Χωρίς τα “σωστικά”, το σήμερα θα φαίνεται παραδείσιο!

Τάδε έφη ο υποχρεωτικά αισιόδοξος τσάρος της Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 3-8-2011 στην ομιλία του στη Βουλή. Βέβαια είπε κι άλλα πολλά που θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του.

Παραθέτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα μετά σχολίων:

Ευ. Βενιζέλος: «(…) Πρέπει ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος να είναι δύο μήνες υποδειγματικοί από πλευράς ταχύτητας και αποτελεσματικότητας. Αυτό επιβάλει το γενικό συμφέρον και η προοπτική του τόπου.»

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, κύριε Αντιπρόεδρε! Άλλωστε τον Αύγουστο κάνετε τις διακοπές σας. Αφήστε που με τη ζέστη ο εγκέφαλος δε λειτουργεί σωστά.

Ευ. Βενιζέλος: «Ναι, μειώνονται εισοδήματα. Ναι, μειώνονται ακόμη και μεσαίες και χαμηλές συντάξεις. Ναι, αυξάνεται η ανεργία. Ναι, κλονίζονται επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σχετικώς μικρά ανοίγματα στο τραπεζικό σύστημα.»

Ομολογείτε, δηλαδή, ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς, και μας προϊδεάζετε ότι θα αποτύχει και το μεσοπρόθεσμο! Διότι μέσα από μειώσεις εισοδημάτων, ανεργία και κλείσιμο επιχειρήσεων δεν υπάρχει, και δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη.

Ευ. Βενιζέλος: «Εάν, όμως, δεν εφαρμόσουμε αυτά τα σωστικά μέτρα και δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, όλα αυτά θα μας φαίνονται παραδείσια. Άρα, πρέπει να κάνουμε μία πανεθνική προσπάθεια που υπερβαίνει κυβερνήσεις, κόμματα, πρόσωπα.»

Τα επώδυνα μέτρα που εφαρμόζετε όχι μόνο “σωστικά” δεν είναι αλλά είναι καταστροφικά. Περίτρανη απόδειξη ότι έχετε πέσει έξω σε όλους τους στόχους σας. Και ποια κατάσταση θέλετε να σταθεροποιηθεί; Της φτώχειας, της ανεργίας και του κλεισίματος των επιχειρήσεων, που ομολογείτε ότι είναι μια πραγματικότητα και με περίσσευμα κυνισμού και αναλγησίας την αποκαλείτε παραδείσια; Αυτά θέλετε να σταθεροποιηθούν;

Ευ. Βενιζέλος:«Υπερβαίνει και τις παραδοσιακές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Υπάρχει περιθώριο να διατυπωθούν και να αναπτυχθούν οι διαφορές αυτές. Πρέπει να έχουμε σώσει τη χώρα, την πατρίδα.»

Αναπτύχθηκαν ήδη με κραυγαλέο τρόπο αυτές οι διαφορές, κύριε Βενιζέλο, κι εσείς τις γράψατε στα παλιά σας υποδήματα. Σας προειδοποίησε από πέρυσι και επανειλημμένα η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα κόμματα της Αριστεράς ότι έχετε πάρει λάθος δρόμο, κι όμως εσείς συνεχίζετε απτόητοι τον κατήφορο, αγνοώντας τα σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι το φάρμακο που δώσατε στην ασθενή ήταν φαρμάκι. Είσαστε αυτοκαταστροφικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα!

Ευ. Βενιζέλος: «Η πατρίδα έχει εσωτερικές ανισότητες. Υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι. Υπάρχουν αυτοί που τα βρήκαν εύκολα και αυτοί που τα βγάζουν πέρα πάρα πολύ δύσκολα. Ναι, αυτό το ξέρουμε πάρα πολύ καλά.»

Σώωωπα! Υπάρχουν και ανισότητες στη “δημοκρατική” μας πατρίδα; Περίεργο! Πώς έγινε αυτό; Ποιοι το υπέθαλψαν; Ώστε υπάρχουν εδώ φτωχοί και πλούσιοι; Γι΄ αυτό εσείς βαλθήκατε να κάνετε τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, εφαρμόζοντας την παροιμία «Βόηθα με φτωχέ να μη σου μοιάσω»;

