Την Τετάρτη θα τσουγκρίσουμε αυγό με το Νομισματικό!

%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85 Πριν προλάβει ο ελληνικός λαός να χωνέψει το πασχαλινό κοκορέτσι, θα μας έρθει μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη, κλιμάκιο του ΔΝΤ για να διαπιστώσει μήπως παραφάγαμε και να εισηγηθεί την επόμενη δίαιτα αποτοξίνωσης. Μην ανησυχείτε όμως η συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών θα αφορά «τεχνική βοήθεια» σε θέματα φορολογίας και προϋπολογισμού. Μην ξεχνάμε ότι στις αρχές Μαΐου θα καταφτάσει για να πιάσει το Μάη και μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών της σωτήριας τριάδας (Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ). (πηγή)

Οι κοσμικές κουτσομπόλες λένε ότι τα βουβάλια ερίζουν για το πόσο και πώς θα συμμετέχουν στο «δίχτυ ασφαλείας» (θηλιά) που στήνουν για να μας σώσουν. Διότι, ως γνωστόν, οι μεν Βρυξέλλες είναι διστακτικές στην εμπλοκή του Ταμείου με ζητήματα της Ευρωζώνης, ο δε πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, έχει μουλαρώσει και λέει «η βοήθεια θα γίνει με τους δικούς μας όρους». Στην ουσία, πάνω στη σταυρωμένη Ελλάδα «διαμερίζονται τα ιμάτιά της και επί τον ιματισμόν της βάζουν κλήρο.» Κατά τ’ άλλα τις ασυμφωνίες των βουβαλιών πολύ τις χαίρονται οι κερδοσκόποι, κι έτσι τα περιβόητα spreads για το δεκαετές ομόλογο ανέβηκαν τη μεγάλη Πέμπτη στις 352 μονάδες βάσης.

Με καθυστέρηση αφυπνίζονται και οι κυβερνώντες και διαπιστώνουν ότι «η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, και ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, κάνει κακό παρά καλό.» (πηγή) Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα… Τώρα, λέει, ζητούν μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση!

Πάντως εσείς μην ανησυχείτε διότι «Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι τα spreads θα αρχίσουν σταδιακά να αποκλιμακώνονται, αφού ολοκληρωθεί ο δανεισμός του Απριλίου και του Μαΐου.» (πηγή) Δηλαδή αφού θα έχουμε δανειστεί με ληστρικά επιτόκια, θα αρχίσουν με το τσιμπίδι να μειώνονται. Πάντως τίποτα το μυστηριώδες και ανεξήγητο δεν θα συμβαίνει προσεχώς. Απλά λόγω του υπέρογκου κόστους δανεισμού το δημόσιο χρέος δεν θα τροφοδοτείται απλώς από τα ελλείμματα αλλά και θα αυτοτροφοδοτείται.

Τα άσχημα νέα είναι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα πρέπει να συνοδευτούν από επείγουσες παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η οικονομία. Εάν δεν το κάνει μόνη της η κυβέρνηση, θα της το επιβάλλουν οι Βρυξέλλες τον Μάιο και θα κλάψουν μανούλες και παιδιά. (Περισσότερα εδώ.)

Κατά τ’ άλλα οι έχοντες και κατέχοντες εμπιστεύονται τόσο πολύ την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεχίζει να προηγείται καμιά δεκαριά μονάδες της ΝΔ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπλύσεις, ώστε έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους σε άλλες χώρες. Όσοι δεν ξέρουν ξένες γλώσσες κλείνουν το θησαυρό τους σε τραπεζικές θυρίδες οι οποίες έχουν γίνει ανάρπαστες.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η ζήτηση για την ενοικίαση θυρίδων βρίσκεται στο ζενίθ, καθώς οι ανησυχίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας δεν έχουν ακόμα κοπάσει. Πολλά κεντρικά καταστήματα τραπεζών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το τελευταίο διάστημα έχουν τριπλασιαστεί οι επισκέψεις κατόχων στις θυρίδες τους, γεγονός που αποδίδεται στην… εντατική μεταφορά και τοποθέτηση εκεί περιουσιακών στοιχείων.

Στις θυρίδες δεν τοποθετούνται μόνο πολύτιμα είδη, όπως χρυσός ή κοσμήματα, αλλά και μετρητά ή ξένο συνάλλαγμα.

Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι ποσοστό που ξεπερνά το 10% από τις συνολικές εκροές που πραγματοποιούνται στις καταθέσεις κατευθύνονται προς τα εκεί, καθώς πολλοί προτιμούν να θυσιάσουν για ένα διάστημα τους τόκους τους προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς ότι ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεων.»(πηγή)

Τελικά καλά το έχω καταλάβει εγώ, ο πατριωτισμός των Ελλήνων (με πρώτους τους κληρικούς, χι, χι, χι) θα σώσει τη χώρα μας. Είμαστε “πατριώτες”, πώς να το κρύψουμε;

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός μας, «στοχαστής» κατά το περιοδικό TIME όπου έδωσε συνέντευξη (δείτε εδώ), ονειρεύεται να μας κάνει Σουηδία! Του αρέσει λέει πολύ το Σκανδιναβικό μοντέλο ανάπτυξης που συνδυάζει σπουδαίες κοινωνικές παροχές με υψηλή ανταγωνιστικότητα. (πολύ ονειρεύεται αυτό το παιδί και με ανησυχεί σφόδρα). Παραδέχτηκε όμως, ότι οι Έλληνες διαφέρουν από τους Σκανδιναβούς γι’ αυτό το μοντέλο πρέπει να προσαρμοστεί στο Μεσογειακό ταμπεραμέντο. «Φυσικά έχουμε ένα διαφορετικό στυλ κουλτούρας, νομίζω ένα περισσότερο αναρχικό τύπο χαρακτήρα.» (Διαβάστε περισσότερα εδώ.)

Ρεζίλι μας έκανε πάλι αυτό το παιδί! Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δε χάνει την ευκαιρία να μας συκοφαντήσει. Δεν έμαθε ακόμη ότι «τα εν οίκω μη εν δήμω»… Κάτι τέτοια εξομολογείται στους ξένους και μας αλλάζουν τα φώτα με βλοσυρότητα, πιστεύοντας ότι έχουν να κάνουν με αναρχικούς. Ώστε είμαστε αναρχικοί ε; Αυτό πιστεύεις, Γιώργο, για τον ελληνικό λαό; Εγώ πάλι πιστεύω ότι οι πιο επικίνδυνοι αναρχικοί είστε εσείς οι πολιτικοί. Εσείς παραβαίνετε στους νόμους και επινοείτε τεχνάσματα (νόμους-ασπίδες περί ευθύνης υπουργών και ασυλίας βουλευτών ) για να μένετε στο απυρόβλητο. Αυτό ξέχασες να το πεις στη συνέντευξη…

Τι τις θέλεις, βρε Γιώργο μου, τις συνεντεύξεις σε ξένα περιοδικά; Δεν μαζεύεσαι στη θετή πατρίδα σου να στρωθείς επιτέλους στη δουλειά; Έξι μήνες μαγειρεύετε το φορολογικό νομοσχέδιο, ράβετε, ξηλώνετε, κι ακόμη να δούμε άσπρο καπνό.

Ωστόσο, εάν θέλεις σώνει και καλά να μας φέρεις το Σκανδιναβικό μοντέλο, πρέπει πρώτα- πρώτα ν’ αυξήσεις τη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων, και της Εκκλησίας, εκεί που την έχουν οι Σκανδιναβοί: Δανία 58%, Νορβηγία 54,3%, Σουηδία 55%, Φινλανδία 53% (πηγή) Εσύ την πήγες με χίλια ζόρια μόλις στο 45%, κι’ αυτό πάνω από εισόδημα 100,000€!

Σταμάτα, λοιπόν, να ονειρεύεσαι σκανδιναβικούς λαγούς με πετραχήλια και προσγειώσου στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα. Μια θλιβερή πραγματικότητα για την οποία πρώτα ευθύνεται τα σάπιο πολιτικό σύστημα που υπηρετείς. Ο λαός ακολουθεί, μιμούμενος εσάς τους πολιτικάντηδες. (Τα κλεμμένα πότε θα τα επιστρέψουν όσοι πολιτικοί απατεώνες θησαύρισαν από μίζες και σκοτεινές συναλλαγές την τελευταία τριακονταετία, ροκανίζοντας τα πακέτα Ντελόρ, Σαντέρ και δε συμμαζεύεται; Έλα τώρα που δεν τους ξέρεις!)

Μου άρεσε και το άλλο που είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο περιοδικό TIME. Θα το παραθέσω αυτούσιο :

Δημοσιογράφος: «People call you a decent man. But politics is not always a decent game. In the right and tumble* world of Greek politics, is decency an effective political strategy? »
(* Μήπως εννοούσε “rough-and-tumble” , πράγμα που σημαίνει πολιτική η οποία χαρακτηρίζεται από τραχύτητα και έλλειψη σεβασμού στους νόμους και τους θεσμούς; Μάλλον.)

Γ.Α. Παπανδρέου: «I’ve been in politics for quite a few years, it’s getting close to 28 to 29 years. So the fact that they call me decent after 29 years shows you can be decent in politics. There is this concept of politics as a dirty game. It’s a difficult game, but it doesn’t have to be dirty. I think this is what we need to bring to politics. I think politics around the world has very often been captured by big interests — lobbies they call them in the States.»

