(Τρ)ΕΛΛΑΣ: Υπάρχει απέραντη μοναξιά στον πάτο!

map of greece «Ηκούσατε ότι ηρρέθη τοις αρχαίοις» ότι υπάρχει πολλή μοναξιά στην κορυφή. Αυτή τη μοναξιά φαίνεται πως φοβήθηκαν οι απόγονοι των επιφανών Αρχαίων Ελλήνων και αποφάσισαν να οδεύσουν προς τον πάτο για να βρουν λίγη παρέα. Όμως, ωιμέ, βρήκαν κι εκεί απέραντη μοναξιά και τώρα το φυσάνε και δεν κρυώνει.

Κυριακή των Βαΐων σήμερα και η ΤρΕΛΛΑΣ των ατέλειωτων παθών και παθημάτων, άνευ μαθημάτων, ετοιμάζεται να γιορτάσει την εβδομάδα παθών του υποτιθέμενου Κυρίου της. Επικεφαλής στο θέατρο των εορτασμών βρίσκονται φυσικά οι φιλάργυροι και παμπόνηροι “ορθόδοξοι” Ιεράρχες, οι μόνοι που μαζί με τις τράπεζες και τους πολιτικάντηδες δεν αγγίζονται από την κρίση. Κάποιες μοχθηρές αόρατες δυνάμεις τους προστατεύουν με το αζημίωτο, βρέξει χιονίσει.

Αφορμή για το σημερινό άρθρο μου έδωσαν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η ΤρΕλλάδα δε συγκρίνεται με καμία χώρα της Ευρωζώνης! Είμαστε ασύγκριτοι, παίδες, κι όποιος τολμήσει να κάνει σύγκριση είναι βλάσφημος! Όπως στην κορυφή δε χωράνε δύο έτσι και στον πάτο. Ο πάτος χωράει μόνο έναν. Κι αυτός ο ένας είναι και με το σπαθί της η ΤρΕΛΛΑΣ! Βοήθειά μας!

Ίσως παρασυρθήκαμε από το Βιβλικό: ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται. Ίσως θέλαμε να δοκιμάσουμε τη γεύση του πάτου έτσι από περιέργεια. Πιθανόν κάποιοι πολιτικοί ταγοί να φλέρταραν εδώ και δεκαετίες με τον πάτο για ν’ αφήσουν ιστορία. Ίσως ο ελληνικός λαός να είναι εξαιρετικά χαμηλής νοημοσύνης και επί δεκαετίες πριόνιζε το κλαδί στο οποίο καθόταν για να δει πώς θα είναι όταν το κλαδί σπάσει και πέσει κατά γης. Διαβάστε παρακαλώ μια περυσινή δραματική κραυγή απόγνωσής μου εδώ. Και μια προηγούμενη εδώ.

Τώρα που το κλαδί-ΤρΕΛΛΑΣ λύγισε επικίνδυνα, και ο λαός (άσωτος υιός κατά τον Γιόζεφ Γιόφε) ακουμπάει τον ποπό του στο χώμα, του κακοφαίνεται. «Μα δε φταίει ο λαός, οι διεφθαρμένες και ανίκανες κυβερνήσεις του φταίνε», επαναλαμβάνουμε όλοι, ξεχνώντας ότι τις άχρηστες κυβερνήσεις των κλεπτοκρατών τις αναδεικνύουμε εμείς οι ίδιοι. Οι λαοί έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν… Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκαμε στους δρόμους απαιτώντας να πάνε οι κλέφτες φυλακή και να επιστρέψουν τα κλοπιμαία; Είμαστε, λοιπόν, μοναδικοί και ασύγκριτοι εκεί στον πάτο που πιάσαμε. Ποιος τη χάρη μας!

