Φίλοι και θαυμαστοί οι Εβραίοι, ΦΙΛΤΑΤΗ η Αλήθεια!

Με αφορμή το χαιρετισμό για το Εβραϊκό Passover του Πάπα Φραγκίσκου του Α’ που απέστειλε την περασμένη Δευτέρα, μέσω τηλεγραφήματος, στον Αρχιραβίνο της Εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, Riccardo di Segni, θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια, σε μια ακόμη προσπάθεια να υπηρετήσω την Αλήθεια.

Κατ’ αρχήν παραθέτω το πλήρες κείμενο μεταφρασμένο με υπογραμμισμένα τα σημεία που θα σχολιάσω.

«Λίγες μέρες μετά από τη συνάντησή μας, με ανανεωμένη την ευγνωμοσύνη για την επιθυμία σας να τιμήσετε τον εορτασμό της έναρξης της διακονίας μου με την παρουσία σας και την παρουσία άλλων διακεκριμένων μελών της Εβραϊκής κοινότητας, σας αποστέλλω με μεγάλη χαρά τις θερμότερες ευχές μου για εσάς και για όλη την Εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης, με την ευκαιρία της Μεγάλης γιορτής του Πέσαχ.

Είθε ο Παντοδύναμος, ο οποίος απελευθέρωσε το λαό Του από τη δουλεία στην Αίγυπτο για να τους καθοδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας, να συνεχίσει να σας προστατεύει από κάθε κακό και να σας συνοδεύει με την ευλογία Του.

Σας ζητώ να προσευχηθείτε για μένα, όπως μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τις προσευχές μου για εσάς, με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς [μας] αμοιβαίας εκτίμησης και φιλίας. – ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ» 
Πηγή: Times of Israel

Καλές οι φιλοφρονήσεις και οι ευχές μεταξύ των ανθρώπων, ιδιαίτερα όταν βγαίνουν από την καρδιά και δεν είναι υποκριτικές, άγια η ευγνωμοσύνη, αγιότατη όμως και λυτρωτική η ΑΛΗΘΕΙΑ. 

«Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει», είπε ο Ιησούς Χριστός.

Πάμε πάρα κάτω: Στις μέρες μας ο ρατσισμός έχει αναδειχτεί σε υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της ανθρωπιάς και της δημοκρατίας, ο δε αντιρατσισμός μέχρις υστερίας είναι σχεδόν το μόνο ιδανικό που συνεγείρει και εμπνέει σήμερα τους λαούς.  Μάλιστα, οι πιο  ένθερμοι  πολέμιοι του ρατσισμού είναι οι ίδιοι οι Εβραίοι, ως θύματα του ολοκαυτώματος.

Πώς σας φαίνεται, λοιπόν, οι Εβραίοι να αποκαλούνται δημόσια από αξιωματούχους όπως ο Πάπας, “λαός του Θεού”, αποδίδοντας στο Θεό την ιδιότητα του θεμελιωτή του ρατσισμού; Δηλαδή οι άλλοι λαοί  δεν είναι λαοί του Θεού;  Κι αν δεν είναι, τίνος λαοί είναι; Του Διαβόλου;

Θα μου πείτε, ο χαρακτηρισμός των Εβραίων ως λαού του Θεού καθιερώθηκε από τη Βίβλο, και ιδιαίτερα την Παλαιά Διαθήκη, που είναι το θεμέλιο της Καινής Διαθήκης, δηλαδή του Χριστιανισμού. Αν απορριφθεί ο μύθος του “εκλεκτού λαού του Θεού”, κλονίζονται τα ίδια τα θεμέλια του Χριστιανισμού, και ο τελευταίος που θα ήθελε κάτι τέτοιο είναι ο Πάπας.

Δεν γνωρίζω, βέβαια, αν οι ίδιοι οι Εβραίοι θεωρούν ότι είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού.  Προσωπικά δεν φαντάζομαι να συνεχίζουν να πιστεύουν κάτι τέτοιο μετά από τα βάσανα που έχουν τραβήξει ανά τους αιώνες. Αν το πιστεύουν, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν στον εαυτό τους γιατί ο Θεός άφησε το λαό Του απροστάτευτο, βορά στους λαούς του Διαβόλου.

