανακοινωθεί η μείωση του ΦΠΑ κατά 4,5%, και το ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) του ΞΕΕ (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας) είχε κιόλας υπολογίσει ότι αυτό θα μεταφραζόταν σε τονωτική ένεση 630 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Ελλάδας! (πηγή)

Σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 26ης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, εξέφρασε την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή θα αποδειχτεί εξαιρετικά θετική για το 2011, φέρνοντας όχι μόνο πρόσθετα έσοδα στον (τρύπιο) κρατικό κορβανά αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας!

Τι λέτε βρε παιδιά; Τόσο εύκολο είναι να εισρεύσει έξτρα ρευστό στα κρατικά ταμεία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Δηλαδή με μια μείωση του ΦΠΑ κατά 4,5 μονάδες σηματοδοτείται ανάπτυξη; Και τότε γιατί δεν εφαρμόζεται το σωτήριο αυτό μέτρο σε όλες τις επιχειρήσεις που πουλάνε καταναλωτικά αγαθά; Ή μήπως το μέτρο αποδίδει μόνο σε όσες επιχειρήσεις πουλάνε κρεβάτια; Γιατί το ΦΠΑ σε όλα τ’ άλλα είδη (εκτός από τα φάρμακα) πρέπει ν’ ακολουθεί ξέφρενη ανοδική πορεία; Καλά δεν θέλουν άλλα έσοδα εκεί στο ΥΠΕΘΟ; Τρελοί είναι και οι έξω αφέντες μας και οι μέσα; Δεν θέλουν να δημιουργηθούν άλλες θέσεις εργασίας; ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ!

Όχι, δεν έχω τίποτα με το συμπαθέστατο κλάδο των ξενοδόχων, που εκτός από τις κακές, κάκιστες, υπηρεσίες, εκτός από τις αυξημένες τιμές στους ντόπιους τουρίστες, πρωταγωνιστούν στις πολεοδομικές παραβάσεις-υπερβάσεις και στο σπορ της φοροδιαφυγής. Ποιος δεν το γνωρίζει αυτό; Στο ευγενές τούτο σπορ είχα αναφερθεί παλιότερα εδώ, αναφέροντας και προσωπικές μου εμπειρίες.

Οι ξενοδόχοι, στυλοβάτες της οικονομίας μας, μαθές, επιδίδονται σε υποτιμολόγηση εσόδων και πλασματική διόγκωση δαπανών, σύμφωνα με παλιότερο άρθρο της kefaloniapress. Όπως διάβασα στην ίδια πηγή, στις περιπτώσεις του οργανωμένου τουρισμού, η υποτιμολόγηση γίνεται πρώτον με τη μέθοδο των διπλών συμβολαίων που συντάσσονται μεταξύ ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τουριστικών γραφείων. Δεύτερον γίνεται με τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων για παρεχόμενες ξενοδοχειακές υπηρεσίες, όπως η χρήση μέσων ψυχαγωγίας (θαλάσσιο σκι, ποδήλατα κ.λπ.), ομπρελών, γηπέδων αθλοπαιδιών κ.λπ., τηλεφωνικών συνδέσεων και χρηματοθυρίδων, καθώς και για παροχή υπηρεσιών καθαριστηρίων, σάουνας, κομμωτηρίων κ.λπ. Πολλές από τις παραπάνω υπηρεσίες, επισήμως εμφανίζονται ως υπηρεσίες «πακέτου», ενώ στην πραγματικότητα εισπράττεται ιδιαίτερο τίμημα το οποίο και δεν εμφανίζεται. (Ασφαλώς θα υπάρχουν και εξαιρέσεις έντιμων ξενοδόχων. Διαφωνείτε;)

Ας αφήσουμε όμως τους πολυμήχανους ξενοδόχους να χαρούν, παίρνοντας “ανάσα” με τη μείωση του ΦΠΑ – φανταστείτε πόσοι θα συνωστίζονται να κλείσουν διακοπές στην Αθήνα, π.χ., αδιαφορώντας για το γενικό μπάχαλο, όταν από 30€ το δωμάτιο τώρα θα τους το χρεώνουν 28,65€ ! – κι ας έλθουμε στο κεντρικό ερώτημα που είναι ο στόχος αυτού του άρθρου:

Γιατί, βρε ανάλγητοι και κοντόφθαλμοι Γιώργηδες, δεν δίνετε ανάσα σε όλη την οικονομία, με την ίδια μέθοδο της μείωσης του ΦΠΑ (την είχε εφαρμόσει η Τουρκία και είδε ανάπτυξη), αλλά απεναντίας, και παρόλη τη μέχρι τούδε εμπειρία της μείωσης κατανάλωσης και κατ’ επέκταση των εσόδων από την αύξηση τιμής της βενζίνης, π.χ., επιμένετε στην πολιτική της ασφυξίας της οικονομίας; Μήπως έχετε βαλθεί αμέτι μου χαμέτι να στείλετε τους άνεργους, τους φτωχούς και τους νεόπτωχους της χώρας σούμπιτους στον άλλο κόσμο από ασιτία και μαρασμό; Μήπως οι εξαποδώ σύμβουλοί σας επιδιώκουν να γονατίσει η χώρα για να την αγοράσουν μπιρ-παρά; Μάλλον αυτό συμβαίνει…

Δεν αφήνατε τουλάχιστον το ψωμί και το γάλα έξω από τις αυξήσεις του ΦΠΑ, βρε vampires; Τι ψυχή θα παραδώσετε, μωρέ; Κι αν δε νοιάζεστε για το λαό, δεν σεβόσαστε τουλάχιστον τον εαυτό σας ώστε να τιμήσετε το λόγο σας; Ή μήπως αναζητάτε απεγνωσμένα μια περίοπτη θέση στην ιστορία των τιποτένιων;

Tags: 26η Philoxenia, Γιώργος Τσακίρης, ΙΤΕΠ, ΞΕΕ, ΦΠΑ