Τι οδηγεί πραγματικά την Ολλανδία στο σχέδιο να κλείσει 3.000 φάρμες;

Holland farmers strike

Η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι σχεδιάζει να αγοράσει και να κλείσει υποχρεωτικά έως και 3.000 φάρμες που θεωρεί «κατ’ εξοχήν ρυπογόνες» προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές αμμωνίας και οξειδίου του αζώτου, αλλά οι επικριτές αμφισβητούν τα κίνητρα της κυβέρνησης.

By The Defender Staff
13/12/2022

Η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι σχεδιάζει να αγοράσει και να κλείσει αναγκαστικά έως και 3.000 φάρμες που θεωρεί «κατ’ εξοχήν ρυπογόνες» προκειμένου να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αμμωνίας και οξειδίου του αζώτου έως το 2030, όπως απαιτείται από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ.

Ο βουλευτής Johan Remkes, ο οποίος διαπραγματευόταν με αγρότες για λογαριασμό της κυβέρνησης, είπε ότι οι αγρότες έχουν επιλογές — μπορούν να καινοτομήσουν δραστικά τις γεωργικές πρακτικές, να στραφούν σε διαφορετικό είδος επιχείρησης, να μετεγκατασταθούν ή να σταματήσουν οικειοθελώς την κτηνοτροφία.

Η Christianne van der Wal-Zeggelink , υπουργός για τη φύση και την πολιτική αζώτου, είπε ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει να αγοράσει αγροκτήματα σε περισσότερο από το 100% της αξίας τους, αλλά εάν αποτύχουν οι εθελοντικές προσπάθειες, οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν αναγκαστικές εξαγορές.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μήνες διαμαρτυριών κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα κατά των κλιματικών πολιτικών που λένε ότι θα τους αναγκάσουν να σκοτώσουν τα ζώα και να χρεοκοπήσουν – πολιτικές που κάποιοι υποστηρίζουν επίσης ότι θα ανεβάσουν τις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων και θα συμβάλουν στην παγκόσμια κρίση πείνας.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι Ολλανδοί πολίτες εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στους αγρότες, στολίζοντας τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους με ανάποδες ολλανδικές σημαίες και δηλώνοντας την υποστήριξή τους στις κάλπες το περασμένο καλοκαίρι.

Οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν από ισχυρή υποστήριξη για ένα νέο κόμμα υπέρ των αγροτών .

Οι αγρότες είναι εξαγριωμένοι που η κυβέρνηση προσφέρει πιο ήπιους κανονισμούς σε άλλους κορυφαίους βιομηχανικούς ρυπαίνοντες , όπως οι επιχειρήσεις Tata Steel, το αεροδρόμιο Schiphol, διυλιστήρια που ανήκουν στη Shell, BP και Esso, χημικά Dow και βιομηχανικές εταιρείες όπως η Olam Cacoa και η Cargill Cacoa σύμφωνα με τον The Guardian.

«Για τους αγροτικούς επιχειρηματίες, θα υπάρξει ένα σχέδιο διακοπής που θα είναι όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό», δήλωσε ο van der Wal-Zeggelink σε μια σειρά κοινοβουλευτικών ενημερώσεων, ανέφερε η Guardian. «Για τους βιομηχανικούς κατ’ εξοχήν ρυπαίνοντες, θα αρχίσουμε να δουλεύουμε με μια προσαρμοσμένη προσέγγιση και με αυστηρότερες άδειες. Μετά από ένα χρόνο, θα δούμε αν αυτό έχει πετύχει αρκετά».

Ο Mark van den Oever, ηγέτης μιας ολλανδικής πολιτικής οργάνωσης αγροτών, Farmers Defense Force , είπε σε απάντηση ότι εάν η κυβέρνηση είναι σοβαρή λέγοντας ότι «600 εκλεκτές φάρμες» θα κλείσουν, «τότε θα στήσουμε οδοφράγματα».

