Ποιο ήταν το πρώτο συντομότερο ανέκδοτο του Γιώργου; Και ποιο ήταν το δεύτερο; Ελάτε τώρα που δεν τα ξέρετε. Είναι τα δημοφιλέστερα ανέκδοτα στην πιάτσα του διαδικτύου και στις σατιρικές τηλεοπτικές εκπομπές. Τα θυμηθήκατε; Έ άντε να το πάρει το ποτάμι για να μη σας κρατώ σε αγωνία:
Ανέκδοτο 1ο: «Λεφτά υπάρχουν!»
Ανέκδοτο 2ο: «Πού πήγαν τα λεφτά;»
Παντελής Καψής: «Έχετε μετανιώσει γι’ αυτό που είπατε προεκλογικά, ότι “υπάρχουν τα λεφτά”;»
Μη μου πείτε ότι ο Γιώργος δεν ξέρει να ελίσσεται! Αμετανόητος είναι πάντως!
Το τρίτο συντομότερο ανέκδοτο του Πρωθυπουργού μας, που αντηχεί επίμονα στ’ αυτιά μας καθώς πλησιάζει η ώρα της ολοκληρωτικής παράδοσης στο ζυγό ξένης μπότας για πλήρη εθνική υποδούλωση, είναι: «Δεν ζητάμε λεφτά!»
Ο Γιώργος Παπανδρέου, που από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός μέχρι σήμερα έχει κάνει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πτήσεων ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού προκειμένου να εξασφαλίσει ένα πιστόλι, δεν παρέλειπε να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία το ιστορικό εκείνο: «Δεν ζητούμε χρήματα.» Ο άνθρωπος ζητούσε μόνο την εκδήλωση πλατωνικής αγάπης από την ΕΕ, δηλαδή ένα “πιστόλι” για να βάλει στο τραπέζι ώστε να εκφοβίσει τους “κερδοσκόπους” και να καθίσουν φρόνιμα.
Τη θλιβερή συνέχεια τη γνωρίζετε όλοι: το πιστόλι τοποθετήθηκε στο τραπέζι, στην αρχή άσφαιρο, κατόπιν με τις σφαίρες παραδίπλα, αλλά οι “κερδοσκόποι” χαμπάρι δεν παίρνουν. Συνεχίζουν business as usual μέχρι να γίνει το δικό τους. Όλα τώρα εξαρτώνται από τον Πρωθυπουργό. Θα μείνει πιστός στο τρίτο ανέκδοτο, ή θα το κάψει και αυτό;
Ας θυμηθούμε τι έγραφε μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα BILD ZEITUNG, στις 5-3-2010, ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Βερολίνο:
Θα πείτε καμιά φορά την αλήθεια, κύριε Παπανδρέου; Κι όχι μόνο στους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους αλλά κυρίως στους Έλληνες; Ζητούσατε ή δεν ζητούσατε χρήματα όλον αυτό τον καιρό; Αν η απάντησή σας είναι ότι δεν ζητούσατε, τότε δεν πρέπει ν’ αγγίξετε τα δανεικά που σας προσφέρθηκαν την περασμένη Κυριακή με συνεταίρο και πρώτο στο πρόσταγμα το βλοσυρό ΔΝΤ. Διαλέγετε και παίρνετε. Θα διαψεύσετε το ταπεινωτικό σχόλιο της εφημερίδας BILD ZEITUNG που σας θεωρεί αναξιόπιστο (μαζί με όλους εμάς), ή θα το επαληθεύσετε παίρνοντας τα δανεικά που θα προσφέρουν με χίλια ζόρια οι χώρες της ΕΕ, με υψηλό μάλιστα επιτόκιο;
18-2- 2010, Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου:
«Δεν ζητάμε χρήματα από άλλους, δεν ζητάμε χρήματα από Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους ή οποιουσδήποτε άλλους φορολογούμενους. Ζητάμε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που θα εξασφαλίσει στη χώρα την αξιοπιστία και τη δυνατότητα να δανείζεται με κανονικούς όρους.» (πηγή)
«Τρίτη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι ζητάμε διάσωση, όπως διασώθηκαν οι τράπεζες. Όχι, εμείς δεν ψάχνουμε σωτήρες και δεν ζητάμε χρήματα από άλλες χώρες. Λέμε ότι εμείς έχουμε προοδευτικό πρόγραμμα για αλλαγή, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη γι’ αυτό το Πρόγραμμα, ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά.» (πηγή)
22-2-2010, Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Der Spiegel:
«Πολλοί πολιτικοί, για παράδειγμα, τόνισαν πρόσφατα δημοσίως ότι δεν θέλουν να γλιτώσουν την Ελλάδα δίνοντας χρήματα. Εμείς όμως ουδέποτε απαιτήσαμε να μας γλιτώσουν δίνοντας χρήματα. Παρόλα αυτά, κάνουν σαν να το είχαμε ζητήσει. Στη δύσκολη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας τέτοιες ψευδείς πληροφορίες είναι πολύ επικίνδυνες. (…)
23-2-2010, Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Economist:
«Πρώτον, δεν ζητήσαμε ποτέ ένα σχέδιο διάσωσης. Δεύτερον, αν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν ζητάμε χρήματα. Αυτό που ζητάμε είναι η εξασφάλιση ότι θα μπορέσουμε να δανειστούμε βασικά με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι με αυτά τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια που συχνά σχετίζονται και με κερδοσκοπία. (…)
Δεύτερον, δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς. Ζητάμε τη δυνατότητα να πάρουμε δάνειο, το οποίο θα εξοφλήσουμε εντόκως. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δάνεια με πολύ υψηλά επιτόκια και να είμαστε ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε και το έλλειμμά μας. Εδώ λοιπόν, χρειαζόμαστε την υποστήριξη των Γερμανών, των Γάλλων και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.» (πηγή)
