Στο πρόσφατο διεθνές Συνέδριο του Economist, «12th Roundtable Conference», που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Vivodi Telecom στο πεντάστερο Divani Apollon Palace & Spa Hotel (8-10 Απριλίου 2008), το κεντρικό θέμα ήταν η πολιτική και οικονομική ευημερία της Ευρώπης. Στον πίνακα ανακοινώσεων του Ξενοδοχείου η περιγραφή του συνεδρίου έλεγε: “Through 2020 – Brainstorming with World Leaders for political and Economic Prosperity.” Χρειάστηκε να σκεφτώ αρκετά για να κατανοήσω το αλληγορικό μήνυμα της λέξης “Brainstorming”. Σκέφτηκα, ‘brain’ σημαίνει ‘εγκέφαλος’ και ‘storm’ σημαίνει ‘θύελλα, καταιγίδα, τρικυμία’. Άρα, όλο μαζί τι σημαίνει; Μα προφανώς, “τρικυμία εν κρανίω”! Άρα οι άνθρωποι ακριβολογούσαν, και ο διάβολος γι’ άλλη μια φορά χρησιμοποίησε το καυστικό χιούμορ του.
Όσο για τη Vivodi, ήθελε, λέει, με τη χορηγία της να ενισχύσει την ελληνική επιχειρηματικότητα, να συμβάλει στην τόνωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και ν’ αποδείξει ότι η τεχνολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόοδο! Για φαντάσου!
Περιττό να σας πω ότι τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή ήταν δρακόντεια. Αστυνομικοί ήταν ακροβολισμένοι κάθε 20 μέτρα σε όλους τους δρόμους, κατ’ ακρίβεια στα στενά της περιοχής. Μόνο η θάλασσα είχε γλιτώσει από την παρουσία τους. Όσο για τα πεζοδρόμια, όπου υπάρχουν τέτοια, είχαν καταληφθεί από παρκαρισμένα πολυτελή αυτοκίνητα σε τέτοια πυκνότητα που δεν έπεφτε νεράντζι ανάμεσά τους. Και φυσικά, λόγω ανωτέρας βίας, δεν ετίθετο λόγος για κλήσεις της Τροχαίας, που δεν είναι άγνωστο φαινόμενο στην περιοχή. Παρούσα, βεβαίως και η ΕΡΤ με όλο τον τηλεοπτικό εξοπλισμό της για να απαθανατίσει τα τεκταινόμενα στην αίθουσα Αριστοτέλης (σίγουρα θα έτριζαν τα κόκαλά του) στο Divani Apollon Palace.
Απ’ ό,τι διάβασα, στο Συνέδριο όπου η Ελλάδα ‘was driving the global agenda’ (μη γελάτε!) ακούστηκαν διλήμματα για τα γεωπολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα που απασχολούν την αγορά. Εμ, τι άλλο; Στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και τόνισε με υπερηφάνεια τους εντυπωσιακούς ρυθμούς διείσδυσης των Ελληνικών Τραπεζών και άλλων δυναμικών επιχειρήσεων στις νέες αγορές. Χαρά εμείς ο λαουτζίκος! Σε μια κρίση ειλικρίνειας παραδέχτηκε όμως ότι ο μεγάλος ασθενής της Ελληνικής Οικονομίας παραμένει το Δημόσιο! Άκου να δεις το άτιμο να μη θέλει να θεραπευτεί! Ήμουνα ναι και γέρασα από τότε που ακούω για τούτο το «μεγάλο ασθενή»…
Στην ομιλία του εφ’ όλης της ύλης, ο Πρωθυπουργός άρπαξε την ευκαιρία ν’ αναφερθεί στο όραμα και το σχέδιο της κυβέρνησής του για τον τόπο και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Εξόρκισε μάλιστα την αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις εκείνων που έχουν βαθιά συντηρητική αντίληψη και θέλουν να καθηλώσουν τον τόπο στο χθες. Άκου να δεις… Βρε τους κοντόφθαλμους τους “συντηρητικούς” που δε θέλουν το καλό του τόπου! Προφανώς ο κ. Πρωθυπουργός δεν είχε ακούσει το αχ και βαχ του υποσιτιζόμενου λαού ο οποίος παραμιλάει λέγοντας «κάθε πέρσι και καλύτερα». Παρών και ο Υπουργός Τουρισμού κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος που μίλησε με υπερηφάνεια για τον Ελληνικό Τουρισμό. Χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε “κομβική”, και είπε ότι η πολιτική ηγεσία έχει προσδώσει στην αναμόρφωση του Ελληνικού Τουρισμού στοιχεία εθνικού oράματος και τόνισε ότι «η στόχευση είναι να επιβληθεί η Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στον παγκόσμιο χάρτη»!
Ας με συγχωρήσει ο αναγνώστης, αλλά η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι με τις συχνές-πυκνές απεργίες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω των μακροχρόνια ανεπίλυτων προβλημάτων τους, πράγμα που συνεπάγεται βουνά σκουπιδιών στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας, η χώρα μας τείνει να γίνει προορισμός προς αποφυγήν για τους τουρίστες. Τρεις, τέσσαρις, και πέντε φορές το χρόνο η πρωτεύουσα βρωμοκοπάει από τους λόφους σκουπιδιών, και η πολιτική ηγεσία του τόπου βαυκαλίζεται με την ελπίδα ότι η επαίσχυντη αυτή κατάσταση δεν επηρεάζει τον τουρισμό της χώρας! Περιττό να τονίσω και την αλγεινή εντύπωση που προκαλεί το παντός καιρού παραδοσιακό σκουπιδομάνι σε δρόμους, πλατείες και παραλίες της χώρας μας…
Επανερχόμενη στο συνέδριο του Economist, στα διαλείμματα μεταξύ ομιλιών οι υψηλοί σύνεδροι έβγαιναν μια βόλτα στην παραλία της περιοχής για ν’ απολαύσουν τις ομορφιές της Ελλάδας. Δεν ήταν δα και μακριά από το πεντάστερο Divani Apollon Palace η παραλία. Μόλις 20 μέτρα! Όμως, ο περίπατός τους στον πεζόδρομο κάτω από τη μύτη των ελιτίστικων προδιαγραφών ψαροταβερνών «Πανόραμα», «Το Ζαφείρι» και «Γαρμπή» τους επιφύλασσε συγκινητικές εκπλήξεις. Παραθέτω εικόνες που αξίζουν περισσότερο από χίλιες λέξεις. Τι θα σκέπτονταν άραγε οι σύνεδροι για τη μεγαλεπήβολη ομιλία και τα όνειρα της κυβέρνησης για τη δήθεν αξιοποίηση του τουριστικού περιβάλλοντος της χώρας μας με φόντο τα σκουπίδια; Μα δεν ντρέπονται όλοι τους; Δεν ντρέπονται και η Κυβέρνηση, και ο Δήμαρχος Βουλιαγμένης και οι ιδιοκτήτες των ταβερνών και ο ιδιοκτήτης του πεντάστερου ξενοδοχείου, και, βεβαίως, όλοι μας , για τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν οι ακτές μας; Αυτά τα λίγα και συγνώμη για την ενόχληση.