Η Ολλανδία είναι μια από τις χώρες με την πιο έντονη κτηνοτροφία της ΕΕ. Έχει το 1,1% του συνόλου της γεωργικής γης στην ΕΕ και παράγει το 6% των τροφίμων. Ο γεωργικός τομέας εκπέμπει περίπου το 45% των αερίων του θερμοκηπίου.

Η νέα πολιτική των Κάτω Χωρών απορρέει από μια δικαστική απόφαση του 2019 ότι η Ολλανδία είχε παραβιάσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, με την εντολή της να μειώσει τη ρύπανση από αζωτούχες ενώσεις κατά 70-80%.

Η ολλανδική κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει νέους κανόνες στους αγρότες για τη δραστηριότητα αζώτου, οι οποίοι σταμάτησαν την επέκταση των επιχειρήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων, χοίρων και πουλερικών.

Τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν περισσότερα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών. Το Ολλανδικό Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει ποιες περιοχές έπρεπε να μειώσουν τις εκπομπές και κατά πόσο. Σε ορισμένες περιοχές, αυτό σήμαινε ότι το 95% της γεωργικής δραστηριότητας πρέπει να σταματήσει μέσα σε ένα χρόνο.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έχουν συνομιλίες με την κυβέρνηση, αλλά χωρίς συμφωνία.

Προστασία της φύσης; Ή έλεγχος της ελίτ στο σύστημα τροφίμων;

Παρά τις προφανείς επιπτώσεις στη διαβίωση των αγροτών, ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης και το επιχείρημα ότι διαφορετικές πολιτικές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ολλανδούς αγρότες να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές, η κυβέρνηση επιμένει ότι οι εξαγορές πρέπει να προχωρήσουν για την προστασία της φύσης.

«Η φύση βρίσκεται υπό πίεση και πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να την αποκαταστήσουμε», δήλωσε στο NBC News η Lisanne de Roos, υπεύθυνη Τύπου του Υπουργού Φύσης και Πολιτικής Αζώτου, επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις του Remkes ότι η φύση πρέπει να είναι κεντρική στις διαπραγματεύσεις των αγροτών.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν παρουσιάσει τους αγρότες ως αντιπεριβαλλοντολόγους και θεωρητικούς συνωμοσίας . Αλλά οι αγρότες λένε ότι οι νέες πολιτικές δεν αφορούν απλώς την προστασία της φύσης.

Ο Ολλανδός αγρότης και εθνικός διοργανωτής αγρότη Erik Luiten είπε στον Nigel Farage:

«Υπάρχουν αγρότες που κυριολεκτικά ζουν εκεί για αιώνες… πάντα δουλεύουν με τη φύση, και ξαφνικά τώρα πρέπει να εξαφανιστούν εξαιτίας αυτής της αμμωνίας. Και οι αγρότες δεν είναι ενάντια στη φύση, ποτέ ενάντια στη φύση. Πρέπει να ζουν στη φύση και… πρέπει να συνεργάζονται με τη φύση. Αλλά είναι απίστευτο ότι… τώρα πρέπει απομακρυνθούν από τόσο κοντά στη φύση και οι αγρότες δεν είναι πεπεισμένοι ότι αυτό πρόκειται να βοηθήσει τη φύση. 

»Η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να διατηρήσεις τη φύση. … Η ολλανδική κυβέρνηση εξέλαβε μόνο το άζωτο, το οξυγόνο και την αμμωνία ως τα μόνα στοιχεία που θα σας πουν αν η φύση διατηρείται καλά, και αυτό είναι απολύτως τρελό».

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι στην εξαγορά διακυβεύονται περισσότερα από το μέλλον της ολλανδικής γεωργίας.

Παγκόσμιοι φορείς και προγράμματα, όπως η πρωτοβουλία Climate-Smart Agriculture and Protected Areas της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΜΚΟ, όπως το World Wide Fund For Nature, που υποστηρίζουν αυτή τη «γεωργική μετάβαση», εφαρμόζουν μια συνολική πολιτική που στοχεύει τους Ολλανδούς αγρότες, και αγρότες σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τη «βιοποικιλότητα» και την προστασία του «κλίματος» ως πρόσχημα για την απόκτηση γης ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου για την αναζωογόνηση της γεωργίας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του The Grayzone.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα διεξήγαγε ένα παρόμοιο πείραμα νωρίτερα φέτος, εξαλείφοντας το λίπασμα με βάση το άζωτο, το οποίο οδήγησε σε λιμό που ανέτρεψε την κυβέρνηση.

