Τ.Ο.Κ: απαραίτητες καινοτομίες ή νέο φορολογικό αλαλούμ;

%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CF%82+%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82+%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82 Μετά το φιλόδοξο “Καλλικράτη” που η κυβέρνηση έριξε άρον-άρον στο τραπέζι της δημόσιας διαβούλευσης χωρίς να έχει σάλιο, κι ενώ οι πρώτες 100 ημέρες παρήλθαν και το κυβερνητικό έργο προχωράει με ρυθμούς χελώνας εν μέσω παλινδρομήσεων, εσωκομματικών αμφισβητήσεων και καχύποπτης ευρωπαϊκής κηδεμονίας, τώρα ακούμε για μια ακόμη “ανατροπή” που εμένα προσωπικά μου φέρνει ζάλη. Φοβάμαι ότι μέχρι να ισορροπήσει θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα… Καθώς έχω πει επανειλημμένα, μακάρι η κυβέρνηση να πετύχει σε όλες τις φιλόδοξες καινοτομίες της, αλλά διαβλέπω πρόκληση ΧΑΟΥΣ έστω για το πρώτο διάστημα, κάτι που είναι περιττή πολυτέλεια σε χαλεπούς καιρούς.

Για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, το Υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει, λέει, τα «φορολογικά ΚΕΠ» σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας! Φανταστείτε παρακαλώ το μέγεθος του εγχειρήματος! Σε κάθε πόλη και χωριό θα έχουμε μια μίνι εφορία ενώ θα καταργηθούν οι εφορίες και τελωνεία που ξέραμε. Έτσι θα ανατραπεί το σημερινό σύστημα λειτουργίας και οργάνωσης των 300 ΔΟΥ και των 130 περίπου τελωνείων!(Πηγή)

Αντί για τις Δ.Ο.Υ τώρα θα έχουμε τα Τ.Ο.Κ (Τοπικά Οικονομικά Κέντρα) όπου οι φορολογούμενοι θα διεκπεραιώνουν όλες τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις τους με μια υπογραφή! Κι ενώ οι προθέσεις είναι καλές, εγώ θυμάμαι μια Αγγλική παροιμία που λέει ότι “ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις”. Και το ερώτημα, όπως και για τον Καλλικράτη, είναι: πού θα βρεθούν οι πόροι εν μέσω χρεοκοπίας; Προβλέπω μέσα στην αναμπουμπούλα της αναδιάρθρωσης-μαμμούθ να γίνουν χιλιάδες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μέσω εθελουσίας εξόδου φορολογικών υπαλλήλων που θα αρνούνται να μετακινηθούν στο τάδε ή το δείνα χωριό, και χιλιάδες νέες κομματικές προσλήψεις για τα T.O.K μέσω μυστικών talk-talk! Και όλα αυτά τη στιγμή που, άκουσον άκουσον και φρίξον, ουδείς γνωρίζει πόσοι ακριβώς είναι συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και ποια τα πονηρά επιδόματά τους που πολλαπλασιάζουν τους μισθούς τους!

Όπως διάβασα στο σχετικό άρθρο της φιλοκυβερνητικής Ημερησίας, το προτεινόμενο μοντέλο έχει βρει θετική ανταπόκριση από τους φορείς! Καλά, πότε πρόλαβε; «Ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβάλαμε», λέει η παροιμία. Σύντομα «Σε όλες τις άγονες, ορεινές, συνοριακές και δύσκολες από πλευράς μετακίνησης των φορολογούμενων περιοχές συστήνονται τα Τοπικά Οικονομικά Κέντρα για την εξυπηρέτηση του κοινού.» Κι ενώ δεν υπάρχουν ιατρεία και κέντρα υγείας σε πολλές από τις πιο πάνω περιοχές, ενώ δεν υπάρχουν σχολεία σε πολλά χωριά, ενώ θα καταργηθούν οι περισσότεροι Δήμοι και Κοινότητες με τον Καλλικράτη, θα υπάρχουν, λέει, τα Τ.Ο.Κ παντού. Με άλλα λόγια, η φορολογία αναβαθμίζεται σε αγαθό πρώτης ανάγκης!!!