«Δεν υπάρχει χώρα σε κατάσταση που να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (πηγή)

«”Δεν πιστεύω ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε μία κατάσταση που να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Παράλληλα και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε σήμερα ότι “δεν υπάρχει λόγος” σύγκρισης της χώρας του με την Ελλάδα.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι ο Οίκος Fitch έχει κάνει “πολλές θετικές παρατηρήσεις όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της Πορτογαλίας” και ότι επιπλέον “δεν υπάρχει τίποτε στην έκθεσή του που να υποστηρίζει τη σύγκριση (…) μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας”.» (πηγή)

«Η σύγκριση ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι “υπερβολικά απλοϊκή”, δηλώνει ο Μπράιαν Κόλτον, επικεφαλής οικονομολόγος τού οίκου αξιολόγησης (Fitch), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τρίτη στην εφημερίδα Diario Economico.

“Η αξιολόγηση της Πορτογαλίας είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν της Ελλάδας (ΑΑ έναντι ΒΒ+), πιστεύω ότι πολλές από τις συγκρίσεις που έγιναν είναι υπερβολικά απλοϊκές”, λέει ο Μπράιαν Κόλτον επισημαίνοντας τη διαφορά επιπέδου του δημόσιου χρέους των δύο χωρών (76,6% του ΑΕΠ έναντι 113% στην Ελλάδα).» (πηγή)

«Η Μέρκελ κέρδισε κόντρα σε όλα (…) Αυτό το παιχνίδι της ισχύος ωφέλησε την ΕΕ, γιατί έδωσε στον άσωτο την προειδοποίηση ότι θα πρέπει να συμμαζευτεί και επομένως επιτέλους να επιβάλει μια δημοσιονομική πειθαρχία παρά να υπολογίζει στην Ευρώπη να τον συντηρήσει για να διατηρήσει το στιλ που έχει συνηθίσει», σημειώνεται σε σχόλιο του εκδότη της εφημερίδας “Die Zeit”, Γιόζεφ Γιόφε.» (πηγή)

«Η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας που προκαλεί ανησυχίες μετά από την πιστοληπτική της υποβάθμιση από τον οίκο Fitch, δεν είναι καν συγκρίσιμη με αυτήν της Ελλάδας, διαβεβαίωσε αργά ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

(…)”Πιστεύω πραγματικά ότι οι καταστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες καθόλου και οι αγορές πρέπει να το λάβουν υπόψη τους και να το λαμβάνουν υπόψη τους και στο μέλλον”, είπε ο κ. Ρομπάι. “Δεν είδα όλα τα τελευταία spreads (διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια που πρέπει να πληρώσει μια χώρα με τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού) αλλά η Πορτογαλία μέχρι πριν λίγες ημέρες είχε ένα spread περίπου μια μονάδα, η Ελλάδα κάποια στιγμή δεν ήταν μακριά από τις τέσσερεις μονάδες” ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Και ο κ. Ρομπάι ζήτησε “να συγκρίνονται πράγματα που είναι συγκρίσιμα”. Καταλήγοντας ο πρόεδρoς της ΕΕ ανέφερε ότι εκτός της Πορτογαλίας “αν μιλάμε και για την Ισπανία, η Ισπανία είχε spread εδώ και μερικές ημέρες 0,7 μονάδες. Οι καταστάσεις λοιπόν είναι τελείως διαφορετικές”.» (πηγή)

«Daily Telegraph

Από την πλευρά του, ο Paul Collier, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε άρθρο του στην Daily Telegraph, παρομοιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή στην Αφρική, αναφερόμενος στη συνήθεια των Ελλήνων να μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους και να μην μαθαίνουν από τα λάθη τους.