25-2-2010, Συνέντευξη Πρωθυπουργού στη βραδινή ενημερωτική εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ABC, «Lateline» με παρουσιαστή τον Tony Jones. Η συνέντευξη δόθηκε στον ανταποκριτή του σταθμού στην Ευρώπη (Λονδίνο) Philip Williams:
«Απαντώντας σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει:”Όχι με το να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα.: “Δεν ζητάμε χρηματικές απαλλαγές ή ελεημοσύνη. Λέμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε με παρόμοιους όρους.” (…)» (πηγή)
5-3-2010, Συνέντευξη Πρωθυπουργού στην εφημερίδα «FRANKFURTER ALLGEMEINE» και στον δημοσιογράφο Michael Martens:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δεν θέλετε “bailout”;»
16-3-2010, Βουδαπέστη: — Ομιλία Πρωθυπουργού στο Φόρουμ που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο CORVINUS με θέμα: «Η Οικονομική Κρίση»:
«Χρειαζόμαστε παρά ταύτα μια άμεση απάντηση, αν και βεβαίως η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, ούτε οικονομική σωτηρία. Λέμε απλούστατα ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, και το τονίζω, καθώς γνωρίζω ότι ο Τύπος στην Ευρώπη, σε πολλές χώρες, ιδίως στη Γερμανία, έγραψε ότι ζητούμε χρήματα.Η απάντησή μας είναι όχι, δεν χρειαζόμαστε χρήματα. Χρειαζόμαστε στήριξη για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμά μας, με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.» (πηγή)
18-3-2010, Ομιλία Πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο:
«Δεν ζητάμε λοιπόν βοήθεια. Δεν είμαστε μια αήθης χώρα, μια χώρα που προσπαθεί να ζήσει από τον πλούτο των άλλων. Δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς, τους Γάλλους ή τους Ιταλούς, ή οποιουσδήποτε άλλους εργαζόμενους, κάποιου άλλου λαού, από τους φορολογούμενους κάποιου άλλου λαού.
21-3-2010, Ο Πρωθυπουργός στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, Θεσσαλονίκη:
«Δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας λάθη και χρέη. (…)» Δεν ζητάμε χρήματα από κανέναν, απλά πολιτική στήριξη ενάντια στους κερδοσκόπους.» (πηγή)
22-3-2010, Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή:
«”Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις”, συμπληρώνοντας ότι “δεν έχουμε ζητήσει εμείς χρήματα”.» (πηγή)
Κοιτάξτε τώρα πώς ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε τελευταία να τα γυρίζει:
26-3-2010, Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού μετά τη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες:
12-4-2010, Ο Πρωθυπουργός από τη Λευκωσία:
«Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα spreads είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν.» (πηγή)
13-4-2010, “Προεξοφλούν ένταξη στη βοήθεια οι ξένοι οίκοι” ΤΟ ΒΗΜΑ
Προεξοφλεί εξάλλου την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού και ο οίκος Νomura, ο οποίος δημοσιεύει έκθεση με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Το ιππικό καταφτάνει σύντομα”. Αφού πρώτα χαρακτηρίζεται καλό νέο για την Ελλάδα η συμφωνία, επισημαίνεται ότι ακόμη κι αν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές πέσουν σε χαμηλά επίπεδα, η χώρα μας δεν θα αποφύγει το ΔΝΤ λόγω των μακροπρόθεσμων ανισορροπιών της.»
14-4-2010, Ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο:
«Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είπε την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι “το εάν ή όχι χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό – και πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να αξιολογήσουμε – δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι υπάρχει δίχτυ ασφαλείας”.» (πηγή)
Δεν έχει σημασία αν θα χρησιμοποιήσεις το μηχανισμό ή όχι; Τι είναι αυτά που μας λες κύριε Παπανδρέου; Μέχρι χτες ορκιζόσουνα ότι δεν θα χρησιμοποιήσσεις το μηχανισμό! Θα πεις επιτέλους κάποτε και καμιά αλήθεια;
Λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, τι θα κάνεις τώρα που το όπλο στο τραπέζι δεν φόβισε τους κερδοσκόπους, όπως πολύ άστοχα έχεις χαρακτηρίσει επανειλημμένα τις αγορές προκαλώντας και ανοίγοντας πόλεμο μαζί τους; Θα διαψεύσεις για μια ακόμη φορά τον εαυτό σου, που έλεγες σε κάθε ευκαιρία «δεν ζητάμε χρήματα από τους Ευρωπαίους πολίτες;»
Το ερώτημά μου είναι βέβαια ρητορικό, διότι το τι θα κάνεις το είχες εξ αρχής αποφασισμένο, γι’ αυτό φλέρταρες ανοιχτά με το ΔΝΤ. Απλά μας τρομοκρατούσες με τα spreads, και τους κερδοσκόπους για να καταπιούμε τελικά το φαρμάκι του ΔΝΤ όταν θα το προσκαλούσες για να μας υποδουλώσεις σε ξένα αφεντικά.