Σύμφωνα με τις παραδόσεις, τα “σούρα” του Κορανίου έρχισαν να καταγράφονται πριν από το θάνατο του προφήτη, το 632. Στη Μεδίνα λέγεται ότι είχε στη διάθεσή του 65 συντρόφους του, τους οποίους καλούσε τακτικά για να καταγράψουν τις αποκαλύψεις του. Πιστεύεται ότι οι αποκαλύψεις δόθηκαν σε μια περίοδο 20 με 23 χρόνων περίπου, από το 610 ως το θάνατό του το 632. (πηγή)
Όπως έγραφα στο προηγούμενο άρθρο μου, η πολιτική είναι μια άκρως τοξική υπόθεση, και βλάπτει σοβαρά κυρίως εκείνους που ανιδιοτελώς προσπαθούν να φωτίσουν τους πολιτικούς βόθρους καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα. Έτσι λοιπόν, επιδιώκοντας κι εγώ μια κάποια αποτοξίνωση στο νου και τα συναισθήματά μου, θ’ ασχοληθώ σήμερα με τον πρώτο από τους πέντε βασικούς πυλώνες του Ισλάμ: το ενιαίον του Θεού.
Το θέμα το επέλεξα διότι, όπως σας έλεγα τις προάλλες, οι Μουσουλμάνοι θα είναι σε λίγες δεκαετίες πλειονότητα στη χώρα μας και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία της θρησκείας τους για να είναι η συμβίωση πιο αρμονική.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι λέει το Κοράνι για το Θεό. Τα εδάφια τα έχω πάρει από την έκδοση του Κορανίου στα ελληνικά από το μακαρίτη Γιάννη Λάτση. Προλογίζεται από τη Μαριάννα Λάτση ως εξής:
« “Μοναδικό κίνητρο αυτής της προσφοράς είναι η προαιώνια πίστη των Ελλήνων και των Αράβων στον Ένα Αληθινό Θεό, μαζί με την αδελφική αγάπη και συνεργασία των δύο λαών.” Έτσι γράφει ο πατέρας μου στην πρώτη έκδοση του Ιερού Κορανίου.
Με την ίδια πίστη και αγάπη στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών πραγματοποιήθηκε και η νέα παρουσίαση του Ιερού Κορανίου.
Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει το γνήσιο αραβικό κείμενο από τη μια πλευρά και στη άλλη την ελληνική απόδοση, που για πρώτη φορά στην ιστορία παρουσιάζεται με την υπεύθυνη ερμηνεία από επιτροπή Αράβων Ελληνιστών καθηγητών του Ιστορικού Ισλαμικού Πανεπιστημίου του Καΐρου ALAZHAR, για την οποία χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια εργασίας. (…) (…)
Πρέπει ακόμη ν’ αναφερθεί ότι πολύτιμος οδηγός υπήρξε η μετάφραση της πρώτης εκδόσεως του κ. Νίκου Παρασκευά.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΑΤΣΗ»
Κατά το Κοράνι, ο Θεός είναι ένας: ο Αλλάχ. Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ. Μόνον αυτός πρέπει να λατρεύεται.
Ο Μουσουλμάνος πρέπει να επαναλαμβάνει κάθε φορά που προσεύχεται το πιστεύω του Ισλάμ:
«Δεν υπάρχει άλλος θεός πλην του Αλλάχ. Ο Μωάμεθ (είναι) ο Aπόστολος του Θεού.»
Ο υπερβολικός ζήλος του Μωάμεθ να πείσει για τον ένα Θεό είναι διάχυτος μέσα στο Κοράνι και είναι, κατά τη γνώμη μου, η πεμπτουσία της θρησκείας του Ισλάμ.
** «Ο Αλλάχ! Δεν υπάρχει κανένας άλλος θεός παρά μονάχα Αυτός, (…)» (2 – Η Αγελάδα – 255)
** «Λέγε (Μουχάμμαντ!): Αυτός είναι ο Αλλάχ ο Ένας και Μοναδικός, Αλλάχ ο αιώνιος, ο Απόλυτος (από τον οποίο όλα τα πλάσματα έχουν ανάγκη).