 Η Μητέρα του Ισραήλ, Golda Meir, στην αυτοβιογραφία της “MY LIFE”, γράφει σχετικά: ” «Όσο για τους Εβραίους πως είναι ο εκλεκτός λαός, ποτέ δεν το δέχτηκα αυτό εντελώς. Φαινόταν – κι ακόμη φαίνεται αυτό σε μένα – πιο λογικό να πιστέψω, όχι πως ο Θεός διάλεξε τους Εβραίους αλλά ότι οι Εβραίοι ήταν ο πρώτος λαός που διάλεξε το Θεό, ο πρώτος λαός στην ιστορία να έχει κάνει κάτι αληθινά επαναστατικό, και ήταν τούτη η επιλογή που έκανε αυτούς μοναδικούς. » (Περισσότερα στο βιβλίο μου “Ποιος Χριστός”)

Προσωπικά, από τη μακροχρόνια και συστηματική μελέτη της Βίβλου έχω καταλήξει πως οι Εβραίοι πατριάρχες και προφήτες επέλεξαν, ίσως όχι αυθαίρετα αλλά με εσωτερική καθοδήγηση, να αναδείξουν  τον Εβραϊκό λαό σε εκλεκτό λαό του Θεού. Πώς; Με τη συγκέντρωση του πλούτου των εθνών στα χέρια τους; Όχι βέβαια!

Οι Εβραίοι θα πραγμάτωναν την αποστολή τους ως  εκλεκτού λαού του Θεού με την υπακοή στις εντολές του Ιεχωβά, εντολές που αποκωδικοποίησε ο Μωυσής και οι μεγάλοι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Μάλιστα, η αφοσίωση των προφητών στο στόχο αυτό εκφραζόταν συχνά με σκληρές κατάρες, οσάκις ο εκλεκτός λαός παρεξέκλινε της πορείας που του είχαν χαράξει, αποδίδοντας μάλιστα τις κατάρες στον ίδιο το Θεό!

Εδώ, κατά την ταπεινή μου άποψη, πρέπει ν’ αναζητήσουμε την αιτία για τα βάσανα των Εβραίων ανά τους αιώνες. Διότι, όπως λέει η Βίβλος, “φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος”.

Ας δούμε τώρα πώς ο πνευματικός γίγαντας Μωυσής κατέστησε τον Ισραήλ “λαό του Κυρίου”:

«Και ελάλησαν ο Μωυσής και οι ιερείς οι Λευίται προς πάντα τον Ισραήλ λέγοντες, Πρόσεχε και άκουε Ισραήλ: ταύτην την ημέραν κατεστάθης λαός Κυρίου του Θεού σου. Θέλεις λοιπόν υπακούει εις την φωνήν Κυρίου του Θεού σου, και εκτελεί τας εντολάς αυτού, και τα διατάγματα αυτού τα οποία εγώ προστάζω εις σε σήμερον. (…)
%CE%9C%CF%89%CF%85%CF%83%CE%B7%CC%81%CF%82Και θέλουσι λαλήσει οι Λευίται  και ειπεί προς πάντας τους ανθρώπους του Ισραήλ  μετά φωνής μεγάλης, (…) 
Επικατάρατος όστις δεν εμμένει εις τους λόγους του νόμου τούτου, δια να εκτελεί αυτούς. Και πας ο λαός θέλει ειπεί, ΑΜΗΝ. » (Δευτερονόμιον ΚΖ: 1-26)

Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με τις κατάρες και τις θεωρώ ανεπίτρεπτες, αλλά έτσι έκρινε ο Μωυσής και οι προφήτες του Ισραήλ.