Ώστε κάποιοι τα βρήκαν εύκολα, ε; Πού, πώς τα βρήκαν εύκολα; Δε μας λέτε τον τρόπο να τα βρούμε κι εμείς εύκολα; Ώστε το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι κάποιοι τα βγάζουν πέρα πάρα πολύ δύσκολα, ε; Κι επειδή το ξέρετε πάρα πολύ καλά, φροντίζετε να τους ξεκάνετε για να μην υποφέρουν άλλο στην άδικη τούτη πατρίδα, όπου κάποιοι τα βγάζουν εύκολα με λαμογιές ενώ οι έντιμοι πολίτες συντρίβονται κάτω από την αδικία…

Ευ. Βενιζέλος:«Πρέπει, όμως, να διασώσουμε το κοινό εθνικό πλαίσιο. Και κάνουμε προσπάθεια συστηματική – με κορυφαία, αν θέλετε, ευκαιρία το εθνικό φορολογικό σύστημα, ο διάλογος για το οποίο άρχισε προχθές – στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων και των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών στόχων, να αποκαταστήσουμε αδικίες, να εκλογικεύσουμε καταστάσεις, να εξομαλύνουμε προβλήματα τα οποία είχαν προκύψει λόγω της πίεσης και της ταχύτητας.»

Και ποιος σας εμπόδισε να έχετε ήδη διασώσει «το κοινό εθνικό πλαίσιο»; (Τι εννοεί άραγε;) Κορυφαία ευκαιρία, λέει, το νέο εθνικό φορολογικό πλαίσιο! Κοίτα να δεις κάτι ευκαιρίες που δεν τους φαίνεται και δεν υπήρχαν προηγουμένως! Αυτό θα πει βερμπαλισμός, παίδες! Να δημιουργείς κατά φαντασία ευκαιρίες εκ του μηδενός!

Μα καλά, μόλις χθες δεν θεσμοθετήσατε νέες αδικίες με το μεσοπρόθεσμο; Πώς τώρα μας λέτε ότι σας δίνεται η κορυφαία ευκαιρία να τις αποκαταστήσετε; Πώς να σας πιστέψουμε; Έστω, να σας πιστέψουμε… Για να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστείτε!

Ευ. Βενιζέλος: «Ο διάλογος, όπως είπα στην εναρκτήρια ομιλία μου, είναι ανοικτός, απροκατάληπτος, στοχευμένος. Όλα είναι στο τραπέζι, όλα συζητούνται, αλλά όλη η νομοθεσία εφαρμόζεται ώσπου να αλλάξει. Και όποιος προτείνει ένα μέτρο, καλό θα είναι να προτείνει και το μέτρο ισοδυνάμου αποτελέσματος. Αν από κάπου κόψουμε, κάπου πρέπει να αυξήσουμε για να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ει δυνατόν ακόμη καλύτερο.»

Άντε πάλι με το διάλογο κωφών! Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να ρίξω μερικές ιδέες για το πώς θα αποκαταστήσετε τις αδικίες. Ενσωματώστε το ΛΑΦΚΑ μέσα στη φορολογία εισοδήματος για να δείτε ότι έχετε εκτινάξει τους φορολογικούς συντελεστές μέχρι και 100% στο τελευταίο κλιμάκιο των συντάξεων που τον επιβάλλετε. Είναι άραγε λογικό, ηθικό, δίκαιο και δημοκρατικό αυτό; Ούτε ο διάβολος δεν το καταπίνει!

Προτείνω, λοιπόν, ν’ αποκαταστήσετε τις συντάξεις και να μαζέψετε αυτά που θα σας λείψουν με τον περιορισμό της σπατάλης του κράτους και την πάταξη της φοροδιαφυγής. (Αλήθεια, τι έγινε μ’ εκείνα τα 37δις που χρωστάνε οι 14.000 μεγαλοοφειλέτες-φαντάσματα; Θα τους περαιώσετε κι’ αυτούς;) Να μειώσετε τον προϋπολογισμό της Βουλής και τους μισθούς των βολευτών στο ήμισυ. Να δρομολογήσετε άμεσα για τις επόμενες εκλογές τη μείωση των βολευτών σε 200, πράγμα που προβλέπει το Σύνταγμα. Να καταργήσετε τις κρατικές επιχορηγήσεις στα κόμματα. Να καταργήσετε ΟΛΟΥΣ τους μηδενικής ή ελάχιστης δραστηριότητας δημόσιους οργανισμούς. Γιατί τους προσκυνάτε ακόμη; Να μετακομίσουν τα υπουργεία και οι διάφορες δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιόκτητα κτίρια που μένουν άδεια κι αραχνιασμένα, ώστε να γλιτώσουμε τα υπέρογκα ενοίκια που πληρώνουν σε ιδιώτες.

Να φορολογηθεί η Εκκλησία, οι δωρεές προς αυτή καθώς και όλες οι δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα. Να φορολογηθούν οι Τράπεζες. Να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες στο ύψος της εμπορικής αξίας των ακινήτων και να μειωθούν στο ήμισυ οι συντελεστές φορολογίας στις μεταβιβάσεις και γενικώς στα ακίνητα. Έτσι, οι εργολάβοι δεν θα τσεπώνουν μαύρα και αφορολόγητα, ενώ οι αγοραστές δεν θα επιβαρύνονται με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, και η οικοδομική δραστηριότητα δεν θα πληγεί. Αυτά τα λίγα εκ του προχείρου. Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσατε να κάνετε, αλλά δυστυχώς η διαπλεκόμενη με την εξουσία πλουτοκρατία δεν σας αφήνει…

Ευ. Βενιζέλος: «Δείτε πόσα μέτωπα είναι ανοικτά. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό πυλώνα. Πρέπει να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα η συγχώνευση ή η συρρίκνωση φορέων του Δημοσίου – ένα πιο λογικό, λιγότερο δαπανηρό, πιο αναπτυξιακό κράτος, φιλικό για τον πολίτη. Πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξη, να εφαρμόσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε με ειδικούς κανόνες, με ειδική υπηρεσία που να ασχολείται με το αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας. Όχι να επιτηρεί, αλλά να βοηθά την Ελλάδα και τους αναπτυξιακούς της στόχους.»

Προχωρήστε, ντε! Εικοσιδύο μήνες μας έχετε ζαλίσει με τα πρέπει χωρίς να κάνετε τίποτα. Ποιος σας εμπόδισε να εφαρμόσετε όλα αυτά που αραδιάσατε; Εδώ και εικοσιδύο μήνες ακούμε γι’ αυτές τις επικείμενες διαρθρωτικές αλλαγές, και το μόνο που βιώνουμε είναι η πλήρης αποδιάρθρωση της ζωής μας.

Ευ. Βενιζέλος: «Πρέπει να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να φέρουμε τα χρήματα που είχαμε υποσχεθεί στο ταμείο ΜΑΣ, για τις ανάγκες ΜΑΣ ως τόπου, για το δημόσιο χρέος ΜΑΣ!»

Προχωρήστε, λοιπόν! Ξεκολλήστε! Ή μήπως περιμένετε το ΧΑΑ να φτάσει στις 500 μονάδες για να ιδιωτικοποιήσετε αντί πινακίου φακής; Αυτό περιμένετε, βρε δολοφόνοι της ελπίδας του ελληνικού λαού;

Ευ. Βενιζέλος:«Πρέπει κι εμείς να συμβάλουμε. Έχουμε πάρει 220 δισεκατομμύρια από τους θεσμικούς μας εταίρους – δεν λέω τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα – και πρέπει κι εμείς να συμβάλουμε με ένα μικρό ποσοστό. Ούτε το 10% του ποσού αυτού δεν ζητείται από εμάς μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.»

Το 220 δισεκατομμύρια ευρώ δεν μου βγαίνουν, Ευάγγελε! Μήπως τα παραφουσκώνεις σκοπίμως, ή μήπως δεν είσαι καλά πληροφορημένος; Για ρίξε μια ματιά εδώ σε παρακαλώ. Άλλωστε, οι “θεσμικοί εταίροι” θα πάρουν πίσω αυτά που μας δάνεισαν, και μάλιστα έντοκα, ενώ αυτά που εμείς ξεπουλάμε αντί πινακίου φακής δεν θα τα ξαναδούμε… Τα χάνουμε οριστικά! Υπάρχει μεγάλη διαφορά, δε νομίζεις;

Πες μας ακόμη πόσα δις απ’ αυτά πήγαν στις Τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας που η αγορά δεν είδε;

Ευ. Βενιζέλος: «Και, βεβαίως, έχουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τη μάχη των εσόδων, τον έλεγχο των δαπανών, την εφαρμογή του Μνημονίου.»

Καλά από μάχη των εσόδων έχετε πιάσει πάτο! Χαριστικές περαιώσεις επί χαριστικών περαιώσεων, λόγω της ανικανότητάς σας να πιάσετε τη φοροδιαφυγή.

Ευ. Βενιζέλος:«Είναι θερμός ο Αύγουστος! Είναι θερμός ο Σεπτέμβριος! Πρέπει να αποδώσουμε αποτελέσματα. Πρέπει να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Εδώ παρεμβαίνει το νομοσχέδιο, γιατί πρέπει στις 22 Αυγούστου, όταν θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα προχωρούν.»

Πολύ στριμωγμένες οι ημερομηνίες, Ευάγγελε, και βοηθούσης και της ζέστης φοβάμαι ότι θα τα κάνετε μπάχαλο για μία ακόμη φορά. Πάντως η τρέλα και της ΕΕ, της ΕΚΤ, και του ΔΝΤ πάει σύννεφο. Δηλαδή όλοι αυτοί πετάνε στα σύννεφα, ενώ εμάς μας σπρώχνουν στα τάρταρα…

Ευ. Βενιζέλος: «Έχουμε συμπληρωματικές ρυθμίσεις – όχι κρίσιμες- για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Έχουμε συμπληρωματικές φορολογικές ρυθμίσεις που δίνουν μία ώθηση στα έσοδα.

Έχουμε σημαντικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στη φορολογική διοίκηση. Διαμορφώνουμε τα προγεφυρώματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και στη μάχη να περιορίσουμε την παραοικονομία χωρίς να την πνίξουμε, προκειμένου να ενταχθεί στη νόμιμη οικονομία.»

Μιλάς για τους ιδιώτες φοροεισπράκτορες, ε; Δηλαδή θα πληρώνουμε αυτούς τους “ευσυνείδητους” για να δουλεύουν, και θα πληρώνουμε τους ασυνείδητους εφοριακούς, δημοσίους υπαλλήλους, για να βαράνε μύγες! Καλά πώς το σκαρφιστήκατε ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο; Και δηλαδή, μετά τους ιδιώτες φοροεισπράκτορες θα μας τελειώσουν και οι περαιώσεις; Χα, χα, χάαα!

Είπατε ακόμη ότι δεν θέλετε να πνίξετε την παραοικονομία, ε; Μόνο να την περιορίσετε θέλετε! Πόσο στοργικό εκ μέρους σας! Τι έτι χρείαν έχομε μαρτύρων ότι εσείς υποθάλπετε την παραοικονομία; Πνίξτε, λοιπόν, μισθωτούς και συνταξιούχους, για να μην πνίξετε την παραοικονομία! Θες και τα λες αυτά, Ευάγγελε, ή σου ξεφεύγουν;

Ευ. Βενιζέλος: «Έχουμε, με τις τροπολογίες, τη νομοθέτηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών που κυοφορούνται επί μήνες και τώρα πρέπει να γίνουν επιτέλους νόμος του Κράτους.»

Δηλαδή οι (ν)τροπολογίες έλειπαν για τη μακρά κυοφορία των διαρθρωτικών αλλαγών; Κι εγώ η αφελής γιατί νόμιζα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ήδη νόμος του κράτους; Αυτές τις μακρές κυοφορίες και τις (ν)τροπολογίες βλέπει η Τρόικα και κοντεύει να μας ξεράσει, Ευάγγελε. Διότι οι (ν)τροπολογίες τέρατα γεννούν…

Ευ. Βενιζέλος: «Έχουμε μία σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση στον τουρισμό, που είναι η ναυαρχίδα της ανάπτυξης μαζί με την οικοδομή και τα τουριστικά καταλύματα.

Και βεβαίως έχουμε τη ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων, γιατί εκεί υπάρχουν έσοδα μη φορολογικά και φορολογικά πάρα πολύ σημαντικά για το κράτος.»

Έχετε, έχετε, και τι δεν έχετε; Α, το βρήκα! Μυαλό κουκούτσι και φιλότιμο δεν έχετε! Προσέξτε, πάντως, τη ρύθμιση των κουλοχέρηδων, διότι παρότι κουλοχέρηδες μπορεί να σας ρίξουν καμιά ανάποδη και να πάτε από κει που ήρθατε σε χρόνο ντε τε! Το διάβασες, Ευάγγελε, το σχετικό άρθρο της πυγολαμπίδας; Ή μήπως δεν καταδέχεσαι ν’ αφουγκραστείς τους μικρούς διαφωνούντες;

Tags: (ν)τροπολογίες, διαρθρωτικές αλλαγές, ΔΝΤ, εθνικό φορολογικό σύστημα, Ευ. Βενιζέλος, ΛΑΦΚΑ