Τι να σας πω, χαοτομίες και κενοτομίες μου φαίνονται αυτές οι καινοτομίες, που μου ξαναθυμίζουν την παροιμία «η αλεπού δε χώραγε στην τρύπα της, κολοκύθια μάζευε.» Η δικαιολογία είναι ότι το τωρινό σύστημα με τις 930 υπηρεσίες είναι αναποτελεσματικό, ενώ αφήνει πολλά «παράθυρα» παράνομων συναλλαγών. (πηγή)

Δηλαδή το σύστημα έφταιγε που οι εφοριακοί τα έπαιρναν για να κουκουλώνουν φοροκλοπές; Οι παράνομες συναλλαγές δεν έχουν άραγε να κάνουν με τη χαλαρή συνείδηση του φορολογικού υπαλλήλου και τους καθ’ έξη φοροφυγάδες; Η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του “μη μου τους κύκλους τάραττε” θ’ ανατραπεί με την ανατροπή του παλιού φορολογικού συστήματος; Έτσι νομίζουν οι καινοτόμοι, ότι δηλαδή με την αλλαγή του συστήματος αυτές οι σάπιες νοοτροπίες ως δια μαγείας θα εξαλειφθούν!

Όμως, αν υποθέσουμε ότι εγώ είμαι λάθος στις επιφυλάξεις μου, για να αποδώσει το οποιοδήποτε ανατρεπτικό σχέδιο πρέπει να υλοποιείται στη σωστή ώρα. Τούτη τη στιγμή, με την Ελλάδα υπό επιτήρηση, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και την οικονομία σε ακατάσχετη αιμορραγία, μου φαίνεται πολύ βιαστική και ριψοκίνδυνη μια ακόμη πολυδάπανη καινοτομία που θα φέρει τα πάνω κάτω στο φορολογικό σύστημα, ενώ θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποδώσουν καρπό οι μεταρρυθμίσεις και ν’ αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Μην ξεχνάμε εκείνη τη σοφή ρήση των προγόνων μας: «Σπεύδε βραδέως».

Άλλωστε ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κυβέρνησης δεν εμπνέει αισιοδοξία ότι όλα είναι υπό έλεγχο και συντονίζονται καλώς. Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε ότι από ανατροπή σε ανατροπή δε θα χάσουμε και τ’ αυγά και τα καλάθια! Ότι δε θα πάμε για μαλλί για να βγούμε κουρεμένοι!

Θα κλείσω με μια Βιβλική παραβολή που είναι πολύ επίκαιρη: «Επειδή, ποιος από σας, θέλοντας να κτίσει έναν πύργο, δεν κάθεται πρώτα και λογαριάζει τη δαπάνη, αν έχει τα αναγκαία για να τον αποτελειώσει; Μήπως, αφού βάλει θεμέλιο, και δεν μπορεί να τον αποτελειώσει, αρχίσουν όλοι αυτοί που τον βλέπουν να τον περιπαίζουν, λέγοντας ότι: Αυτός ο άνθρωπος άρχισε να κτίζει, και δεν μπόρεσε να αποτελειώσει.» (Κατά Λουκά 14: 28-30)

Η κυβέρνηση αποπειράται να χτίσει πολλούς και μεγάλους πύργους συγχρόνως. Έχει άραγε τα αναγκαία υλικά, δηλαδή τους κατάλληλους ανθρώπους και το απαιτούμενο χρήμα; Από τη σύντομη πορεία της δείχνει να μην τα έχει. Πού πάει λοιπόν ξυπόλυτη στ’ αγκάθια; Πού πάει, όταν αδυνατεί να καταγράψει ακόμη και τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή όταν δε γνωρίζει η δεξιά της τι ποιεί η αριστερά της; Καλές είναι οι καινοτομίες, όμως κάλλιστος είναι ο ρεαλισμός και το επιμελημένο νοικοκύρεμα της υπάρχουσας χαοτικής κατάστασης. Το κράτος δεν είναι παιδότοπος, και οι βιαστικοί πειραματισμοί στου κασίδη λαού το κεφάλι μπορεί ν’ αποδειχτούν λίαν επικίνδυνοι.

Tags: Τ.Ο.Κ., φορολογικά ΚΕΠ