Η ιρλανδική κυβέρνηση προειδοποίησε επίσης τους αγρότες ότι πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές ή να αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Ο γεωργός ερευνητής, permaculturalist και συγγραφέας Christian Westbrook — επίσης γνωστός ως ο «Ice Age Farmer» — εξήγησε σε ένα επεισόδιο του «RFK Jr. The Defender Podcast», πώς το Ίδρυμα Rockefeller και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχουν από καιρό προωθήσει την ιδέα της λεγόμενης Πράσινης Επανάστασης.

Ο Westbrook προειδοποίησε ότι οι αφηγήσεις που έχουν δημιουργηθεί για να απευθύνονται στους «πράσινους καταναλωτές» συγκαλύπτουν μια πιο άθλια πρόθεση από την πλευρά της παγκόσμιας ελίτ που, στην πραγματικότητα, βρίσκεται στη διαδικασία έναρξης μιας «εχθρικής κατάληψης» του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων.

Οι παγκόσμιες ελίτ έχουν χρησιμοποιήσει την επιρροή τους σε πολυμερείς θεσμούς για να προτείνουν μια σειρά τεχνοκρατικών μετασχηματισμών από πάνω προς τα κάτω του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων που θα εδραιώσουν τον έλεγχό τους στην παγκόσμια γεωργία και θα περιορίσουν την αυτονομία των αγροτών στο όνομα της προστασίας του πλανήτη από την περιβαλλοντική και κλιματική καταστροφή.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) — μια νεοφιλελεύθερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που επιδιώκει να «προσδιορίσει, να συζητήσει και να προωθήσει βασικά ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας» — πρότεινε στους αγρότες να υιοθετήσουν «έξυπνες για το κλίμα» μεθόδους για να μετατρέψουν πλήρως τη γεωργία σε «netzero, θετικά για τη φύση συστήματα τροφίμων» έως το 2030.

Η Sieta van Keimpema, εκπρόσωπος της Farmers Defense Force, συζήτησε τους δεσμούς μεταξύ του WEF και Ολλανδών πολιτικών με το The Grayzone :

«Αριστερά κόμματα όπως οι Δημοκρατικοί 66 [που υπόσχονται] ότι θα εργαστούν για τη μείωση του πληθυσμού των βοοειδών στο μισό… είναι πολύ κοντά στον Klaus Schwab [ιδρυτής του WEF]…

»Πηγαίνουν στο Νταβός και δεν το αρνούνται. Είναι γεγονός ότι το WEF προωθεί νομοθεσία που δεν αποφασίζεται με δημοκρατικό τρόπο.

»Οι αγρότες έχουν δει τι συμβαίνει με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με τον Μπιλ Γκέιτς κ.λπ.… γι’ αυτό είναι τόσο ενεργοί…

»Γνωρίζουν ότι αυτό που πολεμούν είναι ένα πολύ ισχυρό λόμπι πολυεθνικών που θέλουν πραγματικά να ελέγχουν τα τρόφιμα».

Σε τι θα χρησιμοποιηθεί η κατασχεθείσα γη; 

Σχολιάζοντας την απαλλοτρίωση της φάρμας, ο αναγεννητικός αγρότης Will Harris είπε στο The Defender :

«Είχα μεγάλες ανησυχίες για μεγάλο χρονικό διάστημα για τον Μπιλ Γκέιτς και άλλους τεχνοκράτες που καταλαμβάνουν τη γη που δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτήν [για την οικολογική διαχείριση], για τις κυβερνήσεις που καταλαμβάνουν γη που δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτήν, για την κινεζική κυβέρνηση αγοράζει γη σε αυτή τη χώρα.

»Υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που ξέρουν πραγματικά πώς να διαχειρίζονται τη γη, που ξέρουν πώς να διατηρούν τους φυσικούς κύκλους».

Ο Ολλανδός ακτιβιστής Will Engel υποστήριξε ότι η γη που καταλαμβάνεται αυτή τη στιγμή από αγροκτήματα είναι στρατηγικής σημασίας για τη βιομηχανία και τη στέγαση και ότι η «κρίση του αζώτου» χρησιμοποιείται για την εφαρμογή πολιτικών που θα κάνουν δυνατή την πλήρη αναδιοργάνωση του ολλανδικού τοπίου, ανέφερε η OffGuardian.

Μια ολλανδική περιβαλλοντική έκθεση δείχνει ότι η γη θα χρησιμοποιηθεί για στέγαση για μετανάστες και για άτομα υψηλού εισοδήματος που θέλουν να ζήσουν πιο κοντά στη φύση, ανέφερε η Grayzone.

Ένα άλλο πιθανό σχέδιο προτείνει την οικοδόμηση μιας νέας μητρόπολης που θα περιλαμβάνει τμήματα της Ολλανδίας, της Γερμανίας και του Βελγίου που ονομάζεται «Tristate-City», για τη δημιουργία ενοποιημένων πράσινων αστικών περιοχών σε όλη την Ευρώπη, «μια οργανικά πράσινου δικτύου μητρόπολη όπου ο αστικός και ο αγροτικός χώρος παραμένουν σε ισορροπία».

Η μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία «δεν είναι γρήγορη και εύκολη», αλλά μπορεί να γίνει 

Τα λαϊκά κινήματα και οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστηρίξει ότι η βιομηχανική γεωργία προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά το όραμα του UN-WEF για «γεωργία ακριβείας», γενετική μηχανική , λιγότερους αγρότες και αγροκτήματα και εργαστηριακά συνθετικά τρόφιμα — όλα αυτά που ενοποιούν τον εταιρικό έλεγχο στα τρόφιμα και τη γεωργία — δεν πρέπει να είναι η εναλλακτική λύση.

Αν και η βιομηχανική γεωργία χρησιμοποιεί σημαντικούς πόρους, οι μικροκαλλιεργητές τρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

«Η επιστημονική και δίκαιη απάντηση στο πρόβλημα του αζώτου είναι η μετατόπιση από τη χημική γεωργία ορυκτών καυσίμων στην οικολογική γεωργία βιοποικιλότητας και την αναγεννητική γεωργία και η δημιουργία μεταβατικών στρατηγικών για τους αγρότες ώστε να στραφούν στην οικολογική γεωργία, η οποία αναγεννά το άζωτο του εδάφους ενώ παράλληλα απαλλάσσει τους αγρότες από επιβλαβή και δαπανηρά χημικά», σύμφωνα με τη Vandana Shiva .

«Η αντιεπιστημονική, άδικη και αντιδημοκρατική απάντηση στο πρόβλημα του αζώτου που δημιουργήθηκε από τη χημική βιομηχανία είναι να μειωθούν οι αγρότες αντί να μειωθεί η εξάρτηση από τα χημικά λιπάσματα, όπως συμβαίνει στην Ολλανδία», έγραψε.

Η ίδια και άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν πολιτικές για τη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και να υποχρεωθούν οι χημικές βιομηχανίες να πληρώσουν για τη ρύπανση από άζωτο, αντί να ποινικοποιούνται οι αγρότες που έχουν παγιδευτεί σε χημικό μύλο από το μοντέλο της βιομηχανικής γεωργίας.

We should reduce the use of chemical fertilizers and make the chemical industry pay for nitrogen pollution, instead of criminalizing farmers trapped in a chemical treadmill by the industrial agriculture model.https://t.co/nE3Q7JMohZ

Η Oxfam, σε δελτίο τύπου της 6ης Ιουλίου, επέκρινε επίσης τις προσπάθειες καταπολέμησης της ρύπανσης με στόχο τους αγρότες. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να δίνουν κενές υποσχέσεις ή να δημιουργούν περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

»Αντίθετα, πρέπει να επενδύσουν σε μικρής κλίμακας παραγωγούς τροφίμων και εργάτες τροφίμων. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το παγκόσμιο σύστημα γεωργίας και τροφίμων μας για να εξυπηρετήσουν καλύτερα την υγεία των ανθρώπων, του πλανήτη μας και των οικονομιών μας».