Να λοιπόν η άκρη του νήματος: Ο εκλεκτός λαός δεν ακολούθησε τις εντολές του Μωυσή, και σαν αποτέλεσμα οι κατάρες ήρθαν πάνω του, και κατ’ επέκταση σε όλη την οικουμένη.  Δυστυχώς ο εκλεκτός λαός απέρριψε τον Ιεχωβά και αντ’ αυτού λάτρεψε το Μαμμωνά, θεό του χρήματος. Από φως του κόσμου που τον προόριζαν οι προφήτες του να γίνει, έγινε σκοτάδι, και σαν αποτέλεσμα η ανθρωπότητα ολόκληρη βυθίστηκε στο χάος, το σκοτάδι και τη δυστυχία.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αν οι Εβραίοι δεν μετανοήσουν μαζικά και δεν αναλάβουν την ιερή παγκόσμια αποστολή τους με δέος και ταπεινότητα, η ανθρωπότητα θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Διότι, κακά τα ψέματα, και η κοινωνία των εθνών, όπως και κάθε έθνος και μικρότερη κοινωνία, χρειάζεται άξιους και ενάρετους ηγέτες για να την καθοδηγήσουν από το σκοτάδι στο φως.

Καλό Πέσαχ, φίλοι Εβραίοι! Καλό Πέρασμα από το υλικό βασίλειο του Μαμμωνά, την κορυφή του οποίου ομολογουμένως κατακτήσατε,  στην πνευματική βασιλεία του Θεού όπου σας έχουν καλέσει και τάξει οι προφήτες σας. 

Οι λαοί σας χρειάζονται, φίλοι Εβραίοι. Μόνον οι ηγέτες σας μπορούν ν’ αλλάξουν τον κατήφορο της ιστορίας αναλαμβάνοντας υπεύθυνα και με αγάπη την υψηλή πνευματική αποστολή που σας ανέθεσαν οι προφήτες σας.

Τέλος επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ένα ακόμη απόσπασμα από τα φοβερά λόγια του Μωυσή:

«Ο Κύριος θέλει σε καταστήσει εις σεαυτόν λαόν άγιον, καθώς ώμοσε προς σε, εάν φυλάττης τας εντολάς Κυρίου του Θεού σου και περιπατής εις τας οδούς αυτού. Και πάντες οι λαοί της γης θέλουσιν ιδεί ότι το όνομα του Κυρίου επικέκληται επί σε, και θέλουσι τρομάζει από σου. (…)

Και θέλεις δανείζει εις πολλά έθνη, συ δε δεν θέλεις δανείζεσθαι. Και θέλει σε καταστήσει ο Κύριος κεφαλήν και ουχί ουράν. (…)

Αλλ’ εάν δεν υπακούσεις εις την φωνήν του Κυρίου του Θεού σου, δια να προσέχης να εκτελής πάσας τας εντολάς Αυτού και τα διατάγματα Αυτού τα οποία εγώ προστάζω εις σε σήμερον, πάσαι αι κατάραι αύται θέλουσι ελθεί επί σε και θέλουσιν σε ευρεί. (…)

Ούτοι είναι οι λόγοι της Διαθήκης την οποίαν προσέταξεν ο Κύριος εις τον Μωυσήν να κάμη προς τους υιούς του Ισραήλ εν τη γη Μωάβ, εκτός της Διαθήκης την οποίαν έκαμεν προς αυτούς εν Χωρήβ.» (Δευτερονόμιο ΚΗ: 9 – 66, και ΚΘ: 1)

Παρόμοιες φοβερές κατάρες έχει εκστομίσει ο Ιερεμίας  (Ιερ.  Θ: 13-16,  ΚΔ: 9-10, ΚΘ: 17-19,  ΛΔ: 18-20)  και ο Ιεζεκιήλ (Ιεζ. ΙΒ: 15-16,   ΚΒ: 17-22). 
Μακάρι να είχα τη δύναμη να τις ακυρώσω…

 Όσο για τη Γη της Επαγγελίας”, χωρίς ειρήνη με τους γείτονές σας πώς θα μπορέσετε  ποτέ να την απολαύσετε;  Όμως η ειρήνη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν επιβάλλεται με τα όπλα και το χρήμα. Προάγεται μόνο με τη δικαιοσύνη, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη. Αρκετό αίμα έχει ποτίσει τη Γη της Επαγγελίας!

SHALOM!

Tags: Golda Meir, Riccardo di Segni, Γη της Επαγγελίας, εκλεκτός λαός του Θεού, Μωυσής, Πάπας Φραγκίσκος, Πέσαχ των Εβραίων