Ποτέ δεν γέννησε, και ποτέ δεν γεννήθηκε, και δεν υπάρχει κανείς όμοιός του.» (112 – Η Αμόλυντη Πίστη – 1-4)
** «Στον Αλλάχ ανήκει η εξουσία των ουρανών και της γης, κι ο Αλλάχ είναι Pαντοδύναμος.» (3 – Ο Οίκος Ιμράν – 189)
** «Δόξα στον Αλλάχ, που δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη, κι έφτιαξε τα σκοτάδια και το φως.
Οι άπιστοι όμως κάνουν ισοδύναμους άλλους με τον Κύριό τους.» (6 – Τα Ζωντανά – 1)
** «Λέγε: “Σε ποιον ανήκουν όλα όσα βρίσκονται στους ουρανούς και στη γη;”
Απάντησε: “Στον Αλλάχ! Διόρισε για τον εαυτό του (το νόμο) της Ευσπλαχνίας”.» (6 – Τα Ζωντανά – 12)
** «Στον Αλλάχ ανήκει η κυριαρχία των ουρανών και της γης.
Αυτός δίνει ζωή, κι αυτός την αφαιρεί. Κανέναν άλλον εκτός απ’ Αυτόν δεν έχετε προστάτη ούτε βοηθό.» (9 – Η Μετάνοια – 116)
** «Στον Αλλάχ ανήκει η κυριαρχία των ουρανών και της γης, και προς τον Αλλάχ γίνεται η (τελική) πορεία (των πάντων).» (24 – Το Φως – 42)
** «Πες: “Ω Άνθρωποι! Εγώ είμαι για σας όλους Απόστολος του Αλλάχ, που σ’ αυτόν ανήκει η εξουσία των ουρανών και της γης.
Δεν υπάρχει άλλος θεός, παρά μόνον Αυτός. Δίδει τη ζωή και το θάνατο.
Γι’ αυτό πιστέψτε στον Αλλάχ και στον Απόστολό του, τον αναλφάβητο Προφήτη, που (κι ο ίδιος) πιστεύει στον Αλλάχ και στους Λόγους Του.
Ακολουθείστε τον, και ίσως μπορέσετε να οδηγηθείτε (στη σωτηρία)”.» (7 – Τα Ύψη – 158)
** «Στον Αλλάχ ανήκουν τα ωραιότερα ονόματα, γι’ αυτό με αυτά να Τον προσφωνείτε (…).»(7 – Τα ύψη – 180)
Ποια ονόματα; Ενενήντα! Τόσα είναι τα ονόματα του Αλλάχ που αναγράφονται στο Κοράνι! Μερικά απ’ αυτά είναι:
Ο ΩΝ, ο Δημιουργός, ο Κυρίαρχος, ο Πολυεύσπλαχνος, ο Προστάτης, ο Άγιος, ο Προμηθευτής, ο Παντογνώστης, ο Κριτής, ο Αγαπών, η Αλήθεια, ο Αξιόπιστος, ο Συντηρητής, ο Δοξασμένος, ο Διαπερνών τα πάντα, ο Ύψιστος, ο Οδηγός, ο Βοηθός, ο Συγχωρών, ο Ζωοδότης, ο Παντοδύναμος, ο Αιώνιος, ο Πάνσοφος, το Φως, ο Πρώτος, ο Έσχατος, ο Ένας, ο Γενναιόδωρος, ο Αόρατος, κλπ., κλπ.
Είναι γεγονός ότι διαβάζοντας κανείς τους στίχους του Κορανίου που αναφέρονται στις ιδιότητες του Αλλάχ διαπιστώνει ότι οι ίδιες ιδιότητες αποδίδονται στο Θεό και στη Βίβλο, Παλαιά και Καινή Διαθήκη.
Από τα εδάφια που παρέθεσα διαπιστώνεται η αδιαμφισβήτητη αγάπη του Προφήτη Μωάμεθ προς τον Αλλάχ, αλλά και η διακαής επιθυμία του να πείσει ότι ο Θεός είναι ένας και μοναδικός. Μην ξεχνάμε ότι το Κοράνι γράφτηκε 6 αιώνες μετά Χριστόν, όταν ο Χριστιανισμός είχε ήδη διολισθήσει στην πολυθεΐα (Χριστολατρεία, Μαριολατρεία, αγιολατρεία) και στην ειδωλολατρία (εικόνες, λείψανα, κλπ).
Αυτά τα ολίγα για τον ένα και μοναδικό Θεό του Κορανίου. Εδάφια για τον ένα και μοναδικό Θεό της Βίβλου θα βρείτε εδώ.