Μεταφράζω:

Δημοσιογράφος: «Οι άνθρωποι σας αποκαλούν αξιοπρεπή άνθρωπο. Αλλά η πολιτική δεν είναι πάντα ένα αξιοπρεπές παιχνίδι. Στον κόσμο της ελληνικής πολιτικής που είναι πραγματικός σωρός-κουβάρια, είναι η αξιοπρέπεια ένα αποτελεσματικό πολιτικό εργαλείο;»

Γ. Α. Παπανδρέου: «Βρίσκομαι στην πολιτική αρκετά χρόνια, πλησιάζω τα 28, τα 29 χρόνια. Έτσι το γεγονός ότι με αποκαλούν αξιοπρεπή μετά από 29 χρόνια δείχνει ότι ο μπορείς να είσαι αξιοπρεπής στην πολιτική. Υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι η πολιτική είναι ένα βρώμικο παιχνίδι. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά δεν χρειάζεται να είναι βρώμικο. Νομίζω ότι αυτό χρειαζόμαστε να φέρουμε στην πολιτική. Νομίζω ότι γύρω στον κόσμο η πολιτική έχει πολύ συχνά αιχμαλωτιστεί από τα μεγάλα συμφέροντα. Στην Αμερική τα ονομάζουν “lobbies”.»

Εδώ έχουμε μια σκαστή επίδειξη αυτογνωσίας και μετριοφροσύνης! Ο κόσμος, είπε ο δημοσιογράφος, σας αποκαλεί decent (αξιοπρεπή, κόσμιο, σεμνό). Και ο Γιώργος μας δεν εξεπλάγη, διότι γνωρίζει πόσο αξιοπρεπής είναι! Μάλιστα η αξιοπρέπειά του αυτή ήταν περισσότερο εμφανής όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και εκβίαζε πρόωρες εκλογές παίζοντας με τους θεσμούς. Η αξιοπρέπειά του ήταν καταφανής όταν έταζε στο λαό λαγούς με πετραχήλια για να υφαρπάξει την ψήφο του, βροντοφωνάζοντας από τα μπαλκόνια «Λεφτά υπάρχουν». Ήταν εμφανής όταν υπονόμευσε κάθε μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης για το συμμάζεμα των ελλειμμάτων, ενώ όταν ο ίδιος ανέβηκε στην εξουσία έλαβε δέκα φορές σκληρότερα μέτρα και απαιτεί συναίνεση. Όλα αυτά, και πολλά άλλα, υπογραμμίζουν τη θαυμαστή αξιοπρέπεια του άνδρα που αν και 29 χρόνια στην πολιτική δεν χάλασε!

Όσο για τα lobbies που εγκλωβίζουν τους πολιτικούς σε άλλες χώρες, εδώ δεν υπάρχουν τέτοια. Απλά επειδή ο Γιώργος είναι πολύ decent όλα τα ΜΜΕ τον λιβανίζουν.

Έχοντας πει όλα αυτά, πρέπει να τονίσω ότι είτε μας αρέσει ο Γιώργος είτε όχι, είτε μας αρέσει το ΠΑΣΟΚ είτε όχι, είμαστε καταδικασμένοι ή να βουλιάξουμε με πράσινη κυβέρνηση ή να ορθοποδήσουμε. Διότι ακόμη κι αν υπήρχε εναλλακτική πρόταση, ακόμη κι αν παρουσιαζόταν ξανά ένας Καποδίστριας από το πουθενά, ο Γιώργος και το πράσινο σινάφι του δεν θα τον άφηναν σε χλωρό κλαρί για να κυβερνήσει. Θα υπονόμευαν κάθε προσπάθεια εν τη γενέσει της. Θα κατέβαζαν στους δρόμους τα πλήθη υπό την αιγίδα των πράσινων εργατοπατέρων και θα έκαιγαν την Αθήνα, εάν οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός επιχειρούσε τόσο σκληρά μέτρα όπως η κυβέρνηση του αξιοπρεπούς Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, κι όσοι δεν τη βλέπουν εθελοτυφλούν.

Γι’ αυτό όλοι εσείς οι γαλάζιοι, κόκκινοι και οι των άλλων αποχρώσεων οπαδοί βάλτε πλάτη ώστε να καταφέρει τούτη η κυβέρνηση να βγάλει τη βάρκα στη στεριά πάση θυσία.
Όσο για μένα, θα συνεχίσω να της τα ψέλνω όπως το κάνω, διότι μου έχει μείνει το κουσούρι να βαράω γροθιές στον αέρα. Προσπαθώ, όμως, να κόψω την ψυχοφθόρα αυτή συνήθεια.

Tags: George Papandreou TIME, Γιώργος Παπανδρέου, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν