Χαριστική βολή στο υπό κατάρρευση ΕΣΥ ο νέος νόμος για την Υγεία

Υγείας

Όταν η  επιχειρούμενη “θεραπεία” του ΕΣΥ είναι χειρότερη της χρόνιας νόσου από την οποία πάσχει, τότε δεν υπάρχει ελπίδα…

Ποιο είναι “φάρμακο” με το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να θεραπεύσει την πολυοργανική ανεπάρκεια του ΕΣΥ; Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο Σύστημα Υγείας!

Αυτό είναι το φάρμακο-φαρμάκι που η κυβέρνηση του άκριτα και εμμονικά “νεοφιλελεύθερου” Κυριάκου Μητσοτάκη προτείνει για να θεραπεύσει το άρρωστο και επικίνδυνο για τους ασθενείς ΕΣΥ.

Το ότι το ΕΣΥ – διαβόητο συν τοις άλλοις και για τα κατάπτυστα ου μην αλλά καθιερωμένα «φακελάκια» –  νοσούσε νόσον βαρείαν δεν χρειαζόταν να έρθει η κορωνο-π(λ)ανδημία για να το αντιληφθούμε. Ήταν φθισικό εδώ και δεκαετίες, και τυχεροί είναι εκείνοι που δεν χρειάστηκε να έχουν προσωπική εμπειρία από τραγικές νοσοκομειακές περιπέτειες υγείας των ιδίων ή συγγενών τους, που τελικά “έφυγαν” λόγω αβελτηρίας των γιατρών ή εξαιτίας των ενδημουσών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Δυστυχώς, βίωσα προσωπικά την απελπιστική κατάσταση του ΕΣΥ το 2014, όταν η αγαπημένη μου αδελφή “νοσηλεύτηκε” από νοσοκομείο σε νοσοκομείο επί 9 μήνες, και τελικά κατέληξε…

Το τι είδαν τα μάτια μου και τα όσα οδυνηρά βίωσα δίπλα στην απάνθρωπη “νοσηλεία” της μαρτυρικής αδελφούλας μου το κατέγραψα στο βιβλίο μου «Σεμίνα – Οι  Αναστεναγμοί της Λύτρωσης». Ήταν η τελευταία της επιθυμία, λίγο πριν φύγει, να γράψω για τα βάσανά της στα χέρια αδιάφορων και άσχετων γιατρών, κι εγώ της το υποσχέθηκα. (Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν σε μορφή PDF. Κλικ στο κουμπί πάνω δεξιά στο εξώφυλλο).

Όχι λοιπόν! Δεν είναι η έλλειψη χρημάτων που έχει οδηγήσει το ΕΣΥ σε κωματώδη κατάσταση. Πρωτίστως, είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, η έλλειψη αγάπης για τον ασθενή, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη σωτηρία του. Και δυστυχώς είναι και η έλλειψη ιατρικής γνώσης και κοινού νου.

Βεβαίως τα χρήματα χρειάζονται για καλύτερες υποδομές, για εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, για αρτιότερο ιατροτεχνικό εξοπλισμό τους με σύγχρονα μηχανήματα και για αξιοπρεπή μισθοδοσία όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ- γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Το πρόβλημα, όμως, αρχίζει όταν ο γιατρός προσκυνάει τον Μαμμωνά, το θεό του χρήματος. Και επειδή, όπως είπε και ο Ιησούς, «Ουδείς δύναται δυσίν κυρίοις δουλεύειν», δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί ο γιατρός να λατρεύει το χρήμα και παράλληλα να νοιάζεται όσο πρέπει για τον ασθενή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πάει κατά διαβόλου.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι το ΕΣΥ είναι ανιάτως άρρωστο και γι’ αυτό όσα χρήματα κι αν του ρίξει η εκάστοτε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να θεραπευτεί. Οι νοσηλευόμενοι θα ταλαιπωρούνται και πολλοί θα “φεύγουν” άδικα, ενώ θα μπορούσαν να είχαν θεραπευτεί. Η πλεονεξία, η ασυνειδησία, η αδιαφορία, η ανεπαρκής γνώση και πολύ συχνά η έλλειψη κοινής λογικής των γιατρών δεν θεραπεύονται με το χρήμα.

Κι όπως ήταν στραβό το κλίμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος του νέου νόμου για την “Υγεία” που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή. Τι κάνει ο καινούργιος νόμος; Ανοίγει την όρεξη στους παραδόπιστους γιατρούς για περισσότερα κέρδη! Κοινώς τους εκμαυλίζει προς τον ιδιωτικό τομέα.

Κακά τα ψέματα. Αν είμαστε ειλικρινείς, θα παραδεχτούμε ότι όλοι φιλοξενούμε ένα φιλάργυρο τύπο μέσα μας. Έναν διαβολάκο, που αν δεν τον τιθασεύσουμε, αν δεν κλείσουμε τ’ αυτιά μας στους πειρασμούς του, όταν μας δίδεται η ευκαιρία θα προδίδουμε τη συνείδηση και την ανθρωπιά μας, για χάρη του χρήματος.

«Στρέφουν τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα. Tα νοσοκομεία δεν θα λειτουργήσουν με το νέο σύστημα γιατί πολλοί θα είναι οι γιατροί που θα καλούν τους ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία για να πληρώνονται χωρίς αποδείξεις… H κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ είναι η ταφόπλακα της δημόσιας υγείας», o τονίζει ο Πέτρος Κετικίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ.

Και έχει δίκιο!  Με το νέο νόμο υπάρχει πλέον θεσμικός εκμαυλισμός και παρέχεται θεσμικά η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να επιδιώκουν οικονομική ανταμοιβή από τους ασθενείς για ν’ αυξάνουν τα εισοδήματά τους, κάνοντας ιδιωτικό ιατρείο και εργαζόμενοι συγχρόνως σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Μήπως μαντεύσατε ποιον τομέα θα παραμελούν, επειδή δεν είναι υπεράνθρωποι και δεν έχουν ατέλειωτα αποθέματα ενέργειας; Μα, το ΕΣΥ, φυσικά, όπου βρέξει χιονίσει πέφτει ο μισθός. Αφήστε που δεν θα τους μένει χρόνος και διάθεση για ιατρική επανεκπαίδευση και ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις της  ιατρικής σε κάθε ειδικότητα. Αφήστε που, λόγω υπερκόπωσης, η αποδοτικότητα των ιατρών του ΕΣΥ θα μειώνεται, ενώ οι πιθανότητες ιατρικών λαθών (η τρίτη αιτία θανάτων παγκοσμίως) θα αυξάνονται.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το νέο νόμο δίνει ευελιξία και ελευθερία επιλογής τόσο στους γιατρούς όσο και στους ασθενείς. Ωστόσο  σε συνθήκες κραυγαλέων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας, αυτό σημαίνει προνόμια για ολίγους. Με άλλα λόγια, υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ. Ή μάλλον, δίδεται η χαριστική βολή στο μακροχρόνια χτικιάρικο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εκτός αυτών, με το νέο νόμο-έκτρωμα, δημιουργούνται μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατροί δύο ταχυτήτων, αφού με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται δεν δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις ειδικότητες για την άσκηση παράλληλου ιδιωτικού έργου.

«Δεν το βάζουμε κάτω. θα προσπαθήσουμε να καταργήσουμε το νέο νόμο στην πράξη. Καλούμε γιατρούς και νοσηλευτές να μην τον εφαρμόσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Μακάρι να καταργηθεί ο νόμος-έκτρωμα από την επόμενη κυβέρνηση. Από την παρούσα δεν το βλέπω. Ωστόσο, ακόμη κι αν καταργηθεί, το ΕΣΥ δεν θα θεραπευτεί, έστω κι αν πακτωλός χρημάτων εισρεύσει σε αυτό, για τους λόγους που επιγραμματικά προανέφερα.

Η ιατρική δεν είναι επάγγελμα, είναι το κατ’ εξοχήν λειτούργημα· είναι ιεραποστολή!  Ας αναρωτηθεί ο/η κάθε γιατρός, γιατί επέλεξε την ιατρική; Ζήλεψε το γόητρο της άσπρης ιατρικής ρόμπας; Άκουσε πως οι γιατροί βγάζουν πολύ χρήμα και του/της άνοιξε η όρεξη; Ή μήπως επέλεξε την ιατρική από έντονη ενσυναίσθηση προς τον ασθενή και την διακαή επιθυμία να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο;

Αν δεν ανήκεις στην τρίτη κατηγορία, εσύ γιατρέ μου που με διαβάζεις, κακά τα ψέματα, δεν θα μπορέσεις ποτέ να γίνεις ο θεραπευτής που χρειάζονται οι ασθενείς, όσα χρήματα κι αν σου προσφέρει το κράτος ή ο ιδιωτικός τομέας, όσα ευνοϊκά για τα συμφέροντά σου νομοσχέδια για το ΕΣΥ κι αν ψηφιστούν..

Tags: γιατροί, ΕΣΥ, Θάνος Πλεύρης, Μαμμωνάς, Μίνα Γκάγκα, Μιχάλης Γιαννακός, Νομοσχέδιο για την Υγεία, Νοσοκομεία, ΠΟΕΔΗΝ, Σεμίνα, φακελάκι