“Η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την κρίση και όχι να ρίχνει το φταίξιμο στην ΕΕ”, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, το οποίο επισημαίνει ότι “για πολλούς οικονομικούς σχολιαστές, η ελληνική κρίση είναι πρωτόγνωρη. Αλλά για κάποιους από εμάς η Ελλάδα είναι πολύ οικεία: Εκεί όπου κατευθύνεται τώρα η Ελλάδα, η Αφρική έχει ήδη βρεθεί”.» (πηγή)

Και ο κύριος Collier συνέχισε παραδίδοντας μαθήματα συμπεριφοράς στους Έλληνες:

«Συγκεκριμένα, ο καθηγητής τονίζει ότι “οι αφρικανικές κρίσεις αντιμετωπίστηκαν με τέτοιον τρόπο που οι απλοί Αφρικανοί πολίτες δεν κατάλαβαν για ποιο λόγο υπέφεραν και αυτό ήταν προπομπός μελλοντικών προβλημάτων”.

Η διαχείριση των κρίσεων πρέπει να δίνει στους πολίτες τα σωστά μαθήματα. Η ευθύνη για την ελληνική κρίση βαραίνει αποκλειστικά τους Έλληνες πολίτες – σε μία δημοκρατία αποφασίζουν οι ψηφοφόροι. Εκείνοι ήταν που επανειλημμένως απέτυχαν να αντιληφθούν τα τραγικά οικονομικά λάθη που διέπραξαν οι κυβερνήσεις τους (…)”, τονίζοντας ότι μπορεί η αναγνώριση των λαθών να είναι επώδυνη διαδικασία, είναι όμως μία μορφή επένδυσης σε ένα καλύτερο μέλλον (πηγή)

Έχει άδικο ο κ. καθηγητής; Και αν επρόκειτο αποκλειστικά για λάθη, κάποιος μπορεί να πει, άνθρωποι είναι και οι κυβερνώντες, και αναπόφευκτα κάνουν και λάθη. Όμως εδώ δεν πρόκειται για λάθη, πρόκειται για εγκλήματα και απάτες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, τα οποία ο ελληνικός λαός άφησε ατιμώρητα.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός, που ήταν παρών και ενεργός στη βρώμικη ελληνική πολιτική σκηνή της κλεπτοκρατίας τα τελευταία 30 χρόνια, ένας πολιτικός που δεν είχε ποτέ καταγγείλει το εθνικό έγκλημα που διαδραματιζόταν γύρω του διαβρώνοντας τα θεμέλια του έθνους, επιδίωξε με επιμονή την άνοδο στην εξουσία εκβιάζοντας πρόωρες εκλογές, για να βγάλει το φίδι από την τρύπα, χρησιμοποιώντας μάλιστα και παλιά φθαρμένα υλικά.

Δυστυχώς, με την εγκληματική καθυστέρηση και τις αδικίες που εμπεριέχουν τα μέτρα “διάσωσης” που επέλεξε η κυβέρνησή του, με τις παλινδρομήσεις και υπαναχωρήσεις, με το προσκύνημα της Εκκλησίας, και κυρίως με την άρνηση κατάργησης του σάπιου νόμου περί ευθύνης υπουργών και ασυλίας βουλευτών, δε μ’ έχει πείσει ότι διαθέτει το πολιτικό ανάστημα ενός εθνάρχη, και φοβάμαι τα χειρότερα. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ! Απλά νιώθω χρέος μου να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου.

Κι όμως, υπάρχει ένα φως έντασης πυγολαμπίδας στην άκρη του τούνελ. Το διακρίνεις λαέ της Ελλάδας; Είναι αυτή η ίδια η κρίση! Θα την καλοδεχτείς; Θα βαδίσεις με γενναιότητα, υπομονή και επιμονή μέσα στο βαθύ σκοτάδι για να φτάσεις στο ξέφωτο; Οι ηγέτες σου μπορεί να μην είναι άξιοι, σπάνια ήταν, αλλά εσύ μπορείς να τους καθοδηγήσεις αν το θελήσεις. Αρκεί ν’ αφήσεις στην άκρη κομματικές ταμπέλες και στείρες ιδεοληψίες και να ομονοήσεις. Υπάρχει ακόμη ελπίδα!

Tags: Angela Merkel, Brian Coulton, Fitch, Greece, Herman Van Rompuy, Josef Joffe, Paul Collier, σύγκριση Ελλάδας