Το σύνδρομο του graffiti

Αφορμή για το άρθρο τούτο μου έδωσε το Email που έλαβα προχθές από ένα φοιτητή, ο οποίος μου έδωσε και πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του. Το παραθέτω αυτούσιο:

“Αγαπητή κυρία Σεφέρου καλησπέρα,

Μόλις διάβασα το άρθρο σας για το Όσλο και μόλις γύρισα από την (επίγεια) κόλαση την Αθήνα , συγκεκριμένα το κέντρο της. Πράγματι όπως είναι και το νόημα της λέξεως κολάζω, η Αθήνα και η ‘Ελλάδα’ είναι τιμωρία για όσους δεν έχουν πάρει διαζύγιο με την λογική. Δεν ξέρω αν έχετε επισκεφτεί κάποιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο (και οι δύο λέξεις σε εισαγωγικά). Δυστυχώς η ασθένεια του Ελληνικού λαού είναι τόσο βαθεία και βαρειά που δεν τους ενδιαφέρει τους πολλούς που η Ελλάδα είναι η μοναδική 5-κοσμική χώρα στον κόσμο, κάτω από Αφρική , Ασία. Τελευταία πήγα 2 μικρές εκδρομές σε Ναύπακτο-Πάτρα και ορεινή Κορινθία και δυστυχώς και εκεί υπάρχουν σημάδια βαρβαρότητας. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι έχει καταστραφεί η όποια νεολαία έχει απομείνει. Εσείς τι λέτε ότι φταίει ;
Μπορείτε να μου εξηγήσετε ποιοί είναι αυτοί που έχουν γεμίσει όλη την Ελλάδα γκράφιτι αλλά και άλλα παρανοικά σχήματα ; Από την Πάτρα μέχρι τον Σταθμό Λαρίσσης ΟΛΑ τα τραίνα αλλά και σταθμοί κολώνες κλπ είναι όλα γραμμένα. Ποιός τα γράφει αυτά ; Γιατί ; Είναι έτσι και στην Ευρώπη ; Εγώ έχω ζήσει μόνο στην Αγγλία αλλά δεν ξέρω για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σας παρακαλώ να με βοηθήστε να καταλάβω.

Ευχαριστώ

Παρασκευάς Κολοκοτρώνης “

Στην οπτική ρύπανση του graffiti είχα αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο μου.
Αυτά βέβαια συμβαίνουν και αλλού… Όμως σε καμία περίπτωση τούτο δε δικαιολογεί την αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στο οξύτατο αυτό πρόβλημα και τη σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των πολιτών μπροστά στο περιβαλλοντικό έγκλημα του graffiti που έχει καραγκιοζοποιήσει τη χώρα μας. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στις Σκανδιναβικές πρωτεύουσες, ομολογώ ότι δεν είδα πουθενά ρύπανση με γκράφιτι. Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, που όμως με προβλημάτισε καθώς έκανα την αναπόφευκτη σύγκριση με τη δική μας κατάντια.

Στο Λονδίνο υπάρχουν ειδικά sites των Δήμων (Borough) ssclean 025web graffiti+cleansing
όπου κατατίθενται καταγγελίες και επεμβαίνει ειδική υπηρεσία καθαρισμού του graffiti. Υπάρχουν επίσης και εθελοντικές οργανώσεις. Παραθέτω εδώ μερικά από τα σχετικά links, μήπως ευαισθητοποιηθεί κάποιος από το Υπουργείο Πολιτισμού και ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι, ξεκινώντας μια πανελλαδική εκστρατεία κατά των βανδαλισμών μέσω του γκράφιτι.
Δείτε παρακαλώ εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ.

Όταν δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός της Εξουσίας προς τους πολίτες, τότε θα υπάρξουν εκείνοι που θα κάνουν την επανάστασή τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και η οπτική ρύπανση με γκράφιτι είναι μια μορφή επανάστασης, παρόλα όσα λένε οι ρομαντικοί περί μορφής τέχνης. Διότι μόνο τέχνη δεν είναι να σκεπάζεις με γκράφιτι τις πληροφορίες δρομολογίων των λεωφορείων στις στάσεις. Είναι εκδίκηση κατά των συνανθρώπων σου, δικαίων και αδίκων, συλλήβδην.

Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και σκοτεινά κέντρα που χρηματοδοτούν τους νεαρούς εραστές του γκράφιτι για να εξαθλιώνουν τις πόλεις ακόμη περισσότερο. Διότι τα σπρέι στοιχίζουν ακριβά, και ποιος άνεργος νέος έχει λεφτά για πέταμα;

Τα video που παραθέτω στη συνέχεια είναι τεκμήρια βαρβαρότητας και εκφυλισμού της τέχνης, πειστήρια έκπτωσης αρχών και αξιών, αποδείξεις παρακμής και κοινωνικής εξαθλίωσης, αναρχία και κακόβουλη αντίδραση, ξέσπασμα απελπισίας, έκρηξη της ψυχής από το ιδεολογικό κενό και την έλλειψη οραμάτων και προοπτικής, οργή κατά της διαφθοράς και των προκλήσεων της εξουσίας, όλα αυτά μαζί και όχι μόνο.


Train Graffiti
από Pamplemousse


graffiti paris metro
Ανέβηκε από raldo94. – Δείτε γνήσια web videos.

Tags: graffiti, γκράφιτι