Ο Harris, ο οποίος μετέτρεψε το τέταρτης γενιάς οικογενειακό του αγρόκτημα στη Georgia από βιομηχανικές σε αναγεννητικές πρακτικές , σχολίασε την ολλανδική πρόταση να κλείσουν τα αγροκτήματα, λέγοντας στο The Defender:

«Όλο αυτό το πράγμα μου φαίνεται σαν μια μεγάλη σπασμωδική αντίδραση. Είναι πραγματικά σα να πετάς το μωρό έξω μαζί με το νερό του μπάνιου. Φαίνεται ότι είναι πιο λογικό να απομονώσουμε το πρόβλημα».

Ο Harris εξήγησε πώς αυτός και άλλοι έκαναν τη μετάβαση από τη βιομηχανική στην αναγεννητική γεωργία.

«Ποια είναι τα προβλήματα; Ποιες είναι οι τεχνολογίες που προκαλούν αυτό το πρόβλημα; Και μετά σταματήστε να χρησιμοποιείτε τεχνολογίες. Αυτό ακριβώς έκανα εκεί.

»Είναι γρήγορο και εύκολο; Όχι δεν είναι. Μπορεί να γίνει;  Ναι. Υπάρχουν εκείνοι από εμάς που το έχουμε καταλάβει — πώς να το κάνουμε χωρίς τις επιβλαβείς τεχνολογίες. Και παράγουμε πολύ καλό φαγητό με έναν πραγματικά υγιεινό τρόπο, με έναν τρόπο που είναι διαρκής και ανθεκτικός και ευγενικός προς τη γη και ευγενικός προς τις αγροτικές κοινότητες.

»Πιστεύω ότι αν δινόταν σε αυτούς τους Ολλανδούς αγρότες η ευκαιρία να μετατραπούν σε ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης γης … να επανεκκινήσουν την επιστήμη της φύσης για την παραγωγή αφθονίας, την επεξεργασία και την εμπορία της, θα μπορούσε να λειτουργήσει. Οι άνθρωποι, οι καταναλωτές, εξακολουθούν να τρώνε, και πολλοί άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να μην τρώνε φυτική πρωτεΐνη ή γρύλους ή οτιδήποτε άλλο».

Οι Ολλανδοί αγρότες έχουν επισημάνει την προθυμία τους να μεταμορφώσουν τις γεωργικές πρακτικές τους. Μεταξύ 1990 και 2015, μείωσαν την κατανάλωση αζωτούχων λιπασμάτων κατά 50% και η απέκκριση των ζώων μειώθηκε κατά 40%.

«Έχουμε ένα εκατομμύριο λιγότερες αγελάδες από το 1991, όταν ήρθε [η παγκόσμια περιβαλλοντική συνθήκη] Natura 2000 … Έχουμε ήδη μειώσει το 70 τοις εκατό των εκπομπών», σύμφωνα με τη Sieta.

—————

The Defender Staff

Το Defender είναι ο ιστότοπος ειδήσεων και προβολών για την Προστασία της Υγείας των Παιδιών. Η αποστολή μας είναι να τερματίσουμε τη διαφθορά για να σώσουμε τη δημοκρατία. Το περιεχόμενό μας εκθέτει τις εταιρείες, τους εκλεγμένους αξιωματούχους, τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τα άτομα που βάζουν τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

childrenshealthdefense.org

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Bill Gates, Klaus Schwab, Rockefeller, αγρότες, επισιτιστική κρίση, κτηνοτροφία, κτηνοτρόφοι, οξείδιο του αζώτου, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πράσινη επανάσταση, φαινόμενο θερμοκηπίου, Φάρμες Ολλανδίας